Патриарх Неофит благослови общ молебен за протестиращи и опоненти

Неофит Български е глава на Българската православна църква с титлата Патриарх Български и митрополит Софийски от 24 февруари 2013 г. Роден е в София на 15 октомври 1945 г. със светско име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и силно религиозно семейство.

Неофит Български е глава на Българската православна църква с титлата Патриарх Български и митрополит Софийски от 24 февруари 2013 г. Роден е в София на 15 октомври 1945 г. със светско име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и силно религиозно семейство.

Това е другият от най-независимите от държавното управление личности в Р България, който открито пожела и гласът на протестиращите да бъде чут за обединение, след като и Омбудсманът Константин Пенчев се застъпи за справедливост

“Свободата е висше благо за човека, но без нравствено начало тя се превръща в произвол и води до деградация и разруха както в личността, така и в обществото Когато гражданите и хората във властта в своите решения и действия са ръководени не от братолюбие, а от омраза, желание за мъст, лични интереси и амбиции, властолюбие и гордост, не можем да се надяваме на по-добри дни”

“Когато чувстват, че справедливостта е нарушена, хората са свободни да изразят своето несъгласие с действията на онези, на които е възложена грижата за управлението на страната и отговорността за благоденствието на нейните граждани”

4 август 2013 г. Патриарх Неофит благослови отслужването на общ молебен, независимо били те “протестиращи или онези, срещу които е насочено общественото недоволство”  – “за духовно обединение и нравствено преображение на българския народ”.

Това е другият от най-независимите от държавното управление личности в Р България, който открито пожела и гласът на протестиращите да бъде чут за обединение, след като  Омбудсманът Константин Пенчев се застъпи за разследване на полицейското насилие по време на нощта на 23 юли и изказа категорично мнение, че ” щом има хора на улицата, има сериозен проблем“.

Определеният час е 18,30 б.вр. на 6 август – вторник, когато е големият християнски празник Преображение Господне и Главата на БПЦ ще събере българите в Храм-Паметник “Александър Невски”. Тогава се навършват и 9 месеца от кончината на патриарх Максим.

Вчера Антиправителствената пресслужба Noresharski.com разпространи писмо до патриарх Неофит, подписан от интелектуалците Проф. Калин Янакиев, проф. Цочо Бояджиев, Тони Николов, Юлиана Николова, Борислав Мавров, Румяна Шишкова, проф. Божидар Кунчев, Георги Тенев и Владо Руменов.

Те молеха Неофит да благослови подобно събитие, което и патриархът стори.

Припомняме, на 21 юни, когато напрежението в страната и протестите ескалираха сериозно, Патриарх Нефоит се обърна с послание към българите. Българската православна църква излезе с изявление, в което заявява, че не може да остане безучастна към случващото се в страната, съобщиха тогава от пресцентъра на Светия Синод.

В него той бе категоричен, че Църквата “има свои чеда и пасоми” както сред протестиращите, така и сред онези, срещу които е насочено общественото недоволство.

Всеки вярващ има дълбоко заложено в сърцето му от Твореца чувство за справедливост. Когато чувстват, че справедливостта е нарушена, хората са свободни да изразят своето несъгласие с действията на онези, на които е възложена грижата за управлението на страната и отговорността за благоденствието на нейните граждани, съгласен е Неофит.

Свободата е висше благо за човека, но без нравствено начало тя се превръща в произвол и води до деградация и разруха както в личността, така и в обществото. Когато гражданите и хората във властта в своите решения и действия са ръководени не от братолюбие, а от омраза, желание за мъст, лични интереси и амбиции, властолюбие и гордост, не можем да се надяваме на по-добри дни, предупреждава той.

Ние трябва да се стремим да виждаме в лицето на политическия си опонент подобен на нас несъвършен човек, който също като нас може да се заблуждава и да допуска грешки, заяви тогава българският патриарх.

Да разберем, че да ненавиждаш своя ближен и да се ожесточаваш срещу него, е много по-осъдително от това да си заел неправилна политическа позиция, бе посочено още в позицията на Неофит.

Стремете се към онова, що е истинно, що е честно, що е справедливо, що е чисто (Филип. 4:7, 8) и Бог на мира и любовта ще бъде с вас, се казва още в изявлението.

Предвид тези думи на българския патриарх, както и това, че Антиправителствената информационна служба призова редовният вечерен протест във вторник да се пренесе пред храма „Св. Александър Невски”, се надяваме този общ молебен за морално преображение на народа – и то на тази светла дата, да не бъде помрачен от противопоставяне, обиди и други „небогоугодни” действия.

Службата има шанс да събере за първи път от много време насам на едно място и тези, които са „против”, и тези, което са „за”, и всички останали.