Протести Ден 40 – първи сблъсък с полицията, блокиран парламент, помен и Евро-реч

 

23 юли 2013 г. Протести в България. За първи път полицията упражни сила за овладяване на положението. След като бе докаран специален голям автобус за да извози депутатите, солидно охраняван от Жандарменията, стана стълкновение на полицаите с протестиращите седнали на земята. Фото: Ройтерс

23 юли 2013 г. Протести в България. За първи път полицията упражни сила за овладяване на положението. След като бе докаран специален голям автобус за да извози депутатите, солидно охраняван от Жандарменията, стана стълкновение на полицаите с протестиращите седнали на земята. Фото: Ройтерс

ВСИЧКО ОТ ДЕНЯ: Български помен, Евро реч, тотално блокиране на Парламента и първи физически сблъсък с полицията с ранени протестиращи отбелязоха 40-ия ден на протестите в България, “която вече не е същата”

Зам.-председателят на ЕК Вивиан Рединг в София: „Демокрацията и олигархията са смъртни врагове и не могат да съществуват заедно”

Президентът Плевнелиев: „Обществото задаваше въпроса дали „Радка пиратка” не измести „Върви народе възродени”. Вие виждате един възроден народ, който иска обратно своята държава”

Парламентът бе изцяло окупиран от протестиращи, където депутатите спокойно обсъждаха актуализация на бюджета и вземането на нов заем от 1 млрд. лева 

Сериозен сблъсък на полицията и ранени граждани

Топ Американски и Евро Медии отразиха днешните събития

23 юли 2013 г. Днес протестиращите в България излизат за 40-ти пореден ден срещу правителството и олигархията, завладяла политическото управление на страната.

Първата част на деня – сутирнта. Подобно на 40-ия Ден, който се изнася на починалите, според Православната религия, недоволните отново отбелязват смъртта на демокрацията и поискват съживяване на българската държава. “Свещеникът”, който прочете “Господната присъда” днес, бе “внос” от Европа, и то “Владика”, в компанията на “Патриарха на държавата” пред множество желаещи “миряни”, това през Втората част на този ден. Денят завърши с третата почти фатална част – тотална блокада на парламента в нощен протест, който сериозно ескалира за да се стигне до първите за всичките досега 40 дни физически стълкновения с полицията и барикади. 

Денят на символичното отбелязване на гибелта на демократичното общество и неговите ценности съвпадна с посещението на зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг и нейната среща с предствители на протестиращите в рамките на инициативата за Граждански диалог на ЕК във Военния клуб в столицата София.

Днес сутринта протестиращите пред парламента направиха помен за 40-ия ден на протестите и отслужиха панихида за правителството на Пламен Орешарски. Черен ковчег за помен на кабинета на Орешарски беше стоварен пред Народното събрание. Автор на инициативата е председателят на Партията на българските мъже Росен Марков. Пред БТВ той каза, че го прави в знак на протест и да спази християнската традиция да отбележи 40 дни от смъртта на правителството. Хората от БСП и Държавна сигурност трудно вярват в Господ, но ние трябва да уважаваме традициите, препоръча Марков. На ковчега бяха сложени имената на парламентарно представените партии, некролог, свещи и надписи, като Лумпени и алкохолици, дарявайте по 1 ст. за пищно погребение в паметника на Бузлуджа”, “Помен” и “Седянката на БСП”, в присъствието на специално доведен свещеник, който да извърши траурен ритуал за помен. 

По-късно протестиращи се събраха пред Военния клуб, където имаше дискусия за граждански диалог, организирана от зам.-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг.

 

„Кой отговаря за вашето правителство? Вие - българите. Призовавам политическите ви партии да създадат такава избирателна система, че гласът на народа да се чува, преди да се вземе едно решение

„Кой отговаря за вашето правителство? Вие – българите. Призовавам политическите ви партии да създадат такава избирателна система, че гласът на народа да се чува, преди да се вземе едно решение”, каза зам.-председателят на ЕК Вивиан Рединг в препълнената зала на Военния клуб в София. Фото: ЕК

“България има правителство и парламент, избрани от гражданите, и двете институции трябва да изслушат народа,” заяви Вивиан Рединг пред препълнената зала, в която не успяха да влезнат всички желаещи, показа репортаж на БНТ, която гледаме “в ефир” на смартфоните в САЩ. Голям екран бе поставен на входа на Военния клуб, за да могат хората, за които не стигнаха местата в залата, да следят наживо дискусията, се видя от репортажа.

Застанала на трибуната редом до президента Росен Плевнелиев зам.-председателят на Европейската комисия призова политическите партии у нас „да загърбят кавгите и да изпълнят своето задължение, което им е вменено с гласуването на всеки един гласоподавател, който ги е избрал да решават проблемите, а не да създават допълнителни”.

„Седнете на масата и намерете общи решения, за да изведете страната си напред. Има едно бъдещо поколение, което очаква това от вас,” призова Рединг.

В същото време тя подчерта, че отговорни за работата на правителството са гражданите – „защото вие го избирате”. “Силната демокрация има нужда от силно правосъдие. Вие сте тези, които трябва да контролират работата на институциите,” категорична бе Вивиан Рединг.

Тя повтори тезата си, че „демокрацията и олигархията са смъртни врагове” не могат да съществуват заедно.

Вивиан Рединг каза на български: „Искам да ви чуя”, и добави “Не само вие ще ме изслушвате, аз също изслушвам вас.

Вие ще поемете щафетата утре.

„Кой отговаря за вашето правителство? Вие – българите. Вие гласувате.”

“Говорила съм с младежи вчера. Попитах ги – какво искат. Те ми казаха – искаме нашият глас да се чува. Призовавам политическите ви партии да създадат такава избирателна система, че гласът на народа да се чува, преди да се вземе едно решение”, отговори зам.-председателят на ЕК.

„В България се самозапалиха над 9 души, за каква солидарност става въпрос?”, попита мъж от залата.

65,5% от гражданите в залата смятат, че Европа означава солидарност, 30% смятат, че не означава солидарност. Зам.-председателят на ЕК Вивиан Рединг беше изненадана от този резултат.

“Не е нормално хора, които могат да създават работни места, да не могат да го правят, защото парите, които са дадени на ваше разположение, не достигат до вас. Обещавам, това ще бъде разгледано”, категорична бе Рединг.

Президентът Росен Плевнелиев, който откри събитието изтъкна, че „гражданите на улицата задават посоката на политиците, а основното задължение на политиците е да чуват. Силни и богати са държавите, в които има силни институции, а не силни хора”.

„Обществото задаваше въпроса дали „Радка пиратка” не измести „Върви народе възродени”. Вие виждате един възроден народ, който иска обратно своята държава,” посочи още държавният глава. Той изрази благодарност към „тези, които са на улицата, на тези, които са на работа, на тези, които не протестират, но имат мнение”.

Днешното Топ-събитие за България е двадесет и петото от серия диалози с гражданите, които европейските комисари провеждат в целия Европейски съюз заедно с национални и местни политици и членове на Европейския парламент. Всички дебати са изградени около три теми: икономическата криза, гражданските права и бъдещето на Европа.

ОКУПАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТА – ново на протестите

Днес привечер парламентът бе изцяло окупиран от протестиращи, които символично запалиха свещички “за помен” на правителството, показа директен репортаж на ТВ3, която гледаме на смартфоните в САЩ. Струпването на хора започна откъм служебния вход на Народното събрание, където депутатите от три комисии обсъждаха предложената от правителството актуализация на бюджета и вземането на нов заем от завидният 1 милиард Евро.

Към 20 ч. б.вр. вечерта протестиращите бяха блокирали всички изходи на НС, през които депутатите и тримата министри – финансовия, икономическия и социалния, оператори с камери, журналисти и служители на НС, присъствали на заседанието за бюджета, могат да напуснат сградата.

“По принцип свещ се пали за помен. Но ние сме тук с надежда за друг живот, да се събудим утре “живи”, без корупция, без олигарси, без игри. Днес кабинетът на Орешарски отново изработи народа с този заем,” сподели младеж от протестиращите пред камерата на ТВ3.

“Обвиняват ни че сме безработни, а защо не ни попитат с мъжа ми защо сме тук толкова късно днес, и вчера, и преди, всеки един ден от тези 40. Работим по цял ден и вечер протестираме и няма да спрем. И да излеземе отпуска за няколко дни, други ще се върнат почивка и протестите няма да спрат,” каза дама със свещичка в ръката, а с другата здраво се бе хванала за съпруга си, след като се разбра, че има по-рано ударени от полицаи.

“Свалете каските,” скандираха протестиращите, като убеждаваха полицаите, че “те не са дошли да се бият” и “мирните протести 40 дни показват това много добре”. След призива част от униформените свалиха каските си, за което бяха аплодирани.

“Евала на тези момчета. Евала. Това не са онези вътре в Парламента, нищо че те им плащат заплатите за да ги пазят за да крадат,” каза момче от редиците на протестиращите.

За да се предпазят и за да не предизвикат сблъсък с полицаите протестиращите седнаха на паважа, като заявиха, че “те не пазят тях, а онези вътре”. Полицейските заграждения бяха завързвани от протестиращите с велосипедни вериги с катинари, за да не могат да бъдат отместени за да минат депутатите.

“Днес е денят. Елате от цяла България. Подкрепете ни. 40 дни съм тук с двете си деца. Какво ми се помазват с някакви 60-80 лева. Моето семейство иска да работи и живее нормално и сами да се издържаме, а не да получаваме някакви подаяния. Ще стоим тук цяла нощ, утре, другиден, по-добре отколкото цял живот мъка,” каза жена, която държеше едното си дете в едната ръка, а второто бе хванало нея. 

“Няма млади, няма стари. Това е класова борба. Не сме съгласни парите ни да бъдат хвърляни, било то на Цанков камък или Белене. Няма да плащаме комисионните на управляващите,” каза мъж с велосипед, който видял, че протестта продължава и дошъл с колелото за да премине през затворените улици и полицейските заграждения.

“40 дни мирни протести, от Европа им го казаха, те не слушат, какво очаквате? Сега ще ескалира още повече след тези действия на полицията,” каза протестиращ пред камерите на телевизията.

“Тази жена е велика! Г-жа Рединг им го каза директно,” каза жена със знаме в ръка.  

Около 10:00 ч. б.вр. настъпи кулминацията на протестите от днешния ден и за цялото време от 40 дни насам –

ПОЛИЦИЯТА УПОТРЕБИ СИЛА ЗА ПЪРВИ ПЪТ

След като бе докаран специален голям автобус за да извози депутатите, солидно охраняван от Жандарменията, стана стълкновение на полицаите с протестиращите седнали на земята. Камерите на ТВ3 показаха мъж с разцепена глава, облята с кръв. Момичета и жени легнаха пред автобуса, които бяха вдигани от земята и от жени-полицаи и изнасяни в неизвестна посока. Жена крещеше “къде са им децата на тези полицаи”. Всякакви предмети летяха към парламента, едно от стъклата на автобуса бе счупено, след това запушено с два полицейски щита от стотици служители на МВР.

“За 20-30 депутати гледай какво правят. Само озверяват хората. Ние им плащаме заплатите,” каза протестиращ пред камерите на ТВ3. 

“40 дни са това, няма да се махнем,” викаха насядали на пътя на автобуса за депутати, който вече бе сериозно “пробит” от всякъде.

Полицаите ритаха, блъскаха и влачеха хората по земята. Грозни кадри заляха екраните на всички национални телевизии, които извънредно се включиха в директни предавания от зоната около Парламента.

Протестиращите изградиха барикада от дъски и други предмети, за да бъде спрян продупченият вече депутатски автобус, но той бе вкаран в “зона за сигурност” от другата страна на сградата. От ТВ3 съобщиха, че авобусът е натоварил депутати от БСП и ДПС и опитва да напусне зоната около Парламента. Но това не се случи, и превозното средство остана в загражденията.

По БНТ, камерите на която бяха блокирани вътре в парламента, показаха че обстановката вътре е спокойна в комбинирано предаване с кадри отвън на колегите им от бТВ и репортери отвън. В сградата се намираха депутати и от трите парламентарно представени сили – БСП, ДПС и ГЕРБ.

“Тук съм след 23 години. Имам работа и семейство. Имам си всичко, социалният ми статус е доста над този на “Бат Сали” (бел.ред. депутатът-ром от ДПС). Имам деца и внуци. Не искам и те да са тук след още 23 години. Трябва да се сменят хората, а това ще стане само ако тези старите, включително и аз съм от това поколение си заминат. Нещо се сменя, а не се заменя. Ще стоя тук сега, децата ми спят, а утре отивам на работа, и пак тук,” сподели пред камерите човек, застанал встрани от голямата група. 

“Протестират тук и пред НДК, казват един срещу друг, но не всички искат едно – стабилно управление, което няма да ни лъже. Искам да си живея тук. Имаме си всичко, природа, история, култура, религия. Е затова съм тук – искам си всичко, което ми се полага. Имам си Родина, искам да си имам и Държава,” каза протестиращ, който видяхме последно в репортаж.

Протестиращите са раздвоени само за едно – КОГА правителството ще се предаде, но са убедени, че това ще се случи.

Вицепремиерът и министър на Вътрешните работи Цветлин Йовчев, заяви пред БНТ по телефона, че “полицейско насилие не е имало”. “На полицията беше дадена заповед да не употребява сила. Полицията се държа перфектно, не се поддаде на провокацията,” каза още “в ефир” силовият министър в 12:00 ч.б.вр.

“Протегнатата ръка на гражданското общество”?! Мятаща павета? “Исторически срам” ще бъде ако президентът, политическите лидери, медиите и самите протестиращи не осъдят вандалите пред Народното събрание, които се блъскаха в полицията, а други раниха хора с камъни. Взимането на заложници е престъпление, нали? (Бел.ред. Вигенин визира блокираните депутати в НС). Крайно време е агресията да бъде изолирана!” Това написа външният министър Кристиан Вигенин в социалната мрежа.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков поиска в ефир по БНТ в сряда депутатите да не идват в пленарна зала и да няма заседание на парламента. 

“Призовавам протестиращите да запазят протеста такъв, какъвто впечатли цяла Европа – мирен, цивилизован и устремен към ценностите на демократичното общество, към което се стремим вече почти четвърт век,” пише в позиция на президента Росен Плевнелиев, изпратена до медиите от прессекретариата на държавния глава. 

При завършването на статията в 1:30 ч. след полунощ българско време обстановката е спокойна около българският парламент. Но той остава все още окупиран от протестиращи около кордон от стотици полицаи, като протестиращите заявиха че “няма да допуснат депутатите да напуснат Парламента, докато правителството не подаде оставка”. “Не само тези вътре да не напуснат, а и другите да не могат да дойдат на работа. Това е краят и трябва да им стане ясно,” казаха пред камерите на БНТ хора, които строяха барикада.

Кофи за боклук и кабелни макари бяха прибавени към барикадите и околните улици от недоволните от българското правителство. Бройката на протестиращите прогресивно се увеличава, особено след телевизионните репортажи, показали сблъсъка с полицията. Обръчът от недоволни се затяга и остава за цялата нощ.

“Тук сме до оставка!” Това е единственият отговор, който дава всеки запитан протестиращ на всички телевизии.

ДРУГИТЕ ЗА НАС ДНЕС:

САЩ – Уол Стрийт Джърнъл: “Рединг: Нула Толеранс за Корупцията в България”EU’s Reding: Zero Tolerance for Corruption in Bulgaria

Европа – Би Би Си: “Комисарят на Европейския Съюз Застана Зад Протестиращите в България”: EU Commissioner Viviane Reding backs Bulgarian protests – BBC

“Експертите” като Вас, 25 години карат малдите като нас, да емигрират час по час, явновие не сте “в час”

1 comment for “Протести Ден 40 – първи сблъсък с полицията, блокиран парламент, помен и Евро-реч