Forbes: Бербатов №1 в Топ 70 на българските знаменитости (+видео)

Митко Бербатов със звезда на

Митко Бербатов със звезда на “Алеята на Славата” на стадиона на ЦСКА “Народна Армия” в София. Фото: Евгени Веселинов, bulgarica.com

Освен най-добрият български футболист в момента в първата 10-ка има още двама спортисти, две жени, шоумени и актьор

Бербатов разказва за своите рисунки, децата, футбола и още нещо – вижте видео

29 август 2013 г. Димитър Бербатов оглави първата класация на Forbes за български знаменитости “Топ 70”. Освен най-добрият български футболист в момента в първата 10-ка има още двама спортисти – ракета №1 на България тенисистът Григор Димитров (№4) и неизменният първенец в подобни класации Христо Стоичков (№9). Две жени са в елита, и двете от концертния подиум – Мария Илиева (№5) и Примата на българската естрада Лили Иванова (№10).

“Топ 70” на българските знаменитости следва методологията на американското издание и измерва периода 25.08.2012 до 25.08.2013 г. Критериите, по които е направено подреждането, са: успехи в областта, в която се изявяват; участие в проекти, различни от основната дейност – като благотворителност и други обществени каузи; честота на медийните изяви и активност в социалните мрежи.

Мария Илиева е българска поппевица и продуцент, едно от най-значимите имена на съвременната българска музикална сцена. Има 20 сингъла No1 и е носител на над 30 награди за музика и стил (към август 2013). Мария Красимирова Илиева е родена на 1 декември 1977 г. в семейство на класически музиканти. Майка ѝ, Ваня Монева, е диригент на хор

Мария Илиева е българска поппевица и продуцент, едно от най-значимите имена на съвременната българска музикална сцена. Има 20 сингъла No1 и е носител на над 30 награди за музика и стил (към август 2013). Мария Красимирова Илиева е родена на 1 декември 1977 г. в семейство на класически музиканти. Майка ѝ, Ваня Монева, е диригент на хор “Космически гласове”, а баща ѝ, Красимир Илиев, е концертмайстор на Софийски духов оркестър.Мария завършва Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, следва дипломирането ѝ в УНСС, специалност „Застрахователен бизнес“, а няколко години по-късно защитава магистърска степен и в специалност „Международни отношения“.”What Does It Take” – първи англоезичен сингъл, видеото бе заснето в Лос Анжелес, САЩ. Изкачва се до No1 като ново предложение в седмичната класация на телевизия MM “MM Top 20”. Днес зад гърба си има 18 сингъла, изкачили се до първи позиции в родни класации, както и над 25 музикални награди.
Tя е едновременно певица, продуцент, а сега и член на журито в музикалното предаване за млади таланти “Х фактор”. Мария се натъжава от примитивизма и простащината.

Според критериите на Forbes в звездната класация попадат: спортисти, музиканти, ТВ водещи и продуценти, актьори и режисьори, модели и артисти.

В първата десетка на Forbes Топ 70 на българските знаменитости са:

1.Димитър Бербатов /футболист/

2.Влади Ампов – Графа /поп-изпънител/

3.Слави Трифонов /шоумен/

4.Григор Димитров /тенисист/

5.Мария Илиева /поп-изпълнител/

6.Ники Кънчев /шоумен и журналист/

7.Любо Нейков /актьор/

8.Миро /поп-изпълнител/

9.Христо Стоичков /футболист и треньор/

10.Лили Иванова /естрадна певица/

Бербатов застана начело на класацията с успехите си на терена и неговите социални активности.

В селекцията не фигурират журналисти, които се занимават с новинарски и коментарни предавания, както и онези режисьори и продуценти, които не са медийно активни.

berba3Димитър Иванов Бербатов е централен нападател на ФК Фулъм. Митко — с прякор Бербо е роден на 30 януари 1981 г. в Благоевград в семейството на бивши спортисти. В първи и втори клас Димитър Бербатов тренира лека атлетика и скок на дължина, а към футбола се насочва на 10 години и влиза в школата на Пирин. На 17 години преминава в столичния гранд ЦСКА, където вкарва 45 гола в 50 мача. През пролетта на 1999г. Бербатов подписва професионален договор с клуба. През 2001 г. преминава в немския Байер Леверкузен за трансферна сума от 33 милиона марки. През пролетта на 2006 г. Бербо е продаден на английския Тотнъм.  Минути преди затварянето на трансферния прозорец през месец септември 2008 г. Бербатов е закупен от Манчестър Юнайтед за сумата от 30,75 млн. паунда (38,850 млн. евро), като по този начин става най-скъпият играч, купуван от Алекс Фъргюсън. През 2012 г. Бербатов преминава във Фулъм срещу 5 млн. британски лири. Треньорът Мартин Йол го закупува за втори път след като го е купил през 2006 г. за Тотнъм.

На 28-годишна възраст надминава постижението на Христо Бонев от 47 гола за Национала и се превръща в рекордьор по брой отбелязани голове (48) за отбора. Избиран е 7 пъти за Футболист №1, друг рекорд в българския футбол. Капитан на националния отбор до 2010 г., когато се оттегля от него.

На 15 август 2013 г. стана известно, че Бербатов няма никакво намерение да дава пари на бившия си отбор ЦСКА и в частност на новият шеф на затъналия клуб политикът от БСП Александър Томов (с червената вратовръзка). Снимката е от 23 май 2008 г. по случай 60-годишният юбилей на ЦСКА на стадион

На 15 август 2013 г. стана известно, че Бербатов няма никакво намерение да дава пари на бившия си отбор ЦСКА и в частност на новият шеф на затъналия клуб политикът от БСП Александър Томов (с червената вратовръзка). Снимката е от 23 май 2008 г. по случай 60-годишният юбилей на ЦСКА на стадион “Народна Армия” Фото: Евгени Веселинов, bulgarica.com

На 15 август 2013 г. стана известно, че Бербатов няма никакво намерение да дава пари на бившия си отбор ЦСКА и в частност на новият шеф на затъналия клуб политикът от БСП Александър Томов, съобщи България днес цитирайки сигурен източник. “Истината е, че Бербатов няма никакво намерение да дава пари на Томов. Вариант, при който Митко вади няколко милиона за акции от ЦСКА, а след това тези пари се управляват от Томов и компания, съществува само в розовите сънища на Лупи. Митко е спечелил състоянието си с труд и талант и няма намерение да го подарява на фалирали политици и бизнесмени”. По същото време огромен постер с лицето на българина се пръкна пред “Таймс Скуеър” в Ню Йорк от негови фенове във Фулъм.

В началото на август пък, Митко сподели с феновете си един повече от личен и мил момент от живота си извън терена, като публикува в интернет снимка, на която прелестната му дъщеричка Деа му дава целувка по бузата, а самото действие се развива във…въздуха, на борда на самолет. Бербо не закъсня и с коментара си: „Любовта е във въздуха…“.

Татко Митко и Деа. Димитър Бербатов има две дъщери, но иска да има и момче.

Татко Митко и Деа. Димитър Бербатов има две дъщери, но иска да има и момче. Попитан от Кеворк Кеворкян във “Всяка неделя” коя е любимата му дума, Бербо уточни, че не е дума, а изречение: “Обичам те, тате!”.

Бербатов присъства на раждането на втората си дъщеря – Елиа в края на 2012 г. и заедно с майка й Елена и каката Деа се настаниха в новата къща в Бояна. Бербо държи да има и мъжка рожба. На 15 октомври 2009 г. сутринта Бербатов става баща за първи път от приятелката си Елена Щилянова.

Футболната звезда е известен със своята добрина и вроденото му чувство за чест – причина да се откаже от националния ни отбор, както и да напусне тима на “ненапускаемият” „Манчестър Юнайтед”.

Фондация „Димитър Бербатов“ е основана с учредителен акт на дарение от 7 април 2008 г. от Бербо. Основната мисия на фондацията е всестранно да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света.Първият собствен проект на Фондация „Димитър Бербатов“ е „Награди за успелите деца на България“. По този проект фондацията ежегодно отличава деца в ученическа възраст за годишните им постижения в областта на изкуствата, науката и спорта. „Активни и здрави“ е друга програма на Фондация „Димитър Бербатов“, която има за цел създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. По тази програма се изграждат и реконструират съоръжения за спорт в училищата.

Димитър Бербатов даде обширно интервю в предаването „Всяка неделя“, в което говори за доста различни теми – за страстта си към рисуването, за семейството си и за случилото се в Манчестър Юнайтед. „Ходил съм едно време на училище, когато имахме задължителни уроци по рисуване и ми беше интересно. Никога не съм се интересувал от термини, да ходя по изложби, но може би ми е заложба. Успокоява ме, но като имам време. Може би така изразявам себе си. Реших да ги споделя (карикатурите б.р.) с хората и се радвам, че има позитивни реакции.“

За своята карикатура на популярния герой Доктор Хаус, футболистът на Фулъм сподели: „С него си приличаме, с него се олицетворявам. Аз съм голям фен на филмовата индустрия, сериалът, в който играеше Хю Лори Доктор Хаус с него се отъждествявах. Той е темерут, брилянтен в работата си, има един кръг от хора, с които общува, пак е трудно, но те знаят, че е така и него не го интересува друго.

“„Хората като те възприемат като сдържан човек, когато решиш да излезеш от това и хората се шокират. Трябва да знаят, че всеки човек има такива моменти.“

Бербатов разкри, че ще пише автобиографична книга.

Вижте цялото интервю: