“Топ 10” за най-лошите и най-добрите градове за живеене по света

 

30 април 2013 г. Разрушени фасади на бизнес сгради в центъра на Дамаск. Дамаск е столицата на Сирия -- най-старата съществуваща столица в света. Градът се намира на около 80 км от Средиземно море в Югозападна Сирия, близо до Голанските възвишения, окупирани от Израел. Той е 2-ри по население град в страната (след Халеб). Според официални данни има 1 414 913 жители към 22.09.2004 г., докато в цялата столична област Дамаск живеят 1 754 000 души.Градът е разположен на разстояние от около 80 километра от Средиземно море, на изток от Антиливанския хребет, в оазиса Гута върху плато, издигащо се на 680 m над морското равнище. Общата площ на Област Дамаск е 105 квадратни километра, 77 кв. км от които са райони на застрояване, а останалата част е заета от планината Касюн.Границите на днешна Сирия се очертават след края на Първата световна война, когато се разпада Османската империя. През 1920 г. френски и английски дипломати договарят разпределяне на зоните на влияние в териториите на бившата империя. Сирийската икономика се характеризира със силна намеса на държавата в стопанския живот. Едва през 2001 са позволени частните банкови операции, а две години по-късно се появяват и три недържавни банкови институции. В последните 7 год. средният растеж на БВП на Сирия е 2,3%. Безработицата е висока - 20%. Инфлацията е 2,1% към 2004 г. Населението на Сирия към 2012 година се оценява на 22 457 000 души.[3] Сирия е една от най-гъсто населените страни в Близкия изток. През 1986 година гъстотата е била 57 души на квадратен километър, а през 2004 — 363 души на квадратен километър. Населението обаче е разпределено изключително неравномерно, като повечето сирийци живеят в западната част на страната, в и около Дамаск и Халеб и по поречието на река Ефрат. Малко над 90% от населението са араби, останалите над 9% са кюрди, арменци, туркомани и сирийски гърци. Под влияние на вълненията в Арабския свят на 15 март 2011 г. в страната избухва въстание, прераснало в гражданска война и международен конфликт, който продължава и до днес с много човешки жертви и разрушения.

30 април 2013 г. Разрушени фасади на бизнес сгради в центъра на Дамаск точно преди 4 месеца – сега е доста по-зле. Дамаск е столицата на Сирия — най-старата съществуваща столица в света. Градът се намира на около 80 км от Средиземно море в Югозападна Сирия, близо до Голанските възвишения, окупирани от Израел. Той е 2-ри по население град в страната (след Халеб). Според официални данни има 1 414 913 жители към 22.09.2004 г., докато в цялата столична област Дамаск живеят 1 754 000 души.Градът е разположен на разстояние от около 80 километра от Средиземно море, на изток от Антиливанския хребет, в оазиса Гута върху плато, издигащо се на 680 m над морското равнище. Общата площ на Област Дамаск е 105 квадратни километра, 77 кв. км от които са райони на застрояване, а останалата част е заета от планината Касюн.Границите на днешна Сирия се очертават след края на Първата световна война, когато се разпада Османската империя. През 1920 г. френски и английски дипломати договарят разпределяне на зоните на влияние в териториите на бившата империя. Сирийската икономика се характеризира със силна намеса на държавата в стопанския живот. Едва през 2001 са позволени частните банкови операции, а две години по-късно се появяват и три недържавни банкови институции. В последните 7 год. средният растеж на БВП на Сирия е 2,3%. Безработицата е висока – 20%. Инфлацията е 2,1% към 2004 г. Населението на Сирия към 2012 година се оценява на 22 457 000 души.[3] Сирия е една от най-гъсто населените страни в Близкия изток. През 1986 година гъстотата е била 57 души на квадратен километър, а през 2004 — 363 души на квадратен километър. Населението обаче е разпределено изключително неравномерно, като повечето сирийци живеят в западната част на страната, в и около Дамаск и Халеб и по поречието на река Ефрат. Малко над 90% от населението са араби, останалите над 9% са кюрди, арменци, туркомани и сирийски гърци. Под влияние на вълненията в Арабския свят на 15 март 2011 г. в страната избухва въстание, прераснало в гражданска война и международен конфликт, който продължава и до днес с много човешки жертви и разрушения.

Дамаск не става за живот, “черните градове” са в Азия и Африка

Мелбърн и Сидни са най-желани, съседи на 3-ия най-лош град за живеене Порт Морсби в Нова Гвинея

Най-добре се живее на континентите Австралия, Нова Зеландия, северна Северна Америка и Централна Европа

Връзката между демокрацията и начина на живот

 Научете повече за победителите и победените

Вижте Видео

30 август 2013 г. Дамаск в “най-горещата” точка на света в момента Сирия е най-лошият град в света за живеене, според класация на департамента по сигурността на списание “Икономист”*. 

Градовете се подреждат, като се присъждат точки в зависимост от начина на живот и предизвикателствата пред които са изправени хората, които живеят там. Всеки град се оценява по показателите за неговата стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Други градове от “черния списък” са Дака в Бангладеш и Лагос в Нигерия. Третият най-лош град за живеене е Порт Морсби в Нова Гвинея, който е съсед на Мелбърн и Сидни в съседна Австралия, които се класираха в “Топ 10” за най-добрите градове в света за живеене на Икономист, цитиран и от британската медия Индепендънт. 

Докладът сп. Иконимист показва, че възможността за нормален живот по целия свят се е понижила с 0,6% и че Дамаск в Сирия има най-големия спад в жизнения стандарт през последните пет години.

Другите “черни” градове в “Топ 10” са Лагос (Нигерия), Хараре (Зимбабве), Алжирс (Алжирия), Карачи (Пакистан), Триполи (Либия), Доуала (Камерун) и Техеран (Иран).

Прави впечатление, че всички лоши градове се намират на територията на континентите Азия и Африка.

 

Град Мелбърн (Melbourne) се намира в най-южната точка на континенталната част на Австралийския континент. Мелбърн е главен и най-голям град на австралийския щат Виктория. Веднага след столицата Сидни, Мелбърн е най-голямото населено място в страната. Около 70 000 души живеят само в централната част на Мелбърн, а заедно с предградията броят на населението нараства на близо 4 000 000 души. Мелбърн е разположен на Порт Филип Бей, а през града преминава течението на река Яра. От 1901 до 1927 г. Мелбърн е столица на Австралия, а днес той е модерен, космополитен град, който се счита за едно от най-добрите места за живот на континента. Жителите на града имат висок жизнен стандарт, като цялостната градска атмосфера в Мелбърн се отличава със спокойствие и ниски нива на риск. Известен още като лобното място на викторианците (около 70% от тях живеят в Мелбърн), градът на няколко пъти е класиран като най-приятното и добро място за живот в цял свят. През 2002, 2003, 2004 и 2013 г.  Мелбърн оглавява престижната класация.

Град Мелбърн (Melbourne) се намира в най-южната точка на континенталната част на Австралийския континент. Мелбърн е главен и най-голям град на австралийския щат Виктория. Веднага след столицата Сидни, Мелбърн е най-голямото населено място в страната. Около 70 000 души живеят само в централната част на Мелбърн, а заедно с предградията броят на населението нараства на близо 4 000 000 души. Мелбърн е разположен на Порт Филип Бей, а през града преминава течението на река Яра. От 1901 до 1927 г. Мелбърн е столица на Австралия, а днес той е модерен, космополитен град, който се счита за едно от най-добрите места за живот на континента. Жителите на града имат висок жизнен стандарт, като цялостната градска атмосфера в Мелбърн се отличава със спокойствие и ниски нива на риск. Известен още като лобното място на викторианците (около 70% от тях живеят в Мелбърн), градът на няколко пъти е класиран като най-приятното и добро място за живот в цял свят. През 2002, 2003, 2004 и 2013 г. Мелбърн оглавява престижната класация.

Мелбърн ** е на първо място в списъка на най-добрите градове в света за живеене, според списание Икономист. Виена в Австрия и Ванкувър в Канада са на второ и трето място.

Това е третият път, когато австралийски град е №1 в списъка, който включва още континента на кенгурата – Аделаида (№5), Сидни (№7) и Пърт (№9).

Канадските градове по трдиция изпъкват между първите, като №3 Ванкувър е плътно следван от Торонто (№4) и Калгари (№5) .

Скандинавските страни са представени от Хелзинки (№8), а съседният континент на победителя Нова Зеландия е азел десето място с Оукланд (№10).

Трябва да се отбележи, че най-добрите места за живеене в света се намират на в четири континента, като Австралия води с четири, следван от северната Северна Америка с три и Нова Зеландия и Европа с по един предпочитан град. В Азия японската столица Токио (18) е най-високо в глобалната класация, докато Сингапур е 52-и, Сеул – 58-и, а Тайпе – 61-и.

Градовете във Великобритания, въпреки че списанието е британско, са заели по-ниски позиции. Столицата на Лондон е едва на 55-то място от 140 града, включени в проучването, като Манчестър дори го изпреварва и е 51-ви.  Високите разходи за сигурност, включително за безопасен транспорт и охранявано жилище, определено свалят английските градове надолу в класацията. Забележимо е също така отсъствието в “Топ 10”, дори в първите 20 на така популярни туристически дестинации, като Париж и големите градове в САЩ.  От американските градове най-високо е Хонолулу (26), но все пак това е Хавай в центъра на Тихия океан, а най-добра оценка получава Питсбърг (30).

Мелбърн, Австралия, най-високите сгради в града.

Мелбърн, Австралия, най-високите сгради в града.

Продължаващите финансови и социални проблеми, както и голямата концентрация на населението в градовете на Европа и Америка разбираемо отразяват по-скоро стагнация, а не потенциал за подобряване на качествата на техните и изкачването им нагоре.

Авторите посочват, че оценките демонстрират, че хората предпочитат “средно големи градове в по-богатите държави с относително ниска гъстота на населението”. В Канада например гъстотата на населението е 3.4 души на квадратен километър, а в Австралия – 2.9.

eiu* (Economist Intelligence Unit – EIU). EIU е  is независима бизнес част от Economist Group с централен офис в Лондон, съдадена през 1946 г. EIU е особено известен със своите месечни доклади за държавите по света, включващи детайлни и точни 5-годишните икономически прогнози за развитие, доклади за риска, услугите и индустрията. Фирмата е специализирани изследвания за фирми, които се нуждаят от анализ за определени пазари или стопански отрасли.

През 2006 г. EIU започва публикуването на “Индекс за Демокрация” (Democracy Index), който се отнася за 167 държави по света и е обновяван през 2008, 2010 и 2011 г.  От картата оцветена според този индекс, ясно се вижда, че най-добрите места за живеене се намират в “най-зелената” част на света, а най-лошите в “най-черната” с най-малки стойности на индекса .

Австралийският съюз е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент — Австралия. Тя е разположена в южното полукълбо и е най-голямата страна в Австралазия. Австралия включва остров Тасмания, който е австралийски щат и множество по-малки острови в Индийския и Тихия океан. Съседните страни на Австралия са Нова Зеландия на югоизток и Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор на север и Соломонови острови, Вануату и Нова Каледония на североизток. Името „Австралия“ идва от латинската фраза terra australis incognita (тера аустралис инкогнита), което значи непозната южна земя.Австралия е просперираща развита държава, тринадесетата по големина икономика в света. Страната се нарежда на високо ниво в степента на човешко развитие, качеството на живот, здравеопазване, продължителност на живота, общественото образование, икономическата свобода и защитата на гражданските свободи и политически права.Почти 90% от 22-милионното население на Австралия е с европейски произход.Населението на Австралия се е увеличило четворно от края на Първата световна война досега, основно благодарение на амбициозната имиграционна политика провеждана от местното правителство. През последните десет години правителството си поставя като минимална квота за прием около 144 хиляди души; това не пречи през 2008 да бъде обявена рекордната квота от 300 хиляди нови имигранти. С намалението на имигрантската квота от 280 хиляди на 180 хиляди федералното правителство очаква към 2050 г. страната да е с население от 36 милиона души.Въпреки че в Австралия няма официален език, английският език е толкова широко разпространен и използван, че той де факто се приема за национален.Австралия няма официална религия и е парламентарна монархия

Австралийският съюз е 6-тата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент — Австралия. Тя е разположена в южното полукълбо и е най-голямата страна в Австралазия. Австралия включва остров Тасмания, който е австралийски щат и множество по-малки острови в Индийския и Тихия океан. Съседните страни на Австралия са Нова Зеландия на югоизток и Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор на север и Соломонови острови, Вануату и Нова Каледония на североизток. Името „Австралия“ идва от латинската фраза terra australis incognita (тера аустралис инкогнита), което значи непозната южна земя. Австралия е просперираща развита държава, 13-тата по големина икономика в света. Страната се нарежда на високо ниво в степента на човешко развитие, качеството на живот, здравеопазване, продължителност на живота, общественото образование, икономическата свобода и защитата на гражданските свободи и политически права. Почти 90% от 22-милионното население на Австралия е с европейски произход. Населението на Австралия се е увеличило четворно от края на Първата световна война досега, основно благодарение на амбициозната имиграционна политика провеждана от местното правителство. През последните десет години правителството си поставя като минимална квота за прием около 144 хиляди души; това не пречи през 2008 да бъде обявена рекордната квота от 300 хиляди нови имигранти. С намалението на имигрантската квота от 280 хиляди на 180 хиляди федералното правителство очаква към 2050 г. страната да е с население от 36 милиона души. Въпреки че в Австралия няма официален език, английският език е толкова широко разпространен и използван, че той де факто се приема за национален. Австралия няма официална религия и е парламентарна монархия “под капелата” на английската кралица, която стои и над друга държава-първенец в класацията на “най-добрите” градове – Канада. В последните десетилетия външните отношения на Австралия са белязани от тясната връзка със САЩ и разбира се с Обединеното Кралство Великобритания. Миграция на българи в Австралия има още през 80-те години на 19 век. Първите македонобългарски емигранти пристигат в района на Мелбърн през 30-те години на 20 век.

** Град Мелбърн (Melbourne) се намира в най-южната точка на континенталната част на Австралийския континент. Мелбърн е главен и най-голям град на австралийския щат Виктория. Веднага след столицата Сидни, Мелбърн е най-голямото населено място в страната. Около 70 000 души живеят само в централната част на Мелбърн, а заедно с предградията броят на населението нараства на близо 4 000 000 души. Мелбърн е разположен на Порт Филип Бей, а през града преминава течението на река Яра.

От 1901 до 1927 година Мелбърн е столица на Австралия, а днес той е модерен, космополитен град, който се счита за едно от най-добрите места за живот на континента. Жителите на града имат висок жизнен стандарт, като цялостната градска атмосфера в Мелбърн се отличава със спокойствие и ниски нива на риск. Известен още като лобното място на викторианците (около 70% от тях живеят в Мелбърн), градът на няколко пъти е класиран като най-приятното и добро място за живот в цял свят. През 2002, 2003 и 2004 година Мелбърн оглавява престижната класация.

Мнозина описват Мелбърн като културната столица на Австралия и като нейния пазарен град. Освен множеството театри и галерии, туристите в Мелбърн имат възможност да се насладят на невероятно красива природа, доста паркове и защитени територии, да се отдадат на приятни удоволствия и забавления с модерен привкус в централните градски части. Нестихващ нощен живот, първокласна кухня, отлични условия и възможности за туризъм и забавления са отличителните белези на Мелбърн през цялото време на годината. Самият климат в тукашната географска ширина често поднася доста изненади.

Мелбърн има славата на търговската столица на Австралия, защото е дом на много млади дизайнери на дрехи със световни амбиции. Модните магазини, ателиета и бутици са разпръснати из главните улици или базарите, като най-добрите малки магазини на Мелбърн са разположени по-далеч от централната зона в малки улички. По отношение на наличието на кафенета и ресторанти, качествена инфраструктура, възможности за пазаруване, наличие на културни и спортни мероприятия, Мелбърн е най-комфортния град за живеене за 2006 година.

Melbourne 2В централната бизнес област на Мелбърн има над 400 ресторанта и заведениея за хранене, което поставя туристите пред нелекия избор в кое от всичките приятни и първокласни места да прекарат обяда или пък вечерята си. Нощният живот в Мелбърн има подчертано джазов привкус. Също безброй барове и клубове, предлагащи на посетителите си жива музика, слагат основен акцент във вариантите на забавление в Мелбърн.

Мелбърн

Големите плажове на Мелбърн се намират в югоизточните покрайнини, покрай бреговете на Порт Филип Бей, в области като Порт Мелбърн Албърт парк, Св. Килда, Елууд, Брайтън, Ментоун и Франкстон.

Разхождайки се из улиците на втория най-голям австралийски град няма как да пропуснете да влезете в някоя сладкарница, които тук са почти на всяка крачка. В действителност тези шоколадови ателиета предлагат повече от обикновени сладки изкушения – повечето от тях примамват с невероятните си шедьоври на шоколадовото изкуство и сладкарството, ръчно изработени деликатеси и кремове.

Няма как да не посетите и плажната ивица на Мелбърн. Едно от крайбрежните предградия на града е St Kilda. От него се открива красива гледка към пристанището Philip Bay на Мелбърн. Също тук може да посетите интересен занаятчийски пазар, предлагащ всякакви екзотични и конвенционални стоки. На самия бряг се намират историческите морски бани St Kilda, построени през 1850 г. /Блогът на Веско Василев/

Мелбърн понякога е наричан „Париж на южното полукълбо“, но със своите величествени сгради, широки булеварди, усещане за пространство, както и с трамваите си, може би напомня по-скоро на друг първенец в класацията – Виена. И също като Виена, дълго време – и доста несправедливо – е носил репутацията на леко превзет и надут. Но вече не. Последните десетилетия са му дали нов прилив на младежка жизненост и сега той е средище на пъстри контрасти. 

Първите македонобългарски емигранти пристигат в района на Мелбърн през 30-те години на 20 век,основно от Егейска Македония и работят в индустриалният сектор. Значителна група от македонски българи живее в Джилонг от 50-те години на 20-век.Емигрантите идват в района отново от Егейска Македония.В Джилонг е създаден клон на “the Macedonian-Australian People’s League”.През 60-те и 70-те години на 20 век в района пристигат и емигранти от Вардарска Македония.Построена е църквата “Свети Йоан Кръстител” в предградието Batesford. Това показват данни на сайта “Българска нация”.

      Днес емигрантите от Македония са концентрирани в Северен и Североизточен Мелбърн и  в Geelong. През 2006 г. 1167 жители на района на Джилонг говорят на македонски език. Родените в Република Македония по това време са 752. Като македонци са се обявили 1415 жители на района.Най-големите групи от македонски емигранти в района на Джилонг живеят в  Bell Post Hill (6.1%),Norlane (3.5%), North Geelong (1.3%), Hamlyn Heights (2.5%) и Lovely Banks (5.3%).
     В Мелбърн и околностите живеят около 151 785 гърци,част от които са по произход българи от Егейска Македония.
    Според австралийските статистики в Мелбърн живеят 17 287 граждани,които са родени в Република Македония. Австралийските жители говорещи македонски  в Melbourne са 30,083.
     Броят на емигрантите от България в Мелбърн е над 1000.
ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ НАЙ-НАЙ …ГРАДОВЕТЕ В СВЕТА 
Syrian Army Heavy Battle Clashes On Rebels VIDEO:
Melbourne – 10 Things You Need To Know VIDEO: