Създадоха сайт за броене на искащите оставка на правителството

 

“Волен Сидеров” излезе отпред, разперил ръце, а “Цветан Василев” говори на множеството. Фото: Дневник

Над 2500 подписа се събраха само за един ден

На 37-мия пореден ден на традиционния протест #ДАНСwith me протестиращи се облякоха като български политици и организираха маратон със специална номерация 

ВИЖТЕ ВИДЕО

20 юли 2013 г.  На 37-мия пореден ден на традиционния протест #ДАНСwith стана известно, че вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.

За да изразят своето недоволство от правителството на премиера Пламен Орешарски най-много хора в събота се събраха в София.

Освен традиционното шествие по централните улици #ДАНСwithme в столицата, в събота вечер се състоя и нетрадиционна акция – мини маратон под мотото „Бягаме за България”. Хората бяха с тениски с надписи: „Лумпен умора няма”, „Днес бягаме ние, утре – вие” и „Без тлъсти сметки и тлъсти политици”. На всички тичащи бе раздаден номер, който започва след 3006, тъй като МВР определя броя на протестиращите около 3000 винаги, заявиха протестиращите. 3001 бе за германския посланик, 3002 за френския, 3003 за белгийския, 3004 за холандския, а 3005 – за американския.

„Говорят, че сме уморени. Че няма да ни издържат силите. Че скоро ще спрем да протестираме. Да им докажем противното и да забързаме ход. Да бягаме заедно. За България, не от България”. Това бе призива за участие в протестния мини маратон с искане за оставка на правителството.

Междувременно се провеждаше и протестното шествие, на което най-отпред вървяха протестиращи, облечени като български политици и политически лидери – Сергей Станишев и Моника Йосифова изпращат въздушни целувки, Цветан Василев, Волен Сидеров, Мая Манолова, която носи щайга, Румен Овчаров с кутия, на която пише АЕЦ “Белене”, Ахмед Доган, Искра Фидосова и Бойко Борисов.

“Политиците” призоваваха гражданите да се разотиват и казаха шеговито всички протестиращи да бъдат арестувани. От своя страна протестиращите отнговориха: “Иска ви се, но няма да стане!” Беше пресъздаден и образът на директора на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който беше попитан дали има “някой друг излишен милион, с който да бъдат подкупени протестиращите”.

Сред издигнатите плакати има такива, на които пише: „За мен е въпрос на чест да съм тук”, а върху снимка на Пламен Орешарски бе изписано „Отворете си очите, преброени са дните ви”.

С почит към гибелта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание започна протеста на пловдивчани на 37-ия ден от #ДАНСwithme, които се събраха в 18.30ч. пред сградата на Община Пловдив с викове “оставка” и плакати “Олигарски, хайде да разтуряме седянката!”. Над 50 велосипедисти потеглиха по предварително обявения маршрут на протеста.

Контрапротест в защита на правителството в столицата
Близо 300 контрапротестиращи отново запълниха пространството около пилоните на НДК в събота до обяд, за да кажат, че подкрепят кабинета “Орешарски” и не искат оставка, а то да работи. Имаше хора дошли с автобуси от Своге, Кюстендил, Стара Загора и Враца. Кой обаче е организирал тези контрапростестиращи и е платил разноските, най-малкото за път до столицата, така и не стана ясно, защото хората отказваха да говорят на тази тема. Над 200 000 са събраните до момента подписи в подкрепа на кабинета и над 12 000 тези за оставката на президента Росен Плевнелиев, съобщиха протестиращите. До петък ще бъде представена официалната бройка на събраните подписи.

По време на 37-я ден на протестите в София жне е регистриран нито един сериозен инцидент, каза началникът на столичния КАТ комисар Богдан Милчев пред Дарик радио. По думите му, до момента няма и сериозни конфликти между протестиращи, водачи и полицаи, ангажирани с организацията на движението по време на протестите.

1 comment for “Създадоха сайт за броене на искащите оставка на правителството