Румънци Искат да Наемат Българска Църква в Ел Ей – Попа Не Дава

sjsjsjsjsj

14 юли 2013 г., Лос Анджелис, Българска Православна Църква “Св. Климент Охридски”. След съвместната служба в неделя, тържествен обяд бе даден в специално пригодения салон за гости в приземния етаж на Храма. На централната маса седнаха Отец Николай (средата ляво), Владиката Александър (средата дясно) и свещениците от Румънски Църкви в Лос Анджелис Отец Виорел (ляво) и Отец Джон (дясно). ФОТО: Евгени Веселинов, www.bulgarica.com

И още – къде се къса “българската нишка” в САЩ?

14 юли 2013 г. Българската Православна Църква “Климент Охридски” в Лос Анджелис (St. Kliment of Ochrid Church) да окаже подкрепа на Румънските си събратя, като сградата на Храма да им бъде давана под наем за служения. Това поиска днес Епископ Александър от “Православни Църкви в Америка” (ПЦА) (Orthodox Church in America – OCA), към която организация и Синод принадлежи нашият Храм в “Града на Ангелите”. ПЦА е автокефална (независима) Църква, която “де юре” не е част от познатата ни официална Българска Православна Църква (БПЦ), но “де факто” е припозната от повечето Православни Църкви по света и за години е втора възможност за канонизиране на наши Храмове в САЩ.

Владиката Александър е от руски произход (The Right Reverend Alexander – Bishop of Toledo and the Bulgarian Diocese Locum Tenens of the Diocese of Chicago and the Midwest) и е “глава” на Българския Диоцез (Bulgarian Diocese) на религиозната Американска институция, в която има още няколко родни Църкви в САЩ. Той специално пристигна в Ел Ей, заедно с още двама клирици, за да убедят Свещеника Николай Тодоров и Църковното настоятелство в своето начинание.

“Сега бяха само първоначални разговори. Това, което със сигурност мога да кажа, че да им се дава Църквата в Неделя за служби е абсурд. Има си Канони, а и времето абсолютно не позволява в един ден, и то точно в неделя, да има две служби. Ти ходиш на Църква, как си го представяш това,” каза Отец Николай Тодоров.

По време на неделното Църковно служение в българския Храм румънец бе подстриган за Дякон 1ва степен пред очите на десетки гости от северната ни съседка, живеещи в САЩ. Службата бе водена от четирима клирици, Отец Николай, Владиката Александър, свещениците от Румънските Църкви в Лос Анджелис Отец Виорел и Отец Джон. В службата участваше още един свещеник, Отец Христо Цанков, дългогодишен църковен служител на Официалния Синод на Българската Православна Църква в България и Лос Анджелис, който водеше Църковният хор от специалното му място на балкона в Храма.

Отец Николай Тодоров има дарбата да рисува от малък в България. Негови са изрисуваните икони на външните стени на Българската Православна Църква

Отец Николай Тодоров има дарбата да рисува от малък в България. Негови са изрисуваните икони на външните стени на Българската Православна Църква “Св. Климет Охридски” в Лос Анджелис. През 2008 г. Отец Николай изографиса Св. Цар Борис Покровител, изиграл решаваща роля за българската писменост и религия. Другите стенописи направени от свещеника са на Св. Климент Охридски и Св. Йоан Рилски Чудотворец. Фото: Евгени Веселинов

Отец Николай бе един от малкото свещеници в САЩ, които гласуваха против избора на не-българин, който също не говори и не проповядва на български език, за ръководител на българската част на ПЦА. Гласът на нашия свещеник в Ел Ей не оказа влияние върху избора на Руско-Американец за негов Владика. “”Св. Климент Охридски” е член на ПЦА от нейното създаване и е единствената наша Църква на Западния бряг, принадлежаща към ПЦА. До 2007г. Владика на Българския Диоцез бе българският Епископ Кирил, който се помина на 17 юни същата година. За начало на ПЦА в САЩ се счита 1794 г., когато осем православни мисионери от Манастира Валамо Северна Карелия (Русия) поставят основите на ПЦА в Кодиак (Аляска, САЩ). През 1960 г. ПЦА е известна като “Руска Праовславна Гръцко Католическа Църква на Северна Америка” (Russian Orthodox Greek Catholic Church of North America), а през 1970 г. придобива името ПЦА, и до днес. В момента в ПЦА влизат над 700 религиозни организации в САЩ, Канада и Мексико. (ОЩЕ: A History and Introduction of the Orthodox Church in America)

Отец Николай също така е Прзидент и на частната фирма BACES, която е позната сред сънардониците ни в Лос Анджелис и по света, като “български клуб”. Сградата на “клуба”, която се намира на престижно място в Източната част на Холивуд бе отдадена под наем преди време на Интернационална Църква за две години и не може да бъде ползвана от никой друг, съобщи Тодоров. “Това е частна фирма и има ръководство, което е решило да бъде дадена под наем, за да можем да покрием и разходите по съдебните дела, които се водеха и се водят от нас. Това не е тайна и никой няма право да се меси в делата на фирмата. Това бе казано много ясно и от съдията в съда на последното дело, когато бе заявено на ответниците, че те са никой,” допълни президентът на BACES.

“Делото тогава бе срещу Д-р Дейвид Веско и неговите подръжници за непозволено разбиване на вратата на сградата и нахлуване, когато той беше Президент на другата наша Църква “Св. Георги” и се обяви и за Президент на “клуба” и около шестдесет човека атакуваха офиса на BACES. Изпратили сме и писмо до Посланик Елена Поптодорова във Вашингтон, за нерагламентираната намеса на Генералния консул на Р България в Лос Анджелис г-н Марин Димитров в работите на Американската фирма BACES. Мога да го предоставя, но трябва да говоря първо с кантората на нашия адвокат Антим Вълчев. Това трябва да се знае в България, и е по-важно от това, дали сградата е отдадена под наем, за да има такава,” каза още Тодоров.

Един от екипа адвокати на фирма BACES е г-н Антим Вълчев, който произхожда от семейство с дългогодишни традиции в активния живот на българската емиграция в Ел Ей. Антим е син на Юлиян Вълчев, един от най-изявените нашенци в миналото. Вълчев-старши е избиран на ръководни постове, включително Президент на BACES и на “Св. Георги”, другата Българска Църква в Ел Ей, също и член на Борда на Директорите. Адвокат Вълчев носи името на дядо си по бащина линия, Отец Антим който е бил дългогодишен Свещеник именно в този Храм. Антим Вълчев се занимава и със съдебните дела на вече бившия Свещеник на Храм “Св. Георги” Отец Христо Цанков, който имаше срещи в съда с бившите си работодатели за неизплатени заплати. И двете дела са спчелени в съда от кантората на адвокат Вълчев. Президентът на BACES Николай Тодоров сподели, че и други дела са поверени на техните адвокати.

Уебсайтът на компаниятa www.baces.org, който е създаден през 2005 г. към днешна дата не работи и се обновява, става ясно при посещение на уеб-страницата.

По данни на стари български емигранти българският клуб “Българо Американско Културно и Образователно Общество” (Bulgarian-American Cultural and Educational Society – BACES) е създаден преди 65 години и дълго време съществува като фондация. Преди около 15 години статутът му на обществена организация е отнет и до момента съществува като обикновенна корпорация, която е надлежно регистрирана по законите на щата Калифорния.

“Много отдавна още при предишните няколко ръководства на компанията, може би и повече от 15 години, е отнет статута на фондация,” сподели сегашният президент Николай Тодоров. “Никой не се е наел да го оправи. Дори сега има разминаване, в Ситито сме “нон-профит” (фондация), а при данъчните сме обикновенна “фор профит” коропорация и си плащаме данъци, като всички останали,” добави Тодоров. “Но така законът не ни забранява да отдаваме под наем помещения собственост на фирмата. По закон, ако си фондация нямаш право да даваш по наем твоя собственост. Само за залата взимаме по над 4000 долара за месец. Отделно и от трите магазина долу, Това ни дава възможност да платим на адвокатите за излишните дела и да има пари,” поясни Тодоров. Изчисленията показват, че около 15,000 долара постъпват всеки месец в касата на BACES.

Юридическата структура на BACES е като на всички корпорации, състояща се от Прездент, Борд на Директорите, служители и редовни членове на компанията, които провеждат общи събрания. Фирмата притежава сграда с три магазинни помещения на приземния етаж, които се отдават под наем на компании с франчайс бизнес на известни Американски вериги за ядене и пиене. Целият втори етаж е изцяло луксозно обзаведена просторна зала със сцена, маси и столове, бар, професионално оборудвана кухня и отворен балкон за пушачите. На етажа има и обзаведен офис. Отвън има паркинг със специално отредени места, а специален асансьор дава възможност на инвалиди, както и на гостите възможност да се качат в приятно антре с диван, още един малък офис и две добре поддържани тоалетни. В момента външните стени на сградата се пребоядисват. В близките поне две години сградата не може да бъде ползвана от друг, освен от наемателите.

Къде се къса “българската нишка” в Ел Ей, та дори в САЩ?

В Лос Анджелис няма нищо българско, освен Генералното консулство и двете Църкви, като дори и те от години не сработват заедно. Кафене и ресторанти имаше, но бяха закрити. Магазин никога не е имало, освен амбулантни търговци, които и до ден днешен разнасят български пакетирани храни по Църквите.

В консулството, което едно от четирите в САЩ и отговаря за единадесет (11) Щата Генерален консул е Марин Димитров, който е политическото лице, което да работи за имиджа на България. Известна е неговото неразбирателство с ръководствата на едната от двете Църкви в Ел Ей и “българският клуб”. Основната причина, която посочват дипломатите е липсата на средства, но такива бяха намерени за да бъде назначено на заплата и Търговско аташе, на което се предоставя и безплатен апартамент. Освен, че разходите са намалени, тъй като за технически служител е назначен постоянно живуща в Ел Ей. Американските инвестиции в България не са така блестящи, а от Западното крайбрежие са почти нулеви.

Като няма пари – има инициативи, които могат да бъдат подкрепени и финансирани от българи, живеещи в САЩ.

Да не забравяме и Американските визи, чиято отмяна все още е табу за българите, въпреки че сме надеждни съюзници и партньори, не само в НАТО и не сме известни, като “терористична заплаха за Американската сигурност”, или като “ислямистки екстремисти”, макар че съществува етническа партия на мюсюлманите в България. Посланикът през последните близо десет години (2002-2008, 2010-днес) във Вашингтон г-жа Елена Поптодорова, която посрещна и изпрати разнородни правителства и политици, многократно споменава, че за отмяната на визите активно се работи. Българските избори в САЩ в последните 8 години също така не успяха да докажат успех в намирането на начин за подходящо гласуване на българските граждани, което е видно от изключително слабата активност по време на всичките проведени до сега.

Показателно за българите в САЩ е тяхното разделение, базиращо се освен на големите разстояния и слабата заможност, но и на действията на тези от които зависи, тяхната така желана среща и обединение. Църквите са разделени, политически и обществени инициативи за нашенци почти липсват, бизнесите не си сътрудничат и рядко помагат на търсещи прехрана, и не трябва да се пропуска да се отбележи, че

българите са ИЗМОРЕНИ И ИЗГУБИЛИ ДОВЕРИЕ в Родни начинания. Каквото в България – това и за всички българи по света. 

Единственото спокойно “общо” място за българите в “Града на Англеите”, да не кажем в целите САЩ, където няма разделение и борба за власт или нейното запазване, в момента остава интернет. Със сигурност над 35,000 в Ел Ей и над 300,000 сънародници в САЩ, имат нужда и от ОЩЕ НЕЩО!

ПРИПОМНЯМЕ:

Празната Коледа в Лос Анджелис

ИЗБОРИ – Цирк “България” продължава турнето в Родината си

Цирк България – поредна част /+ видео какво се случва/

ИЗБОРИ – това не е парламента на българите в САЩ

ИЗБОРИ – Българи протестират в Европа и Израел – в Америка са непокис и слушат музика