Баба Ванга – годишнина от нейното успение: “Човек трябва да иска малко, за да може да плати цената”

БАБА ВАНГА - Вангелия Пандева Гущерова (Ванга, Петричката врачка, Баба Ванга или Леля Ванга) (31 Януари 1911г.-11 Август 1996г.) е наречена българска пророчица, заради способноста й да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава.На 12-годишна възраст загубва зрението си в следствие на внезапна буря, при която Ванга е грабната от силния вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита затрупана с камъни и пръст в една нива. Постепенно започва да предсказава и да помага на много хора. През последните години от живота си тя инвестира построяването на параклиса „Св. Петка Българска“ в местността Рупите, Петричко. Поради неканоничност параклисът не е осветен от БПЦ, затова за него се говори просто като за „храм“, без да се уточнява на коя религия. Баба Ванга умира на 11 август 1996 г.

БАБА ВАНГА: “И Да Не Се Мразите” Вангелия Пандева Гущерова (Ванга, Петричката врачка, Баба Ванга или Леля Ванга) (31 Януари 1911г.-11 Август 1996г.) е наречена българска пророчица, заради способноста й да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава.На 12-годишна възраст загубва зрението си в следствие на внезапна буря, при която Ванга е грабната от силния вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита затрупана с камъни и пръст в една нива. Постепенно започва да предсказава и да помага на много хора. През последните години от живота си тя инвестира построяването на параклиса „Св. Петка Българска“ в местността Рупите, Петричко. Поради неканоничност параклисът не е осветен от БПЦ, затова за него се говори просто като за „храм“, без да се уточнява на коя религия. Баба Ванга умира на 11 август 1996 г.

 

Отново стотици уважиха тяхната Светица

Баба Ванга не си е отишла! Тя остана! Тя живя за нас!

Отварят домът й за посещения – какво ще видите вътре

ПОЧТИ ВСИЧКО ЗА ПРОРОЧИЦАТА – гроба, Църквата, история, полезни съвети, рецепти; вижте видео

“Човек трябва да иска малко, за да може да плати цената”

10 август 2013 г. Стоитици хора от цяла България и чужбина дойдоха днес в местността Рупите до Петрич да почетат паметта на пророчицата Ванга 17 години след нейното успение*. Големите разстояния и жегата не спряха и тази година прекланящите се пред живота и смъртта на “Светицата”, както това се случва през предишните на този ден и гробът ѝ там е посещаван от хиляди, благодарни на Ванга за това, че им е помогнала.

Тази година заупокойната литургия отслужи архиерейският наместник на Петрич отец Ангел Кочев. От верните приятели на Ванга край гроба и бе един от най-добрите ни български художници Светлин Русев.Това съобщи местната електронна версия на в-к “Струма”.

На 14 октомври, когато е храмовият празник на църквата на Ванга – “Света Петка”, къщата на пророчицата ще отвори врати. Домът на Ванга бе 17-години затворен и запечатан. Всеки ще може да почувства силата на духа на леля Ванга и в дома, в който е живяла през последните 25 години от живота си, каза председателят на фондация “Ванга” Иван Драмов. Той е убеден, че и от оня свят пророчицата дава духовен кураж и надежда на много хора, затова миряните идват тук с благодарност и преклонение към живота и делото й. Проблемът бе, че предметите в къщичката на Баба Ванга бяха собственост на държавата. Преди повече от три месеца обаче централната власт прехвърли вещите в къщичката построена през 1970 г, в която в продължение на четвърт век в нея Ванга е гледала и помагала на нуждаещите се.

Вещите в постройката са точно 1411. Най-много са иконите, картините и сувенирите. На иконите по стените най-често е изобразена Света Богородица с Младенеца. Пазят се жилетките и блузите на ясновидката, чантите й също са непокътнати. На етажерка са подредени няколко книги, сред които три библии и молитвеник, а до дивана е кандилото. Там са радиаторът, бастунът и любимият шал на Ванга, а на едно от леглата има струпани плюшени играчки.

Рупите пък отдавна не са обикновено място. Те са българският Йерусалим, категорични са местните хора.

Петте сгради на манастирския комплекс в Рупите се строят само с дарения. “И едната камбана ни е дарение”, споделят служители на комплекса. Миряни дават икони, различна градинска техника. Фирми пращат работници, осигуряват необходимите за строежа материали. Най-трогателни са жестовете на бедни, обикновени хора, които вадят по 1, 2 или 5 лева. Тези дарения са най-ценни, защото са отделени от залъка. В парка са монтирани и 6 беседки, които също са дарение. Предвижда се тези 200 декара да бъдат оформени като ботаническа градина. Петте постройки са с обща площ от 780 кв. метра и са свързани във формата на подкова, която огражда пространството зад църквата “Света Петка Българска”. В центъра на сградата са залата за кръщенета и неделното училище. Встрани е музеят, който вече посреща посетители. В 10-те стаи за нощувки с общо 30 легла миряните ще могат да останат само за по една вечер. Целта е поклонниците, които идват от всички краища на страната и света, да се подслонят до храма на леля Ванга и да търсят утеха и лек на болките си, надежда и вяра в живота.

ПОЧТИ ВСИЧКО ЗА БАБА ВАНГА

Непорочната Българка Завинаги ! (текст + видео) | BulgariCA

Баба Ванга видяла трагедията в Япония | BulgariCA – БулгариКА

Глобалните прогнози на Ванга (планетата Земя и Вселената)

ОТКЪСИ ОТ КНИГАТА

СЪВЕТИ (за вашия живот и здраве)

Оригиналните рецепти на баба Ванга (пълен спиък по азбучен ред)

ВСИЧКО ТОВА ЧЕТЕТЕ НА ПОСОЧЕНИЯ ПО-ДОЛУ ЛИНК. ФАЙЛЪТ Е .PDF-формат и можете да го запазите на вашия компютър или разпечатате.

ЕТО ТУК: /click/BABA-VANGA-VUZPOMENANIE1