Ана-Мария Тонкова си отиде – остана вечната й усмивка

 

Сбогом Ани! Отиде се една усмивка и радост, без ирония и фалш! Без завист, а напротив, за успеха на хората, около нея. На снимката  Ани разглежда 1-ят брой на в-к Обзор, първото печатно издание на български език на Зап. Бряг в САЩ, на приема на президента за 24 май. Фото: не помня вече, приятел

Сбогом Ани! Отиде се една усмивка и радост, без ирония и фалш! Без завист, а напротив, за успеха на хората, около нея. На снимката Ана-Мария Тонкова разглежда 1-ят брой на в-к Обзор, първото печатно издание на български език на Зап. Бряг в САЩ, по време на приема на българския президент за 24 май. Фото: не помня вече, приятел

Днес, след тежко боледуване загубихме един обичан от всички ни човек – Ана-Мария Тонкова – музикален директор на БГ Радио, един от хората, които създадоха най-българското радио преди 12 години, съобщиха от медията. 

В такъв момент в главата на всеки, който познаваше Ани, нахлуват спомените. Срещите минават като на кино и съзнанието си създава образ и си задава въпроса с какво ще запомни Ана-Мария?

Отиде се една усмивка и радост, без ирония и фалш! Без завист, а напротив, радост за успеха на хората, около нея – което е по силите на малцина. Никога няма да забравя как Ани разглеждаше 1-ят брой на в-к Обзор, първото печатно издание на български език на Зап. Бряг в САЩ, на приема на президента за 24 май преди 9 години.

Ще кажете “този си прави реклама” – недейте – грях е! Но, да правя реклама на ИСКРЕНАТА ЧОВЕЧНОСТ! На липсата на моите най-омразни неща, започващи с една и съща буква – Злоба, Завист и Злорадство! Ани ще запомня с това – тя никога не показа нито едно от тях! Кара те и те да се радваш, да се чувстваш по-добре и полезен.

Знаете ли колко бяха тези, които им работеха и трите “З”? Знаете ли, какво е когато срещнеш някой, на който му липсват! Пожелавам ви го от сърце!

Благодаря Ани! Да, всеки трябва да знае какво е човещина! Всеки трябва да оценява какво е загубил и какво иска да запази от загубеното! 

В нейна памет днес в ефира на БГ Радио, което слушаме директно на нашите смартфони в САЩ, звучат най-хубавите български песни – с обич от целия екип и в знак на съпричастност към загубата на семейството и приятелите на Ана-Мария Тонкова.

 

Ана-Мария Тонкова

Ана-Мария Тонкова

Ана-Мария Тонкова е родена в София на 13-и юли 1951 година.

От дете е свързана с музиката, свири на пиано, завършва средното музикално училище “Любомир Пипков” и специалностите “Пиано” и “Теория на музиката” в Държавната консерватория. 

Гласът на Ана-Мария Тонкова помним през целите 16 години, когато той звучеше в ефира на Националното радио, където тя беше редактор и водещ на предавания като “Тик-так” и “Пулсиращи ноти“.

През 1992 г. тя участва в създаването на радио “Експрес”, но звездният й час настъпва, когато подготвя старта на единственото радио за българска поп и рок музика – “БГ Радио“ през 2000 г., където до последно беше музикален директор.

През 2007 година тя става управител на компания “БГ Рекърдс”, която се занимава с менажиране на български изпълнители.

Отдавна Анна-Мария се бореше със страшната диагноза рак на дебелото черво, но борбата й се оказа неуспешна. Дори и по време на най-тежките дни на химиотерапията продължи да изпълнява задълженията си като директор на “БГ радио”. За болестта си майката на “БГ радио”, както я наричат, призна публично едва тази година, малко преди рождения си ден.

Сбогом и Почивай в Мир Ани!

Убеден съм, че и Господ ще приеме усмивката ти, която ти остави на нас завинаги!