25 урока за облеклото от легендарната актриса Одри Хепбърн

Одри Хепбърн не се страхува от изрязаните силуети и използва завиден асортимент от аксесоари, като винаги запазва аурата на женствеността с избора на тоалета си. Но това, което най-много харесват хората в стила на Одри Хепбърн е нейното сърдечно държание по всяко време.

Одри Хепбърн не се страхува от изрязаните силуети и използва завиден асортимент от аксесоари, като винаги запазва аурата на женствеността с избора на тоалета си. Повдигнатата коса и къса прическа, класическият й кок, ръкавиците, доброто бижу и очилата често допълват черната рокля на стилната актриса. Но това, което най-много харесват хората в стила на Одри Хепбърн е нейното сърдечно държание по всяко време.

Мода и Стил

Хепбърн остава официалната “икона” на класическия стил в облеклото, като винаги е интересна, но запазва аурата на женствеността с избора на тоалета си

Европейката, която остана Вечната Принцеса на Холивуд

Сега, както и преди много жени декларират, че актрисата Одри Хепбърн остава официалната “икона” на класическия стил в облеклото, пише Хъфингтън Пост. Гардеробът на много дами беше пълен с популярни дрехи, като повечето от тях все още се кълнат, че те са актуални и днес. Между тях са най-известните от улици и паркове, добре впити по тялото панталони, поли и рокли, облекла известни в САЩ като “LBD” ( Little Black Dress, Малка Черна Рокля)*, на които модните историци приписват произхода на Коко Шанел и Жан Пату. По време на “Голямата депресия” през 1920 г. двамата модни класици създават проекти за достъпни цени и спасяване на модния пазар, като те се превръщат в “правило на модата”, според което всяка жена трябва да притежава един прост, елегантен “икономичен” черен тоалет, които може да бъде облечен без значение от повода.

Една от най-големите филмови звезди на всички времена Едда Катлийн ван Хемстра Хепбърн-Растън (истинското име на Одри) не се страхува от изрязаните силуети и използва завиден асортимент от шапки и обеци. Тя не се замисля да носи панталони (или костюм!) Но винаги запазва аурата на женствеността с избора на тоалета си. Заради крехката си фигура и слабо изразен бюст модната икона за някои е приемана като прекалено слаба. Но нейните стилисти винаги са успявали да превърнат недостатъците й в нейни силни страни. Стройният силует на родената на 4 май 1929г. в Белгия Одри, е това което модният дизайнер и близък приятел Givanchy превръща в истинско изкуство. Костюмите на Юбер де Живанши за Хепбърн и днес са част от модната история и трудно може да се определи кой от двамата е повлиял повече на другия. Дори да се окаже, че Одри е преобразила всяка една дреха – било то дизайнерски тоалет, или просто блуза и чифт джинси, докато живее в Рим в края на 60-те.

Може ли някой да забрави Холи Голайтли – очарователната маниачка на тема лукс и мода – изиграна не от кой да е, ами от богинята на модата и стила – Одри Хепбър в незабравимита лента „Закуска в Тифани”. Без съмнение дъщерята на англичанин и холандска баронеса си спечели място на алеята на славата, както и в сърцата на модните критици. От страна на баба си Кейтлий Хепбърн Одри е потомък дори на самия английски крал Едуард 3-ти. Хепбърн показва своя вроден актьорски талант и усет за елегантност във филмиа „Ваканция в Рим”, за който взима Оскар за “най-добра актриса” и “Златен Глобус” през 1953 г., за полята си на Анна. Последното участие на безсмъртната принцеса на Холивуд Одри е през 1989 г. във филма Always на Стивън Спилбърг, след като се е снимала в общо 27. През 2010 г. Хепбърн бе обявена за най-красивата жена на 20 век, оставяйки след себе си класически екранни икони като Мерилин Монро и Грейс Кели, според тогавашното допитване на канал QVC.

Odri smile

Холивудските актриси днес много се различават по стил и маниери от своите предшественички от 50-те и 60-те години. На първите поколения кино актриси като цяло са присъщи изящество, финес и класа, но безспорно една от най-ярките звезди сред тях е неостаряващата Одри Хепбърн. Но, не бива да забравяме, че Одри е родена, живяла и станала звезда в САЩ и по света, по време на живота си в Европа.

Но никой не забравя, че това, което най-много харесват хората в стила на Одри Хепбърн е нейното сърдечно държание навсякъде и по всяко време, и нейната неизменна неподправена усмивка.. “Жената е като актрисата: постоянно е на сцената. Трябва винаги да изглежда прекрасно и да се чувства добре. Дрехата й трябва да е част от нея и да я чувства върху тялото си. Предпочитам жената – нейното лице, тяло и ръце – да е по-забележима от дрехата. Облеклото трябва да я обгръща, да подчертава достойнствата и красотата й. Вниманието тогава се съсредоточава върху този, който носи дрехата. И чак след това върху стила и детайлите, които го формират,” казва Одри. Последните години от живота си Одри посвещава на болните и страдащите деца по света и като посланик към Уницеф неуморно обикаля десетки страни.

Хепбърн е в състояние да направи новаторски избор, който да се хареса, просто защото е абсолютно уверена в самата себе си и не приема живота прекалено на сериозно, пише Хъфингтън Пост.

“Не следвай модата – следвай вкуса си” е посланието на Одри Хепбърн. 

Нека видим сега 25 съществени уроци по стил на Одри, които можете да научите от легендата …

 

Естественото невинно излъчване на жената не се нуждае от специално

Естественото невинно излъчване на жената не се нуждае от специално “обкръжение”. Одри го доказа със своите опростени модели дрехи, неравноделният бритон и точно подбраният грим.

1. Понякога, една простичка рокля е всичко, което ви трябва. Спокойно може да оставите вашите природни дадености да грабнат вниманието.
2. Ръкавици добавят едно докосване на изисканост към всяко облекло. Хепбърн е известна със своите безупречни бели ръкавици.
3. Винаги аксесоари и “рамка” на лицето стилна платнена шапка – дори, ако само си почивате около басейна.
4. Дори да облечете шарена тениска и да сте с къса прическа, все още може да изглеждате супер женствена. Хепбърн доказва това с помощта на своя блясък в един момчешки поглед.
5. Облечена в дълга уютна нощница, която изцяло да ви покрива е напълно приемливо. Не е задължително да се носи оскъдно облекло в леглото – комфортта има предимство! Останалото зависи и от двете страни.
6. Стегнато коланче в средата на една рокля създава прекрасна форма. Хепбърн въодушевява дори с елементарна карирана рокля със стегнат колан, като завършва женственият образ с една страхотна барета на главата.
7. Можете да носите корона, дори ако не сте кралска особа. Хепбърн знаеше, че всяка жена трябва да се третира като принцеса. Покажете го.
8. Не се страхувайте от папийонка и костюм. Хепбърн без притеснения носеше мъжки облекла, като нейната очна линия и червило съхраняват нещата секси, даже повече.
9. С риза никога не излизате от мода. Освен това една цветна риза с приятни раета, може да предизвика голям интерес през деня.
10. Вашият бритон не винаги трябва да се носи направо през челото ви. Хепбърн е достатъчно изразителна с асиметрични кичури.
11. Никога не може да се обърка удебелена ярко червена устна. Хепбърн знаеше този съществен трик на търговията.
12. Простите цветове блокират създаването на класически вид. Просто добавете малко забавление, нещо по-весело, боти, сандали или атрактивни обеци, така както Хепбърн го правеше.
13. Свалете токчетата, бъдете спортна дама. Което не пречи да продължите, практически да бъдете още по-очарователна в лятната си рокля …
14. Забавни и смели цветове и шаренийки са винаги добре приети в облеклото. Женственият грим на Хепбърн и шапка с широка периферия помогат да се балансира екстравагантният модел на една рокля.
15. Жените могат да носят мокасини точно както и мъжете. Хепбърн изглежда очарователно в комбинация със спортен анорак и шал на главата, вместо шапка.

 

Една от най-харизматичните, красиви и стилни икони на американското и световно кино и до днес си остава неповторимата Одри Хепбърн. Каквото и да облече и обуе Одри излъчва едно и също - чистота.

Една от най-харизматичните, красиви и стилни икони на американското и световно кино и до днес си остава неповторимата Одри Хепбърн. Каквото и да облече и обуе Одри излъчва едно и също – чистота.

От 1954 г. датира и друго ключово в живота и кариерата на Одри приятелство – с “обущаря на звездите” Салваторе Ферагамо. Младата актриса, наскоро получила Оскар за “Римска ваканция”, пристига във Флоренция, за да й вземат мерки за обувки, които доайенът на италианските обувни дизайнери ще направи за нея. След като й показва последните си творения, Ферагамо взема мерките на ходилата й. По тях прави дървения обущарски калъп, по който по-късно създава безброй модели обувки, спечелили място в аналите на обувната индустрия. Семплата балетна пантофка с тънки връзки в чест на кариерата й като балерина и виненочервената велурена обувка, обхващаща крака като в ръкавица, са звезди в кариерата на Ферагамо смъртта му и се копират и носят и до днес. След смъртта му Одри остава клиент и приятел на семейството и продължава да си купува същите ниски обувки, обикновено от магазина на Виа Кондоти в Рим, както и безброй чифтове мокасини по дизайн на дъщерята на Ферагамо – Фиама.

16. Слънчевите очила работят буквално с всяко облекло – дори формални и евтини. Важното е да ви отиват. Хепбърн излъчваше “готиното” със слънчеви очила, въпреки скъпоценните камъни над официалната й черна рокля.

17. Поемете риска и носете уникални дрехи и аксесоари, макар и не толкова скъпи. Хепбърн го правеше, дори със странни шапки.
18. Намерете класическа и практична чанта. Простите модели, които ползва Хепбърн могат да се носят всеки ден с голямо разнообразие от тоалети, без да се съобраявате с тях.
19. За да се отличаватв, изберете различна сватбена рокля. Хепбърн избрах да носи къса бяла рокля и шал на сватбата си. Отказът от традиционната рокля отразява уникалният стил.

Когато говорим за иконата на екрана и в стила Одри Хепбърн, няма как да не чувстваме нейната сватба като вълшебен момент в модната история. На сватбата си с Мел Ферер на 25 септември 1954, тя носи дизайн на модна къща Balmain – сладка, с дължина за чай разкроена пола с тънка талия и широки рамене от шифон, които рамкират нейната крехка красота. Романтичният завършек е корона от свежи цветя, на мястото на тиара, или воал. На 18 януари 1969, на четиредесет годишна възраст тя се омъжва за втори път, за Андреа Дотти. Облечена е в семпла бледорозова къса рокля от вълна – дизайн на близкия ѝ приятел Юбер Дьо Живанши. Роклята е в комплект с шал, който я трансформира в друг иконичен аутфит. 

20. Ярък цял бански костюм, вместо изрязани бикини превръщат погледът в интерес.
21. Изкусно поставена тъмна очна линия може да се смекчи една прическа. Лицето на Хепбърн винаги изглеждаше ултра-женствено, защото знаеше как да “впрегне” силата на грима на очите.
22. Да облечеш роклята на твоите кукли (Babydoll), все още изглежда страхотно. Само да не вземете да изберете рокля, която е твърде “млада” на вид от вас, а по-скоро изберете тази, която носи вкусът на младостта и ви освежава, без да изглеждате “особено”. Класическата рокличка с цветя е една от любимите на Хепбърн.
23. Дългите мигли правят погледът пленителен на по-възрастните жени. Да не си мислиш, че си прекалено стара, за да използваш спирала? Помислете отново. Хепбърн доказва, че възрастта е просто подробност с едни красиви мигли.
24. Вашите напреднали години са идеалното време да се покажат сериозните бижута. Макар че понякога може да изглежда малко прекалено за по-млади жени, лъскавите обици и леки колиета добавят искра на изискан дамски вкус. (Както нейната героиня в “Закуската на Тифани” Холи Голайтли казва:  “Лош вкус е да се носят диаманти преди да сте навършили 40!”)
25. Последният и най-важен урок: Носете дрехи, в които ще бъдете самата себе си!

Символът на стилното облекло Одри Хепбърн почина точно преди 20 години през 1993 г. в Швейцария на 64-годишна възраст, за да остави неизлечимата следа на класиката в модата и неподправеното излъчване на жена и човещина.

Подбрани мисли на Одри Хепбърн

“Вярвам в розовото. Вярвам, че смехът е най-добрият начин за горене на калории. Вярвам в целувките, в многото целувки. Вярвам в това да бъдеш силен, когато нищо не е наред. Вярвам, че щастливите момичета са най-красивите момичета. Вярвам, че утре е нов ден и вярвам в чудеса.”

“За красиви очи търси доброто в другите; за красиви устни изричай само мили думи; а за хубава стойка, върви с мисълта, че никога не си сама.”

“Красотата на жената не е в лицето, истинската красота на жената е отразена в душата ѝ. Тя е грижата, която тя дава с любов, страстта, която тя показва. Красотата на жената расте с отминаващите години.”

“Сексапилът е повече от пропорции. Не се нуждая от спалня, за да докажа женствеността си. Мога да излъчвам толкова много сексапил, докато бера ябълки от дървото или докато просто стоя в дъжда.”

“Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.”

“Красотата на жената се вижда в очите ѝ, това е вратата към сърцето ѝ – там, където пребивава любовта.”

“С годините ще откриеш, че имаш две ръце – една, за да помагаш на себе си, и втора, за да помагаш на другите.”

“Има червен нюанс за всяка жена.”

“Най-важното нещо е да се наслаждаваш на живота си – да бъдеш щастлива – само това има значение.”

“Обичам хората, които ме карат да се смея. Мисля, че това е нещо, което харесвам най-много, да се смея. Смехът лекува много болести. Може би е най-важното нещо у човек.”

Реплика на Одри Хепбърн от трилъра “Шарада” тази година беше избрана от сайта Баду за най-секси в киното. “Не хапя, нали знаеш…, освен ако не се налага”, казва Хепбърн на екранния си партньор Кари Грант в лентата от 1963 г.