Българският гимнастик Петър Георгиев почина в Детройт при катастрофа

 

Петър Георгиев (1965-2013), български състезател и треньор по спортна гимнастика в САЩ.

Петър Георгиев (1965-2013), български състезател и треньор по спортна гимнастика в САЩ.

Стоян Делчев: “Изгубих едно от най-големите момчета. Никой още не може да каже точно какво се е случило, за да стане катастрофата”

Нещастие гони в САЩ отборьт ни от Олимпиадата в Сеул’88 

10 август 2013 г. Преди два дни в Детройт при катастрофа е починал български състезател и треньор по спортна гимнастика Петър Георгиев (р.1965г.). Това съобщи бившият му треньор от националния отбор Стоян Делчев.

“Толкова е тежко, много тежко! Изгубих едно от най-големите момчета,” бяха първите думи на Делчев, много тъжно и трудно изречени.

“Никой още не може да каже точно какво се е случило, за да стане катастрофата. Бил е сам в колата на път за кемпа, на един завой стават нещата. Доколкото знам не е ударил нито спирачка. Нито е ударил друга кола, представяш ли си? Това знам до момента. Каква е причината за това нещастие с това прекрасно момче, железен мъж все още не се знае и се води разследване. Жалко за този хубав човек,” добави Делчев.

“Пепи много тежко преживя самоубийството на Деян Колев преди 4 месеца,” каза Делчев. 

Стоян Колев (л) и Петър Георгиев (д) - треньор и съзтезател от България, приятели и колеги в САЩ.

Стоян Колев (л) и Петър Георгиев (д) – треньор и съзтезател от България, приятели и колеги в САЩ.

“Страхотно момче, целият отбор държеше, заедно с капитана Стойчо Гочев. Коронната му дисциплина бе кон с гривни, уникален на Световното през 1987 в Ротердам, на Олимпиадата през 1988 в Сеул, Европейско, много добър. Стойчо и той е в Детройт. Двадесет години са тука и двамата. На 24 август ние трябваше да се срещнем тук при мен в Невада. Всичките мои съзтезатели от 1988 г. Това беше тяхна идея. Много е тежко, тежко ми е,” отрони Стоян Делчев.

“Загубихме едно момче, което според мен не е случайно. Толкова много добре го познавам, толкова дълго време, че не мога да повярвам. Беше страшно изморен, направо изтощен. Имаше и добър бизнес, имаше всичко. Не можеш да си представиш колко ме боли. Направо съм съсипан, такова момче, златно. Защо точно той. Много ми е тежко,” завърши Делчев.

Стоян Делчев обеща да даде още информация по случая, но иска да приключи официалното разследване.

Нещастие гони в САЩ отборът ни от Олимпиадата в Сеул’88 

През 2006 г. треньорът по гимнастика и собственик на спортна зала в американския град Йист Рочестър, Мариан Пенев, се призна за виновен по обвиненията, че е изнасилил своя 13-годишна ученичка. Мариан Пенев е осъден на 10 години затвор. Той е бивш състезател на “Левски Спартак“ и е участвал в олимпиадата в Сеул през 1988 г.

Деян Христов Колев почина през януари т.г. в САЩ, който е “набор” на съотборника си и приятел Петър Герогиев. През 1976 г. става републикански шампион и влиза в националния отбор по спортна гимнастика. Връх в кариерата му е постигнатото през 1988 г. 4-то място по спортна гимнастика на Олимпиадата в Сеул 1988. След като приключва състезателната си кариера през 1995 г. заминава за Щатите и остава да живее там, като се отдава на треньорска дейност.

Олимпийски игри в Сеул 1988 са най-успешните за България, при това и с рекорден общ брой участници от всичи Игри до нейното време. Това са и първите игри, при които участват професионалисти. На тези Игри българският спорт, както в никоя друга област на човешката цивилизация застана рамо до рамо с всички достижения, с цялата мощ на всички  световни страни и народи и се нарежда на изключително престижното 7-мо място! Ако не беше тенденциозната и целенасочена “антидопингова” акция срещу щангистите ни, при която ни баха отнети поне 4 златни медала, България можеше да застане на абсолютно заслужено в общото класиране на 4-то място. И то би изглеждало така: СССР, ГДР, САЩ, БЪЛГАРИЯ.

ENGLISH Two days ago in Detroit crash died Bulgarian athlete and coach gymnastics Petar Georgiev (r.1965g.). This was announced by his former coach of the national team Stoyan Delchev.

“It is hard, very hard!’ve Lost one of the big boys” were the first words of Delchev, very sad.

1 comment for “Българският гимнастик Петър Георгиев почина в Детройт при катастрофа