Президента Плевнелиев: Единственият изход са избори – БСП и АТАКА остро отвърнаха

Единственият демократичен изход от кризата в страната са избори, заяви президентът Росен Плевнелиев в специално изявление за медиите, което бе предавано по БНТ. В него той направи анализ на актуалната политическа ситуация у нас и подчерта, че не приема една част от обществото да протестира, а друга се прави, че не ги забелязва.

Единственият демократичен изход от кризата в страната са избори, заяви президентът Росен Плевнелиев в специално изявление за медиите, което бе предавано по БНТ. В него той направи анализ на актуалната политическа ситуация у нас и подчерта, че не приема една част от обществото да протестира, а друга се прави, че не ги забелязва.

“Не приемам една част от обществото да протестира, а друга се прави, че не ги забелязва. Непукизмът ни докара дотук! За да се оттласнем от дъното, трябва ясна позиция, ценности и тяхното ежедневно отстояване.”

„По улиците се появиха шпицкоманди, които претендират да налагат ред в държавата, като провеждат “граждански арести”

 БСП с остър тон: “Плевнелиев не е дорасъл да бъде президент”

Председателят на “Атака” Волен Сидеров: “Веднага да се предизвикат действия за импийчмънт на президента – да, има шпицкоманди по улиците на София, с това съм съгласен”

ГЕРБ: “Държавният глава има трезва преценка и подкрепя предложението на президента за провеждането на нови избори”

5 юли 2013 г. Единственият демократичен изход от кризата в страната са избори, заяви президентът Росен Плевнелиев в специално изявление за медиите, което бе предавано по БНТ. В него той направи анализ на актуалната политическа ситуация у нас и подчерта, че не приема една част от обществото да протестира, а друга се прави, че не ги забелязва. Според Плевнелиев българското гражданско общество вече е отворило нова страница в политическия ни живот и обяви, че е обезпокоен от кризата на ценности. Същевременно призова институциите и политическите сили да се определят спрямо поведението на националистите, които остро разкритикува.

“Категорично не мога да приема твърдението, че едни хора били пред парламента, а други били гласували за управляващите и те затова дължат обяснение само на тях. Това е линия, която води към разединение на българската нация. Аз знам какво мога и какво не мога като президент и със сигурност не мога да приема една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда.

Като президент, аз съм загрижен и обезпокоен за България. Една България, в която политиката е изпаднала очевидно в криза на ценностите и в която, цитирам писмото на български интелектуалци до мен: „По улиците се появиха шпицкоманди, които претендират да налагат ред в държавата, като провеждат “граждански арести”.

Ако сега си замълчим и не реагираме, махнем удобно с ръка и си кажем
„Какво толкова?”, след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване. Непукизмът ни докара дотук! За да се оттласнем от дъното, трябва ясна позиция, ценности и тяхното ежедневно отстояване.

Конституцията не ми позволява да заема страната на една или друга партия, както и кога да има избори и кога да се подават оставки, но освен изборите, е много важно и какво ще стане след тях. Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо, че този най-демократичен инструмент на правовата държава може да бъде „вреден”. Не, не може – това е единственият способ за разрешаване на нерешими конфликти, за развързване и на най-сложния възел. Когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, тогава единственият демократичен изход са изборите. Да плашим хората с избори означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна, че демокрацията не е добра форма на обществените отношения. Аз не вярвам в това”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

МНЕНИЯ

На извънредна пресконференция депутатът от Коалиция за България Антон Кутев (БСП) с остър тон заяви, че президентът Росен Плевнелиев не е дорасъл да бъде президент на всички български граждани, а изявлението му показва, че държавният глава не познава добре и не уважава Конституцията, видяхме в предаването на БНТ. Според  Кутев президента е игнорирал парламентарния характер на републиката и избора на българските граждани само преди 2 месеца. Показал е също така, че не обединява, а разединява нацията. Според Кутев бързи избори сега са единственият  начин партийните началници на президента Плевнелиев – Борисов и Цветанов да се върнат на власт, за да заметат следите от управлението си.

Председателят на “Атака” Волен Сидеров заяви, че е шокиран от антиконституционното, според него, изявление на президента Росен Плевнелиев. По думите му президентът защитава екстремисти, разделя българската нация и подклажда етническо напрежение. Според лидера на “Атака” това трябвало веднага да предизвика действия за импийчмънт на президента и той щял да обсъди въпроса с останалите парламентарно представени партии. “Той казва, че има шпицкоманди по улиците на София, с това съм съгласен – да, те са всяка вечер от шест и половина до късни часове на нощта, вилнеят и замерят с камъни, и има ранени вече от наша страна от тия шпицкоманди, и трябва да се вземат мерки. Това го повтарям много пъти”, заяви Сидеров.

От ГЕРБ коментираха, че държавният глава има трезва преценка за това, че в момента е необходима стабилност. Владислав Горанов заяви, че подкрепя предложението на президента за провеждането на нови избори. ГЕРБ са категорични, че ще се върнат в парламента само за обсъждането на промените в изборния кодекс. ГЕРБ са категорични, че политическата криза е създадена от управляващата коалиция между БСП, ДПС и “Атака”. Те отказват да поемат вината за политическата нестабилност, в която са обвинявани от управляващите.