ВИДЕО Сирия: Обама подкрепен от ключови политици за военен удар – 10 пъти повече бежанци – България пред хуманитарна криза

 

Дете търси родителите си в разрушените сгради на град Дейр-ал-Зор. Никой не може да прогнозира дали и кога ще се промени картината в Сирия. При сегашното положение или след военна намеса отвън. Сигурно е, че потокът на бежанците ще продължава да расте с пъти. Фото: bigpicture

Дете търси родителите си в разрушените сгради на град Дейр-ал-Зор. Никой не може да прогнозира дали и кога ще се промени картината в Сирия. При сегашното положение или след военна намеса отвън. Сигурно е, че потокът на бежанците ще продължава да расте с пъти. Фото: bigpicture

Президентът на САЩ има план за “ограничена” военна операция /видео от Белия дом/

Агенцията на ООН за бежанците съобщи, че на 3 септември 2012 г. регистрираните сирийски бежанци са били едва 230 671 души, но оттогава броят им се е увеличил десет пъти и достига близо 3 милиона, предимно в съседни страни и Европа /видео/

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев: “Лимитът за приемане на бежанци е стигнат”

Бежански лагер в Съединение /видео/

3 септември 2013 г. Президентът Барак Обама получи подкрепа от ключови политически фигури за военен удар в Сирия. Планът му е за “ограничена” военна операция.

На среща в Белия дом с лидери на демократите и републиканците в Камарата на представителите и Сената Обама заяви във вторник, че интервенцията ще е ограничена по мащаб и цели и няма да следва модела на дългите войни в Афганистан и Ирак.

Президентът е уверен, че Конгресът ще подкрепи военни удари срещу цели на режима в Сирия.

“Представяме си нещо ограничено. Това е нещо пропорционално. Операцията ще намали възможностите на режима на сирийския президент Башар ал Асад да използва химически оръжия”, заяви Президентът на САЩ Барак Обама от Демократическата партия.

Той каза още, че има и подготвена стратегия, която трябва да разшири възможностите на сирийската опозиция.

Председателят на контролираната от републиканците Камара на представителите Джон Бейнър заяви, че ще подкрепи призива на президента Барак Обама за военни удари срещу Сирия.

Преди това сенаторът републиканец Джон Маккейн също даде подкрепа за военна намеса, като отбеляза, че ако “Конгресът отхвърли резолюция като тази, след като президентът на САЩ вече се е ангажирал с действия, последиците биха били катастрофални”.

Вижте цялото изказване на Обама:

На този фон във вторник Израел проведе съвместни ракетни тестове със Съединените щати в Средиземно море без да ги обяви предварително, което доведе до повишаване на напрежението около Сирия на фона на очакваните военни удари в отговор на употребата на химическо оръжие от страна на силите на президента Башар Асад, съобщи “Ню Йорк Таймс”. Липсата на информация за провежданото учение предизвика недоумение в международната общност. Москва обяви, че две ракети са паднали в Средиземно море, и предположи, че те може да са били изстреляни от американски военни кораб. НАТО също нямаше информация за тестовете. По-късно от Израел съобщиха, че е проведено изпитание на финансираната от САЩ израелска система за противоракетна отбрана. От Пентагона също потвърдиха провеждането на съвместни ракетни изпитания с Израел. (Israel and US Conduct Missile Test in Mediterranean) Вижте видео:

Междувременно стана известно, че руски военни кораби обикалят водите на Сирия, съобщи прес-тв.

Вече над 2 милиона сирийци са избягали от гражданската война в Сирия. Агенцията на ООН за бежанците съобщи, че на 3 септември 2012 г. регистрираните сирийски бежанци са били едва 230 671 души, но оттогава броят им се е увеличил десет пъти. Броят на бежанците по света е достигнал най-високото си равнище от 18 години, според ООН, като Сирия е основната причина за драматичното увеличение. Актрисата Анджелина Джоли посети лагер за бежанци: “Всеки 14секунди някой пресича границата със Сирия и става бежанец , а до края на тази година половината от населението на Сирия – 10 милиона души – ще бъде в отчаяна нужда от храна, подслон и помощ “, каза тя. В световен мащаб повече от 40 милиона души са бежанци, търсещи убежище или са разпръснати в собствената си страна. Вижте видео:

България ще бъде изправена пред хуманитарна криза, ако не се вземат бързи мерки за намирането на подслон на постоянно прииждащите, главно сирийски,нелегални емигранти. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти по-рано днес.

“Лимитът за приемане на бежанци е стигнат”, каза вътрешният министър, но не се ангажира да каже още колко нелегални емигранти ще могат да намерят подслон у нас.

До момента броят на сирийските бежанци е 1 400, което представлява около 70-80% от всички нелегални емигранти в България. За последните 24 часа например 25 от общо 56 бежанци, преминали на българска територия са от Сирия. По думи на Йовчев местата в лагери отдавна са свършили. В момента се оглеждат бивши казарми, за да се изясни в кои от тях би могло да пребивават потърсилите подслон у нас емигранти. Също така има идея да се създадат палаткови лагери, в които да бъдат настанявани бежанците, но по думи на Йовчев не е желателно да се стига дотам.

Бежански лагер в Съединение /видео/:

1 comment for “ВИДЕО Сирия: Обама подкрепен от ключови политици за военен удар – 10 пъти повече бежанци – България пред хуманитарна криза