Обявиха българският филм кандидат за Оскар – Цветът на Хамелеона

 

Миналата година „Цветът на хамелеона

Миналата година „Цветът на хамелеона” спечели награда за най-добър филм и награда за операторско майсторство на варненския фестивал „Златна роза”. През април тази година режисьорът Емил Христов бе отличен в престижната класация на списание „Варайъти” – „Десет европейски режисьори”.

Режисьорски дебют за оператора Емил Христов, снимал най-успешният в историята наш филм предложен за наградите на Филмовата Акдемия

По книгата на Владислав Тодоров, преподавател в Пенсилванския Университет в САЩ, автор и на друго култово заглавие “Дзифт”

Черна комедия-трилър, която ни отвежда в страна, много напомняща за България по времето на нежните революции в Източна Европа, една история без невинни, заплела в сложна мрежа интригантстващи интелектуалци и философстващи ченгета

“Всички, които се крият, трябва да бъдат следени!”

3 септември 2013 г. Българският филм „Цветът на хамелеона” (The Color of Chameleon) на режисьора Емил Христов, е предложен за Оскар в категорията за чуждоезиков филм, съобщиха от прес-центъра на Академията за филмово изкуство в Лос Анджелис.

Черната комедия и завладяваща история разказва за един измамник комунистически агент, който изгражда паралелна мрежа от шпиони след уволнението му от държавна служба, което прави филмът изключително актуален както в България, така и в САЩ.

„Цветът на хамелеона” е режисьорски дебют на Христов, но е второ участие на Христов в списъците за Оскар, след неговата работа като директор на фотографията във филма на Стефан Командарев “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” – най-успешният в историята наш филм предложен за наградите на Филмовата Акдемия. (вижте тук: Българският филм продължава за Оскар)

Емил Хоистов

Емил Христов

Филмът отразява дългогодишният му опит като оператор и е сниман на 35-милеметрова лента с почти черно-бяло оцветяване, за да се почувства атмосферата на 1980г.

“Филмът излиза в момент, когато правителството на България се бори да запази контрола в страна, разтърсена от политически и социални разделения, предизвикани от икономическата рецесия, докосващ абсурдните дълбини на тайните служби,” коментира в днешното си издание авторитетното списание “Холивуд репортер”.

„Цветът на хамелеона“ е черна комедия-трилър, чието действие ни отвежда в страна, много напомняща за България, по времето на нежните революции в източна Европа. В звездния състав участват Руши Видинлиев и Ирена Милянкова.

„Цветът на хамелеона“ е черна комедия-трилър, чието действие ни отвежда в страна, много напомняща за България, по времето на нежните революции в източна Европа. В звездния състав участват Руши Видинлиев и Ирена Милянкова.

„Цветът на хамелеона” е черна комедия-трилър, чието действие за близо два часа на екрана, ни отвежда в страна, много напомняща за България по времето на нежните революции в Източна Европа. Маниакален конспиратор – Батко Стаменов – главния герой на филма (Руши Видинлиев) създава свой фантомен отдел на тайните служби със собствена агентура и документация. Архивът на „частното“ ДС става пружина на напрегнат сюжет с трагикомични обрати, докато мистериозният му създател се опитва да “ужили” МВР. “Всички, които се крият, трябва да бъдат следени!”, казва пък друг герой във филма – Мляков, вербовчик в ДС. Това е една история без невинни, заплела в сложна мрежа интригантстващи интелектуалци и философстващи ченгета.

 

Владислав Тодоров, преподавател в Пенсилванския Университет в САЩ, автор на книгите за култовите съвременни български филми

Владислав Тодоров, преподавател в Пенсилванския Университет в САЩ, автор на книгите за култовите съвременни български филми “Дзифт” и “Цветът на хамелеона”

Лентата е екранизация по българската книга „Цинкограф“, която стана “Новела на 2010 г.”,  на българският културолог Владислав Тодоров, преподавател в Пенсилванския Университет в САЩ. “Цветът на хамелеона” всъщност е първото заглавие, което Владислав поставя на романа си. Тодоров е звършил ВИТИЗ през 1982 г., защитил е две докторски дисертации: едната по изкуствознание към БАН, и една в Щатския университет в който понастоящем преподава културна история на Русия и Източна Европа. От 20 години Тодоров живее в САЩ, а първите му балетристични опити излизат в американските списания „Постмодерна култура“ и „Челси“. Той е автор и на книгата и за друг култов български филм – “Дзифт” (изд. Janet-45, Plovdiv, 2006, In English: “Zift,” Paul Dry Books, Philadelphia, 2010).

Филмът е копродукция на Перипетея, Ню Бояна Филм, Българската Национална Телевизия, Рестарт-Словения и е подкрепен от Националния Филмов Център и НДФ 13 века България.

“Дзифт” познаваме като филм, който раздвижи застоялите води на българското кино. “Цветът на хамелеона” не е продължение на Дзифт, но е доразвиване на същата стилистика – странни герои в странна соц и пост-соц вселена, в която моралът и мотивите на всеки са под въпрос, а дребните щения и големите планове са колкото страшни, толкова и истински смешни и жалки.

Световната премиера на „Цветът на хамелеона” се състоя в Торонто през 2012 г.

Миналата година „Цветът на хамелеона” спечели награда за най-добър филм и награда за операторско майсторство на варненския фестивал „Златна роза”. През април тази година режисьорът Емил Христов бе отличен в престижната класация на списание „Варайъти” – „Десет европейски режисьори”.

Филмът грабна награди на годишните връчвания на „Българска филмова академия 2013″ в категориите най-добър игрален филм и режисьорски дебют . Сценарист на лентата е Владислав Тодоров. Главната мъжка роля е изиграна от Руши Видинлиев, а поддържащата женска роля – от Светлана Янчев. Актьорският екип е внушителен – в него срещаме почти пълни дебютанти като Рушен Видинлиев и манекенката Ирена Милянкова, но и най-силните образи от съвременното ни кино и театър – Деян Донков, Христо Гърбов, Руси Чанев, Касиел Ноа Ашер и Леонид Йовчев.

“Цветът на хамелеона” бе включен и в програмата на ежегодното филмово изложение в Ню Йорк – New Directors/New Films (ND/NF) през март т.г. На сайта на фестивала в краткото описание на продукцията, най-отдолу бе добавено: “С първия си филм на ND/NF за последните 35 г. България се завърна!”.

Емил Христов е “дете” на легендарния Априлски пленум на БКП – роден в София през 1956 г.. Завършва фотографски колеж, а след това операторско майсторство във ВИТИЗ. В периода 1982–1990 е оператор във филмова студия “Време”. Христов вече има в портфолиото си повече от 50 документални и 30 игрални творби, 100 рекламни видеоклипа и над 20 музикални.

Сред отличените филми на български и международни кинофестивали, на които е Христов е оператор, са “Аз, Графинята” (1989), с награда за операторско майсторство на филмовия фестивал в Троя, Португалия; “Закъсняло пълнолуние” (1996), с награда за операторско майсторство от “Златна роза” (Варна 1997); “Тувалу” (1999), с наградата на “Кодак” за операторско майсторство за 2000 г.; “Посетени от Господ” (2002), с награда за операторско майсторство от “Златна роза” (Варна `02); “Под едно небе” (2003), с наградата “Кодак” за най-добра операторска работа от СФФ 2003. “Цветът на хамелеона” е режисьорският му дебют.

Официалният трейлър на филма, който е дсота слаб за този наистина силен филм:

Представянето на филма в “Линколн център” през април 2013 г., където Гейвин Смит разговаря със сценариста Владислав Тодоров и актьора Руши Виденлиев: