Омбудсманът: Има хора на улицата, има сериозен проблем

Константин Любенов Пенчев е роден на 21 март 1952 г. в град София. От 20 октомври 2010 година Пенчев е национален омбудсман.

Константин Любенов Пенчев е роден на 21 март 1952 г. в град София. От 20 октомври 2010 година Пенчев е национален омбудсман.

Омбудсманът на Р България Константин Пенчев: “Аз изобщо не вярвам, че трябва да чакаме да мине лятото, да стане по-студено и хората да се приберат” от протестите

4 август 2013 г. “Щом хората са на улицата 50 дни, значи има сериозен проблем и той трябва да бъде решен от управляващите и институциите”, каза пред БНР Омбудсманът на Република България Константин Пенчев.

Що се отнася до участието му в работата по изработването на Изборния кодекс, Пенчев има усещането, че умишлено се бави процеса за промяна на изборните правила. “Това за мен малко мами хората и техните очаквания, затова аз не желая да участвам”, каза Пенчев. Той е категоричен, че ако “утре има избори, хората трябва да са сигурни, че могат да участват наравно с партийните кандидати”.

Относно проблемите на съдебната власт той каза, че парламентът е приел един безпрецедентен закон, с който е отнел правата на съдебната власт да решава конкретни казуси. „Това е безпрецедентно и откровено противоконституционно, но никой не го атакува, защото имаше пълен консенсус в обществото, че Върховният административен съд прави безобразия”, посочи Пенчев.

Проблемите се задълбочават и или ще ги лекуваме всички заедно, или ще стане нещо страшно – конфронтация, пълно разединение на обществото, не дай боже и конфликт да има. Аз изобщо не вярвам, че трябва да чакаме да мине лятото, да стане по-студено и хората да се приберат”, допълни още омбудсманът.

На 25 юли 2013 г. Омбудсманът Константин Пенчев образува проверка по собствена инициатива по повод на упражненото насилие при провеждането на протеста на 23.07.2013 г. в района на пл. „Народно събрание” и храм-паметника „Св. Александър Невски” в гр. София.

В писмо, изпратено до заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, общественият защитник пише: „От кадрите, разпространени в средствата за масова информация и интернет, е видно, че по време на протеста граждани са получили различни наранявания. Има данни и за счупени камери на журналисти”.

С оглед на събирането на всестранна и пълна информация по случая омбудсманът настоява министърът да извърши проверка и да отговори на следните въпроси:

1. Какви превантивни действия по повод на протеста са предприети от страна на органите на МВР?

2. Употребени ли са сила и помощни средства от страна на полицията и жандармерията спрямо протестиращи граждани и кои обстоятелства са наложили употребата на такава сила?

3. В случай на употреба на сила и помощни средства – доколко това е било „абсолютно необходимо” и доколко е следван принципът на пропорционалност при употребата им?

4. Какъв е броят на пострадалите лица?

В писмото до министъра на вътрешните работи омбудсманът пита и дали са гарантирани трудовите права на служителите на МВР, ангажирани с осигуряването на обществения ред по време на продължаващите вече 42 дни протести, като междудневната и седмична почивка в установения минимален размер за предотвратяване на натрупването на умора и претоварване на служителите от МВР, отчетност и заплащане на полагания извънреден труд.

Омбудсманът е застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес. Той е висш и независим конституционен орган, който се избира от Народното събрание за срок от пет години. Омбудсманът е независим в своята дейност и се подчинява само на Конституцията, законите и международните договори, ратифицирани и влезли в сила за Република България.

Константин Пенчев – БИОГРАФИЯ

Bulgarian Ombudsman: Nearly two-months of relentless anti-government protests show the country is in political crisis
/English/

Aug 4, 2013. Bulgarian National Ombudsman Konstantin Penchev says nearly two-months of relentless anti-government protests show the country is in political crisis.

“This is a problem that must be addressed and solved by ruling politicians and the institutions,” Penchev stated.

He stressed the problem was deepening and if Bulgarians did not join together to find cure, the country would face sinister events such as confrontation, full division of society, and even bloody conflicts.

Penchev declared he opposed the opinion that those ruling Bulgaria should wait for the demonstrators “to get tired and go home as the weather turns colder after the summer.”

Regarding the work on the new Election Code, in which he participated, the Ombudsman explained he was under the impression the process of creating new election rules was purposely delayed and dragged on.

“This is cheating people and their expectations and I no longer wish to be part of it,” said he, adding he was withdrawing from debates on the subject for this reason.