Протести само в Ел Ей на Западния бряг в САЩ тази неделя /+видео/

 

18 Август 2013 г. Днес пред генералното консулство на Р България в Ел Ей, намиращо се на булевард

18 Август 2013 г. Днес пред генералното консулство на Р България в Ел Ей, намиращо се на булевард “Уилшир” №11766 общо десет човека се събраха на протест в подкрепа на инициативата ДАНСwithme и за искане на оставката на правителството на Орешарски. Фото: Евгени Веселинов, BulgariCA.com

Димитър Димитров: “Тук съм защото ги знам – всичко беше навързано и пак е така. За това съм тук, макар че бях изгубил надежда в нашия народ, който все си вярва, а комунистите си правят каквото си искат. Видях нови хора по протестите, които не са “ухапани” като нас.”

Вили Томова: “Да се даде път на младите и можещите, а не на старите муцуни”

18 август 2013 г. Протести на Западния бряг в САЩ в подкрепа на инициативата ДАНСwithme и за искане на оставката на правителството на Орешарски в България днес имаше само в Лос Анджелис. В другите два града по Западното крайбрежие, където през изминалите седмици българите бяха активни в своето недоволство – Сан Франциско и Сиатъл, то тази неделя събирания нямаше. Както ви информирахме по-рано, там те са определени за по-късно време.

В уречения час 2:00 след обяд м.вр. пред генералното консулство на Р България в Ел Ей, намиращо се на булевард “Уилшир” №11766 имаше две довйки. Едната бе семейството на Димитър Димитров и Вили Томова, които бяха дошли половин час по-рано на първия си протест “зад граница”, което потвърди тенденцията за шестте поредни протестта, всеки път да има нови лица, макар и общата бройка значително да намалява. Другата двойка бе инж. Михаил Милков със симпатичната си приятелка украинката Ина, за които това не бе за първи път, но “няма да е и за последен”, както те заявиха. След двайсетина минути пристигна единият от двамата организатори, а след близо час се събраха общо десет човека. Между тях бе и българинът, който протестира сам всеки работен ден в Ел Ей (видео).

Днес представител на дипломатите не се появи, както това се случи при предишен протест (Протест в Лос Анджелис за оставка на правителството, връчват “Златните малинки 2013″)

 

18 август 2013 г.

18 август 2013 г.

“Тук съм защото ги знам – всичко беше навързано и пак е така. За това съм тук, макар че бях изгубил надежда в нашия народ, който все си вярва, а комунистите си правят каквото си искат. Видях нови хора по протестите, които не са “ухапани” като нас. Нямах пропуснат митинг в България – от първия митинг ноември 1989 г. до митинга през 1999 г., когато Клинтън беше в България. Дъщеря ми беше 12 годишна, сега чакаме внуче, за съжаление ще се роди тук, а не в България. След това заминахме натук,” каза Димитров, който работи в Българската Национална Телевизия (БНТ) цели 13 години – от 1973 до 1986 г. по времето на управлението на Иван Славков – Батето.

“Евгени, нали си тук за медиите, чакай да ти разкажа нещо интересно, хем за медиите, хем за българите в чужбина. Беше 1980 г. работех в екипа на “Всяка Неделя”, а Димитър Аврамов бе режисьор. Тогава шеф беше Янчо Таков, на Пеко родата, та тогава той ме изпрати на морето през лятото да снимаме някакъв филм с цял екип.  Познай кой дойде да води снимките – един “смешник”, който познаваш от Лос Анджелис – Жорж Ганчев. Тогава обаче Жорж бе българин дошъл специално от чужбина, за да прави филм за българите в чужбина. Кой така се връщаше в България от Запад? Той си беше чисто ченге. Никога не го бях виждал в БНТ. На 13 юли 1980 г. на пътя за Пирдоп,  ние спяхме в Копривщица, аз карах една Волга, от тези големите, изведнъж ми наредиха да дам колата да я кара една жена, Верчето се казва. Жорж трябваше да снима как жените в България карат коли, за да покажат на Запада, че жените са с големи права и има свобода. Но стана беля, катастрофа, пострада жената. Директора на гимназията в Етрополе ни удари с един Москвич отзад. Жоржи избяга първи. Точно така, както беше “избягал” от България и се върна във времето, когато нямаше амнистия – пак ти казвам как се връща човек в онова време – чисто ченге. След всички премеждия, милиция, болници, връщаме се в Копривщица и сядаме в един ресторант да хапнем, и хоп Жорж се появи. Страхотен скандал стана. След това той тръгна да ме уволнява, но Батето не ме пусна, защото работех от доста време. Та същият този Жорж Ганчев го гледам после шеф на партия, после кандидат за президент, и на върха на всичко и в САЩ,” допълни Димитров. 

 

18 август 2013 г. Трима от редовните протестиращи, Мая Исаева, Аяна Стоянова

18 август 2013 г. Двама от редовните протестиращи – Мая Исаева (ляво) и Аяна Стоянова (дясно), подкрепени от новото попълнение Вили Томова със знаме и плакат насочени към преминаващите автомомобили по бул. Уилшир пред Генералното консулство в Лос Анджелис. Фото: Евгени Веселинов, BulgariCA.com

“Бяха златни години за комунягите и агентите, пари се лееха. Ти ще откажеш ли, ако ти дадат едно куфарче? (смеее се). Никой не отказваше на пари! Затова се махнах от България – виждах всичко! Бях добре, но защото работех, и в същото време гледах как се раздават готови пари. Не исках повече да гледам това. Всичко се знаеше, както и сега. Затова днес съм тук, защото видях чисти лица на млади хора по улиците на България, образовани, които не са оцапани като нас. Излезли защото вярват в нещо и виждат всичко, но им трябва подкрепа от всички. Това мога – това правя – тук съм,” разказва Димитър Димитров. (вижте най-долу видео интервю със съпругата му)

Инж. Михаил Милков със симпатичната си приятелка украинка Ина не бе за първи път на протест в Ел Ей. Самият той работи в престижна фирма, която произвежда специални устройства за НАСА. Милков участва в разработката на хардуера на специални сензори за космическите кораби, включително и проекта за планетата Марс. Мишо работи за компанията от 2002 г., като е прекъсвал само за 1 година, през есента на 2008-ма, когато му домъчнява за България и се прибира обратно, за да работи и живее в Родината си. Пак за американска фирма, но нея я закриват през 2009 г., след като разбират, че възможностите в България са ограничени. Опитва се да намери добра работа и след като не успява, тръгва наобратно към САЩ, където вече има и Зелена карта. “Бих се върнал с голямо удоволствие, работата си е работа навсякъде, но не и при това управление. Не за друго, защото не виждам преспектива при него. Веднъж го направих, като си рискувах дори зелената карта,” каза инж. Милков. 

В “Града на Ангелите” допълнително ще се решава формата, кога и къде да бъде следващият протест. Единият от организаторите сподели, че е възможно да няма протест следващата седмица.

“Тази вечер се събираме щаба на организаторите в Сан Франциско, но не на протест. Ще обсъдим това, което ще се случи следващата седмица,” каза по телефона единият от организаторите Петър Копралев. Следващата неделя ще има “4-часово събиране от 2:00 ч.м.вр. в Манастира “Холи Крос”, на което ще се играе Голямо Българско Хоро и ще бъде отслужен Молебен за Българския Народ. Идеята е да се покаже, че българите могат да бъдат обединени като народ.” 

В Сиатъл следващият протест е насрочен за месец Септември, като датата и мястото ще бъдат обявени допълнително. 

Интервю с г-жа Вили Томова, която бе дошла половин час по-рано на първия си протест “зад граница”: “Да се даде път на младите и можещите, а не на старите муцуни”

 

1 comment for “Протести само в Ел Ей на Западния бряг в САЩ тази неделя /+видео/