Българин развя трибагреника и каза “оставка” на върха на вулкан в Калифорния

Николай Цеков изкачи един от най-високите върхове в щата Калифорния, развя родният трибагреник и поиска оставката на българското правителство, като историята на мястото придава горещ привкус на неговите действия.

Николай Цеков изкачи един от най-високите върхове в щата Калифорния, развя родният трибагреник и поиска оставката на българското правителство, като историята на мястото придава горещ привкус на неговите действия.

Николай Цеков е успял да достигне до връх Ласен, образуван от вулкан с едно от най-големите изригвания през 20 век и център за търсенето на извънземен разум

31 август 2013 г. Николай Цеков изкачи един от най-високите върхове в щата Калифорния, развя родният трибагреник и поиска оставката на българското правителство, като историята на мястото придава горещ привкус на неговите действия. Върхът Ласен е известен с изргванията си през 20 век и търсенето на извънземен разум.

Николай е успял да достигне до връх Ласен, известен с едно от най-големите изригвания през 20 век и се намира в Северна Калифорния, и е един от двата единствени действащи вулкани в континенталните САЩ, които са изригвали през това столетие.

May_1915_Lassen_eruption_column

На 22 май 1915 г. в 4:300 след обяд вулканът Ласен изригва (известно като “Голямата експлозия” – “the Great Explosion”), като изхвърля съдържанието си на височина 30,000 фита (10,000 метра), което се е видяло на 150 мили (240 км) на Западния бряг в САЩ. Фото: Стинсън, Уики)

Ласен е един от най-големите лава-куполи на планетата със своя обем от 2 кубични километра. Ласен е най-големият от групата от над 30 вулкани, които са изригвали в платото Ласен през последните 300 000 години. Според специалистите не са отпаднали вероятностите вулканът да изригне отново.

LasenМястото е с най-голям снеговалеж в целия щат.

На върха се намира световноизвестният институт СЕТИ (SETI Institute), който се занимава с прочутата американска програма за търсене на извънземен разум от мрежата Алън (Allen Telescope Array), известна със своите 42 радио-телескопа (кръстена на съоснователя на Microsoft и основен благодетел на проекта – Пол Алън). Между имената на създаденият от Томас Пиърсън през 1984 г. институт и сегашен изпълнителен директор, личат имената и на Нобелови лауреати.