АЕЦ Белене и Парламента “на есен с песен” – за протестите не е ясно

Макет на АЕЦ Белене. Изпълнението на договора за изграждането на двублоковата АЕЦ „Белене”, която ще работи с руски реактори, беше преустановено през 2009 г., след оттеглянето на основния инвеститор – германската корпорация RWE. Опитите за продължаване на проекта са неуспешни и през 2012 г. проектът е спрян с решение на парламента с мнозинството на ГЕРБ, против са БСП и АТАКА, ДПС не гласува. През 2013 г. дори бе проведен национален референдум относно развитието на ядрената енергетика в България.

Макет на АЕЦ Белене. Изпълнението на договора за изграждането на двублоковата АЕЦ „Белене”, която ще работи с руски реактори, беше преустановено през 2009 г., след оттеглянето на основния инвеститор – германската корпорация RWE. Опитите за продължаване на проекта са неуспешни и през 2012 г. проектът е спрян с решение на парламента с мнозинството на ГЕРБ, против са БСП и АТАКА, ДПС не гласува. През 2013 г. дори бе проведен национален референдум относно развитието на ядрената енергетика в България.Ядреното лоби в България е с огромно влияние. Освен всеизвестните ни лобисти основно от БСП, у нас съществува сдружение на многомилиардния атомен бизнес Булатом, в чиито устав ясно е записано, че целите му са “да оказва влияние за формирането на обективно обществено мнение за ядрената енергетика” и “да защитава интересите на българската ядрена индустрия”.

В началото на септември експерти ще кажат има ли полза от проекта АЕЦ “Белене” и депутатите ще се върнат от 32-дневна отпуска

26 юли 2013 г. Правителството на кабинета “Орешарски” смята да възобнови проекта АЕЦ “Белене”, което е част от програмата на кабинета, огласена на Националния съвет на БСП. В началото на септември ще бъде сформирана работна група от експерти, която съвсем обективно да излезе пред хората и да каже има ли полза от проекта АЕЦ “Белене” или няма полза от него. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БТА, след като премиерът Пламен Орешарски представи управленската програма на кабинета си пред Националния съвет на БСП в петък. Дебатите по управленската програма от страна на членовете на националния съвет на социалистите са закрити за журналистите. 

Докато се прави новия анализ на спряния през март 2012 г. от правителството на ГЕРБ ядрен проект, който трябва да има и ясно финансова структура, ще се водят преговори с “Росатом”, която е собственик на руския изпълнител на прекратения строеж “Атомстройекспорт” (АСЕ), за решаване на възникналите проблеми по проекта за ядрената централа, стана ясно от думите на Орешарски, който още в края на май обяви, че има усещане, че ще е по-дбре Белене да бъде довършено. АСЕ съди НЕК пред арбитражния съд в Париж за 872 млн. евро заради поръчано, но неплатено оборудване за АЕЦ “Белене”. Окончателното изслушване по делото обаче е насрочено едва за юли 2014 г. и руснаците не изключиха възможността дотогава двете страни да се разберат без съд. 

Депутатите решиха днес да излязат във ваканция от 7 до 31 август. Народните представители ще скъсят лятната си ваканция само с два дни, за да могат да гласуват окончателно актуализацията на бюджета за 2013 г. 

Първото пленарно заседание на парламента след ваканцията трябва да е на 4 септември. Така народните представители ще имат 32 почивни дни.

До момента няма информация дали ще продължат многохилядните протести през топлия август в София. Стана ясно от 30-та протестиращи днес в Дупница, че те “излизат в лятна ваканция”. 

ПРИПОМНЯМЕ: 

АЕЦ Белене в гроба – обещават и възкресение

България – Идилията “Референдум” за Цирка “АЕЦ”

Американци “пряко се включиха в мача” в Белене?

Американски спец за Евразия посети България

Американският посланик съжалява за уволненият министър и за шистовия газ в България, но не каза нищо за визите

Уикилийкс пак извеза български керливи ризи

Джеймс Уорлик: „Повече българи да получат ясна представа за САЩ!“

Американският посланик иска повече яснота за сделката с Русия

Световните медии за плюсовете и минусите на Путин и Борисов в София

България капитулира – увеличи се енергийната зависимост от Русия

Какво се случи – Путин в България

Със самолет от Русия пристигнаха частите за спасяване на АЕЦ Козлодуй

Борисов „приключва“ 2-та световна война – среща Путин

Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим

България и Русия – открито за газта и АЕЦ Белене

Защо не са важни българите в чужбина?