България с нов Еко-рекорд – министърката наведнъж “изчисти” 23 директори и “оголи” дивата действителност

“Зелената метла” бе боядисана в “червено” и заигра “политическата” чистка, която да “сложи зад решетките” българската природа. Карикатура: Анатоли Станкулов

Всичките 16 директори на регионални инспекции по околна среда и води, плюс на 3-те национални парка Рила, Пирин и Централен Балкан, и на 4-те регионални Басейнови дирекции за управление на водите бяха отстранени от министърът на околната среда Искра Михайлова

НАГЛИТЕ ПОЛИТИЦИ НА ВЛАСТ ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО, ЗА ДА СЕ ПЕЧЕЛИ ВРЕМЕ ЗА ОКОПАВАНЕ!

2 Август 2013 г. България записа нов Еко-рекорд, след като общо 23-ма директори към Министерството на околната среда и водите са били отстранени, обяви вчера министърът на околната среда Искра Михайлова. Възпитаничката на Ленинградския държавен институт по култура мина като торнадо и успя да “почисти” българската природа само за ден, след като уволни всички 16 директори на регионални инспекции по околна среда и води у нас, директорите на 3-те национални парка Рила, Пирин и Централен Балкан, както и на 4-те регионални Басейнови дирекции за управление на водите. Според професионалната библиотекарка и бивша депутатка от ДПС, специализирала в САЩ, Германия и Великобритания, подчинените й еко-директори са отстранени заради неефективно изпълнение на проекти по оперативна програма “Околна среда”, без да уточни как и кога е имала време да прегледа всичките 23 нарушения. Всички Еко-шефове били повикани в министерството в един и същ уречен час, наредили се на опашка за да получат “червените картони” за “зелените” мисии.  

Бившата зам-министър на регионалното развитие и благоустройството (2005-2009 г.) заяви, че освен нередностите, в М-вото на околната среда и водите (МОСВ) са постъпили много жалби срещу работата на директорите, повечето от които успешно са работили под нейно ръководство цели 4 години по време на правителството на Сергей Станишев на предишна

Бившата зам-министър на регионалното развитие и благоустройството (2005-2009 г.) заяви, че освен нередностите, в М-вото на околната среда и водите (МОСВ) са постъпили много жалби срещу работата на директорите, повечето от които успешно са работили под нейно ръководство цели 4 години по време на правителството на Сергей Станишев на предишна “Тройна коалиция” – БСП, НДСВ и ДПС и ресорен министър от ДПС. На 5 юли 2013 г. Михайлова заяви в Момчилград, че спешно във ведомството й работят по промени в Закона за водите, което се налага заради предстоящото договаряне на европейските средства за периода 2014-2020 г.

“Зелената метла” бе боядисана в “червено” и заигра “политическата” чистка, която да “сложи зад решетките” българската природа. Така природата в България се оказа гола и девствена, така натурално чиста и дива, “по-привлекателна” за туристическите фирми и оператори от страната и чужбина. “Еко-главата” разчисти и пътя за инвеститори и комисионни, в иначе не така динамичното министерство. Договорените проекти по ОП „Околна среда“ надвишават определения от Европейската комисия бюджет с 1,5 млрд. лева по време на предишното служебно правителство през април 2013 г., като общият бюджет на програмата е 3,5 млрд. лева.

Директорите са отстранени, защото е имало налагане на финансови корекции и забавяне в изработването на Плановете за управление на парковете и на плановете за речните басейни. “Сериозно съм притеснена от начина, по който тези структури на министерството работят като бенефициенти на оперативната програма “Околна среда”. Управляващият орган на оперативната програма е констатирал такива нередности в провеждането на обществените поръчки, че санкционира тази структура”,” заяви Михайлова за БТА, която, като депутат бе член в НС на “Групата за приятелство България – САЩ”.

Бившата зам-министър на регионалното развитие и благоустройството (2005-2009 г.) заяви, че освен нередностите, в М-вото на околната среда и водите (МОСВ) са постъпили много жалби срещу работата на директорите, повечето от които успешно са работили под нейно ръководство цели 4 години по време на правителството на Сергей Станишев на предишна “Тройна коалиция” – БСП, НДСВ и ДПС и ресорен министър от ДПС.

“Получих множество сигнали както от бизнеса, така и от граждани, така и от неправителствени организации. Те бяха ясно адресирани – това са сигнали за работата на регионалните структури на министерството. Имаме фрапантни примери за абсолютно разминаване в поведението, политиката и взимането на решения между централното ръководство на министерството и някои от регионалните структури”, обясни пред БТА 56-годишната софиянка, сега министър Искра Михайлова, преди това избрана за депутат в сегашното 42-ро НС от ДПС от Пазарджишки многомандатен избирателен район (МИР).

Министърката Михайлова посочи още, че през септември ще бъдат обявени условия за конкурс за овакантените позиции, тъй като има определени условия, на които кандидатите трябва да отговарят, като остави август свободен за лятната ваканиця и спокойно намиране на подходящи Еко-професионалисти. По неофициална информация заповедите са изпратени до всички, но се обмисля преназначаването на част от тях, ако “покажат лоялност към новата власт” и така новите-стари полит-трегери да се окопаят по всички етажи на властта.

НАГЛИТЕ ПОЛИТИЦИ НА ВЛАСТ ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО, ЗА ДА СЕ ПЕЧЕЛИ ВРЕМЕ ЗА ОКОПАВАНЕ! ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА ВАКАНЦИЯТА НА ДЕПУТАТИТЕ, ВСИЧКИ ПРОМЕНИ СЕ ПРАВЯТ БЕЗ ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ И САМО С МИНИСТЕРСКИ ПОСТАНОВЛЕНИЯ! ОЩЕ ЕДНА РЕАЛНА ПРИЧИНА ВЕДНАГА ДА СЕ ИСКА ОСТАВКА! 

Едно е ясно – губещ отново е България и нейната прекрасна природа, дадена от Господа! Да посегнеш на природата, дори да забавиш с един месец, дори с ден нейното естествено развитие е грях! Но явно политиците са природно “имунизирани”.