Протестиращи и Контри – Какво Подготвят за Новия Политически Сезон ?

 

ТУПАН - голям ама празен! На това заприлича нашенската работа  по света и у нас.  Карикатура: Анатоли Станкулов

ТУПАН – голям ама празен! На това заприлича нашенската работа
по света и у нас.
Карикатура: Анатоли Станкулов

 В 80-ия ден на протести срещу правителството на Пламен Орешарски демонстрантите бяха убедени, че протестът трябва да се промени за да доведе до успех и категорично заявиха, че знаят отлично за кого да гласуват, ако изборите са утре, призоваха за голямо участие на големия митинг на 4 септември

За контрапротестиращите “Септември ще бъде Май” – спокоен месец: „Всичко продължава както досега, оставка няма да има, правителството работи и избори ще има, чакам с нетърпение, през 2016 година” – готвят и протест пред Американското посолство против военни действия в Сирия

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев: “Полицията ще употреби сила в рамките на закона, ако трябва да защити български граждани. Не толерираме затварянето на пътища. В много случаи протестът е неразрешен”

1 септември 2013 г. “Контрите” поддръжници на кабинета „Орешарски” отново се събраха пред НДК в София и тази вечер, като за новия политически сезон контрапротестиращите планират акции и по темата Сирия, съобщи бТВ, която директно слушаме в САЩ чрез радиото на телевизията, което успоредно дублира излъчването на екран. Защитниците на правителството обмислят и демонстрации пред посолството на САЩ – срещу евентуални военни действия в арабската държава.

Привържениците на кабинета Орешарски обмислят и вариант също да отидат пред парламента в първия му работен ден на 4 септември, когато е насрочен голям протест срещу управляващите.

За контрапротестиращите “Септември ще бъде Май” – политически спокоен месец. „Всичко продължава както досега, протестиращите си протестират, контрапортестиращите си контрапротестират, работите вървят напред. Оставка няма да има, правителството работи и избори ще има, чакам с нетърпение, през 2016 година”, прогнозират про-Орешарски настроените граждани.

Полицията няма да има заповед да упражнява насилие, но ако в момента трябва да защити български граждани, в рамките на закона ще употребява сила.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в интервю за “Предаването на Карбовски” по ТВ7, която директно гледаме в САЩ на смартфоните. Ще направим всичко възможно, имаме достатъчно сили и добра организация, така че да не допуснем нарушаване на обществения ред. Не толерираме затварянето на пътища. В много случаи протестът е неразрешен”, добави той. Във връзка с обсадата на парламента на 23 юли вицепремиерът Цветлин Йовчев каза: “Имаме неустановени 39 души, имаме снимките им. Ще ги установим всичките и оттам нататък ще действаме по закона, както и досега. На някои ще бъдат повдигнати обвинения – в зависимост кой какво е правил”.

В 80-ия ден на протести срещу правителството на Пламен Орешарски демонстрантите се събраха пред Министерския съвет в обичайното време, като бяха убедени, че протестът трябва да се промени за да доведе до успех, както и отново да поискат оставка на правителството, като категорично заявиха, че знаят отлично за кого да гласуват, ако изборите са утре.

„Аз съм много разочарована от правителството и не смятам, че ще си вземат поука. Протестът би трябвало да се промени, ако искаме да имаме бъдеще, а не миналото на нашите родители, нещата трябва да се променят”, смята протестираща.

„Не знам не съм врачка, не съм оракул, каквото зависи от мен ще го направя, готов съм да отстоявам идеите си докрай”, заяви един от демонстрантите в отговор на въпрос за очакванията му през новия политически сезон.

Хората на акцията стигнаха до сградата на Народното събрание, където по повод предстоящите 100 дни от избирането на правителството за 4 септември се организира голям протест.

Зад организацията на протеста застава новосформираната Протестна мрежа, която в специална декларация призова демонстрантите оттук нататък да протестират мирно, но настоятелно.

„Сто дни след началото направителството имаме да кажем три неща и на 4 септември ще бъдем пет пъти повече“. Това се заявява в специална декларация на Протестната мрежа (ПМ) по повод началото на работа на парламента на 4-и септември и прдстоящите 100 дни на правителството на Пламен Орешарски, която бе разпространена днес до медиите.

“ОПЕРАЦИЯ 100-3-5: 100 дни по-късно имаме да ви кажем само 3 неща и ще бъдем 5 пъти повече,” се казва още в декларацията. “Подайте оставка веднага! – Нови парламентарни избори преди края на годината! Ново управление от достойни, почтени и компетентни хора! – Вие не сте нито едно от трите! Операция „Чисти ръце“ за премахване на всички връзки между държавното управление и мафията!” посочват от ПМ.