Братът на Милен Велчев скочи на всчики: “Аз искам” Орешарски … и всичко, както аз го искам!

 

Георги Велчев (ляво), братът на бившия финансов министър Милен Велчев (дясно) скочи на всчики и поиска Орешарски за премиер и всичко, както той го иска!  Съветва всич1ки наред, включително и медиите.

Георги Велчев (ляво), братът на бившия финансов министър Милен Велчев (дясно) скочи на всчики и поиска Орешарски за премиер и всичко, както той го иска!
Съветва всич1ки наред, включително и медиите.

Георги Велчев: “В Лондон МЕ питат защо при правителство, което се ръководи от вероятно един от най-компетентните премиери в новата, а вероятно и в по-старата, история на България, еврокомисарят и президентът на Р България призовават за предсрочни избори?“

Брат на министър – зет на партийно величие: “И понеже шепа протестиращи пред Народното Събрание ежедневно искат по нещо, реших да обобщя какво АЗ искам от институциите”

Лондонското Юпи индиректно препоръча обединение на ГЕРБ и БСП

Домашно забъркана политическа криза или „какво най-често МЕ питат в Лондон“ (оригинално заглавие)

7 юли 2013 г. Георги Велчев, братът на бившия финансов министър Милен Велчев скочи на всчики и поиска Орешарски за премиер и всичко, както той го иска! Велчев се нахвърли върху “шепата протестиращи”, евро-комисарката Кристалина Георгиева, президента Росен Плевнелиев. Велчев “царски” каза какво “АЗ искам” за институциите, политици, кмет, полиция, съдебна власт, медии …, просто всички.

Кой го пита и кой е г-н Велчев, и от каква позиция, за да мисли, че неговото мнение е миродавно? Това, че е завършил образование в чужбина и е направил пари “по партийна червена линия” и с помощта на неговото семейство на гърба на народа и държавата, не му дава правото да бъде съдник! Дори и човек да дължи пари, той е примирен със съдбата си!

“Изпитвам дълбоко уважение към българския еврокомисар и към институцията, представлявана от нея, ето защо изразявам дълбоко учудване от коментара в нейния блог, с който подканя ГЕРБ и БСП към взаимодействие за предсрочни избори – нещо, което Брюксел би трябвало най-често да й напомня, че трябва да се избягва,“найс” започва “лекцията към народа” на бизнесмена Георги Велчев на страниците на НОВИНИТЕ.

“Белгия е рекордьорът в Европейския Съюз, а вероятно и в света, по продължителност на неспособността да се гласува правителство след демократични избори,” дава надлежен пример Велчев. /бел.ред. Велчев визира (Кристалина Георгиева – българската евро-комисарка в ЕС).

“Затова, както и заради откровено странния призив на президента за предсрочни избори, се мотивирах и АЗ да споделя „какво най-често МЕ питат“ в Лондон, столицата на една от най-демократичните страни в света, където две партии от двата края на политическия спектър се обединиха преди 3 години в името на бъдещето на Обединеното Кралство. На фона на цивилизования политически дискурс в Лондон, това, което най-често МЕ питат, е следното:„Защо при демократично избран парламент, който е бил способен да назначи по демократичен начин правителство, което се ръководи от вероятно един от най-компетентните премиери в новата, а вероятно и в по-старата, история на България, еврокомисарят и президентът на Р България призовават за предсрочни избори?“,” споделя своят международен опит Велчев. /Вижте по-долу връзката Велчев-Орешарски-Велчев/

“Този въпрос МИ го задават с искрено недоумение, граничещо с наивно любопитство, защото даже не им хрумва да се опитат да разберат естеството и мотивацията на балканската душа, в стил „АЗ не искам на мен да ми е добре, а искам на съседа да му е зле“. И понеже шепа протестиращи пред Народното Събрание ежедневно искат по нещо, реших да обобщя какво АЗ искам от институциите на една европейска държава, за да рискувам да инвестирам капитал и годините от живота си, и какво намирам в България сега,” откровенно споделя Велчев. “АЗ” не посочва кой го пита и защо точно него трябва да ползват за консултант за положението в страната.

“АЗ ИСКАМ:”

1. Президент, който не заема страната на диктатурата на малцинството; (бел.ред. протестиращите и опозицията са мнозинство в България)

2. Премиер, който води публичен диалог с бизнеса, а не играе на карти с него; (бел.ред. публично последователно назначава бизнесмени с доказано неприлично минало на високи постове във властта, вкл. в зоната на сигурността и стратегически министерства)

3. Правителство, което не си променя стратегията в рамките на 24 часа; (бел.ред. Кабинета на Орешарски промени стратегии и за по-малко време, особено по собствените си назначения, а основната си стратегия “запазване на валстта” не се променя, на цената на допускане в управлението на етническа и националистическа партии, които са абсолютното малцинство. За някои от тях е пределно ясно, че са тотално нежалани от всички “по света и у нас” и това е последният им рейд:  “Локомотивът” Волен Сидеров шумно зацикли на последната си гара в живота

4. Министър на финансите, който не докарва бизнеса до фалит; (бел.ред. Като цяло българският бизнес не фалира, а напротив, увеличава печалбите си, както това се случва във всяка държава в “криза”, случаите на неуспешен и намаляващ бизнес са постоянни в капиталистическото общество и са дори част от “пресяването”, стимула и прогреса. Къде са посочени конкретни данни за фалити в България? Правено ли е сравнение с Великите сили, като САЩ и Великобритания, спрямо общия брой на бизнесите? Данните са зле за държавата, но не и за бизнесите: (Орешарски: “България е в най-ниската си точка след 1996 година” (+ видео))

5. Полиция, която не подслушва всеки, когото и когато си пожелае; (бел.ред. Тази полиция може да бъде открита може би само в Африка. Да погледнем пак примера на САЩ, Великобритания и ЕС. Не става въпрос само за телефони, но и за интернет и лични данни от кредитни карти, не само на журналисти и политици, но и на всички хора. Въпросът явно опира не до “кого и кога се слуша”, а “как” се слуша и дали ще се разчуе.)

6. Съдебна система, която не е жертва на рекет от изпълнителната власт; (бел.ред. Независимата съдебна система в САЩ допуска промени в Щатското и Федералното законодателство, например за емиграцията, гей-браковете и медицинската марихуана, които бяха заложени в предизборните обещания на Президента Обама и не са повлияни “от вън”. )

7. Парламент с отговорно мнозинство и подкрепа за правителството; (бел.ред. Мнозинство има, но то не участва, или не желае да има подобно, а е допуснато и се поддържа нежелано малцинство, от което “зависят”)

8. Опозиция, която не се „сърди“, а участва в парламентарния живот; (бел.ред. Опозиция може да има само, и само тогава, когато тя има възможност да има макар и малко влияние. Кворума не ражда опозиция и прогрес, вота е този който определя. За какво говорим, като в България кворума е “националистически”, а вота е съчетание от “леви” и “етнически” идеи, които са против, поне, образованието получено от автора на мнението – Харвард)

9. Кмет, който защитава реда в столицата, а не „си играе“ на опозиция; (бел.ред. Винаги кметовете на големите градове по целия свят са били носители на нещо различно от това на управляващите. Много добър пример са кметовете в САЩ, особено на емблематичния Ню Йорк, които се “заиграха” на опозиция, като застанаха срещу фирмите производителки на оръжие и срещу закона за разпространението му. Един кмет може да бъде само да влияе като инициатор, но и не законодател, и не може да реши държавните проблеми)    

10. Преса, която честно отразява новините, а не участва в немощни демонстрации. (бел.ред. Ако хората те “купуват на пазара”, не означава, че участваш в “немощни демострации”, а работиш. Пресата е независима и сама решава какво да отразява, за да може да се продава – да не забравяме, че това също е бизнес. Ако си добър политик или бизнесмен и имаш добър ПР, то ще си осигуриш “медиен комфорт”, ако не ще трябва да си го “купиш”, ако имаш пари и желание, както това направи човекът, предизвикал сътресенията в България – Делян Пеевски)

В момента това правителство изпълнява 6 от 10-те критерия, но не защото не иска да изпълни и другите, а защото изпълнението им е изцяло в ръцете на президента, опозицията и национално отговорната преса. Затова съм убеден, че това правителство е най-доброто, което България е имала през последните 20 години, след правителството на Н.В. Цар Симеон II, което покриваше по безспорен начин 10 от 10-те критерия. Чуждестранните инвеститори в България не спират и досега да ми повтарят за икономическото, финансово и институционално „чудо“ на периода 2001-05 г. В същото време, всеки работодател си спомня 20%-ния ръст на реалните заплати при управлението на същото правителство.

И затова единствено отговорното решение за настоящото правителство е да управлява, а за парламента и за президента – да го подкрепят за пълен мандат и да му дадат възможност да постигне и то 10 от 10 в очакванията на инвеститорите, а и, както подозирам, на целия български народ. За да може да върне надеждата на всеки българин. Убеден съм, че всички чуждестранни инвеститори в България от последните 20 години, включително президентът, споделят моето мнение, и подозирам, че огромното мнозинство от критиците на това правителство, включително президентът, са съгласни с мен, и се надявам всички те, както и опозицията и оскъдният брой демонстранти, да имат доблестта да си го признаят. Включително президентът. (Велчев визира предложението на Президента Плевнелиев: Единственият изход са избори, на което БСП и АТАКА остро отвърнаха)

“За да може България да бъде държава, а не просто географско понятие,” завърши Георги Велчев. 

+++

Георги Велчев

Георги Велчев, Фото: списание ТЕМА

Георги Велчев е дългогодишен инвеститор в България. Брат е на Милен Велчев (1966 г.), бивш финансов министър (2001-2005) в правителството на Симеон Сакскобурготски (НДСВ) и гуверньор за България в Световната банка и Европейската банка за Възстановяване и развитие. Те са синове на Емил Велчев, бивш търговски представител на БГА „Балкан“ в Хараре, където е работил заедно с брата на Андрей Луканов – Александър Атанасов. Георги е женен за Нина, дъщеря на Стоян Марков, бивше партийно величие, но все още не слязъл от сцената, въпреки пределната си възраст. От власт никой не се отказва, особено бившите комунисти, сега социалисти. Доц. Пламен Кенаров, бивш царски депутат, твърди, че Стоян Марков е “мозъкът на източването на „външния ни дълг”.

Георги е женен за Нина, дъщеря на Стоян Марков, бивше партийно величие, но все още не слязъл от сцената, въпреки пределната си възраст. Фото: Под Тепето

Георги е женен за Нина, дъщеря на Стоян Марков, бивше партийно величие, но все още не слязъл от сцената, въпреки пределната си възраст. Фото: Под Тепето

Стоян Марков завършва института по енергетика в Москва и бързо прави партийна и държавна кариера. Преди 1989 г. той е бил вицепремиер и председател на Държавния комитет за изследвания и високи технологии. Той е най-младият член на Политбюро, дясната ръка на Огнян Дойнов и един от висшите партийни лидери, посветени в изнасянето на парите от България чрез явни и тайни задгранични фирми. Знае за секретния списък със „108 имена на богопомазаните” висши партийци, които изнесоха милиони зад граница. По живково време го наричат “червеното юпи” заради силно изразените му комбинаторски качества. „След 1989 г. Стоян Марков напуска България и заедно с Огнян Дойнов се захващат да “организират външнотърговските фирми, създадени през 80-те години, на базата на международни проекти”. СПАС РУСЕВ пък е шофьор от УБО и вози Стоян Марков. След 10 ноември Спас преминава в СДС не без помощта на др. Андрей Луканов. При управлението на тройната коалиция с премиер Станишев, приятелят на баща му – Стоян Марков се върна в България. (ОЩЕ: СТОЯН МАРКОВ (СТЕНМАРК) – ПОРЕДНИЯТ …) 

През 1988 г. Милен завършва международни отношения във ВИИ „Карл Маркс“. Милен се жени за пловдивчанката Симона през 1991-ва и двамата заминават за Америка, където Велчев отива да учи икономика в Рочестър. През 1993 г. получава магистърска степен по бизнес управление в университета в Рочестър, САЩ, а през 1995 г. — по финансов инженеринг в Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж, САЩ. От 1995 до 2001 г. Милен Велчев работи в Мерил Линч Ко Лондон, за последно като вицепрезидент „Развиващи се пазари“. Принц Кирил лично кани Велчев в Лондон да се присъедини към икономическия екип на НДСВ. Принцът работи за друга голяма инвестиционна банка – „Лемън брадърс“. Милен изпълнява стриктно задачата, за която е изпратен в България – да разиграе за дивиденти на точно определен кръг хора външния дълг и фискалния резерв на страната. 

На яхтата в Монако наета от Спас Русев са: шефът на фирма” Амигос” Петър Петров (първият от ляво) – мафиот, играе карти с финансовия министър Милен Велчев, жълтият депутат Мирослав Севлиевски и бизнесмена Любчо Минчев-близък на Симеон и НДСВ. Отзад Иван Тодоров-Доктора (разстрелян по-късно в София мафиот) разговаря с транспортния министър Пламен Петров. Срещата между министри, депутат, политик и мафиоти е организирана от Спас Русев, който поема и разходите. Русев беше шофьор от УБО и вози Стоян Марков, най – младия член на Политбюро. След 10 ноември, Марков се покри вав Лондон, а Спас преминава в СДС не без помощта на др. Андрей Луканов.

На яхтата в Монако наета от Спас Русев са: шефът на фирма” Амигос” Петър Петров (първият от ляво) – мафиот, играе карти с финансовия министър Милен Велчев, жълтият депутат Мирослав Севлиевски и бизнесмена Любчо Минчев-близък на Симеон и НДСВ. Отзад Иван Тодоров-Доктора (разстрелян по-късно в София мафиот) разговаря с транспортния министър Пламен Петров. Срещата между министри, депутат, политик и мафиоти е организирана от Спас Русев, който поема и разходите. Русев беше шофьор от УБО и вози Стоян Марков, най – младия член на Политбюро. След 10 ноември, Марков се покри вав Лондон, а Спас преминава в СДС не без помощта на др. Андрей Луканов. Русев организира и довежда в България групата на т.н.”юпита”, която в правителството на Симеон оглави икономиката на страната – Николай Василев, Милен Велчев, Пламен Петров, Любка Качакова и други. Затова Каролев го нарича “духовен баща на икономическия екип”. Яхтеният скандал недвусмислено показа срастването на властта, политиката и капитала с мафиотските структури.

През април 2003 г. избухва т.нар. „Яхтен скандал“, при който в медиите са публикувани снимки на Милен Велчев и други политици със считания за контрабандист Иван Тодоров – “Доктора“, който имаше адресна регистрация в Лондон, преди да бъде разстрелян. Велчев твърди, че по това време не е знаел кой е Доктора. Бащата на съпругата на брат му Георги Велчев – Стоян Марков (Стенмарк) и семейството му живеят в един от най-престижните квартали на Лондон – “Саут Кенсингтън”. Съседни са луксозните апартаменти, както на “Доктора”, така и на Спас Русев – бивш шофьор на Стенмарк, а понастоящем и той олигарх, според доц. Пламен Кенаров, бивш царски депутат, който е добре запознат с ”тънките игри” на Стенмарк и братята Георги и Милен Велчеви. (ОЩЕ за ЯХТЕНАТА АФЕРА…)

В лондонската фирма ”Стенмарк” на бившия член на ЦК на БКП Стоян Марков влизат съдружниците, дъщеря му и съпругът й Георги Велчев, шефът на „Литекс” Гриша Ганчев, бизнесменът Спас Русев и Иван Тодоров – Доктора.

През 2002-2003 година под натиск на Милен Велчев и заместника му Красимир Катев се извършва трансформация на външния дълг на България от долари в евро. В резултат на замяната на брейди облигации с глобални облигации е реализирана загуба в размер на около 1 млрд. лв. (външният дълг по така наречения заем “Милен Велчев”), според доклад на “Индъстри Уоч” за М-вото на финансите. Българските брейди облигации бяха създадени през 1994 г. и бе разрешено да се търгуват на международните борси чрез Лондонския клуб, който обединява частните банки. Ако значителна част от еврооблигациите са закупени и от българи с финансови възможности, те могат да направят огромни печалби чрез замяната на брейди книжа с евробонове. Посредник по сделката със замяната на брейди облигациите е по-малкият брат на финансиста – Георги Велчев и инвестиционната банка „Мерил Линч“, където по случайно съвпадение или не бившият финансов министър работеше преди да влезе в печално завършилото управление на Симеон Сакскобургготски. По различни информации комисионата от сделката е била между 100 и 120 милиона евро. По онова време сегашният премиер Пламен Орешарски се “бореше” срещу това.

“Тези дългове са същите, които България е трупала по времето на комунизма и върху които правителството на Андрей Луканов обяви мораториум след краха на режима. Когато няма как да покриеш заема си, просто теглиш нов и обявяваш, че ще го върнеш до 5 години. Ако не се плати, става страшно, защото може да се върнем във времената на Луканов, когато фалирахме,” споделиха пре бТВ през Юни 2012 г. известните икономисти Емил Хърсев и Георги Ангелов.

Предстоящият падеж през 2013 г трябва да се финансира с нов заем от 880 млн евро.

Изплащането на заемите – тези пари стотици милиони свързват Орешарски, Дянков и Велчев. Следващият падеж е през 2015 г. и от  Орешарски в момента, или както го нарича Велчев “вероятно един от най-компетентните премиери в новата, а вероятно и в по-старата, история на България,” зависи изплащането на дълга на брат му Велчев. Или поне Орешарски да започне, докато е на власт.

На 8 юни 2012 г. водачът на българските националисти Волен Сидеров, спасител и подръжник на сегашното правителство на Орешарски, тогава обяви от парламентарната трибуна: „Настоявам Милен Велчев да бъде задържан, да се направи разследване, ако трябва, включете и шефа на ЦРУ, виждам, че е тук“. Това стана по време на дебатите в парламента по взимането на облигационен заем за погасяване на следващия падеж на дълга „Велчев“. В пленарната зала Сидеров настоя спрямо Милен Велчев да се приложи и законът за конфискация на незаконно придобито имущество, който беше приет наскоро по настояване на Брюксел. „Конфискувайте всички имущества на Велчев – лондонските му апартаменти, хотела на брат му. Ще се съберат около два милиарда. Аз отказвам да плащам далаверата му“, отсече лидерът на националистите.

Милен Велчев сега ръководи българския клон на руската Внешторгбанк  (ВТБ), като финансов партньор на ВТБ в България е Корпоративна търговска банка. 

“Дабъл трий” на “Хилтън” стъпи на Българското Черноморие. 5-звездният хотел “Хелиос” на “Златни пясъци” има 196 стаи. Собственик на хотела е Георги Велчев.

“Дабъл трий” на “Хилтън” стъпи на Българското Черноморие. 5-звездният хотел “Хелиос” на “Златни пясъци” има 196 стаи.
Собственик на хотела е Георги Велчев.

Георги Велчев е участник в първата касова приватизация през 1998 г. Но, по-късно разочарован от корупцията при правителството Костов, но се завръща с построяването за чуждестранни инвеститори, заедно със свои партньори от Лондонското Сити, на най-големия луксозен брандиран хотелски портфейл в България, менажиран в момента под марките Мелиа и Сол, а по-късно привлича и първия световен бренд на българското Черноморие – Hilton Worldwide. Георги Велчев бе световно неизвестен за широката публика до 2003 година, когато изведнъж разви невероятен бизнес нюх и започна бурно строителство по Черноморието. За две години негови фирми наляха близо 50 милиона евро в нови големи хотели. Най-известният му проект е бетонирането на Рилските езера което се извършва от фирмата му “Рила Спорт” ( Според уебсайта базиран в Сан Франциско фирмата е с 99 % собственост на “Рийлстоун Трейд Бизнес Корпорейшън”- регистрирана на Вирджинските острови, Великобритания – CorpWatch : Bulgarian Ski Complex Threatens Rila National Park). По данни на  “Списък”  Георги Велчев има 14 построени хотела по Черноморските плажове и е застроил плажа на Обзор. Другите хотели на Велчев са в Златни пясъци, Равда, Слънчев бряг и бившият къмпинг “Оазис” – почти всичко е построено върху някога държавна земя. На мястото на два бивши хотела на Икономическия университет е построил два нови с име “Краун плаза Хелиос”. “За шест години с инвестиционния фонд “Сигма кепитъл” построихме хотели с около 3 хил. стаи. Когато ги завършихме, те представляваха 30% от всички брандирани 4- и 5-звездни хотели по нашето Черноморие,” споделя Георги Велчев пред ТЕМА. “Откакто купихме хотел “Велико Търново” на Златни пясъци, всяка година семейството ми е тук,” допълва Велчев. “От хилядолетия е измислена само една величина, която горе-долу показва кой колко е добър. Поради липса на друга, парите са измерител. Бил Гейтс е най-богатият човек, следователно е и най-добър,” казва Велчев пред ТЕМА. 

Георги Велчев започва банковата си кариера в Lehman Brothers в Лондон, преминава по-късно в Morgan Stanley, а заедно с партньорите си, привлича в България и регистрираната в Лондон ВТБ Капитал да открие през 2012 г. местния офис на първата голяма международна инвестиционна банка в София. ВТБ Капитал е дъщерна инвестиционна компания на втората най-голяма банка в Русия и мажоритарен собственик на бившата държавна цигарена фабрика “Булгартабак” – “Внешторгбанк” (ВТБ). Интересите на мощната руска банка са, освен във финансите, то и в енергетиката, транспорта, хранителната промишленост и селското стопанство, заяви през март 2012 г. пред журналисти Атанас Бостанджиев, гл. изпълнителен директор на международния отдел на “ВТБ Кепитъл” в Лондон.

Георги Велчев е завършил Виенския Икономически Университет с магистърска степен по застрахователно дело и докторска по икономика и данъчно право, и е магистър по бизнес администрация от Инсеад и от Харвард. Преподавал е икономика в Университета Харвард и в СУ Климент Охридски и е съучредител и избран за първия Президент на Харвардския Клуб на България (Harvard Club of Bulgariaпри основаването му през 2001 г.

Покойният главпрокурор Татарчев в прав текст нарече бащата на Велчеви „доказан престъпник”, съобщи БЛИЦ. Цитираме изказването му: „Баща му преди 10 ноември (б.а., 1989 г.) бе представител на “Балкан” в една африканска страна и беше злоупотребил с огромни държавни средства. Следственото дело е било образувано преди 10 ноември 1989 г. , но по мое време беше изчезнало. Търсил съм го под дърво и камък.” Емил Велчев-старши е бивш търговски представител на БГА „Балкан“ първо в столицата на Зимбабве Хараре, където е работил заедно с брата на Андрей Луканов – Александър Атанасов – по онова време търговски представител в африканската държава. Велчев-старши е член на БКП, а синът Милен, макар и с десни убеждения, открито декларираше симпатиите си към Станишев. Когато се завръща у нас през 2001-ва, първото което научихме от него лично бе, че прави голяма „жертва” за родината си, понеже се отказал от 500 хиляди лири годишен доход в Лондон. Ощеу тогава трябваше някой да му припомни, че е заминал за САЩ със стипендия „Фулбрайт”, а тя предполага завръщане в България.

Публикуваното мнение на г-н Георги Велчев е лично, препечатано от “Новините” на Максим Бехар, не е редактирано, а само са добавени коментари от редакцията, и не обвързва нито това издание, нито която и да е институция, с която е свързан или някога е бил свързван.