Кой къде е за конфликта в Сирия?

Продължава увеличението на емигрантите от Сирия в България. През изминалото денонощие полицейски наряди от граничните управления в Елхово и Болярово са установили в шест случая 46 лица, преминали незаконно през държавната граница от Турция на българска територия, съобщиха от пресцентъра на МВР

Продължава увеличението на емигрантите от Сирия в България. През изминалото денонощие полицейски наряди от граничните управления в Елхово и Болярово са установили в шест случая 46 лица, преминали незаконно през държавната граница от Турция на българска територия, съобщиха от пресцентъра на МВР

България няма окончателна ясна позиция за конфликта в Сирия, продължава драстичното увеличение на емигрантите 

Посолството на САЩ в България излезе с официално изявление

Обама потвърди решението за военна намеса, но чака конгреса до 9 септември, Великобритания и Германия и още поне десет членки на НАТО отказаха да участват във военни действия срещу Сирия без одобрението на ООН

Президентът на Франция подкрепи американският си колега, но и той ще чака парламента

Сирийската армия държи „пръст на спусъка”

Израел ще понесе отмъщението, ако САЩ започнат военни удари срещу Сирия, предупреди Иран

Боец на Сирийската освободителна армия оплаква свой приятел убит от снайпер. Фото: yaplakal.com

Боец на Сирийската освободителна армия оплаква свой приятел убит от снайпер. Фото: yaplakal.com

1 септември 2013 г. Правителството на САЩ прецени с висока степен на достоверност, че на 21 август 2013 г. сирийското правителство е извършило в покрайнините на Дамаск атака с химически оръжия. Това се посочва в изявление държавния секретар Джон Кери, разпространено на 31 август от Посолството на САЩ в България. Пълният текст на изявлението гласи:

“Правителството на САЩ прецени с висока степен на достоверност, че на 21 август 2013 г. сирийското правителство е извършило в покрайнините на Дамаск атака с химически оръжия, която е довела до огромен брой жертви, включително до смъртта на 1429 човека, сред които и 426 деца. Тези изводи са направени въз основа на множество източници от различно естество. Използването на химически оръжия в Сирия заплашва да срине отдавна установените международни норми срещу използването на химическо оръжие. Този акт не трябва да бъде оставен без последствия и за него трябва да бъде понесена отговорност.”

“Реших, че Съединените щати трябва да се намесят в Сирия, но ще поискам разрешение от Конгреса за употребата на сила”, заяви американският президент. Страната щяла да бъде по-силна, ако решението бъде взето от Конгреса, каза Барак Обама без да назовава конкретна дата. А както стана ясно от изявлението на председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър – Конгресът ще проведе консултации по предприемането на военен удар срещу Сирия не по-рано от девети септември.

Северноатлантическият алианс не планира военни действия срещу Сирия заради предполагаемото използване на химическо оръжие от режима на Башар Асад срещу цивилно население. Въпреки това генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че сирийското правителство носи отговорността за предполагаемата химическа атака в предградие на Дамаск на 21 август.

Великобритания и Германия и още поне десет членки на НАТО отказаха да участват във военни действия срещу Сирия без одобрението на ООН. Въпреки това обаче САЩ и Франция не смятат да се откажат от намерението си да атакуват режима. Британският премиер Дейвид Камерън изрази съжаление, че опитът да се приеме резолюция в подкрепа на военна операция в Сирия се е провалил в британския парламент. Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че страната му няма да участва във военни действия в Сирия. 

Председателят на Комитета за международни отношения на Руската Дума Алексей Пушков твърди, че в края на тази седмица САЩ ще проведат военна операция срещу Сирия, предаде турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк. В изявления за руската информационна агенция „Интерфакс” Алексей Пушков посочи, че въпреки оттеглянето на Великобритания и на някои други съюзници, САЩ са твърдо решени и предприемат военен удар срещу Сирия в края на седмицата. Руският политик подчерта многократните изявления на Вашингтон, че ще предприемат военна намеса в Сирия независимо от липсата на решение на Съвета за сигурност на ООН, като прогнозира, че в операцията в арабската страна могат да участват още Франция, Турция, Саудитска Арабия, Катар и някои страни-членки на Арабската лига. Освен това Алексей Пушков обърна внимание, че отказът на британския парламент да подкрепи участието на страната в операцията е нанесло сериозен удар на привържениците на антисирийската коалиция, посочи още турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че отказът на Великобритания да се намеси в Сирияне променя с нищо френската позиция да се даде категоричен отговор. Изявлението му бе направено, след като Вашингтон обяви, че продължава да търси подкрепа за евентуална военна операция.

Сирийската армия е готова за потенциални чуждестранни удари срещу страната и държи „пръст на спусъка”, каза премиерът Уаел Халки в коментар, излъчен по държавната телевизия, предаде АФП. По-рано в събота представител на службите за сигурност каза, че военното ръководство на страната е готово за отблъсне нападение във всеки един момент и „ще защитава родината с всички средства”.

Израел ще понесе отмъщението, ако Съединените щати започнат военни удари срещу Сирия, предупреди високопоставен ирански военен, съобщава ливанският вестник “Дейли Стар”.
„Израел ще бъде ударен от атаки за отмъщение, ако Съединените щати започната офанзива срещу Сирия, тъй като израелската държава е първият подстрекател за атакуването на Сирия”, каза началника на Генералния щаб на иранската армия генерал-майор Хасан Фирузабади.
Иран лоялно подкрепя режима в Дамаск и е водещ поддръжник на „Хизбулла” в региона.
Фирузабади обвини Израел, че ръководи усилията за въвличането на Вашингтон във война с правителството в Дамаск. Високопоставеният ирански офицер обвинява Вашингтон още в това, че застава на страната на „Ал Кайда” в Сирия и предупреждава за последствия в случай на американски удар по разкъсваната от гражданска война държава.
„САЩ, които поканиха държави от региона в голямата лъжа за борба с „Ал Кайда” след 11 септември 2001 г., сега се сражават в полза на „Ал Кайда” в Сирия”, подчертава той.
Фирузабади предупреждава още, че американските военни действия на теория може да донесат огромни проблеми на другите регионални сили.
„Страните в региона подкрепящи тази жестока война ще претърпят сериозни загуби”, казва той.

Москва е уведомила по дипломатически път Вашингтон, че военна акция срещу Сирия, осъществена без съгласието на Съвета за сигурност на ООН, би станала нарушение на нормите на международното право, предаде Интерфакс. 
От руска страна беше изказано убеждение, че всяка силова акция срещу Сирия, осъществена от САЩ без съгласието на Съвета за сигурност на ООН, би станала акт на агресия и грубо нарушение на нормите на международното право, посочва се в съобщение, публикувано на сайта на министерството на външните работи на Русия след среща на заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков с посланика на САЩ в Москва Майкъл Макфол.

България продължава да има неопределена позиция относно конфликта в Сирия и позицията на президента на САЩ Барак Обама за пряко силово участие. Вероятността за провеждане на военна операция в Сирия остава висока, но управляващите не се обсъждали участието на България в такава операция. Това стана ясно на 30 август на последното заседание на кабинета на Пламен Орешарски.

„Остава висока вероятността за провеждане на военна операция. Какви биха били параметрите й, с каква продължителност, при участието на какви сили и средства – очевидно, че е въпрос на допълнителни решения. На заседанието на съвета по сигурност, доколкото няма искане по отношение на България за участие във военна операция, не сме обсъждали подобно военно решение или параметри на българското участие”, обясни военният министър Ангел Найденов, съобщи прес-службата на министерския съвет.

Последното офциално изявление на външния министър Кристиан Винегин е от 27 август, в което той казва, “следим внимателно събитията и сме готови да допринасяме според възможностите си за намиране на изход от кризата.”

Продължава увеличението на емигрантите от Сирия в България. През изминалото денонощие полицейски наряди от граничните управления в Елхово и Болярово са установили в шест случая 46 лица, преминали незаконно през държавната граница от Турция на българска територия, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от Дарик радио. Най-много незаконно преминали са установени в землищата на селата Вълча поляна и Лесово, община Елхово. Всичките са без документи за самоличност. По техни данни 43 са сирийски граждани, 3 са иранци. Сред нелегалните имигранти има 7 жени и 13 деца. Както ви съобщихме по-рано повече от 7 пъти се увеличиха бежанците от Сирия в България.

На заседанието на Съвета по сигурността към Министерски съвет на 30 август бе приет конкретен план с 11 спешни мерки за ограничаване на миграционния натиск към България, предаде пресслужбата на кабинета. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обяви още, че със заповед на министър-председателя от днес ще бъде създаден Национален оперативен щаб, се казва в съобщението на официалния уебсайт на МС.