На Бузлуджа “соц-потници” дават “шанс за Орешарски” – той пропуска 122-ят Събор на Левицата

27 юли 2013 г.

27 юли 2013 г. “Шанс на Орешарски” бе надписът върху “сочните” потници, прилепнали до привлекателните тела на млади момичета-социалистки на традиционния събор на левицата на Бузруджа, който днес се проведе за 122-и път. Около тях бяха насядали представители на няколко поколения с леви идеи. Фотограф: Красимир Юскеселиев, в-к Дневник

Млади социалистки и зам. председателката на парламента Мая Манолова застанаха облечени със специално изработените фланелки без ръкави с мнозинството, което развяваше партийни и национални знамена

Официалният уебсайт на БСП днес на празника не работеше

ВИДЕО: Социалистка се оплака, че няма работа

27 юли 2013 г. “Шанс на Орешарски” бе надписът върху “сочните”, повечето бели потници, прилепнали до привлекателните тела на млади момичета-социалистки на традиционния събор на левицата на Бузруджа, който днес се проведе за 122-и път. На гърба на фланелките със и без ръкави бяха изписани и населените места, от което идват хората с леви идеи, за да подкрепят “Столетницата”. Зам-председателката на парламента “червената блондинка” Мая Манолова бе облечена в потник, но ярко червен, с който се яви и на трибуната на Бузлуджа, редом до червения лидер Сергей Станишев и министри, между които точно до нея и нейната нова половинка, военният министър Ангел Найденов.

Повечето от тях пристигнали с автобуси, организирани по региони от БСП, като някои платили по 5 лв., а на други пътуването им излязло безплатно. В подножието на върха изборили около 60-70 автобуса, а по данни на организаторите на събора се събрали над 50 000 души. Това съобщи в-к Дневник в днешния си репортаж от “мястото на събитието”, като то бе отбелязано от всички медии в България.

Дошлите развяваха партийните си знамена и националният трибагреник на България. Една част от присъстващите представители на няколко поколения бяха насядали по тревата и скандираха БСП и “Победа”, се видя от репортажите по българските телевизии, които гледаме в интернет и на смартфоните в САЩ.

27 юли 2013 г. Зам-председателката на парламента “червената блондинка” Мая Манолова (най-дясно на снимката) бе облечена в потник, но ярко червен, с който се яви и на трибуната на Бузлуджа, редом до червения лидер Сергей Станишев и министри, между които и нейната нова половинка, военният министър Ангел Найденов, който пьк прочете писменото обръщение на премера Орешарски, който не присъства, поради служебни ангажименти. Фотограф: Красимир Юскеселиев, в-к Дневник

27 юли 2013 г. Зам-председателката на парламента “червената блондинка” Мая Манолова (най-дясно на снимката) бе облечена в потник, но ярко червен, с който се яви и на трибуната на Бузлуджа, редом до нейната нова половинка, военният министър Ангел Найденов, който пьк прочете писменото обръщение на премера Орешарски, който не присъства, поради служебни ангажименти. Фотограф: Красимир Юскеселиев, в-к Дневник

Противно на очакванията министър-председателят Пламен Орешарски не бе на събора на партията, която му се довери да управлява България, събитие, което се очакваше от българската и международната общественост и бизнес. Но за сметка на това, там бяха министри и други представители на кабинета и на управляващата партия БСП. От името на своя премиер, министърът на отбраната Ангел Найденов прочете писмено обръщение към събралите се. “Вярно е, че не винаги е прав този, който вика най- силно. Но също така е вярно, че същността на демокрацията е да отстояваш правото на всеки, който мисли различно, дори да не си съгласен с него.
Аз няма да бъда премиерът, който отнема права и свободи. Най-важното е да изведем отново страната на пътя на икономическия растеж, стабилността, диалога и да върнем България на хората,” пренесе на Бузлуджа словата на премиера силовият министър, които получиха одобрение от присъстващите и дълго след това те скандираха “БСП”. (Цялото обръщение четете най-долу)

След това думата взе Лидерът на червените Сергей Станишев, който припомни четирите години предишно управление на недемократичен режим и даде за пример, че днес хората могат да изразят мнението си свободно. Лидерът на БСП беше категоричен, че няма да дадат правителството на Орешарски под натиск и управляващите няма да се поддадат на шантаж и рекет, но и че са готови да говорят с всеки за икономиката и демографската криза, за нова индустриална България, за доверие към институциите.

Председателят на Европейската и Българската Социалистически Партии потърси подкрепа от хората, като каза “Търсим от вас мандат да устоим на натиска!” В отговор на което получи тяхната безусловна подкрепа с продължителни възгласи “Никакво отстъпване!” От трибуната на Бузлуджа, под която преди години е стоял и неговият баща, бившият член на ЦК на БКП Димитър Станишев, неговият син днес призова “Орешарски да си свърши работата и да направи записаното в програмата си.”

“Четири години живеехме в един мракобесен режим, а днес всеки може да протестира и да каже какво мисли. Демокрацията беше възстановена, защото БСП имаше куража да се противопостави на една власт и да каже: “Има и друг път!”,  изтъкна Станишев заслугата на неговата Столетна партия за спонтанните многохилядни протести, организирани ежедневно в последните 43 дни в София. Лидерът на социалистите каза от трибуната, че за нестабилността на политическата сцена е отговорна олигархията, която “стоеше зад събитията през 1997 г. и която създаде ГЕРБ”.

Доста симпатизанти на БСП искали направо да тръгват от Бузлуджа към жълтите павета в столицата, за да подкрепят кабинета, но Станишев успял да ги убеди, че диалогът е по-добро средство, сподели областният лидер на БСП в Стара Загора Васил Самарски, цитиран от БНР. Протестиращите в София също не тръгнаха днес да бойкотират събора на левицата на историческия връх “Хаджи Димитър” в Стара планина, на който до 1942 г. официалното име е Бузлуджа, често използвано и до днес. Там на 2 август 1891 г. (20 юли по стар стил) именно се е състоял Бузлуджанският конгрес, който е учредителното събрание на Българската социалдемократическа партия (БСДП) по инициатива на Димитър Благоев, която дата се смята за полагането на лявата идея в България и се отбелязва от нейните наследници, като рожденна дата. През 1894 г. се обединява с Българския социалдемократически съюз в Българска работническа социалдемократическа партия, а през 1919 г. наследник става БРСДП (т.с.), приемайки името „БКП (тесни социалисти)“, по-късно БРП. През 1947 г., с помощта на съветското правителство, БРП (к) преминава към установяване на тоталитарен контрол над държавната власт. На 5-ия конгрес в края на 1948 г. партията приема името Българска комунистическа партия (БКП). След вътрешнопартиен референдум, БКП се преименува на Българска социалистическа партия (БСП) на 3 април 1990 г., което име е запазила и до днес. БСП е член на Социалистическия интернационал от октомври 2003 г. и на Партията на европейските социалисти (ПЕС, осн.1992г.), на която председател от 2011 г. е нейният лидер Сергей Станишев.

Видео клип с изказване на социалистка по време на събора на левицата на Бузлуджа набра голяма популярност за часове в социалните мрежи днес .”Не казвам нищо,което до сега да не сте чували, но за многото трудни години на прехода това не се случи. По последни данни 1.5 млн. българи са безработни, включително и аз, и не само защото сме неграмотни, не само защото не искаме да работим, а защото няма работа”, заявява дамата. Вижте го:

Както всяка година програмата на събора включваше раздаване на партийни книжки на новоприети социалисти, поднасянето на цветя на паметници и спецаилно подготвена развлекателна програма с музика и танци. Присъстващите похапнаха и традиционните пресни кебапчета, които се приготвяха на място, се видя в репортажите на телевизиите от Събора на Бузлуджа.

Официалният уебсайт на БСП http://www.bsp.bg/ днес на празника на партията не работеше, като се получаваше съобщение “This page is used to test the proper operation of the Apache HTTP server after it has been installed. If you can read this page it means that the Apache HTTP server installed at this site is working properly. The fact that you are seeing this page indicates that the website you just visited is either experiencing problems or is undergoing routine maintenance.”

ЦЯЛОТО ПИСМО НА ПРЕМИЕРА ОРЕШАРСКИ ДО СЪБОРА НА БСП НА БУЗЛУДЖА

До медиите бе изпратено цялото му слово, което беше прочетено днес по време на събора на Бузлуджа:

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,
Искам да ви благодаря за подкрепата. Чрез нея получихме отговорността за управлението на страната – първата ни важна победа.
Вашата подкрепа ми дава увереност, че сме на прав път. Вашата подкрепа ми дава сили да продължа работата си, за която сте ми гласували доверие.
Обещахме да върнем България на хората. И това вече се случва. След 4 години, през които не бе допускано да се изразява мнение, различно от това на властта, днес има хора, които протестират. Те имат възможност да кажат това, което мислят. Вече го няма страхът – това е втората ни важна победа. 

Вярно е, че не винаги е прав този, който вика най- силно. Но също така е вярно, че същността на демокрацията е да отстояваш правото на всеки, който мисли различно, дори да не си съгласен с него. Защото гласът на народа тежи най-много, а без демокрация няма и свобода.
Аз няма да бъда премиерът, който отнема права и свободи. Като премиер съм длъжен да чувам гласа на всички. Готов съм на диалог с всички. През последния месец проведох десетки разговори – с граждански организации, със синдикати и работодатели, с браншови организации, с протестиращи. Всички те дойдоха с конкретни идеи и предложения. Иска ми се и опозицията да прояви същата конструктивност.
Като премиер на демократична държава обаче съм длъжен да спазвам едно от основните правила на демокрацията – да следвам волята на мнозинството. Мнозинството български граждани, което подкрепя правителството. Вашата воля. Волята на хората, които не се обявяват „против” всичко и всеки, а които са готови да впрегнат обществената енергия за работата, които трябва да свършим всички заедно. Които не се поддават на натиск, а имат конкретни идеи и знаят как да ги отстояват.
Както всяко начало, така и първите стъпки на кабинета, бяха трудни. Ние нямахме нормалните 100 дни толеранс. Отказахме се от тях много бързо, защото страната ни се нуждае от спешни и неотложни решения. Защото България е в ситуация, в която не може да понесе повече безвремие. Давам си сметка за сложната обстановка в страната, за кризата на ценности и желанието за промяна, защото повече така не може. Страната ни, народът ни имат нужда от спешно решаване на проблемите, от стабилизация и изход от безвремието.
Днес българите ясно показват, че искат те да взимат решенията за собствения си живот и за бъдещето на децата си. Именно тази възможност ще им дадем чрез нашата управленска програма, чрез нашата работа. Нямаме намерението да обявяваме поредния край на кризата. Този път ще дадем възможност на българските граждани да прережат лентата и да сложат точка на тежката икономическа и социална криза. Затова и първите ни и неотложни мерки бяха и са насочени към икономическото възстановяване и насърчаване на предприемачеството, към стабилизиране доходите на българските граждани и спиране рекета над бизнеса.
Смятам, че е настъпило времето обществената енергия да бъде съзидателна. Българските граждани трябва да получат шанс да развият своя потенциал. Осъзнавам, че задачата, която сме си поставили е трудна. Но както казах – нужен е диалог, консенсус между политическите сили по важните за България въпроси, чието решаване ще ни осигури заетост, работеща и конкурентоспособна икономика, укрепена държавност, стабилни доходи, социална сигурност.
В заключение ще споделя пред вас разбирането си, че трудностите ни правят по- силни и по- мъдри. Вярвам, че постигнатите от правителството резултати ще бъдат истинското мерило за успех. Защото правителството и аз искаме да върнем България към нормален ритъм на живот, хората да се почувстват спокойни и да имат перспектива. Като премиер без политически или икономически обвързаности мога да гарантирам най-важното – еднакво отношение към всички граждани и към всеки бизнес.
Защото за мен най-важното е да изведем отново страната на пътя на икономическия растеж, стабилността, диалога и да върнем България на хората.”