Парламента пусна протестиращите във ваканцуване, а овце няма …

Колкото и да свири овчаря - няма кой да му заиграе, освен тези от стените на историята! Погалена овца няма, никой не гали тази твар, а дои я, стриже и коли! Няма и да има българска

Колкото и да свири овчаря – няма кой да му заиграе, освен тези от стените на историята! Погалена овца няма, никой не гали тази твар, а дои я, стриже и коли! Няма и да има българска “овца”, поне на “жълтите плочки” и по чужбина. Народа иска не овчарник, а държава! Не иска Плъхарник, а Парламент! Не желае България да се првърне в Плъхария. Дали това ще продължи да се случва само времето ще покаже! И зависи само и само от народа … и още нещо! Карикатура: Анатоли Станкулов

Протестите значително намаляват, но продължават в България и САЩ

 Трябва да се признае голата истина – “малкият” обигран, подмолен и агресивен партиен апарат с подходящи трикове и комбинации победи големият открит, чист и мирен протест! Поне за сега – след повече от 50 дни недоволство и пълно отразяване от медиите и в интернет!

3 август 2013 г. Парламента “пусна” хилядите протестиращи в “заслужено” “ваканцуване”, както това направи и със собствените си стотина депутати. Това е реалният резултат към днешна дата от 51-дневните мирни протести против корупцията и олигархията и искащи оставката на правитеслтвото на Орешарски по “света и у нас”. Участниците в които реално значително започнаха да намаляват през последната седмица и вероятно ще изчезнат през лятната ваканция, която бе прекръстена от представител на “най-българската” партия ДПС на “ваканцуване”.

Но, най-важният резултат е, че на всички стана ясно, че

“овцете” свършиха! “Стадото” бе заменено, поне отчасти, от едно израснало будно гражданско общество! Каквото и когато да се случи управляващите ще/са наясно, че вече не може да си позволяват всичко просто ей така! 

Галерата е гребен кораб от Средновековиетo, който за да се движи са необходими големи гребла, а това налага на едно гребло да се поставят по няколко гребци. Единствената запазена оригинална галера е султанската на Мехмед IV (1648-1687 г.), която се намира в Истанбул.

Галерата е гребен кораб от Средновековиетo, който за да се движи са необходими големи гребла, а това налага на едно гребло да се поставят по няколко гребци. Единствената запазена оригинална галера е султанската на Мехмед IV (1648-1687 г.), която се намира в Истанбул.

Но, колелото на протестите се върти, заприличало на робска галера, която си върви с видими викащи неуморими гребци и невидими тихо подвикващи дебили, които въртят все още кормилото и държат посоката. 

Трябва да се признае голата истина – “малкият” обигран, подмолен и агресивен “червен” партиен апарат с подходящи трикове и комбинации със съюзници, победи големият открит, чист и мирен протест! Поне за сега – след повече от 50 дни недоволство, пълно отразяване от медиите и в интернет!

Всичко, срещу което се бори по-голямата интелигентна част на българското общество цели 50 дни, не само “увисна във въздуха”, но и бе премерено и принудително прибрано във “ваканционната кутия”, за да си дадат “магьосниците” време за още добре планирани “фокуси”. Тези които наложиха нужната им “тишина” не само възтержествуваха “на “сцената”, но и се окопаха още-повече “зад нея”, за да продължат добре подготвения във времето сценарий. На всичкото отгоре нагло запяха “замириса на море”, в момент когато кокато протестиращите тихо опъваха хавлии на жълтите павета.

Оспоримата примитивна наглост победи неоспоримата възвишена интелигентност! И то през 2013 г.!

200 години Византия, 500 години Османска Турция, 45 години Комунисти, 24 години Демократи – колко още трябва за да се сведе още по-ниско главата на дръвника? Егати “дебелите вратове” – всеки сам за себе си и накрая за всеки нищо!

На 27 юли 2013 г. по-малко от десет наши сънародници застанаха в 3:00 след обяд в събота пред ДОЛБИ ТИАТЪР на

На 27 юли 2013 г. по-малко от десет наши сънародници застанаха в 3:00 след обяд в събота пред ДОЛБИ ТИАТЪР на “пъпа на Холивуд”, извевтен в миналото, като Кодак, където връчват Оскарите. “Вървете си, за да се върнем” гласеше единият от лозунгите, които бяха вдигнати от протестиращите. Фото: Егвени Веселинов, bulgarica.com

Още миналата Неделя на протести на Западния бряг в САЩ бе белязана от огромен срив на желаещи и ожесточени спорове в интернет. Бройката на протестиращите ни сънародници достигна почти “дъното”, като те се брояха “на пръсти”, събрани около техните организатори в Сан Франциско и Лос Анджелис. А в Сиатъл времето преди едва първият протест там бе запълнено в интернет с обвинения и призиви за отказ и събра около 40 човека, колкото бяха първият път в Ел Ей.

28 юли 2013 г.

28 юли 2013 г. “Днес бяха само десетина, от които двама американци, единият вече за 3-ти път на площада с българите. Вторият е Брус Кохран (67г.), който говори добре български и свири на родопска гайда и е “луд” за всичко бъллгасрко. “Освен, че днес изсвири нова българска мелодия на площада пред кметството, той винаги ни носи баници, сърмички, които сам приготвя, как се е научил, кой знае,” разказва Трандева. “За мен това е “българин на квадрат”.

“Жалко, наистина жалко. Яко намаляваме, станахме само ядрото десет човека, от които двама американци”. Това каза Албена Трандева от Сан Франциско, първият град на Западния бряг, в който българите “надигнаха глава” против управлението в България още преди седем седмици, когато пред Кметството там се събраха около 150 човека, между тях живущи на по сто мили от самият град.

“Малко сме, но има пет нови,” каза един от организаторите на протестите в Ел Ей, където на 27 юли 2013 г. по-малко от десет наши сънародници застанаха в 3:00 след обяд пред ДОЛБИ ТИАТЪР на “пъпа на Холивуд”, извевтен в миналото, като Кодак, където връчват Оскарите. Предишната седмица около 20 човека бяха на втория пореден протест под надписа “Холивуд”, а първият уважиха близо 40 българи пред Генералното консулство, където връчваха “Златните малинки 2013″.

За тази и следващата Неделя пак са насрочени протести с надежда за повече недоволни:

10:30 сутринта в Сан Франциско – San Francisco City Hall, 2:00 след обяд в Ел Ей – Българско Генерално Консулство, за Сиатъл се посочва 1:00 ч. за следващата седмица пред Westlake Center.

Както и по време на всички до сега проведени български избори в САЩ – където гласовете на българските граждани там, а и по цял свят не се брояха, така и сега – сънародниците ни са с ограничено време в “Страната на неограничените възможности”. Някои разбрали ясно, че са докарани от велможите в България до положение, дълго време умишлено налагано, за да не зависи нищо от “изменниците” в собствената им Родина, която са напуснали като Държава. Какво да очаква човек? (Спомнете си тези статии: ИЗБОРИ – това не е парламента на българите в САЩ,  ИЗБОРИ Кастрацията на българите в чужбина,  ИЗБОРИ – Българи протестират в Европа и Израел – в Америка са непокис и слушат музика,  ИЗБОРИ – Цирк “България” продължава турнето в Родината си).

В България протестите почти спряха в София, като бройката днес стигна близо стотина души и е първият ден от протестите, в който пространството пред Министерския съвет остана сравнително празно, като дори движението не бе спряно. Група тръгна на протестен поход за морето, където да изрази отношението си към плажуващите “щастливи” депутати.

Постер на протестиращ в България. Снимка: Героги Вангелов

Постер на протестиращ в България. Снимка: Героги Вангелов

В страницата във фейсбук: Пешеходен протестен  поход „Орешарски марш” участие в събитието са заявили 173 души, реално обаче дошли по-малко от 10 души, на които кола ще им носи само багажа, показа репортаж на Нова ТВ. За 5 август е планирано окупиране на Евксиноград от протестиращи от Варна.

Контрапротестиращите в България, защото подобно “животно” в чужбина няма, решиха да разредят протестите си, като следващата седмица ще се събират по специална програма.

 “Тройната коалиция” на БСП, ДПС и АТАКА отлично изпълни своят пъклен план за тихо усмиряване на народното недоволство.

Протестите в България на 50-ия ден. Карикатура: Ивайло Нинов,един от най-големите съвременни български художници карикатуристи, от 1983 г. работи във вестник

Протестите в България на 50-ия ден. Карикатура: Ивайло Нинов,един от най-големите съвременни български художници карикатуристи, от 1983 г. работи във вестник “Стършел”, в който е редактор от 1988 г. до днес.В момента Ивайло Нинов публикува политически карикатури както в хумористичния седмичник “Стършел” така и във в. “168 часа”, в. “24 часа” и в. “Пари”.

Управляващите умело приспаха ескалирането на протестите, което самите велможи провокираха със своите действия. “Плъхопроизводните” през изминалото време бързо и нагло си прокараха нужните им най-спешни мерки и закони, успешно без капка свян започнаха неазабавна тотална политическа чистка, тоталитарно без задръжки направиха свои назначения по всички коридори и етажи на властта, и всичко това на фона на пълно надменно игнориране на хората на улицата и без грам човешки морал, скрити в своята крепост-парламент, от която те красноречиво показаха, че те напускат, само ако ги извеждат. Какво определение може да се даде на народен представител, който се пази от народа си? Трудно се вади плъх от дупката! Спомнете си това: Цар Плъх си има Дворец Парламент!

Плъхът е среден по размер гризач, с дълга и здрава опашка, черни топчести очи и къса козинка. Основните видове плъхове са канализационен плъх (сив плъх) и покривен плъх (черен плъх). Цветът на плъха не оказва влияние на неговото поведение, когато е закачен на каишка.

Цветът на плъха не оказва влияние на неговото поведение, когато е закачен на каишка.

Тотална власт и наглост на дебилите! Дебилът-Плъх е Цар!

“Трябва всички гилдии, журналисти, артисти, адвокати, всички както в Турция трябва да се присъединят към протестиращите за да се случи нещо. А не само да се задават въпроси, да се дават мнения и препоръки,” това казаха в събота вечер б.вр. пред камерите на ТВ Европа протестиращи, блокирали Орлов мост в София.

“Като стигнем Евксиноград отново ще поискаме оставката на правителството и ще обясним на другите летовници, че нямаме нищо против тях. Искаме да увлечем още хора от провинцията и да покажем, че не само недоволните са в София,” това заяви младеж, който ще измине 450 км за 9 дни в похода срещу управлението в България.

“Няма да спрем протестите. Септември ще бъдем още по-силни,” заявяват паметно протестиращи.

Та управляващите точно това искат: “по-късно, не сега, а ние за винаги”!

 

Българският флаг бе забит на вечно студеният връх Гашербрум-1 (8068 м), (наричан оше Скритият връх (Hidden Peak или K5). през 2009 г. Името му означава „красива планина“.

Българският флаг бе забит на вечно студеният връх Гашербрум-1 (8068 м), (наричан оше Скритият връх (Hidden Peak или K5). през 2009 г. Името му означава „красива планина“.

Какво ще се случи през хладната и скъпа есен трудно може да се прогнозира, след това идва студена и гладна зима, Коледна ваканция … Но със сигурност всеки очаква някакви промени след топлото ваканционно лято. Били те в промяна в състава на новата-стара власт и законите, които управляващите успешно успяват да коват, да следват по своята програма и уверено нагло очакват, правили го десетилетия, даже век. Или пък промени в самата власт и начинът на управление, които управляваните не успяват да постигнат от десетилетия и изразяват своята позиция. Особено последователно настоятелни в последните 50 дни на вече възпитани протести, което явно не помага.

Да протестираш е въпрос на позиция и морал. Резултатите от протестите са въпрос на още нещо. Успехът понякога идва доста по-късно и често зависи от помощта, и най-вече от постоянството. 

Колкото и да свири овчаря – няма кой да му заиграе, освен тези от стените на историята! Погалена овца няма, никой не гали тази твар, а дои я, стриже и коли! Няма и да има българска “овца”, поне на “жълтите плочки” и по чужбина. Народа иска не овчарник, а държава! Не иска Плъхарник, а Парламент! Не желае България да се првърне в Плъхария. Дали това ще продължи да се случва само времето ще покаже! И зависи само и само от народа … и още нещо!

ПРИПОМНЯМЕ: 

Български протести вече в три града американски символи на Западния бряг

10 начина за манипулиране и къде сме ние самите

3 comments for “Парламента пусна протестиращите във ваканцуване, а овце няма …

 1. 2013/08/04 at 1:58 AM

  Уличните протести разкриват и силата и провала на България
  Предприемачът Саша Безуханова се чувства все едно животът й започва отначало.

  Тя участва в продекмократичните протести срещу разпадащия се български комунистически режим преди повече от две десетилетия.

  Сега, 50-годишна, тя е отново на улицата с още хиляди, за да протестира срещу ендемичната корупция в балканската страна и да иска оставката на новото правителство, водено от социалистите.

  Посочвайки дърво в района на правителствените сгради, където всяка вечер се събират протестиращите, Безуханова каза:

  “Съпругът ми и аз, заедно с дъщеричката ни, която бе бебе, стояхме до това дърво през 1990 година, за да искаме демокрация и реформи. Сега дъщеря ни е на 24 години и учи в London School of Economics, но е тук за лятната ваканция и протестира с нас отново. Тук сме по същите причини като през 1990 г., но, надявам се, с повечко мъдрост”.

  България, черноморска страна с население от 7.3 млн. души, премина през транформация през последните 23 години от банкрутирала финансово страна с една партия до отворена и стабилна пазарна икономика в ЕС и НАТО.

  Шест години след присъединяването в ЕС обаче България остава най-бедната и една от най-корумпираните страни в ЕС със средна месечна заплата около 400 евро.

  Участниците в българските протести, предимно млади, образовани и доста попътували хора, са дълбоко разочаровани от политическата класа, която смятат за некадърна, непрозрачна, подкупна и неспособна да отговори на основното им искане да живеят в “нормална европейска страна”.

  Цветна серия от премиери, минаваща през бившия цар Симеон Сакскобургготски, подкрепен от бившите комунисти, до неговия телохранител Бойко Борисов, подбутваха реформите, но така и не успяха да се справят с престъпните групировки, които все още контролират части от икономиката.

  “Застрашен е вече европейският, демократичният път на България. Хората, които ги е грижа за страната, трябва да се вдигнат и да кажат достатъчно”, каза Безуханова.

  Тя е елегантна жена с перфектен английски език и представлява добра реклама за новата България, развивайки един от глобалните хъбове на Hewlett-Packard, за който работят 5000 души в София.

  Вдъхновена от енергията и решимостта на протестите, тя напусна ръководния си пост в технологичния гигант, за да стартира онлайн форума MoveBG с цел генериране на идеи и предложения за политики за модернизиране на България. В мотото на форума “България може” е търсена близост с предизборния девиз на Барак Обама “Yes we can”.

  Революция на средната класа

  Всяка вечер от седем седмици протестиращите изминават по жълтите павета пътя до парламента в центъра на София. Шествието преминава покрай барове и ресторанти на открито, притежаваните от чужденци банки и бутикови хотели – паметници на нова, хедонистична, капиталистическа България, в която някои просперираха, но мнозина едва свързват двата края.

  Подобно на антиправителствените митинги в съседна Турция и на други места те комуникират чрез социалните медии и нямат конкретни водачи.

  За разлика от Турция обаче протестите в България са предимно мирни и полицията не използва сълзотворен газ или водни струи.

  Ние сме аполитични, не издигаме партийно знаме, казва пред агенцията 40-годишният Николай Стайков, координатор на “антиправителствена информационна служба”, който се определя като “дигитален градски партизанин” (digital urban guerrilla).

  Като много други протестиращи, Стайков е с опит в информационните технологии – процъфтяващ сектор, който дава 10% от БВП благодарение на квалифицираните работници, ниското заплащане и връзката на България с големите европейски пазари.

  “Искаме да живеем в България, където се спазват правилата и законите, където се наказват корупцията и престъпленията”, казва 27-годишната Полина Янчева от Startup – неправителствена организация, която помага на млади български предприемачи основно в ИТ сектора.

  “Много от колегите ми, отишли да учат и работят в чужбина, искат да се върнат в България, но са притесняват, че тук бизнес климатът все още е много труден.”

  Протестиращите се заканват да продължат всеки ден, докато двупартийната коалиция на премиера Пламен Орешарски подаде оставка.

  Те отхвърлят твърденията, че незабавни избори биха довели до правителство, съставена от същите дискредитирани партии.

  “Това е революция на средната класа. Ние сме по-силни, защото си плащаме данъците и знаем какво искаме”, казва 35-годишният композитор Виктор Стоянов.

  Много протестиращи са разгневени и от растящото според тях руско икономическо влияние в България, особено в енергийния сектор, и приветстват изразите на подкрепа от ЕС за съпротивата им срещу правителството на Орешарски.

  “Тук се разиграва геополитическа игра. Ако ЕС не ни подкрепи, те на практика ще изгубят България. Руското влияние ще се увеличи още повече”, казва Стоянов.

  Предишното дясноцентристко правителство падна през февруари след улични протести срещу ниските жизнени стандарти и високите сметки. Но днешните протести не са заради икономиката.

  Според Георги Кадиев, депутат от БСП, партията наследник на комунистите, които навремето превърнаха България в най-лоялния съюзник на Москва в съветския блок, протестът е за морал.

  Разделено общество

  “Колегите ми казват, че протестиращите ще се изморят и ще заминат за морето, но това не се случва. Те се радикализират още повече”, каза Кадиев.

  Той смята, че правителството трябва да обещае предсрочни избори следващата година.

  Кадиев е сред малкото гласове на несъгласие в БСП, но той е притеснен и от завръщането на скандирания като “червени боклуци”, които напомнят за поляризираните години на 1990-те, когато не беше ясно дали България ще се присъедини към западния блок или ще завие към авторитарно управление.

  Политически анализатори също предупреждават, че протестиращите, добре осигурени и основно от София, не представляват цяла България.

  Социологическите проучвания говорят за една разделена страна. Анкета на “Отворено общество” показа, че 44% от българите подкрепят протеста и 33% са за правителството. 72% смятат, че ситуацията в страната е “нетърпима”.

  Не всички млади професионалисти подкрепят протеста.

  41-годишната Надя Хаджова, адвокат получила образованието си във Великобритания и САЩ, казва, че е участвала в събитията от 90-те години, защото тогава изборът е бил между демокрация и комунизъм. Тя задава въпрос защо днешните протестиращи не използват изборните урни.

  В страна, пристрастена към конспиративните теории, някои казват, че протестиращите са манипулирани или дори платени от ГЕРБ, защото партията иска да се върне на власт. Това обаче се отрича и от страна на ГЕРБ, и от страна на протестиращите.

  Нашата съдба

  По ирония на съдбата, премиерът Орешарски – мишена на гнева на протестиращите, когато бе финансов министър в предходния кабинет на социалистите въведе приветствания от справящата се средна класа плосък данък върху доходите.

  Сега 53-годишният Орешарски изглежда самотна фигура, нападана от местните медии като марионетка на фракциите в БСП и на ДПС. Той каза в интервю за “Ройтерс”, че няма да подаде оставка, защото това ще се отрази на икономическата стабилност, и зае философска позиция за протестите.

  “Ние, българите, често казваме, че нищо не е постигнато, но всички знаем, че не е така. През последните 20 години постигнахме много. Може би това негативно чувство идва от високите очаквания и желанието да се напредне по-бързо, отколкото е възможно”, казва той.

  И протестиращи, и техните критиците обаче са съгласни с едно.

  “Има настроение в тези протести, което е искрено и добро за страната”, казва адвокат Хаджова.

  Според композитора Стоянов става дума за поемане на отговорност.

  “Ние, българите, винаги сме търсили някакви спасители отвън, които да ни решат проблемите. С това трябва да се спре, трябва да се оправяме сами”, казва той.

  “Това е нашето пробуждане, трябва да поемем отговорност за съдбата си. Обединяваме се. Каквото и да се случи, България никога няма да бъде същата”, казва Безуханова, която намеква, че в бъдеще може и да създаде реформаторска партия.

 2. 2013/08/04 at 2:04 AM

  Bulgarian MPs and protesters take a break for the summer
  Report on Bulgaria Police Brutality Claims Due in September

  (EURONEWS & RIA NOVOSTI)
  Bulgaria’s Parliament has broken up for the summer recess. Protesters, who have been camped outside for the last 50 days, say they will also halt demonstrations for the summer.

  They have been calling for the government to resign over its connections with oligarchs and the mafia, and accusing it of corruption.

  Demonstrators promised to be back in a month. One woman said: “People are already tired but there will be more enthusiasm in the autumn so this will go on in September.”

  The opposition party had wanted to continue working through the summer, but was outvoted.

  Earlier this week, protesters dressed for the beach and holiday to mock MPs’ decision to take a break at a time of national crisis.

  MPs – and protesters – will be back for business on September 4th.

  Report on Bulgaria Police Brutality Claims Due in September
  (RIA NOVOSTI)
  MOSCOW, August 3 (RIA Novosti) – A probe into allegations of excessive use of force by Bulgarian police against antigovernment protesters will be completed in September, Interior Minister Tsvetlin Yovchev said Saturday, Sofia News Agency reported.
  On July 23 police clashed with protesters who had blockaded the parliament building with 109 lawmakers, current and former ministers and journalists inside. Violence erupted when police tried to evacuate some of those trapped inside using a bus as protesters started throwing bottles and stones at it.
  Yovchev defended the evacuation decision, but said the investigation should establish whether there were any instances of “unwarranted police brutality,” the agency quoted him as saying.
  On Thursday, Amnesty International sent a letter to Yovchev urging an in-depth investigation.
  “During the operation, the police officers allegedly beat protesters indiscriminately, without being provoked or attacked by protesters,” the organization said.
  Protests in Bulgaria started on June 14 in response to the election of controversial media tycoon Delyan Peevski as head of the State Agency for National Security (DANS), Sofia News Agency said.