Президента Плевнелиев сложи вето на бюджета – покани “ваканцуващите” депутати да прекратят почивката си

ддд

Президента Плевнелиев: “Конституцията е предвидила разделението на властите и принципът власт власт възпира. Не самоцелно, а защото само така можем да гарантираме интересите на нацията, която от февруари месец протестира. И тя протестира от февруари срещу монополите, включително, вярвам, и срещу монопола във властта. Добре е да има баланс на властите и добре е да се чуят аргументите на всеки. Разбира се, в крайна сметка всеки ще носи отговорност в рамките на своята компетентност”

“Коректният подход е разходите да са прозрачни и в закона да е записано кой какви средства допълнително ще получи и за какво. Правителството да уточни повече за разходите и дълга и за какво смята да ги харчи. Трябва икономиката да расте, а не дългът”

“Сектори в икономиката, които са доказано неефективни и в които потъват милиарди, да бъдат реформирани, а не просто да им се предоставят нови публични средства”

“Да не се спекулира с хората в тежко положение”

МНЕНИЯ СЛЕД ПРЕЗИДЕНТСКОТО ВЕТО

7 август 2013 г. Президентът на Р България Росен Плевнелиев сложи вето на бюджета, като така реално забрани на новото правителство да харчи допълнителната сума от 1 млрд. лв., гласувана от Парламента на новата “Тройна коалиция” на БСП, ДПС и АТАКА при актуазицаия, и даде възможност на “ваканцуващите” депутати да го корегират, когато се върнат от заслужена почивка през септмври и им предложи да я прекратят и да направят това този месец.

Плевнелиев подписа указ, с който връща за повторно разглеждане на текстове от промените в закона за държавния бюджет за 2013 г. Това съобщи лично държавният глава на спецаилна пресконференция за становището му във връзка с одобрените от Народното събрание промени в бюджета, цитиран от БТА, а новината бе разпространена и от големите световни информационни агенции и всички български медии.

Президентът заяви, че не приема да се спекулира с хората в тежко положение, като се прави уговорката, че действително политики могат да се осъществяват чрез актуализация на бюджета и вземане на нов дълг. Държавният глава беше категоричен, че приема и подкрепя социалния пакет, заложен в актуализацията, но по думите му той е малка част от разходите, което означава че парите няма да отидат за социално слабите.

Държавният глава изрази надежда сектори, които са доказано неефективни и в които потъват милиарди, да бъдат реформирани, а не просто да им се предоставят нови публични средства.

В частта разходи на бюджета се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи, допълни той. “Какво означава това? Означава, че нищо от записаното в мотивите, както и от изговореното в парламента и в публичното пространство във връзка с предвидената актуализация, не се съдържа в закона, а правителството може да изхарчи завишените разходи на практика както намери за добре”, каза още президентът. Той подчерта, че коректният подход е разходите да са прозрачни и в закона да е записано кой какви средства допълнително ще получи и за какво.

“Трябва икономиката да расте, а не дългът. Няма нищо лошо да се взема дълг, но той да е в помощ за развитието на държавата, а не за покриване на неясни разходи,” коментира президентът.

Плевнелиев заяви, че налагането на вето не е плод на задкулисия и по тази линия на мисълта посочи, че самият той е жертва на черна кампания. „Разбрах, че имам три любовници, офшорни сметки и съм ощетил немски партньори. Нищо от това не е вярно”, посочи държавният глава. Той обаче допълни, че няма проблем да изтърпи това, защото не е първият атакуван политик.

“Конституцията е предвидила разделението на властите и принципът власт власт възпира. Не самоцелно, а защото само така можем да гарантираме интересите на нацията, която от февруари месец протестира. И тя протестира от февруари срещу монополите, включително, вярвам, и срещу монопола във властта. Добре е да има баланс на властите и добре е да се чуят аргументите на всеки. Разбира се, в крайна сметка всеки ще носи отговорност в рамките на своята компетентност,” се посочва в изявлението на президента Плевнелиев.

Президентът почерта в своето изказване, че “въпреки опитите да му се прехвърли отговорността за много неща и почти всичко, с което управляващите към момента не могат да се справят”, той “ще продължи да действа с аргументи и по конституция”. “Ще понеса всичко това в името на хората, в името на активното гражданско общество, което има правото да бъде информирано, когато се харчат държавните милиарди,” допълни Плевнелиев.

По повод завленията на управляващите, че за първи път в историята бюджет ще бъде върнат, прездента се аргументира, че това “не е прецедент”. Той отбеляза, че “президентът Желев също е направил подобно действие през 1996 г.,” факт за който и ние ви припомнихме в по-ранна публикация.

По повод връщането за ново разглеждане на актуализацията на бюджета президентът предложи депутатите да го обсъдят до края на август, ако решат да си прекратят ваканцията.

След днешното заседание на Министерския съвет и преди държавният глава да наложи това частично вето на бюджета, пък стана ясно, че правителството няма резервен план, по който да действа, при положение че президентът върне в парламента актуализацията на бюджета.

Единственият вариант за по-ранно от септември въвеждане на новия актуализиран бюджет на правителството на Орешарски остава прекратяване на ваканцията на депутатите от политическите партии, които го избраха за министър-председател. Както ви информирахме по-рано, когато Парламентът не работи, то МС може да коригира установени политики, назначения и закони само с министерски постановления, но не може да ползва държавният бюджет, преди той да бъде одобрен от Народното Събрание и ако има наложено вето от Президента.

Предвидените разходи, които бяха предварително заявени от членове на правителството, за които е предвиден заем от 1 млрд. лв., сумата им може да опитате сами да пресметнете по техните думи с по-тъмни букви, цитирани по-долу.

Целият текст на: Изявление на държавния глава по повод наложеното от него вето върху текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 година

ОТЗВУК – Мнения след президенсткото вето

Министър-председателят Пламен Орешарски: “Президентът грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действния, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения  и политически живот. Дори при евентуалното му отхвърляне  от страна на НС остава ефект на забавянето на тези корекции с неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната.” /Целият текст на изказването на премиера Орешарски, след заседанието на кабинета днес, на което той направи и ново разпределение на ресорите, за които ще отговарят вицепремиерит, четете тук: Пламен Орешарски: Наложеното вето ще има неблагоприятни последици върху социално-икономическото развитие на страната/

На 24 юни 2013 г. премиерът Орешарски обеща в интервю, цитиран от официалния сайт на МС, да се разплати с бизнеса до 30 август”, като посочи че “по данните, с които разполага, става въпрос за суми от порядъка на 200 млн. лева.”

Хасан Адемов (ДПС), министър на труда и социалната политика: “Налагане на вето върху актуализацията на бюджета ще доведе до нарушаване на ритъма и забавяне на социалните плащания. В актуализирания бюджет (бел.ред. с нов заем от 1 млрд. лв.) са предвидени допълнителни 40 млн. лева за социални плащания.” Това съобщи днес 7 август 2013 г. Адемов в сутрешния блок на телевизията ТВ7, собственост на семейството на съпартиецът му и колега от парламента Делян Пеевски, чийто избор за шеф на ДАНС преди време предизвика и сега продължаващите протести в страната. “Номинацията на господин Пеевски за шеф на ДАНС очевидно беше грешка. Когато обсъждахме с лидерите на парламентарните групи, които подкрепят кабинета, надделя мнението, че за шеф на тази институция е необходимо да бъде назначен решителен човек, който има да свърши много работа, а аз лично, така, се изкуших от възможността за много бързи резултати по отношение на събираемостта на бюджетните приходи,” това пък каза премиера Орешарски на 17 юни пред най-гледаната телевизия в България бТВ, цитиран от официалния сайт на МС.

За добавките за пенсионерите и бюджета Адемов пък каза в в интервю за БНТ, публикувано във в. „Земя“ и на сайта на МС на 6 август 2013 г.: “Ясно е, че ще се положат максимални усилия това да е случи, и аз съм убеден, че това ще се случи в края на година. Ясно е, че разходите в социалната сфера са законово установени и те няма как да не бъдат реализирани, при положение, че бенефициентите, тези, които имат право, очакват своята подкрепа от държавата. И при положение, че тези пари не са предвидени в бюджета няма друг изход…”

Цялото изявление на социалния министър от днес 7 август 2013 г. четете тук: Хасан Адемов: Налагане на вето върху актуализацията на бюджета ще доведе до забавяне на социалните плащания

7 август 2013 г. Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг, който е на неофициална тридневна визита у нас, бе днес в Русе.Там той посети Среднообразователното духовно училище и джамията

7 август 2013 г. Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг, който е на неофициална тридневна визита у нас, бе днес в Русе.Там той посети Среднообразователното духовно училище и джамията “Саид паша”, чиято конструкция е повредена от свлачище и обеща средства, за да може сградата да се укрепи. Речта му, както и всички разговори в двете сгради, бяха на турски език, без превод, съобщи БТА. Фото: БТА

Пак днес, заместник министър-председателят и министър на правосъдието на Р България Зинаида Златанова проведе работна среща с вицепремиера на Р Турция Бекир Боздаг, който е на неофициално посещение у нас, в качеството си на ресорен вицепремиер по проблемите на турските общности в чужбина. На срещата са обсъдени теми от двустранните българо-турски отношения, развитието на политическия диалог между двете страни, перспективата на Турция за членство в ЕС, съобщи официалният сайт на МС.

Вицепремиерът говорел единствено пред представители на турските медии и отказал да отговаря на въпросите на български журналисти при посещението си в Шумен. Речите му пред местата в България, които посещава, както и всички до сега проведени разговори с българи, бяха на турски език, без превод, съобщи БТА.

Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг посети Шумен, предаде Агенция Фокус. Поводът за визитата му е предстоящият мюсюлмански празник Рамазан байрам. Пред Томбул джамия той бе посрещнат от консула по религиозните въпроси в турското посолство у нас Фикрет Караман и генералният консул на Турция в Бургас Джем Улусой. Присъстваха още областният управител Венцислав Венков, районният мюфтия Месут Мехмедов, бизнесменът Фикрет Индже, политиците Касим Дал и Корман Исмаилов, и граждани. След като вицепремиерът Бекир Боздаг изслуша изпълнение на група за турски фолклор към читалище „Назъм Хикмет” разгледа Томбул Джамия. По време на краткия разговор вътре той пое ангажимент веднага след като се върне в Турция да направи всичко възможно за бързото й реставриране. Вече няколко години най-голямата джамия у нас е опасана със скеле, но работата е спряла поради липса на средства. Преди това с целево дарение в размер на 300 000 евро от султана на Оман бе подменен куполът. Бекир Боздаг ще посети Кърджали и Момчилград.

1 comment for “Президента Плевнелиев сложи вето на бюджета – покани “ваканцуващите” депутати да прекратят почивката си