Бивш американски конгресмен в затвора – купил си златен часовник с пари за политическа кампания

Джеси Джексън-младши бивш народен представител на Демократическата партия и син на един от символите на афро-американците се призна за виновен и поиска прошка от родителите си в съда, където и неговата съпруга Санди, която е бивш член на градския съвет на Чикаго също получи присъда  

Според съдебни документи, 48-годишният бивш народен представител от щата Илинойс (Jesse Jackson Jr. - Congressman, Second Congressional District) подал оставка през 2012 г. Джеси Джексън-младши е използвал парите от кампанията за закупуване на лични вещи, включително и на позлатен часовник Ролекс за $ 43 350. Foto courtesy; www.vibe.com

Според съдебни документи, 48-годишният бивш народен представител от щата Илинойс (Jesse Jackson Jr. – Congressman, Second Congressional District) подал оставка през 2012 г. Джеси Джексън-младши е използвал парите от кампанията за закупуване на лични вещи, включително и на позлатен часовник Ролекс за $ 43 350. Foto courtesy; www.vibe.com

14 август 2013 г. Бившият американски конгресмен от Демократическта партия Джеси Джексън-младши (р.1965) беше осъден на 30 месеца затвор, след като той се призна за виновен в схема за източване на фонд набран от политическа кампания, съобщи Ей Би Си.

Според съдебни документи, 48-годишният бивш народен представител от щата Илинойс (Jesse Jackson Jr. – Congressman, Second Congressional District) подал оставка през 2012 г. Джеси Джексън-младши е използвал парите от кампанията за закупуване на лични вещи, включително и на позлатен часовник Ролекс за $ 43 350. Подобен ювелир от същата марка е носел и известният борец за граждански права Мартин Лутер Кинг, чийто последовател е бащата на подсъдимия Джеси Джексън-Старши. (вижте тук снимки и текст: Martin Luther King Jr., Day In The U.S.A.)

“Нищо ново под слънцето,” ще кажете, ако си спомните, че в България бивши министри си купуваха даже и Бентлита, с тази разлика, че наши осъдени велможи няма.

Джаксън-младши, който бе народен избранник близо 17 години (от 1995 г.) ще трябва да изтърпи присъдата от над две години и половина затвор и три години надзор след освобождаването за изразходването на около $ 750,000. Съпругата му Санди, която е бивш член на градския съвет на Чикаго, получва едногодишна присъда. И двамата плакаха в съда, когато се обърнаха към съдията преди прочитането на присъдата. Това допълва таблоидът “Чикаго Трибюн”.

Джаксън-младши се извини за престъпленията си и изказа специално съжаление към майка си и баща си.

“Аз съм пример за целия конгрес”, каза той. “Разбирам това. Аз не се разделям личният си живот от моите политически дейности, и не би могло да бъде по-лошо,” каза Джаксън-младши, на който децата му са на 13 и 9 години.

По-рано, адвокатът на бившия конгресмен Райд Вайнгартен каза, че клиентът му се чувства “ужасно, срамно и страда” за престъпленията. Вайнгартен поиска 18-месечна присъда за Джексън-младши и отбелязва: “Той страда от много, много сериозно психично заболяване”. Адвокатът идентифицира заболяването на бившия конгресмен като биполярно разстройство, и призна, че това е от значение, въпреки че “ние не искаме той да се признае за виновен поради невменяемост,” допълват от Чикаго Трибюн. Първоначалната присъда, която бе поискал съдът в Илинойс бе четири години.

 

Семейството на Джеси Джаксьн-Старши през 1974 г.. Фото: Публична библиотека Чикаго, Чикаго Дифендър, Чикаго Юнивърсити, публична колекция

Семейството на Джеси Джаксьн-Старши през 1974 г.. Фото: Публична библиотека Чикаго, Чикаго Дифендър, Чикаго Юнивърсити, публична колекция

Осъденият сенатор Джексън-младши (р.1965) е едно от петте деца в семейството на известният политик и борец за граждански права Джеси Джексън (р.1941) и Жаклин (Браун) Джексън (р.1962). Джеси-младши и неговият брат Джонатан (р.1967) са изпратени във Военната академия “Лю Ман” в щата Индиана, където е диагностициран катп “хипер-активен”. Там той често получава дисциплинарни наказания, като кадет, два пъти повтаря 9-ти клас и е гонен от училището. По-късно получава бакалаваркса степен в университета North Carolina A&T University, който е завършил неговият баща и е известен бастион за обучение на афро-американци. След това избира Духовната Семинария в Чикаго (Chicago Theological Seminary), като следва съветите на баща си за получаване на религиозно образование от учебното заведение където и той е учил, като придобива Магистърска степен с годин по-рано, но не се съгласява да бъде “подстриган” за свещеник. След това Джексън-младши започва обучението си в University of Illinois и привлича своята бъдеща жена Санди да се прехвърли при него от Georgetown University Law Center. След това през 1993 г. бъдещият сенатор получава Докторска степен по Право (Juris Doctor (J.D.) от University of Illinois College of Law. Джексън-младши не се явява за щатски адвокатски лиценз, въпреки че успява да завърши курсовата си работа цял семестър по-рано.

По време на предварителните избори в Демократическата партия през 1984 г. тримата братя Джаксън се появяват в подкрепа на президенстката кандидатура на техния баща. Докато е в колежа, Джаксън-младши успява да регистрира 3,500 души за глдасуване от 4,500 студенти. Първата работа Джаксън-младши след завършването на образованието му е Rainbow Coalition.

На 18 март 1986 г., на своят 21-ви рожден ден Джексън-младши е арестуван за протести против Апартейда пред посолството на Южна Африка във Вашингтон, преди това преживял арести заеднио със своя баща и брат.

Джаксън-младши е член на Congressional Black Caucus, а също така и един от основателите член на Борда на Apollo Alliance.

Джаксън-младши беше последният от петте деца, който предствая баща си с думите: “Човек, който се бори срещу неравенството, който живее срещу неравенството, това е нашият баща Джеси Джексън.”

 

Джаси Джексън - Старши и Д-р Мартин Лутер Кинг разговарят в нощта на последната реч на Кинг. Джаксън-Старши става известен с работата си за Д-р Мартин Лутер Кинг, започнала през 1966 г. В деня на убийството на Д-р Кинг, Джексън се намира наблизо. Тогава той казва на журналистите, че е

Джаси Джексън – Старши и Д-р Мартин Лутер Кинг разговарят в нощта на последната реч на Кинг. Джаксън-Старши става известен с работата си за Д-р Мартин Лутер Кинг, започнала през 1966 г. В деня на убийството на Д-р Кинг, Джексън се намира наблизо. Тогава той казва на журналистите, че е “последният човек, който е говорил с Кинг и че той е починал в неговите ръце”. Фото: www.rolexmagazine.com

Джеси Джексън-старши (Jesse Louis Jackson, Sr. (born Jesse Louis Burns) е лидер на движението за човешки права в САЩ и съратник на д-р Мартин Лутер Кинг, който непоколебимо вярва, че Америка ще се промени към по-добро. Джексън живее в Чикаго, където служи и като баптистки пастор. Джексън е основател на People United to Save Humanity (PUSH) и National Rainbow Coalition, като и двете са организации с нестопанска цел, които се сливат през 1996 г.

Джеси Джексън-старши е роден на 8 октомври 1941 г. в семейството на 16-годишната ученичка Хелен Бърнс и 33-годишният й женен съсед Ноа Луис Робинсън, бивш професионален боксьор и добре позната фигура в черното общество. Една година по-късно Хелен се жени за работник по подръжката в пощите, чиято фамилия Джеси приема, но поддържа връзка през годините и с двамата си бащи. Това пише в профила на Джеси Джексън-Старши в Уикипедия.

Докато посещава Университета A&T, Джаксън-старши играе защитник в бейзболния отбор и е избран за президент на студентската организация. Той също става и активен участник в местните граждански протести за права на черните срещу правата на белите само те да посещават библиотеки, театри и ресторанти. Той взима бакалавърска степен по социология през 1964 г., след което посещава Духовната Семинария със стипендия. Напуска по-рано през 1966 г., три семестъра преди да получи магистърската си степен, за да се концентрира изцяло върху движението за граждански права. Джаси Джексън е ръкоположен за свещеник през 1968 г., а през 2000 г., му е присъдена магистърска степен по богословие въз основа на предишното му обучение, както и житейският му опит и последвалата работа.

Джаси Джексън става известен с работата си за Д-р Мартин Лутер Кинг, започнала през 1966 г. В деня на убийството на Д-р Кинг, Джексън се намира наблизо. Тогава той казва на журналистите, че е “последният човек, който е говорил с Кинг и че той е починал в неговите ръце”.

По-късно Джексън участва и в международни акции, а през 1984 г. се кандидатира за президент на САЩ, но се класира едва трети в предварителните избори в Демократическата партия с двойно по-малко гласове от победителя Уолтър Мондейл. През 1988 г. опитва отново, но пак безуспешно срещу същият противник, а разликата в гласовете вече е пет пъти по-малка. От 1991 до 1997 г. заема новосъздадената неплатена длъжност “сенатор в сянка” в щата Колумбия на столицата Вашингтон.

Джеси Джексън - Старши, Барак Обама и Джеси Джексън - Младши по времето (2011), когато са в много добри отношения преди кампанията за президентски избори на САЩ през 2012 г. Отношенията на фамилията Джексьн с кандидатът за преизбиране на поста в Белия дом  Барак Обама охладняват, след като Обама продължава да изолира лидерът. Фото: Норд Стар нюз/Уайъримидж/Арнолд Търнър

Джеси Джексън – Старши, Барак Обама и Джеси Джексън – Младши по времето (2011), когато са в много добри отношения преди кампанията за президентски избори на САЩ през 2012 г. Отношенията на фамилията Джексьн с кандидатът за преизбиране на поста в Белия дом Барак Обама охладняват, след като Обама продължава да изолира лидерът. Фото: Норд Стар нюз/Уайъримидж/Арнолд Търнър

Джеси Джексън е твърд противник на абортите, като заявява, че “ако те съществуват няма да имаме Христос” и че това противоречи на божествените дела и човешкият живот, но през 2012 г. той подкрепи президентът Обама за еднополовите бракове.  Джаксън похвали Обама за подкрепата на гей браковете и сравни борбата за еднополовите бракове с борбата срещу робството и законите против смесването на раси, които предотвратявали междурасовите бракове. Той подкрепи и федералните закони за даване на брачни права на гейовете, защото той счита, че ако този въпрос е оставен на държавите, някои държави ще продължат да отричат ​​гейовете, и те няма да получат равна защита и равни права.

Джексън често е критикуван за подкрепата му на палестинската държава, и за изказванията му за евреите. Включително казва, че Ричард Никсън е бил по-малко внимателен към бедността в САЩ, тъй като “четирима от всичките пет [от най-добрите консултанти Никсън] са немски евреи и техните приоритети са на Европа и Азия”, че той е “болен и уморен от слуха за Холокоста”, и че има “много малко еврейски репортери, които притежават капацитет да бъдат обективни за арабските отношения”.

Джеси Джаксън-Старши е най-големият, все още жив защитник за правата на онеправданите, на беззащитните, на имигрантите, на работниците и на всички хора, изпаднали в беда, не само в САЩ, но и по света.

Преди няколко години Джеси не се поколеба, отиде лично при Муамар Кадафи и издигна своя глас за защита и освобождение на българските медици, осъдени на смърт в Либия. Жест, който ние, българите, никога не бива да забравим.

Понякога “крушата пада доста далеч от дървото”, макар и със златен часовник, както се случи и с Джеси Джексън – Младши, който трябваше да продължи делото на своя баща.

ИЗТОЧНИЦИ:

Jesse Jackson, Jr. – Wikipedia, the free encyclopedia

Jesse Jackson – Wikipedia, the free encyclopedia