Български протести вече в три града американски символи на Западния бряг

Протести е Сиатъл ще бъдат проведени тази неделя, като така един градовете-символи на САЩ става третият на Западния бряг, подкрепил международната инициатива ДАНСwithme GLOBAL за оставка на правителството в България.

Протести е Сиатъл ще бъдат проведени тази неделя, като така един градовете-символи на САЩ става третият на Западния бряг, подкрепил международната инициатива ДАНСwithme GLOBAL за оставка на правителството в България.

Сиатъл последва Сан Франциско и Лос Анджелис, Сан Диего и Лас Вегас все още “спят”

26 юли 2013 г. Три са вече населените места на Западния бряг в САЩ, където български граждани протестират срещу начина на държавно управление и искат оставка на българското правителство.

След като няколко поредни седмици сънародниците ни в Сан Франциско и Лос Анджелис се събират, за да изразят недоволоството си от ситуацията в България, то още в един американски град-символ Сиатъл, които ще подкрепят на 28 юли (неделя) продължаващите протести и този уикенд по цял свят. В другите два града амрикански символи българите излизат на протест, съответно в неделя и събота.

Единствен друг град с голямо българско присъствие на Западния бряг, в който за сега нашенци остават безмълвни след 43 дни протести “по света и у нас” е Сан Диего (над 5000), въпреки по-малките разстояния и наличието на изявени организатори там. Броят на нашите емигранти в най-южния град на Калифорния на границата с Мексико, доста се увеличи именно в последните години на “демократично” управление в България, срещу което се провеждат протести в цял свят. Друг град в Западната част на САЩ с голяма концентрация на българи, където все още няма протести това е Лас Вегас.

“Шампион” на Западния бряг е Сан Франциско, където за 7-ми пореден път тази неделя българи “ще се съберат пак пред Общината в Сан Франциско, за да поискат отново ОСТАВКА на престъпната тройна коалиция и да подкрепят международната инициатива “ДАНС with me”” и че “има създадена Фейсбук страница #ДАНСwithmeSanFrancisco. Това съобщи една от организаторките Албена Трандева и добави “пак по същото време 10:30 сутринта, пак на същото място пред  San Francisco City Hall.”

“На 21ви юли в знак на нашата подкрепа към протестите срещу мафията и олигархичното управление в България, ние се обърнахме към един от българските класици – Иван Вазов и всички в глас прочетохме неговото стихотворение от 1883 г. “Линее Нашто Поколенье”, което се оказа изключително актуално и днес. Народ без идеал ли сме днес?”, допълни Албена. /вижте най-долу видео и целият текст на стихотворението/

“Всичко е посветено на тези от нас, които още не са оценили критичността на момента, към българите, които все още “спят”. Посветено на българския дух, който се възражда, СЕГА. Сега идва и поредната неделя, в която българската общност от района на Сан Франциско показва, че духът ни е жив и че няма да спрем да правим каквото можем. Не за да показваме “мускули” и за пари, така или иначе сме добре платени тук в Силиконовата долина, точно духът е причината.

Нека стане ясно, че само заедно ще победим системата, която сложи хомот на нашия народ за цели 70 години. ,” завърши Трандева. /Припомняме – клик: “Българи протестират в Сан Франциско – “ДАНС with me” /+ видео/

За Лос Анджелис това ще бъде трети пореден протест, след проведените през последните две седмици. Традиционно хората ще се съберат в неделя. В Ел Ей, след като близо 40 българи бяха пред генералното консулство на 14-ти, и около 20 наши сънародници под надписа “Холивуд” на 21-ви този месец, то този уикенд на 27-ми в събота те ще протестират в 3:00 след обяд пред Долби Тиатър в Холивуд. Това съобщиха организаторите Викторив Ершова и Петко Визиев и припомниха, че има създадена Фейсбук страница #ДАНСwithmeLA.

/ПРИПОМНЯМЕ: Втори пореден протест в Ел Ей “окупира” Холивуд – за приликите и разликите, мъката и слепотата,  Протест в Лос Анджелис за оставка на правителството, връчват “Златните малинки 2013″/

За Сиатъл първият протест ще се проведе в 1:00 на обяд, сборният пункт е в парка Westlake park, който често е място за изразяване на недоволството на местните хора, като това срещу войната в Афганистан.

Това ни съобщи Искра Димитрова, която е един от организаторите, като допълни, че и те, “подобно на другите по света и САЩ, имат създадена група във Фейсбуk SEATTLE#ДАНСwithme Global, на което лого е изписано  “Глобален български протест Seattle, WA”  Съобщение с призив за протеста на българите в Сиатъл е публикувано в социалната Яху-група seattle-bg, в която българите там от години намират място за всякаква помощ и откровенно споделяне и разбиране от своите сънародници в града и района.

“Отиваме на протеста, защото виждам някаква надежда след 23 години, през които се случиха много безобразия,” допълни Димитрова.

В разпространената покана в он-лайн социална яху-група seattle-bg се допълва, че “така може българите в Сиатъл да бъдат последвани и от други”. Член на групата seattle-bg Светлана Симова от имейл в Майкрософт, пък приканва “съгражданите си” “да не участват в подобен род мероприятие, защото няма конкретни искания, както от тях, така и от сънародниците им в България, за които не е ясно за какво протестират вече 42 дни”. Тя изразява опасения, че “това може даже да навреди на събитията и хората в Родината”.

Членове на организации и бизнеси с българско управление в Сиатъл за сега не са завили участие. Подобни на групата за народни танци “Сиатъл Балкан Денсърс” и няколкото пици и ресторанти, които могат да подпомогнат с подходящи изненади своите сънародници. Те са добре познати на сънародниците ни при търсенето от тях съдействие от българите за техни мероприятия в он-лайн групата seattle-bg, което не е изключение и в другите градове в САЩ.

——

Линее нашто поколенье

Иван Вазов

Линее нашто поколенье

навред застой, убийствен мраз;

ни топъл луч, ни вдъхновенье

  не пада върху нас.

 

  Къде вървим, не мислим твърде,

посока няма в наший път,

спокойно бият тесни гърди,

кога от злоба не кипът.

 

  Стресни се, племе закъсняло!

Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!

След теб потомство иде цяло –

какво ще да му завещайш?

 

  Ил твоят път се веч изравни?

Ил нямаш други ти съдби?

Ил нямаш ти задачи славни

и цяло бъдеще с борби?

 

  Недей оставя, мили боже,

без лампа твоя свет олтар,

без химна твоето подножье,

без вяра живата си твар!

 

  Недей оставя без звездица

моряка, в нощний мрак остал,

без утро мъничката птица,

народите – без идеал.

Януари 1883

1 comment for “Български протести вече в три града американски символи на Западния бряг