Повече от 7 пъти се увеличиха бежанците от Сирия в България

Евразия е общата земна повърхност на континентите Европа и Азия. Като едно цяло Евразия се явява най-големият по площ континент на Земята.В зората на ХХІ век светът навлезе в нов етап на глобално геополитическо противопоставяне. Както е известно, първата половина на ХХ-ти век премина под знака на продължителната борба между Великобритания (и нейните съюзници) и Германия (и нейните съюзници) за хегемония в Европа. Втората половина на миналото столетие пък бе доминирана от студената война между САЩ (като най-могъща индустриална и военна сила в света след Втората световна война) и Съветският съюз с неговият блок от протекторати. Американските операции в Афганистан (2001) и Ирак (2003) бележат началото на нов етап, който вероятно ще бъде последната глобална геополитическа битка на индустриалната епоха – тази за контрола над Евразия и нейните енергийни ресурси.

Евразия е общата земна повърхност на континентите Европа и Азия. Като едно цяло Евразия се явява най-големият по площ континент на Земята.В зората на ХХІ век светът навлезе в нов етап на глобално геополитическо противопоставяне. Както е известно, първата половина на ХХ-ти век премина под знака на продължителната борба между Великобритания (и нейните съюзници) и Германия (и нейните съюзници) за хегемония в Европа. Втората половина на миналото столетие пък бе доминирана от студената война между САЩ (като най-могъща индустриална и военна сила в света след Втората световна война) и Съветският съюз с неговият блок от протекторати. Американските операции в Афганистан (2001) и Ирак (2003) бележат началото на нов етап, който вероятно ще бъде последната глобална геополитическа битка на индустриалната епоха – тази за контрола над Евразия и нейните енергийни ресурси.

От 20 години насам това е най-силната бежанска вълна в страната

3000 са нелегалните имигранти от началото на 2013 година досега, като повече от половината от тях, или 1600 от тях са само сирийци и се очаква преди Нова година бройката да достигне 4000, като не е ясно къде ще се настаняват пресеклите българската Евро-граница представители на Азия и Африка, чийто представители вече търсят по-добри условия

Българите бяха превърнати от лагерници в западни лагери преди 1990 г., в надзиратели на запада на вратата на техния “затвор” през 2013 г.

29 август 2013 г. Повече от 7 пъти са се увеличили бежанците от Сирия в България в сравнение със същия период на миналата година. Броят на имигрантите от Сирия е нараснал още повече през последните дни. Една от нелегалните групи дори причини пожара край Елхово, показа репортаж на БНТ от специализирания център за настаняване на нелегални имигранти в Любимец на турската граница, който видяхме в САЩ в интернет.

3000 са нелегалните имигранти, влезли в България от началото на 2013 година досега, като повече от половината от тях, или 1600 от тях са само сирийци. 1336 от бегълците се намират в бежански центрове. Очаква се дори преди Нова година бройката да достигне 4000, като не е ясно къде ще се настаняват пресеклите българската Евро-граница представители на Азия и Африка.

Само през последната нощ 35 нелегални имигранти бяха задържани близо до Елхово, съобщи БНТ в „По света и у нас“, като цитира граничната служба, която охранява границата ни с Турция.

От 20 години насам това е най-силната бежанска вълна в страната. Бежанските лагери в Турция вече са препълнени. А първата европейска външна граница е България. Затова бежанци събират последните си пари и плащат нa така наречения “каналджия”.

Почти всички, които стигат до България, подават молба за убежище и остават, като голяма част от тях са майки с деца. Настаняват ги в бежански центрове, които са на държавна издръжка. Около 1/4 от бежанците остават в България, но повечето обаче продължат на запад, за да се установят в страни като Германия и Швеция.

Бежанци от Алжир са признали, че са запалили големият пожар край Лесово, който по-късно беше загасен. Нарушителите на българо-турската граница обяснили, че драснали клечката, за да бъдат намерени, защото на двама от тях им прилошало. Пламъците на пожара в Сакар планина пък обхванаха 2 000 декара гори, земеделски земи и сухи треви, като 150 души се бориха с огнената стихия. В акцията се включиха 15 противопожарни автомобила, военни, служители на Горското стопанство и доброволци, 3 верижни машини и хеликоптер от авиобаза Крумово.

„До една седмица ще бъдат осигурени близо 500 места за бежанци с парите, отпуснати от кабинета вчера – малко над 550 хиляди лева. Те ще бъдат настанени предимно в София в държавни общежития или нискоразрядни хотели. Още преди 3 месеца съм пратил писмо до Върховния комисариат за бежанците на ООН, откъдето имам поет ангажимент за осигуряване, ако е необходимо, на одеала, легла, чаршафи и доста други неща,” съобщи пред Дарик Радио шефът на Държавна агенция за бежанците Никола Казаков.

“Липсата на места за настаняване създава проблеми с организацията по посрещането и приемането на бежанци от Сирия в България – правителството и държавата трябва да вземат мерки,” коментира пък пред Дарик Радио сирийката Азхар Аломар, която е представител на сирийската общност в България и живее в страната ни повече от 30 години. Аломар благодари на българите и държавата за помощта, която оказват на идващите бежанци, но подчерта обаче проблемите с липсата на места в центровете, където в една стая се настанявали по две семейства, както и проблемите с по-дългия престой на бежанците на границата без осигурена допълнителна храна. “Или да не ги пускат на границата или да ги приемат що-годе добре да са тук,” добави Азхар Аломар. “Също имаме и друг проблем – проблемът с тези, които вземат статут. В момента, когато вземат статут, трябва веднага да напуснат лагера. А тези хора – никой не мисли за тях, че те нямат пари. Нито знаят езика нито имат работа. Виждате, че безработицата дори е за българи. Къде да отидат? Не помага държавата. Тя вдига ръце. Дадохме ви статут, напускайте кампа или там сградата за бежанци…,” каза сирийката, която живее от 30 години в България.

С издаването на статут в България бежанците получават здравно осигуряване и месечната помощ от 65 лева, колкото е гарантирания социален минимум у нас. Но трябва да напуснат общежитието и да се устроят сами.

“От началото на конфликта в Сирия два милиона души са напуснали страната си като 1 милион от тях са деца, а 750 000 от тях са на възраст под 11 години. Засега към България за бежанска вълна не може да се говори, но ако се случи, страната ни няма къде да настани такива хора. Сегашната ситуация изисква да се разкрият нови места, тъй като центровете вече са запълнени от държавната агенция. Те работят над техния капацитет,” поясни пред БНР Борис Чеширков, който работи в българския офис на Върховния комисариат на ООН.

Явно някои от бежанците от арабските държави предпочитат България, защото е член на Европейския съюз и е добър трамплин за по-нататък на континента, въпреки че в момента в Турция достатъчно място за тях. “Имаме 21 лагера с 201 000 граждани на Сирия, а неотдавна е бил построено ново палатково селище в окръг Шанлъурфа. Общо в бежанските лагери има около 25 000 свободни места и затова Управлението за извънредни ситуации разчита, че дори при рязко увеличаване на броя на бежанците проблеми с тяхното настаняване няма да има,” съобщи прессекретарят на правителственото Управление за извънредни ситуации на Турция Мустафа Айдогду, цитиран от ИТАР-ТАСС.

“Страхът е най-голямото нещо. В Сирия човек като излезе от къщата на пазар или на работа, не е сигурен дали ще се прибере жив,” каза Ахмад Хишам Хоро, който живее в България от 30 години, но целият му род е в Сирия, където изпитанията са ежедневие по правилата на оцеляването в “джунглата”.

В предаването на националната телевизия бе показана 28-годишна сирийка, която обясни защо е избягала от родината си, така и защо е потърсила място в страната, заедно със своето семейство.

“Цялото ми семейство в Сирия беше избито, нямам никой там, нямам живот…,” каза Джанда, която дошла в България заедно със съпруга си и дъщеря си, която вчера е навършила две години.

“В Сирия е страшно, много е лошо, няма храна, няма вода. Отвсякъде падат ракети. Както вървиш и цяла сграда се срива. Няма какво да работим, нито съпруга ми, нито аз. Опитахме се да уредим живота си в Турция, търсихме работа в Истанбул, но нищо не стана. Тогава решихме и тръгнахме пеша към България. Нямахме много пари, но трафикантите в Турция проявиха разбиране и ни взеха само по 250 евро, за да ни доведат тук,” допълни Джанда пред камерата на БНТ.

Джанда и семейството й минали сами през гориста местност на границата ни. Били изнемощели, когато граничните полицаи ги намерили. След това ги настанили в центъра в Любимец, където живеят вече близо два месеца и желанието им е да останат в България.

Турски гражданин “каналджия” е арестуван предишната нощ, когато на границата близо до Свиленград е заловена група от нови 57 нелегални имигранти, които той прекарвал на българска територия.

“Трафикант” е вече професия в Турция, като тарифите достигат до 2500 Евро.

“29 служители от 11 страни-членки са при нас и участват непосредствено в охраната и контрола на държавната граница”, каза Захарин Пенев, директор на ГД “Гранична полиция”, цитиран от БНТ.

Евразия е общата земна повърхност на континентите Европа и Азия. Като едно цяло Евразия се явява най-големият по площ континент на Земята.В зората на ХХІ век светът навлезе в нов етап на глобално геополитическо противопоставяне. Както е известно, първата половина на ХХ-ти век премина под знака на продължителната борба между Великобритания (и нейните съюзници) и Германия (и нейните съюзници) за хегемония в Европа. Втората половина на миналото столетие пък бе доминирана от студената война между САЩ (като най-могъща индустриална и военна сила в света след Втората световна война) и Съветският съюз с неговият блок от протекторати. Американските операции в Афганистан (2001) и Ирак (2003) бележат началото на нов етап, който вероятно ще бъде последната глобална геополитическа битка на индустриалната епоха – тази за контрола над Евразия и нейните енергийни ресурси.

Евразия е общата земна повърхност на континентите Европа и Азия. Като едно цяло Евразия се явява най-големият по площ континент на Земята.В зората на ХХІ век светът навлезе в нов етап на глобално геополитическо противопоставяне. Както е известно, първата половина на ХХ-ти век премина под знака на продължителната борба между Великобритания (и нейните съюзници) и Германия (и нейните съюзници) за хегемония в Европа. Втората половина на миналото столетие пък бе доминирана от студената война между САЩ (като най-могъща индустриална и военна сила в света след Втората световна война) и Съветският съюз с неговият блок от протекторати. Американските операции в Афганистан (2001) и Ирак (2003) бележат началото на нов етап, който вероятно ще бъде последната глобална геополитическа битка на индустриалната епоха – тази за контрола над Евразия и нейните енергийни ресурси.Контролът над ресурсите обаче, е най-вече въпрос на география, а едва след това – на военни технологии или финансова доминация.Независимо от богатите си запаси обаче, и САЩ, и Русия отдавна достигнаха върха в добива на собствен петрол (американците през 1970, а руснаците – през 1987). И докато Русия продължава да изнася петрол (тъй като собственото и потребление е сравнително ниско), то САЩ стават все по-зависими от вноса на петрол и природен газ. И двете нации отдавна започват да инвестират значителна част от натрупаното благодарение на енергийните им ресурси богатство в производството на оръжие и изграждането на армии, които да им помогнат да защитят своите глобални ресурсни интереси. С други думи, преди няколко десетилетия и двете решават да се превърнат в геополитически играчи, претендиращи за глобална хегемония.

Вече започва да се надига недоволство в българската общественост срещу емигрантите в България, която се оказа спасителен буфер за европейските държави срещу настъпващия поток от мюсюлмани от Азия и Африка, който вече тотално е обхванал Западна Европа.

Българите бяха превърнати от лагерници в западни лагери преди 1990 г., в надзиратели на запада на вратата на техния затвор.

Има нещо чудно в историята на политиците в България – все едни и същи. Комунистите изгониха нашите скромни и работливи турци, българските мюсюлмани известни със своето скромно и спокойно поведение и умерен премерен ислям. Сега същите тези комунисти, вече нарекли се социалисти, заедно с турската партия и националистите, приемат мюсюлмани идващи от огнищата на радикалния ислям, за които иди доказвай кой кой е и за какво идва в България и Европа. На всички е ясно, че така се вкарват.

Никога, ама никога не бих сравнил един наш турчин с разни алжирци, сирийци, ливанци, египтяни, мароканци и тунизиици, или каквито и да било араби и африканци.

Интересна работа – българите бягат на Запад, а арабите ги заместват в България. Раждаемостта пада успоредно с броя на работещите, смъртността се увеличава успоредно с броя на бедните.

Добре дошли в Европейския Съюз … и вие българи.

Добре дошли в Евразия!

„Евразия е основният суперконтинент на планетата. Онази държава, която доминира в него, ще оказва решаващо влияние в два от трите най-развити икономически региона на света – Западна Европа и Източна Азия. Дори бегъл поглед върху географската карта показва, че държавата, доминираща в Евразия, почти автоматично ще си осигури и контрол над Близкия Изток и Азия. Начинът, по който се разпределя властта в Евразия е от ключово значение за американската глобална доминация”, Збигнев Бжежински „”Геостратегия за Евразия”, сп. „Форийн Афеърс”, 76:5, септември/октомври 1997.

1 comment for “Повече от 7 пъти се увеличиха бежанците от Сирия в България