Днес приеха бюджета, вчера председателят на НС се срещна с посланика на САЩ у нас

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна на 31 юли 2013 г. с извънредния и пълномощен посланик на САЩ у нас Н. Пр. Марси Рийс. В хода на разговора бяха обсъдени актуални въпроси на двустранните отношения между България и САЩ. Миковакцентира върху приетите вече законодателни мерки в областта на социалната политика, младежката безработица, енергетиката, малките и средни предприятия. ФОТО: НС

Председателят на Народното събрание Михаил Миков (дясно) се срещна на 31 юли 2013 г. с американския извънреден и пълномощен посланик на САЩ у нас Н. Пр. Марси Рийс. Дипломат №1 на САЩ със сериозен поглед изслуша усмихнатият Депутат №1 на Република България. В хода на разговора бяха обсъдени актуални въпроси на двустранните отношения между България и САЩ. Миков акцентира върху приетите вече законодателни мерки в областта на енергетиката, социалната политика, младежката безработица,  малките и средни предприятия. ФОТО: НС

Дали пък бюджета не разчиства сметки на управляващите с опозицията и бизнеса в страната и чужбина или просто се разменя влияние, за да се “окопае” новата “Тройна коалиция” преди и след лятната ваканция?

Президентът Плевнелиев: “Каците с мед са три. Едната е държавата, другата са обществените поръчки, третата – приватизацията”

С бюджет или не, българската нация остава силно поляризирана и разделена и без алтернатива за управление

1 август 2013 г. Парламентът прие днес на второ четене актуализацията на Закона за държавния бюджет на Р България за 2013 г. и ще влезе в сила три дни след като бъде публикуван в Държавен вестник, съобщи официалният сайт на НС. Окончателният вариант на бюджета предвижда увеличаване на дефицита до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) и емитиране на нов дълг от 1 млрд. лева. Промените в Закона за бюджета бяха гласувани в рамките само на два дни, ден преди депутатите да излезнат в лятна ваканция. Целта на така дискутираната през последните дни актуализация на бюджета е както разплащане с бизнеса и възстановяване на ДДС, така и реализирането на социални мерки, насочени към най-уязвимите групи. Управляващите не предоставиха разбивка договори на кои министерства и от кога ще бъдат разплатени, като така единствена гаранция за прозрачното разходване на този резерв на практика ще е думата на финансовият министър Петър Чобанов. Според Рамадан Аталай от ДПС пък средствата не могат да отидат за пенсии, а за компенсиране на „зелената” и „кафява” енергия. От телевизията на управляващите ТВ7 разбираме Кой печели от скъпата зелена енергия. А според АТАКА, “зелената” енергия се държи от приближени фирми на ГЕРБ, като дори заяви през юли тази година, че Енергийната мафия протестира, тъй като губи милиарди ….  

Дали пък бюджета не разчиства сметки на управляващите с опозицията и бизнеса в страната и чужбина или просто се разменя влияние, за да се “окопае” новата “Тройна коалиция”, преди и след лятната ваканция?

На 22 юли 2013г. стана известно предложението на Българската стопанска камара, държавата да изкупи американските централи – AES Гълъбово /AES Corporation | We are the energy/ и “Контур глобал” /ContourGlobal/ (бивши “Марица изток” 1 и 3) и възобновяемите енергийни източници. Собственик на “Гълъбово” е англичанинът Питър Литгоу, като в трудовата му биография са записани 30 години опит в областта на електроцентралите, натрупани в CEGB (Великобритания), National Power и International Power. От година и половина той е и президент на Американската търговска камара в България. На 3 юни 2011г. официално стартира търговската дейност на американската ТЕЦ „AES Гълъбово” на стойност от 1,3 млрд. Евро. Лентата на площадката на централата прерязаха тогавашните премиер Бойко Борисов, министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и посланик на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик, както и президентът на AES Пол Ханрахан, изпълнителният директор на AES България Питър Литгоу и мениджърът на централата Рой Рийд. ТЕЦ “Гълъбово” да изкупува около 30% от въглищата, добивани годишно от „Мини Марица-изток“, произвеждащи около 4.1 млрд киловатчаса електроенергия, за изкупуването на която е сключен 15-годишен договор с Националната електрическа компания. НЕК се задължава през 2001 г. да изплати пък на “Контур Глобал” 10 млрд. лева за 6 години модернизация и 15 години след това, при определена ср. цена на тока, като през 2011 г. обаче се увеличават дължимите суми от НЕК и цената на тока с почти 45%. (Още: Какво пише в договора между НЕК и Контур Глобал за ТЕЦ …)

„Радвам се, че актуализацията на бюджета беше причина парламентът отново да е парламент. Благодарение на тези дебати категорично бяха разсеяни редица митове и спекулации за актуализацията на бюджета,” каза министърът на финансите Петър Чобанов. Това е много сериозна намеса в политиката на правителството, до момента не ми е известно президент да е налагал вето, тепърва ще видим каква ще бъде неговата реакция,” каза Чобанов, попитан след зааседанието, ако държавният глава наложи вето на промените. (Вижте цялото: ИЗКАЗВАНЕ НА МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ ПЕТЪР ЧОБАНОВ СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2013 Г. В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ)

Вчера председателят на Народното събрание (НС) Михаил Миков (БСП) се срещна с извънредния и пълномощен посланик на САЩ у нас Н. Пр. Марси Рийс, съобщи официалният сайт на НС. В хода на разговора бяха обсъдени актуални въпроси на двустранните отношения между България и САЩ, като бе потвърден интересът от по-нататъшното задълбочаване на партньорството във всички области – в това число и укрепването на парламентарните контакти.  В отговор на проявен интерес от страна на посланик Рийс, Миков представи законодателните приоритети на 42-рото НС, като представи по-подробно законопроектът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Р България за 2013 г.

Актуалната политическа ситуация в страната и възможностите за преодоляване на кризата обсъдиха на среща президентът Росен Плевнелиев и Омбудсманът на Републиката Константин Пенчев. Фото: Президентство

Актуалната политическа ситуация в страната и възможностите за преодоляване на кризата обсъдиха на среща президентът Росен Плевнелиев и Омбудсманът на Републиката Константин Пенчев. Фото: Президентство

Днес президентът Росен Плевнелиев започна консултации за налагане на вето върху бюджета на правителството, което е единственото средство новата актуализация да бъде спряна. След това тя може да бъде отхвърлена от Парламента, но Конституционният съд е този, който ще потвърди тезата на държавния глава,  както се случи през 1996г. Евентуалното президентско вето няма да е прецедент, както твърдят представители на управляващите. Още по времето на първия български президент Желю Желев през юли 1996 г., той връща промени в Закона за държавния бюджет, приети с мнозинството на БСП. Ветото на Желев тогава засягаше текстове, с които управляващите по това време опитваха да уредят държавни всички вземания от продажби на природен газ по международни договори и спогодби през целия период на действието им. Плевнелиев и представителите на най-големите работодателски организации днес обмениха мнения по икономическата и политическата ситуация в страната, както и по одобрената от НС актуализация на Закона за държавния бюджет за 2013 г, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Плевнелиев днес се срещна и с омбудсмана Константин Пенчев, с когото се обединили около тезата, че съществува реална опасност, ако на исканията на гражданите не бъде отговорено по никакъв начин, страната да бъде изправена пред още по-тежка протестна вълна още от началото на есента.

Президентът Росен Плевнелиев вчера пък открои три обръча, както той образно се изрази – три каци с мед, от които олигархичните кръгове точат държавен ресурс и блага, и богатеят. “Каците с мед са три. Едната е държавата, другата са обществените поръчки, третата – приватизацията“, поясни той в интервю за bTV. По думите му когато у нас се говори за олигархия, става дума за икономически интереси, преплетени с политически, които действат не по правилата.

“Росен Плевнелиев е милионер, което не пречи на имиджа му като президент. Тъкмо обратното, в корумпирана България това се оказва знак за относителна независимост на един политик. Освен това той притежава харизма, чар и смелост“, се казва във вчерашния портрет на германското обществено радио Дойчландфунк, посветен на българския държавен глава.

С бюджет или не, българската нация остава силно поляризирана и разделена, като огромното мнозинство от гражданите не виждат действена алтернатива на двете големи политически партии. Настоящите протести срещу правителството на Орешарски се ползват с поляризирана обща оценка, като подкрепящите ги са 47%, а на обратното мнение са 41%, сочат данни от днес на национално представителен експресен телефонен сондаж на “Галъп интернешънъл”, ден преди депутатите да заминат във ваканция за целия месец август.