Втори пореден протест в Ел Ей “окупира” Холивуд – за приликите и разликите, мъката и слепотата

 

21 юли 2013 г. Под знака

ПРОТЕСТ В ЛОС АНДЖЕЛИС 21 юли 2013 г. Под знака “Холивуд”, на ембламатичното място в Ел Ей, намиращо се на най-високата точка на “Грифит Парк”, който е най-големия градски парк в САЩ се събраха около 25 човека, всичките млади образовани и интелигентни хора за символичен протест срещу првителството на Орешарски. Фото: Евгени Веселинов, bulgarica.com R (кликнете в/у снимката за по-големи размери)

КАКВО РАЗКАЗАХА ПРОТЕСТИРАЩИ + СНИМКИ И ВИДЕО

Антон Ангелов, строителен инженер, баща на две деца: “Тук съм на протестта, защото мисля че положението в България е същото, заради което напуснах, за да спася семейството си”

Десислава Белизарова, модел, Бакалавър по финанси: “Преди нямах възможност да сравнявам. Трябва да си уникално малоумен, за да не виждаш че хората вече не са “сляпи.””

“Спрете Земята – Олигарски Иска Да Слезне” – един от плакатите

Снимките на носителите на “Златни Малинки 2013″ бяха вече отпечатани на голям банер. (кликнете в/у снимката за по-голям размер)

ПРОТЕСТ В ЛОС АНДЖЕЛИС’ Снимките на носителите на “Златни Малинки 2013″ бяха вече отпечатани на голям банер. (кликнете в/у снимката за по-голям размер)

21 юли 2013 г. Днес се състоя втори пореден протест в Лос Анджелис за оставка на правителството в България,  с название ДАНСwithme LA, в подкрепа на своите сънародници в Родината и по света, като недоволните от управлението в България проведоха поход до знака “Холивуд”, най-малкият от които едва на една годинка. 

На ембламатичното място в Ел Ей, намиращо се на най-високата точка на “Грифит Парк”, който е най-големия градски парк в САЩ успяха да се изкачат около 25 човека, всичките млади образовани и интелигентни хора.

Те отново показаха подкрепата си на исканията на протестиращите в България и че могат заедно, макар и от разстояние, като изразиха надежда правителството да падне тази седмица. Ако не, да продължат протестите в Л.А. до оставка.

 

“Деляне, Аз Съм Баща Ти – Джаба”, постер за депутата от ДПС Делян Пеевски, предложен за шеф на ДАНС, който стана причина за масовите протести в България и по света.

Нови различни лозунги от първия протест миналата неделя, днес издигнаха българите в Ел Ей: “Спрете Земята – Олигарски Иска Да Слезне”, “Да Живее Глобална България”, “Пич Къде ми е Оставката”, “Деляне, Аз Съм Баща Ти – Джаба”, “Hasta La Vista Серго”. Традиционно от първия протест бяха постерите “В Лос Анджелис сме гледали много филми, но такова чудо не бяхме виждали” и “ДАНС withme LA”.

Снимките на носителите на  “Златните малинки 2013″ бяха вече отпечатани на голям банер, а знамената бяха повече.

КАКВО СПОДЕЛИХА ЕДНО СЕМЕЙСТВО И ЕДИН МОДЕЛ

 

ПРОТЕСТ В ЛОС АНДЖЕЛИС Ивелина (36) и Антон (36) Ангелови с двете си деца Нора (5) и Боян (1

ПРОТЕСТ В ЛОС АНДЖЕЛИС Ивелина (36) и Антон (36) Ангелови с двете си деца Нора (5) и Боян (1)“Тук съм на протестта, защото мисля че положението в България е същото, заради което напуснах. И добре да се знае – ЧЕ НЕ СМЕ ПЛАТЕНИ, имаме си всичко, което си изработваме сами,” каза Антон Ангелов. /кликнете в/у снимката за по-големи размери/

Семейството на Ивелина (36) и Антон (36) Ангелови с двете си деца Нора (5) и Боян (1), бяха изминали 40 мили за да дойдат на протеста. Ива и Тони пристигнали в САЩ през 2005 г., той строителен инженер, а тя икономист, и двамата от Русе. В момента живеят в едно от скъпите Западни предградия на Ел Ей, като Антон работи в голяма проектантска фирма, а Ивелина се грижи и за децата, и успява да работи в банка.

“Тук съм на протестта, защото мисля че положението в България е същото, което беше когато напуснах. И добре да се знае – ЧЕ НЕ СМЕ ПЛАТЕНИ, имаме си всичко, което си изработваме сами,” каза Антон Ангелов.

“Затова сме всички заедно тук, ние двамата с жена ми, разочарован съм от това което се случваше и се случва в България, и двете ни деца, които от малки трябва да знаят, че има и “друг” живот. Казвам го в съвсем положителен смисъл и с болка – да показваш собствената си Родина на собствените си деца, като лош пример, прощавай, всъщност това е държавата,” допълни 36-годишният Антон.

“Всеки има желание за деца, но трябва да вижда преспектива. Тук за четири години имаме две,” допълни съпругата му Ивелина.

“Иначе опитахме и двамата с голямо желание да бъдем в Родината си, да работим, но е по-трудно за специалисти. Аз бях на протестите в София през 1997 г. и наистина вярвах, че ще има някаква промяна, но такава наистина не виждам. Знаеш ли колко вярвах?,” пита ме Антон.

Bulgarian Protest LA July 21, 2013 5 Даже мисля, че тук съм дори по-добре информиран от някои хора в България, макар от медиите и интернет, защото въпреки многото работа и ангажименти бързите и качествени комуникации ми позволяват да следя събитията 24/7, от телефона и компютъра. Супер нагли са управляващите в България и явно са решили, че хората са доста търпеливи. Спомням си, че този Орешарски дори не си знаеше имената на министрите. Мога да кажа най-отговорно, че от тук се вижда още по-добре безаконието на фона на тази подреденост тук,” каза Антон.

“Както искат да му казват на реда тук, ама е доста по-добър от анархията в България, и ни устройва, и го следваме. Честно казано много ни липсва и искаме да се върнем, но сега няма да стане само с “казване”, трябва да видим, че има смисъл. Всичките ни близки са там,” допълни Ивелина.

“Велможите в България така и не разбраха, че и ние разбираме. Няма да спрем да идваме на протести, каквото и да ми струва,” завърши Антон.

 

ПРОТЕСТ В ЛОС АНДЖЕЛИС Десислава Белизарова е модел и

ПРОТЕСТ В ЛОС АНДЖЕЛИС Десислава Белизарова е модел и “Дете на Прехода”, родена през 1989 г. “Знаеш ли, различно се гледа от тук. По-ясно се вижда от тук и това трябва да го знаят в България. Много неща започнах да си ги обяснявам, не само че съм “пораснала”, но и защото виждам как трябва да бъде. Преди нямах възможност да сравнявам. Също не мисля, че възрастта на човека вече не влияе. Трябва да си уникално малоумен, за да не виждаш че хората вече не са “сляпи. Затова си избрах, по-точно “им избрах” този така директно написан лозунг – “Пич, Къде Ми е Оставката””, каза дипломираната вече финансистка. /кликнете в/у снимката за по-големи размери/

Десислава Белизарова е модел и “Дете на Прехода”, родена през 1989 г. в Плевен. Стана известна между българите в САЩ по време на участието си на вторият ежегоден конкурс “Мис Българка” в САЩ, който се проведе през май т.г. в Ню Йорк. През 2008 г. пристига в САЩ, след кандидатстване от България в колежа Санта Моника, след това завършва и този в Нортридж, като тази година получава диплома за Бакалавър по счетоводство и финанси. Сама пристига, сама работи в офиси и се издържа, сама живее през цялото време. Сега пак сама е тук на протеста, за втори път, на върха на планината. Определено едно момиче с чисто излъчване, красива българка със завидно стегнато тяло, което поддържа с много движение. Тя сама предложи на групата да походят по стръмните склонове  на Грифит Парк. Питаме я какво прави тук в планината едно красиво и образовано 24-годишно момиче с плакат в ръцете “Пич, Къде Ми е Оставката”, вместо да си гледа кефа?

“Искам да се събудим и тук в Лос Анджелис. Да събудим и другите. Опитах като модел за първи път тази година, но безуспешно, което аз приех за успех! Знаеш ли защо, защото научих един добър урок, че трябва да бъдем с “отворени очи”. Побеждаваш или не, трябва да участваш, или поне да опитваш с това, в което вярваш или харесваш,” бързо без да се замисля “изстреля” темпераментната Десислава Белизарова и изведнъж млъкна, като неопределено гледаше нагоре.

“Ще ти кажа много честно. Общо взето мъката ме докара на протестите. За много неща,” каза Белизарова след минутна пауза.

“Много мъчно, че никой от моите приятели, колеги, доста от тях американци, не е чувал и не знае за това, което се случва в България, в моята Родина от години. И ме гледат учудено, аз защо съм дошла тук от страна в Европа, членка на ЕС, с прекрасна природа и хора. Да, аз така им разказвам, и когато въодушевено им казвам за изкривените процеси ме оглеждат доста изпитателно и учудено,” допълва красивата българка и си навежда главата. Пак не говори две-три минути и след като ме поглежда за секунда, виждам сълзи в очите й.

“Страшно ми е мъчно, баща ти да ти каже да търсиш начин да се оправяш, при положение, че никога не го е искал. Даже имах проблеми със заминаването, защото бях приета да уча и в България. Човекът, който обичам безкрайно, който ме е отгледал. Който съм абсолютно сигурна, че ми го казва, защото мисли че е по-добре за мен, готов е да се лиши. Знаеш ли какво е това,” през сълзи ме пита Деси.

Bulgarian Protest LA July 21, 2013 22“ОК. Спирам. Не искам да си го позволявам, ама някак си тук на “край света” май се отпуснах. Страшна изолация за всичко – много ми е мъчно. Изолиран си от собствената си Родина, и то от кой, тези които я управляват. Това е причина втори път да съм тук. Срещнах прекрасни хора, възпитани и образовани българи, няма фалш, няма крещене, няма простотии. Колкото и малко да са, качествени са. Е, хубаво е да се събираме и по добри поводи,” със сериозен поглед продължава 24-годишната плевенчанка.

“Искам да се върна! Нали затова съм дошла – да се изуча и обратно. Затова съм тук на протеста – да стане така, че и аз, и баща ми да искаме да се върна. Преди началото на тази година родителите ми искаха да се върна, а сега не. Ако всичко е наред, дали щеше да е така? Да не би да ме лъжат най-близките ми? Искам с нещо да помогна, за да се случи, да се оправи. Но, когато ти си “никой” в собствената си Родина,” допълни Деси.

Bulgarian Protest LA July 21, 2013 6“Знаеш ли, различно се гледа от тук. По-ясно се вижда от тук и това трябва да го знаят в България. Много неща започнах да си ги обяснявам, не само че съм “пораснала”, но и защото виждам как трябва да бъде. Преди нямах възможност да сравнявам. Също не мисля, че възрастта на човека вече не влияе. Трябва да си уникално малоумен, за да не виждаш че хората вече не са “сляпи. Затова си избрах, по-точно “им избрах” този така директно написан лозунг – “Пич, Къде Ми е Оставката””, каза дипломираната вече финансистка.

“Никакви намрения нямам да се отказвам от протестите и ще се радвам, ако виждам повече хора. Хората трябва да се научат, че ако не си го поискаш сам, няма кой да ти го даде.

ПРИПОМНЯМЕ:

Създадоха сайт за броене на искащите оставка на правителството

Външният министър сменя наши дипломати в САЩ и по света?

Мишо Шамара подкрепи Пацо Премиера

Протест в Лос Анджелис за оставка на правителството, връчват “Златните малинки 2013″

ВИДЕО ОТ ПРОТЕСТИТЕ В ЛОС АНДЖЕЛИС И СОФИЯ (in English):

 

 

4 comments for “Втори пореден протест в Ел Ей “окупира” Холивуд – за приликите и разликите, мъката и слепотата