Приеха бюджета, блокират “червена блондинка”, прокуратурата пита МВР в 42-ия ден на протести в България

Силно изрусената кюстендилка, депутатката от БСП Мая Манолова, която бе спряна от протестиращите пред парламента днес, изпълнява длъжноста зам.-председател на парламента. Мая Манолова е новата

Силно изрусената кюстендилка, депутатката от БСП Мая Манолова, която бе спряна от протестиращите пред парламента днес, изпълнява длъжноста зам.-председател на парламента. Мая Манолова е новата “изгора” на “южняка”, хасковлията военен министър Ангел Найденов.

25 юли 2013 г. Днешният 42-и пореден ден на протести срещу кабинета на Пламен Орешарски, няколко неща се случиха за първи път: приеха държавния бюджет, персонално блокираха депутат на улицата, ГЕРБ влезе в Парламента, Главният прокурор и международна организация за защита на правата на човека пискаха сметка от правителството

БЮДЖЕТА “ЧИСТИ” СМЕТКИ С БИЗНЕСА

Депутатите одобриха на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. след разгорещени дебати и удължено работно време. Общо 213 народни представители гласуваха, от които „за” 115, „против” 88 и 10 въздържали се. Един депутат от ГЕРБ и всички от „Атака” се въздържаха.

Депутатите одобриха на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. след разгорещени дебати и удължено работно време. Общо 213 народни представители гласуваха, от които „за” 115, „против” 88 и 10 въздържали се. Един депутат от ГЕРБ и всички от „Атака” се въздържаха.

НС събрание прие държавния бюджет с гласовете на БСП и ДПС, под погледа на представители на ГЕРБ, които бяха против, и на АТАКА, които се въздържаха, се видя в прякото предване на БНТ от парламента, което се излъчва на смартфоните в САЩ. Според проектозакона, който мина днес на първо четене, дефицитът ще се увеличи с около 500 млн. лева, както и ще бъде емитиран 1 млрд. лева външен дълг. В проектозакона не са заложени увеличаване на минималната работна заплата, нито пари за коледни добавки на пенсионерите. Плановете са по-големите разходи да се насочат за разплащане с частния бизнес и към социални мерки. По думите на лидера на БСП Сергей Станишев “най-сетне българският бизнес ще знае, че когато държавата поръчва нещо, ще плаща в срок”. Бившият икономически министър Делян Добрев от ГЕРБ каза, че е гласувал “против”, защото “актуализацията на бюджета не е на растежа, а на допълнителни разходи”. Бившите премиер и негов заместник, Бойко Борисов и Цветан Цветанов в този момент отсъстваха от залата.

Извън парламентарното заседание, военният министър Ангел Найденов е представил пред синдикатите промените в Закона за обществените поръчки и Наредбата за специалните поръчки, както и състоянието на търговските дружества-държавна собственост, на които той е принципал.

Блокирана депутатка-блондинка

25 юли 2013 г. С постер

25 юли 2013 г. С постер “Срам ме е от вас” посрещнаха “червената” депутатка Мая Манолова днес.
“Хората ме помолиха да спра да разговарям с тях, спрях – кое е ненормалното. Не драматизирайте”, отвърна Манолова на въпрос на медия, попитана дали й е удобно да работи в подобна обстановка. Протестиращите протягаха ръце към нея с пари – по 2 лева и я питаха “колко иска, за да си подаде оставката”. Фото: бгнес

По време на 42-то традиционно вечерно издание на мирния протест ДАНСwithme, който днес започна по-рано до сградата на НС, където все още течаха заседания на парламентарните комисии, протестиращите направиха опит да попречат на влизащите и излизащите от сградата. Хората посрещнаха силно изрусената депутатка от БСП Мая Манолова, която изпълнява длъжноста зам.-председателката на парламента. Протестиращите попитаха “червената” блондинка от Западната “столица” Кюстендил за кога са насрочени новите избори, а други се поинтересуваха кога ще има катарзис, се видя от репортажа на бТВ. Мая Манолова стана известна и като новата “изгора” на “южняка”, кърджалията военен министър Ангел Найденов, прекратил заради заради нея дългогодишният си семеен живот през 2011г., когато и Манолова се развежда.

48-годишната Мая Манолова и  Манолова е родена в Кюстендил и завършва първото си висше образование по История в Москва. Манолова е трето поколение социалист-комунист.

48-годишната родена в Кюстендил Мая Манолова и 54-годишният роден в Кърджали Ангел Найденов. 
Манолова завършва първото си висше образование по История в Москва. Манолова е трето поколение социалист-комунист, депутат от БСП в три НС. Найденов е бивш кмет на Димитровград и областен управител на Хасково. Найденов е военен инженер, “червен” депутат в пет НС. Партията сближава двамата политици, като според българските медии през 2013 г. те се сгодяват.

(Бел.ред. Депутатката, известна с прякорите си Устата и Пчеличката Мая, дълги години бе женена за Милен Манолов, митничар на ГПП „Гюешево“, с когото от години живеели разделени, а разводът бил само формалност за тях. Бивш шеф на ГПП-то е Гоерги Владимиров – Фози, близък до съгражданката си Ана Борисова, сестра на Ирена, секретарка на Сергей Станишев. Фози е уволнен при управлението на ГЕРБ. По време на предизборната кампания за местни и президентски избори през 2011 г. избирателното бюро на БСП остро критикува тайната връзка на Мая и Ангел.)

Манолова опита да тръгне пеша по улицата, но множеството я последва, при което тя се качи в такси, но шофьорът я изхвърли от колата, като каза че подкрепя протестите, се видя от репортажа на БНТ. Според полицията към 20 ч. около 3500 души са се събрали в района на парламента, които продължиха мирният си протест и събирането на подписи срещу кабинета на Пламен Орешарски. По данни на организаторите до момента са събрани 5400 подписа.

“КОНТРИТЕ” ОРЕДЯВАТ – “НАСТЪПИХА” ПОСЛАНИКА НА ГЕРМАНИЯ

25 юли 2013 г.Привържениците на кабинета „Орешарски

25 юли 2013 г.Привържениците на кабинета „Орешарски” бяха на контрапротест пред германското посолство днес. За 29 ден те показаха, че подкрепят правителството.Четирима от защитниците на кабинета бяха поканени на среща с германския посланик. След като преди дни контрапротестиращите скандираха пред френското посолство, днес те минаха и през германското. Повод е общото изявление на посланиците на Германия и Франция, в което те призоваха гражданските протести да бъдат чути. Фото: стандарт

Стотина души се събраха в 30 – ия ден на контрапротести. 39-годишният рападжия Мишо Шамара, лице от контрапротеста коментира, че шествието оредява и има малко хора, като на екрана се видяха, че болшинството от “контрите” са с побелели коси. Тази сутрин подкрепящите кабинета Орешарски “настъпиха” немския посланик за неговата подкрепа за протеста, като се подредиха пред Германското посолство в София, а вечерта се проведе и традиционното събиране пред НДК. Те поискаха още една оставка, на кмета на София Йорданка Фандъкова, след като организаторите отчетоха  15 хиляди подписа за отстраняването на президента Росен Плевнелиев и 220 хил. подписа в подкрепа на Орешарски.

МВР знае всичко за протестите – българската прокуратура се самосезира, авторитетната международна организация Human Rights Watch поиска действия

23 юли 2013 г. Протести в България. За първи път полицията упражни сила за овладяване на положението. След като бе докаран специален голям автобус за да извози депутатите, солидно охраняван от Жандарменията, стана стълкновение на полицаите с протестиращите седнали на земята. Фото: Ройтерс

23 юли 2013 г. Протести в България. За първи път полицията упражни сила за овладяване на положението. След като бе докаран специален голям автобус за да извози депутатите, солидно охраняван от Жандарменията, стана стълкновение на полицаите с протестиращите седнали на земята. Фото: Ройтерс

“МВР ще окаже пълно съдействие на прокуратурата, знае се ясно кои хора са охранявали протеста в нощта на вторник,” каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. МВР предостави видеоматериали на прокуратурата, като клип беше качен на сайта на полицията. 

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата започва разследване за полицейско насилие в нощта на вторник срещу сряда, когато имаше и физическо насилие. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира днес, че държавното обвинение вече работи и се е самосезирало след показани кадри по bTV за поведението на полицията.

Human Rights Watch - Хюман Райтс Уоч е неправителствена организация, която си е поставила за цел да наблюдава спазването на човешките права. Създадена е през 1978 г. в Хелзинки със сегашно седалище в Ню Йорк. Днес Хюмън Райтс Уоч е най-голямата международна институция в тази сфера. На 2 юли 2005 г., Хюман Райтс Уоч дава под съд в щата Илиноис тогаващния министър на отбранат на САЩ - Доналд Ръмсфелд за неговото толериране на изтезанието в американските военни затвори. Това е първия път в историята на САЩ, когато е повдигнато обвинение срещу член на федералното правителство.

Human Rights Watch – Хюман Райтс Уоч е неправителствена организация, която си е поставила за цел да наблюдава спазването на човешките права. Създадена е през 1978 г. в Хелзинки със сегашно седалище в Ню Йорк. Днес Хюмън Райтс Уоч е най-голямата международна институция в тази сфера. На 2 юли 2005 г., Хюман Райтс Уоч дава под съд в щата Илиноис тогаващния министър на отбранат на САЩ – Доналд Ръмсфелд за неговото толериране на изтезанието в американските военни затвори. Това е първия път в историята на САЩ, когато е повдигнато обвинение срещу член на федералното правителство.

Българското правителство трябва да започне разследване на действията на полицията по време на ожесточените сблъсъци вечерта на 23 юли пред парламента, в резултат на което са били ранени 17 души. Такъв призив отправи авторитетната международна организация Human Rights Watch, след като новината за сблъсъците и блокадата на депутати у нас обиколи целия свят.

Свидетел на сблъсъците разказал на Human Rights Watch, че около 22 ч. във вторник частите за борба с безредиците безразборно биели демонстрантите с палки, ритали ги и ги удряли с щитове. Служителите на българското МВР са упражнили насилие и спрямо петима журналисти, посочва в позиция на сайта си организацията на този линк: Bulgaria: Investigate Police Violence at Protest.

„Тези тревожни сведения, че протестиращи и журналисти са бити от полицията, изискват разследване”, смята Лидия Галл, изследовател за Балканите и Източна Европа в Human Rights Watch.

Правителството има задължение по законите за човешки права да гарантира, че медиите и журналистите могат да работят свободно и без намеса от страна на държавата. Тези нападения срещу журналисти поставиха свободата на изразяване и свободата на медиите в сериозен риск и изискват независимо разследване и дисциплинарни мерки срещу отговорните лица, смятат експертите на Human Rights Watch.

2 comments for “Приеха бюджета, блокират “червена блондинка”, прокуратурата пита МВР в 42-ия ден на протести в България