Организаторите на протестите на Западния бряг в САЩ търсят желаещи и идеи

Постер за това какво се случва в

Постер за това какво се случва в “Цирк България” върху звездата на “Цирк Дю Солей” на Алеята на Славата в Холивуд. “Да се премахне Корупцията и Олигархията в Българските Политици” зове от сърце малкият постер, с надеждата да го чуе Голяма Америка  Постерът е безинтересно чист, без кръв по него, а звездата стабилно лежи в пропукания плочник на ембламатичното място в САЩ, в редицата от световно известни имена. Фото: Евгени Веселинов, BulgariCA.com

8 август 2013 г. След големият срив на протестите против управлението в България в двата първи града, където те се провеждат на Западния бряг в САЩ, организаторите усилено търсят във Фейсбук желаещи и идеи между сънародниците си в Лос Анджелис и Сан Франциско. Както ви съощихме по-рано двата последни протеста в Калифорния бяха с оредели редици.

Нежеланието за директно и открито изразяване на недоволството на сънародниците ни в двете места-“икони” на Америка,  въпреки видимо по-голямата им активност в инетрнет във второто по големина място по популация на български граждани след Чикаго, отново потвърди заключението от всички избори от 2005 до днес, че българите в Западната част на “Страната на неограничените възможности”, което е валидно и за целите Щати, почти не се интересуват какво се случва и какво може да се случи с България.

Нежеланието и бездействието на над 98% от над 1 милион и половина нашенци по света е резултат най-вече на тяхната никаква позиция в българското общество и държава, което нарочно бе налагано от българските политици в продължение на десетки години от всички правителства, секретари и президенти, агенции и институции, депутати и дипломати, религиозни водачи и обществени ръководители. Сънародниците ни от граница, както и българите в България, не са толкова глупави, и са достатъчно реалисти, за да оценят Позицията на българските граждани в САЩ е тотално отрицателна “на яве”, и тотално положителна “на душа”! Както съм писал многократно – хората избягаха от Държавата България, а не от Родината си!

Има две безкрайности – българина в Америка безкрайно обича своята Родина, но безкрайно мрази своята Държава, от последната избягал, за да не му тежи, дори и за да оцелее.

Много трудно и почти невъзможно е той да се “завърти около нулата” – балансът е нарушен и непоправим, подсилван от продължаващите действия на политици, дипломати и клирици. (по-долу вижте линкове с история)

Епископ Данаил

Викарийният Епископ Данiил в Църквата “Св. Георги” в Лос Анджелис.

Духовният непокис в изразяване на отношение и загриженост към обстановката и съдбата на Родината се потвърди не само от последните събирания на миряните, но също така и от отказа на един от духовните им водачи – българският Епископ Даниил, наместник в Ел Ей на Н.В.Пр. Йосиф от Ню Йорк – Митрополит на Америка, Канада и Австралия Американски, Канадски и Австралийски Митрополит, който отказа да проведе молебен на големия Християнски празник Преображение, по същото време когато неговите най-визшестоящи в България – Патриарх Неофит и председателят на Храм-паметник “Александър Невски” Епископ Тихон се молеха да “цари праведен мир между нас, които принадлежим на един и същи народ и сме свързани в една общност”. (припомняме: Два молебена в България – в САЩ нула)

 

Албена Трандева, сан Франциско. Фото: Фейсбук

Албена Трандева, сан Франциско. Фото: Фейсбук

“Изчерпа ли се функцията и енергията на нашата група тук? Аз лично за себе си си мисля, че с общи усилия на всички участници постигнахме много и направихме разлика. Оттук нататък накъде? Идеи? Това пише един от организаторите в “Северната Столица” на Калифорния Албена Трандева в групата #ДАНСwithmeSanFrancisco. Момиче с дух и желание, дало от времето си за да не спре порцеса и отказа на хората.

“Трябва да решим кои стъпки ще са най-ефективни и ще дадат реален резултат. За това имаме драфт, но трябва да сме повече хора и да го обсъждаме, и Фейсбук (ФБ) не е мястото според мен. Тук може да се обяви, но трудно може да се дискутира конструктивно. Трябва да сме заедно и на живо – все пак светът е реален, а не виртуален – поне за сега!” Това пък пише Петър Копралев, един от най-активните и постянни изразяващи недоволство в Сан Франциско, чиято бройка стигна до няколко организатори.

Иван Събев, Сан Франциско. Фото: публична страница фейсбук

Иван Събев, Сан Франциско. Фото: публична страница фейсбук

Иван Събев предлага да се създаде уебсайт, който да стане щаб за действия на протестите и убедено подканя множеството българи софтуерни специалисти в района на Силиконовата долина да се захванат за работа. “Има вероятност ние тук да измислим нещо гениално и да дадем силен тласък на протестите в България. Можем да постигнем много повече ако сме повече хора. Пример за това е Българската Уикипедия. Аз се опитах да създам един портал, който можеше донякъде да реши този проблем.Този уеб сайт може да има всякакви подсекции за всякакви подинициативи били виртуални или на живо, ще бъде нещо като щаб,” пояснява Събев в опита си да намери решение и улеснение за недоволните ни сънародници.

 

“В България мафията си има държава и ние не искаме да сме безучастни в борбата срещу нея на нашите близки и приятели там. Макар и много далече трябва да го направим, колкото и малко  да сме, важното е да сме качествени и мирни. Кой с каквото може и с колкото време разполага. За следващия протест ще се подготвим по-отрано. Ние няма да спрем, без значение, дали някой от управляващите ни обръща внимание в България, или не. Те игнорират собствените си граждани в самата България, така че ние не очакваме и нямаме нужда от тяхното. Ние сами сме си ги извоювали тук. По-важно онези българи по улиците в София и страната да знаят, че някой мисли за тях и навън,

“В България мафията си има държава и ние не искаме да сме безучастни в борбата срещу нея на нашите близки и приятели там. Макар и много далече трябва да го направим, колкото и малко да сме, важното е да сме качествени и мирни. Кой с каквото може и с колкото време разполага. За следващия протест ще се подготвим по-отрано. Ние няма да спрем, без значение, дали някой от управляващите ни обръща внимание в България, или не. Те игнорират собствените си граждани в самата България, така че ние не очакваме и нямаме нужда от тяхното. Ние сами сме си ги извоювали тук. По-важно онези българи по улиците в София и страната да знаят, че някой мисли за тях и навън,” заяви другата организаторка на протеста в Ел Ей Виктория Ершова. (клинете в/у снимката за по-големи размери) ФОТО: www.bulgarica.com

Виктория Ершова, която е в основата на организирането на протестите срещу кабинета на Орешарски в Лос Анджелис търси помощ от сънародниците в групата #ДАНСwithmeLA“Къде и кога бихте присъствали на следващ протест? Опцията в Санта Моника е с идеята да се направят снимки на фона на Santa Monica Pier, като можете да си го съчетаете и с плаж преди или след протеста,” прави предложение 36-годишната Виктория, родена в Казанлък. Предишните събирания в Ел Ей бяха през последните четири поредни недели на три различни места, първият и последн път пред генералното консулство, другите два, “на пъпа” на Холивуд и поход до едноименния надпис.

“Хората “зад граница” не са тези, които да кажат какво да се случва, но ние трябва да изразим подкрепата си на тези в България. Трябва да намерим начин. Ще продължим с протестите в Лос Анджелис за да подкрепим тези в България. Но зависим и от Глобалния протест в мрежата, с който координираме действията си. А там те сами ще решат как да продължат,” каза Ершова, прекарала половината си живот в САЩ, пред Долби Тиатър на 3-ия пореден протест.

В “Южната Столица” на Калифорния продължава ежедневните си протести пред Федералния билдинг инж. Тодор Узунов, видео-интервю с който публикувахме по-рано: Българин протестира сам всеки работен ден в Ел Ей (видео). До момента няма други българи, които да са намерили време да допълнят упоритото българско присъствие на Узунов пред най-“властната” сграда в най-многолюдния американски град “на запад” Лос Анджелис, който е и с второ по големина “българско население” в целите Щати.

Никоя американска личност или медия, от началото на протестите до ден днешен, дори не се позаинтересува за какво иде реч на техният език от български уста, какво държи ръката и на техният потенциален избирател, част от тези 350,000 достолепни данъкоплатци и зрители. Пълно игнориране на големия “външен свят” или пълно неразбиране на дребните “вътрешните” изяви на скромната бройка “освежители” на близо 1000 пъти по-голямата им нация, на която само нелегалните емигранти са повече от населението на България. Самите те, “единаци” обладани от собственото “АЗ”, което се пише дори в езика им винаги с главна буква. Навсякъде задълбани в собствените си проблеми за здаве и какво ли не, и страх почти от всичко, сериозно допълнен напоследък и от сериозно “наблюдение” на всичко тяхно лично. Доста изтъняли от към време за всяко друго нещо, освен пари и власт, за някои и оцеляване. Само си представете, ако всичко това в България се случваше по времето на МакКарти и борбата му с комунизма, или пък по време на Студената война на САЩ? Собственият интерес на Държавата и управляващите е изцяло над всичко, както в Щатите, така и в България. Народа да го … сами продължете да правите вятър.

“Моето лично мнение е, че повечето от проблемите са същите и тук. Аз съм от 18 години в Щатите. Но разбира се не са така изразени, както в една малка България, каза Виктория Ершова пред Долби Тиатър на 3-ия пореден протест в Ел Ей. “Аз съм от 18 години в Щатите. Тук не е така остро. Корупцията и тук е има, но не е в такава степен. По-важното в България е, че мисленето на народа се променя, докато това го нямаше много дълго време,” каза Ершова, която работи като консултант в изследванията на пазара (Market Research Consultant), според нейната страница на LinkedIn: World’s Largest Professional Network.

“Що се отнася до държавната политика на САЩ, то България е една много малка пионка. Искам да чуя от официалните лица в САЩ, че искат да има реална демокрация, а не показна. Но както казах според мен, демокрацията в Щатите не е от най-реалните, така че,” допълни Виктория, която получава дипломите си бакалавър и магистър в САЩ, където пристига завършила основно образование в България.

“Предполагам че нищо няма да се случи да се даде мнение на официалните американски власти, докато не се случи насилие или нещо такова. Но се надявам, че поне ще забележат, колко време продължават протестите и че се случва по различен начин. Според мен това е истинският начин на промяната, а не насилието, което го е имало насилието хиляди години и както виждаме несправедливостите продължават,” каза Ершова, която работи във филмовата индустрия и още преди протестите работи върху проект за филм под заглавие “Децата на Тихата Революция” (Children of the Silent Revolution),  който обявява в профила си в LinkedIn.

Протестите на българите срещу сегашното държавното управление на Родината “изгасват”, но продължава “тихо да гори пламъкът” на общественото нашенско недоволство, който никога не свършва “по света и у нас”. Дали ще стане “огън” и кой ще го “огрее” само времето може да покаже.