Обама: Путин е отпуснат като отегчено хлапе в дъното на класната стая

ВИЖТЕ ВИДЕО

Обама направи свое официално изявление от Белия дом, в което съобщи, че САЩ преразглежда отношенията си с Русия с оглед на така нареченото от него мислене от времето на Студената война на руския президент Владимир Путин. ФОТО: Белия дом, официален уебсайт

9 август 2013 г. Президентът на САЩ Барак Обама отговори на въпроси на медиите в Овалния офис на Белия дом при подписването на нов документ за студенстките заеми, който да гарантира тяхното приемливо ниво.  ФОТО: Белия дом, официален уебсайт

10 август 2013 г. Президентът на САЩ Барак Обама поясни на медиите какво изразява тялото на руския му колега Путин, и изказа своята експертиза, като заяви “знам, че пресата обича да се фокусира върху езика на тялото, а той (бел.ред. Путин) е отпуснат като отегчено хлапе в дъното на класната стая”.Обама каза това на специална прес-конференция в Източната стая на Белия дом, в което съобщи, че САЩ преразглежда отношенията си с Русия с оглед на така нареченото от него мислене от времето на Студената война на руския президент Владимир Путин. Изразяване на преки лични оценки на най-висши управляващи не се бе случвало от години.
Обама каза в своето изявление от Белия дом, че Русия се е върнала към подозренията и недоверието от ерата на Студената война, и добави, че е подходящо да се “претеглят” отношенията между двете страни, влошени от скорошния случай с бившия сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън, който както е известно се скри от Щатските власти, след като направи поредни разкрития за подслушване и следене в интернет на цялото население на САЩ и хора по целия свят. След като акустира и престоя на летището в Москва, един от “певците” на американските тайни служби, и втори пореден след Майнинг, Сноудън получи едногодишно политическо убежище в Русия, което създаде прецедент в Американо-Руските отношения и Обама обяви отлагането на срещата си с Путин.

Обама взе окончателно решение само за една нощ, след като преди това потвърди срещата с руския глава, по време на предаването на една от “шоу-иконите” на САЩ Джей Лено, за което президентът специално долетя в Лос Анджелис. (Оригинален тескт на интервюто тук:http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2013/08/07/interview-president-jay-leno-tonight-show, а видео-запис тук: http://www.nbc.com/the-tonight-show/video/tuesday-august-6-2013/n39723/

В изявлението си от Овалния кабинет американският президент защити решението си да отмени планираната за следващия месец среща на върха с руския лидер в Москва. Американският президент обвини Путин, който се върна в Кремъл миналата година, че развалил това, което Обама нарече продуктивно партньорство, създадено с бившия президент Дмитрий Медведев.
“Смятам, че видяхме повече риторика от руската страна, която бе антиамериканска, която се вписваше в някои от старите стереотипи относно съперничеството между САЩ и Русия от времето на Студената война”, каза Обама.
Но триенето с Русия не е нищо лично, каза американският президент за Путин, който е бивш служител на KГБ. “Истината е, че когато водим разговор, често е много продуктивен”, посочи президентът на САЩ.
„Решението да не участвам в срещата е свързано не само със Сноудън. Няма достатъчно напредък по редица въпроси”, каза Обама.

Обама заяви още, че смята да работи за променянето на положенията в „Патриотичния акт”, който бе приет през 2001 г. след терористичните нападения на 11 септември и който легна в основата на програмите за следене на електронната кореспонденция и телефонните обаждания, същите които бяха разгласени публично от бившия служител в американските спецслужби Сноудън, предизвикали широк вътрешен и международен отглас. /Целият текст в оригинал на английски четете тук: took
questions from the White House Press Corps

/вижте видео по-горе/

МИНИСТРИТЕ

Рязката оценка засенчи еднодневните военни и дипломатически преговори с Русия, които бяха охарактеризирани от двете страни като позитивни. Случаят „Сноудън” няма да подкопае общите интереси на Русия и САЩ, каза Сергей Лавров след вчерашната среща с Джон Кери в американската столица. Между Русия и САЩ няма никаква Студена война, а има само настоящо партньорство, подчерта руският външен министър.
В случая с Едуард Сноудън Русия постъпи строго според международното право и не можеше да постъпи по друг начин, допълва Лавров.
Външните министри на Русия и САЩ, Сергей Лавров и Джон Кери, обсъдиха ситуацията около даденото на Сноудън временно убежище в Русия. Двамата участваха в консултации във Вашингтон във формат „две плю две” – министри на външните работи и на отбраната. Въпреки значителните различия по отношение на Сирия и американските планове за противоракетна отбрана в Европа, американските и руски представители се съгласиха да сътрудничат в сфери, където това е възможно.

ПРОВОКАТОРИТЕ

Основателят на скандалния сайт „Уикилийкс” Джулиан Асандж определи петъчното изявление на президента на САЩ Барак Обама за намерението му да се внесат промени в програмата за следене на американските спецслужби като победа на Едуард Сноудън. Днес Асандж публикува на страницата на „Уикилийкс” изявление, в което се казва:
„Това е победа за Едуард Сноудън и неговите многобройни привърженици. Както той заяви по-рано, той се опасяваше, че разобличенията няма да доведат до каквито и да е положителни промени. Сега тези промени придобиха своите очертания и президентът, а също така американският народ и народите от всички страни по света дължат това на Едуард Сноудън”.

Резултат от разгласяването на данни за тайните служби е напускането на Сноудън на неговата Родина и търсене на убежище в чужбина, даването на руско политическо убежище и президентски отказ за среща на най-високо равнище между двете най-големи световни сили САЩ и Русия.

СЪМИШЛЕНИЦИ

Последвалите течове на секретни данни в Европа и света пък предизвикаха недоверие между Щатите и техни съюзници на “стария континент”. Европейският съюз (ЕС) със своите 28 членки държави е класифициран  като ключов приоритет в списъка със разузнавателни цели на Агенцията за национална сигурност  на САЩ (НСА), съобщи днес германският седмичник “Шпигел”, като се позова на секретен документ от април 2013 г., разпространен от бившия сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън.

МЕДАЛИТЕ

Президентът Барак Обама ще удостои с най-високото гражданско отличие на САЩ – Президентския медал на свободата 16 души, сред които бившият президент Бил Клинтън и телевизионната водеща Опра Уинфри, съобщиха в петък световните агенции. Сред другите наградени с Президентския медал на свободата са бившият републикански сенатор от щата Индиана Ричард Лугър и бившият главен редактор на в. “Вашингтон пост” Бен Брадли, известен с ролята си по време на скандала “Уотъргейт” за импийчмънта на президента Никсън. По време на скандала през пролетта на 1974 г., Хилъри Родам (бъдеща Клинтън) става член в щаба за разследване на президентското дискредитиране, консултирайки съдебната комисия на Долната камарата на конгреса на САЩ. Хилъри напусна Обама като Държавен секретар , като една от причините е атентата срещу американското посолство в Либия. По-рано т.г. името на Хилъри усилено се спряга за кандидат за президент на САЩ. Президентският медал на свободата е учреден с решение на президента Хари Труман през 1945 г. за награждаване на лица, отличили се в бойните действия. През 1963 г. президентът Джон Кенеди променя статута на отличието и то започва да се присъжда в мирно време за особени заслуги в защита на сигурността или националните интереси на САЩ, културни и други важни обществени и частни начинания.

 (ОЩЕ за Скандала, Хилъри и българите тук:http://www.bulgarica.com/2013/05/09/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b1%d0%b0%d0%b5%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%81%d1%8f/)

ВАКАНЦИЯ

Президентът на САЩ Барак Обама ще си вземе седмица отпуск от събота и ще замине за елитния остров Мартас Винярд, където прекарва обичайните си летни отпуски от 2009 г. Обама “се радва, че ще може да прекара няколко дни със семейството си”, обясни говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран и от БТА. Той обаче “остава президент на САЩ, където и да се намира и ще отделя част от времето си, за да се информира по досиетата и да работи по всички въпроси, които го засягат”, добави говорителят. Мартас Винярд, разположен на 6 км от Кейп Код в щата Масачузетс, е едно от предпочитаните места за почивка на богаташите от Ню Инглънд. Там прекарваше ваканциите си и бившият президент Бил Клинтън, както и бившата първа дама Джеки Кенеди Онасис.

Последната почивка на Обама на Коледа се провали от кризата с бюджета и президентът трябваше да се върне от Хавай във Вашингтон. Подобна е и сегашната случка в България с нашите депутати, които през следващата седмица се прибират “у дома” в Парламента, поради преразглеждане също на бюджета, поради ветото на българския колега на Обама, Росен Плевнелиев.