Орешарски: “България е в най-ниската си точка след 1996 година” (+ видео)

ТУПАН - голям ама празен! На това заприлича нашенската работа  по света и у нас.  Карикатура: Анатоли Станкулов

ТУПАН – голям ама празен! На това заприлича нашенската работа
по света и у нас.
Карикатура: Анатоли Станкулов

3 юли 2013 г. “Пожар” след пожар палят от новото правителство в България, като отчитат страшни данни за икономиката и казват колко са нещастни с наследството, което са получили от предишните, и колко им е трудно. Обаче, “огнеборците” от чужбина веднага гасят, като опровергават “страдащите” от огъня.

Премиерът продължава да се “възбужда”, когато става въпрос за бюджет, преди да заеме поста, и сега. (вижте видео по-долу).

“В последните няколко години се формираха негативни тенденции за държавата. Тя е в най-ниската си точка след 1996 година,” заяви премиерът Пламен Орешарски в интервю за Нова телевизия в понеделник, която гледаме “в ефир” на смартфоните в САЩ. А самият той е в най-високата си точка в кариерата, вече министър-председател.

“Когато преди 4 години се говореше за заварени договори и се спомене сума от над 2 млрд. лева, тази седмица получих справка от всички министерства, от която се вижда, че неразплатените задължения са малко над 2,4 млрд. лева”, посочи роденият на 21 февруари 1960 г. в Дупница Орешарски. Той допълни, че дупката в хазната пък се изчислява на 1-2 млрд. лева.

По думите на бившия зам-министър на финансите в кабинета на Иван Костов (1997-2001) и настоящ премиер от правителството с мандат на БСП и с подкрепата на ДПС Орешарски, почти сигурно е бюджетът да бъде прекроен. „В момента разработваме варианти, така че да можем да финализираме годината по един нормален начин”, каза премиерът, бивш зам-ректор на Университета за национално и световно стопанство (2001-05), според който актуализацията ще бъде разработена в следващите седмица-две. Административните разходи на всички министерства с 5%, което ще бъдат съкратени задължително, а за по-големи съкращения ще се търсят резерви.

“Има напрежение по отношение на приходите в бюджета и рискове да не се изпълнят. Причина за неизпълнението на бюджета са недобро планиране и по-неблагоприятната икономическа ситуация, от тази, която се е предвиждала в бюджета”, обясни министърът на финансите Петър Чобанов по време на брифинг в ресорното министерство след изказването на премиера Орешарски.

Министерство на финансите изнесе данни за бюджета, които показват, че само за месец май е отчетен излишък в бюджета от 331,9 млн. лева при 284,6 млн. лева през същия месец м.г. Постъпилите приходи и помощи на консолидирано ниво към края на месец май са в размер на над 11,8 млрд. лева, което е 38,6% от разчетите за 2013 г. Съпоставени със същия период на 2012 г. приходите и помощите по консолидираната фискална програма към май 2013 г. бележат номинален ръст от 7,2%, отчитат от министерството. Разходите в бюджета до края на май възлизат на близо 11,757 млрд. лева. Спрямо края на месец май 2012 г. общо разходите по консолидирания бюджет са по-високи със 7,4%. Фискалният резерв към края на май е 5,8 млрд. лева. България е внесла в бюджета на ЕС 465,3 млн. лева от  от централния си бюджет, като 5-месечна част от годишната си вноска за 2013г., или малко по-малко от половината.

Данните за сектора “Енергетика”, Пламен Орешарски, отрасъл в Бобов дол, добре известния град с рудниците си,   определи като “обезпокоителни”, а задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) означавали, че има системни неразплащания към производителите. “Това заварвам и ще се опитаме без да истеризираме да излезем от тази дупка”, коментира Орешарски, който получава допълнителна квалификация по банково управление в САЩ и по емитиране на държавни ценни книжа към банката Нейшънъл сейвингс (National Savings and Investments, преди Пощенска спестовна банка) във Великобритания.

За протестите Орешарски каза, че “с такава обстановка не може да се свикне”. “Представях си, че ще бъде труден мандат. Самият факт, че още на третия ден група хора искаха оставката ми, беше първия сигнал. Разбира се след нашето грешно назначение протестите се засилиха и струва ми се, че в момента ситуацията е доста изнервена, а това е негативно за развитието на страната”, коментира министър-председателя.

В телевизионно предаване казаха: “когато става въпрос за бюджет господин Орешарски се възбужда”. Но и не му пука на премиера, като това той показа, когато наместваше ядките си, което се видя от видео материал излъчен в предаването “Господари на ефира” по Нова телевизия – вижте:

Той отрече кабинетът да работи за “определени кръгове” и отбеляза, че правителството управлява от името на избирателите. Орешарски заяви пред Нова Твлевизия, че няма усещането, че е загубил всички в България. Според него няколко години са се формирали икономически и социални проблеми и сега от 15 години насам сме в най-тежкото състояние, като не иска да си спомня за 1996/97 г. (бел.ред. по време на кризата при Жан Виденов, когато Орешарски оглавява Управление „Държавно съкровище и дълг“ към МФ (1993—1997), на тази длъжност по време на три правителства, на Любен Беров (БСП, ДПС), Ренета Инджова (служебно) и Жан Виденов (БСП, БЗНС, Екогласност).

Задълженията на Националната електрическа компания /НЕК/ в момента са 1,9 млрд. лева и дружеството се намира в критично финансово състояние. Това обяви на брифинг в неделя министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев точно месец след встъпването му в длъжност. Министър Стойнев “вдигна пожар” като обяви, че България може да получи санкции от Европа и НЕК да плаща приблизително 300 000 лв. на месец, като обяви предишното служебно правителство. Още на следващия ден от Европейската комисия отрекоха, че от 1 юли започват да се трупат дневни глоби за България заради енергетиката и казаха, че не знаят за никакъв краен срок, който е изтекъл в неделя, и “пожарът” се оказа смърдяща “димка”, предаде БНР.

В годишния си кредитен анализ, публикуван на 3 юли, международната рейтингова агенция Moody’s за България посочва положителните тенденции в страната, очаквания за ръст на икономиката през 2014г., като изразява само опасенията си от социалното напрежение и липсата на партия, която да има високо обществено доверие.

Цял свят им го казва същото на българските политици, което искат и протестиращите в България – ЛИПСВАТ ПОЛИТИЦИ! Или си чешат орехчетата.

Политиците продължават да “плачат” и да отклоняват вниманието от реалната ситуация в страната – кризата на духа и човека, за да запазят мястото си на политическата карта. Направо да ги съжали човек!

“Давай да разваляме седянката …”