Президентът Плевнелиев “скъса” турската “нишка” – забрави българските медии

Президента Росен Плевнелиев и главният мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи. Главата на мюсюлманската религия описа посещението на турския вицепремиер Боздаг в България като „голяма чест” и каза, че се надява двете държави да продължат да живеят в мир и приятелство. Фото: Президенство

Президента Росен Плевнелиев и главният мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи. Главата на мюсюлманската религия описа посещението на турския вицепремиер Боздаг в България като „голяма чест” и каза, че се надява двете държави да продължат да живеят в мир и приятелство. Фото: Президенство

Как доказва своите думи Плевнелиев, като свидетели на български събития са само турски медии, а за нашите не обелва и сричка?

12 август 2013 г. Президентът Росен Плевнелиев в официално изявление днес “скъса” пряката турска “нишка” при вечерята му за Рамазан Байрам в Пловдив, но не каза и дума защо българските журналисти не са били допуснати на празника в собствената им държава, а само техните колеги от Турция.

Как доказва своите думи Плевнелиев, като свидетели са само турски медии? Не мисли ли държавният глава, че не е е приятно на хората в България да научават българските новини от Анадолската агенция и прочете на турски и английски? Да не говорим как е написано – срам ме е да го превеждам – вижте тук: Ottoman legacy fights neglect in Bulgaria

 

Росен Плевнелиев все пак е говорил с вицепремиера на Турция Бекир Боздаг по време на официалната вечеря-ифтар в Пловдив в сряда миналата седмица. Това се доказва от снимка, разпространена от вестник от „Труд“. Новата снимка обаче показва обратното на съобщението на прес-службата на Плевнелиев - при това в присъствието на преводач, седящ между двамата, малко по-назад (зад главата на Боздаг). От другата страна на държавния глава пък стои главният мюфтия у нас Мустафа Хаджи. Припомняме, че на срещата не бяха допуснати представители на българските медии. За разлика от тях обаче, турски репортери влязоха в „забранената зона“. Малко по-късно Анадолската агенция съобщи, че на разговор с българския президент Бекир Боздаг е повдигнал въпроса за стопанисването на вакъфските имоти от Турция.

Росен Плевнелиев все пак е говорил с вицепремиера на Турция Бекир Боздаг по време на официалната вечеря-ифтар в Пловдив в сряда миналата седмица. Това се доказва от снимка, разпространена от вестник от „Труд“.
Новата снимка обаче показва обратното на съобщението на прес-службата на Плевнелиев – при това в присъствието на преводач, седящ между двамата, малко по-назад (зад главата на Боздаг). От другата страна на държавния глава пък стои главният мюфтия у нас Мустафа Хаджи. Припомняме, че на срещата не бяха допуснати представители на българските медии. За разлика от тях обаче, турски репортери влязоха в „забранената зона“. Малко по-късно Анадолската агенция съобщи, че на разговор с българския президент Бекир Боздаг е повдигнал въпроса за стопанисването на вакъфските имоти от Турция.

Как се чувстват българските медии, когато цитират вътрешни новини от външни източници? Как ще се обясни президентыт Плевнелиев разликата в българските съобщения, че посещението на Боздаг е “частно” и това на 100-годишната турска Агенция Анадола, че е “официално? (Turkish Deputy PM visits a Religious Vocational High School in Bulgaria)

 Как “публиката” на преидента от сънародници да приеме неговите думи, дори и без да обръща внимание на неговите действия и да му прости

гафа, било то да приеме, че са му “скроили шапка”, пардон “фес”? 

Това може да се случи само с достойнство и откровение с абсолютно всички!

“По повод тиражираните през последните дни внушения, прессекретариатът на държавния глава информира, че президентът Росен Плевнелиев не е имал двустранна среща с представител на Република Турция, съответно не е обсъждал теми от двустранните отношения, в това число и имотни въпроси,” пише в днешното съобщение на президентската прес-служба, публикувано на официалния сайт на институцията. (Вижте цялото заявление на президента тук: Съобщение на Прессекретариата на Президента)

Така Президентът опита да замаже гафа си в Пловдив, който предизвиква асоциации с негови колеги в чужбина. Например, как си представяте Обама на вечеря с религиозният водач на Иран Хомейни по случай празника Байрам, за да уважи всички религии? Обама не си позволи мандат и кусур да отиде в Израел, само и само за да не предизвика асоциации относно политиката си в региона, въпреки че двете държави са в отлични отношения. Да не говорим за отношението му към американските журналисти, в каквото и да бъде упрекнат и където и да се намира администрацията на Обама намира начин поне да осигури достъп на медиите. Ще припомним, че на 31 май 2013 г. Боздаг откри Мюсюлманска джамия и Турски Културен център във Франция, но Агенция Анадола не съобщи за нито едно официално френско лице да е присъствало на събитието, камо ли прездента на Европейската държава. (Turkish deputy PM attended opening of DITIB mosque in France)

КАКВО СЕ СЛУЧИ?

Преди дни излезе информация на телевизия СКАТ, чийто репортаж показа, че президентът е участвал във вечеря-ифтар в Пловдив и там не бяха допуснати български журанлисти, а само техни колеги от турските медии, които отразиха нашироко цялото посещение на вицепремиера Бекир Боздаг, който е член на ислямския кабинет на премиера Ердоган, и отговаря за турските въпроси в чужбина. Разбра се също, че промените в закона за собствеността на църковните имоти, който току що бе приготвен за внасяне в НС, няма да тръгне, тъй като депутати от Атака и БСП са се противопоставили, особено след посещението на Боздаг. Турският вицепремиер е разговарял с българската си колежка Зинаида Златанова и по въпросите за имотите.


“На 8-ми август в Пловдив президентът гостува на вечерята-ифтар по случай Рамазан Байрам по покана на Главния мюфтия. Присъствието на държавния глава на събитието беше чисто човешки знак на уважение към религиозния празник и традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание”, допълват от прессекретариата на българския президент.

На вечерята-ифтар са участвали чуждестранни гости от Гърция, Косово, Македония и Турция, единствено в качеството си на представители на религиозните общности в съответните страни. Двустранни срещи с участието на държавния глава не са провеждани, заявяват още от Президенството в днешното съобщение, което цитира данните които то самото изнесе на 8 август. 

Всички развивани тези в публичното пространство, базирани на предположения за разговори и срещи на президента Росен Плевнелиев с някой от участниците във вечерята, са откровени спекулации и не отговарят на истината, пише още в съобщението.

Прессекретариатът напомня, че от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев е участвал в празниците на различни религиозни общности в България.

Този модел на религиозна и етническа толерантност е едно от най-значимите постижения на българското общество и той следва да се съхранява не само на думи, а и с дела.

По инициатива на държавния глава през април всички религиозни общности проведоха служби за здраве и благополучие на българския народ. Президентът декларира, че до края на своя мандат ще продължава да почита традициите на религиозните общности в България.

Цялото предаване на ТВ СКАТ, което разказва за турските интереси и посещението на техният вице-премиер в България, което бе обсъждано двузначно дискутирано от обществеността, официалните власти и медиите: “Утре ще ни изгонят ли от България”


2 comments for “Президентът Плевнелиев “скъса” турската “нишка” – забрави българските медии