Протестите на западния бряг затихнаха, но продължават

11 август 2013 г. Аяна Стоянова пред оръдието, което е изправено на входа на моста кьм ембламатичният Санта Моника Пир. Фото: Евгени Веселинов, BulgariCA.com

11 август 2013 г. Аяна Стоянова бе един от петте човека, които застанаха пред замлъкналото преди много години оръдие на входа на моста кьм ембламатичният Нос Санта Моника. Фото: Евгени Веселинов, BulgariCA.com

11 Август 2013 г. Протестите на българите на Западния бряг в САЩ, които се провеждат всяка седмица срещу сегашното държавното управление на Родината продължиха да затихват и тази неделя, но все още има хора, които отново изразиха своето недоволство в трите американски градове-символи Лос Анджелис (5-ти пореден), Сан Франциско (8-ми пореден) и Сиатъл (2-ри).

Протестите в България против политиката на Орешеарски и “Тройната коалиция” днес отбелязаха своят 60-ти ден, като политическите назначения във властта продылжиха също в очакване на извънредна сесия на Парламента за обсъждане и прегласуване на бюджета, спрян с вето от президента Плевнелиев.

В Лос Анджелис в уреченият обеден час 1:00 м.вр. пред оръдието на входа на моста към ембламатичният столетник Нос Санта Моника с изглед към въртящото се Виенско колело и безкрайният океан пристигнаха двамата организатори. Близо час бе нужен на още трима да се присъединят към 5-я пореден протест в “Града на Ангелите” на алеята, която е една от ежедневно най-натоварените в 15-милионния град и където пушенето е забранено. Поток от хиляди туристи от цял свят, трафик и блокирани паркинги са типични особено за това място исторически паметник в метрополиса.

“Не само цигарите, но и комунистите са забранени тук,” сподели Красимир Пейков, който закачаше постер под постоянния надпис за забрана на вредния дим в алеята на парка.

“Искаме и в България да се диша спокойно, не само вътре в домовете на хората, но и навън по улиците, без олигарси и комунисти, които развалят въздуха,” добави Мая Исаева, която държеше плакат на английски “Хващайте си пътя” и за трети пореден път израи своето мнение за събитията в България.

Аяна Стоянова бе един от петте човека, които застанаха пред замлъкналото преди много години оръдие на входа на моста кьм ембламатичният Нос Санта Моника, с надеждата да “изгърми най-сетне правителството в България”.

Петко Физиев пристигна със своят велосипед и веднага постави постер пред дулото на оръдието, на който пишеше “Say No To Cleptocracy in Bulgaria”.

“Малко сме отново, но сме тук от сърце и няма да се откажем. Ние можем да ваканцуваме и да протестираме,” каза един от организаторите Виктория Ершова, която раздаваше специално изготвени брошури на английски и немски език на множеството преминаващи хора през мястото където са снимани сцени на множество филми, в т.ч. “Форест Гъмп” и “Титаник”, и разясняваше защо протестират.

Тази неделя за първи път на протестите в Ел Ей нямаше българско знаме, не бяха разпънати големите трансперанти и отсъстваха семейства с деца, които присъстваха на предишните четири срещи на нашите сънародници там. Датата и мястото на следващия протест в “Града на Ангелите” ще стане известна най-късно във вторник.

В Сиатъл тази неделя се състоя вторият протест, след като миналата седмица бе прескочена. “За съжаление този път бяхме много по-малко, около 20 човека, докато първият път бяхме два пъти повече,” сподели Катя Евтимова от мястото на събитието. “Направо не знам какво да кажа. Нито пари им искаш, нито нищо. Само пари, пари нищо друго не ги интересува. Ама това ни е Родината, това са нашите близки, които живеят в България. Това си е само мое мнение, не го налагам, но никой не може да ме спре да го изразя,” допълни Евтимова.

“Разбрахме се следващият протест да бъде през септември, но допълнително ще уточним точната дата,” добави Евтимова, която ни предостави и снимки от протестта в Сиатъл:

В Сан Франциско още в петък стана ясно, че протестите временно се отлагат, като бе направено предложение “всеки да протестира по начин, който сам избере”.

На страницата във Фейсбук беше публикувано стихотворение на английски от Албена Трандева.

DANSing With Myslef San Francisco#ДАНСingwithMyself
Oh dancing with myself
Oh dancing with myself
Well there’s nothing to lose
And there’s nothing to prove
I’ll be dancing with myself

Oh dancing with myself
Oh dancing with myself
If I had the chance
I’d ask the world to dance
If I had the chance
I’d ask the world to dance
If I had the chance
I’d ask the world to dance

Последната неделя потвърди нашата прогноза, че оределите редици от ваканционния период на годината, възникналите спорове относно причините и начинът на провеждане на протестите, както и осъзнаването на неравностойното положение в което са поставени от години българските граждани в чужбина, ще доведат най-малко до временното спиране на протестите.

ПРИПОМНЯМЕ:

Организаторите на протестите на Западния бряг в САЩ търсят желаещи и идеи

Двата последни протеста в Калифорния с оредели редици

Два молебена днес в България – в САЩ нула