Европа силно притеснена за България – “войната” от родните улици се пренесе в ЕП

 

Хумористичната ситуация на политическата сцена в Европа продължава, като днес дневен ред бе България. Карикатура: Антоли Станкулов

Хумористичната ситуация на политическата сцена в Европа продължава, като днес дневен ред бе България. Карикатура: Антоли Станкулов

Спорът за управлението на България в Европейския парламент идва в навечерието на европейските парламентарни избори догодина, в които ще участват ЕНП и ПЕС с представители в страната, където вероятно изборите ще бъдат по-рано

2 юли 2013 г. Днес Европа изказа силните си притеснения за положението в България след като новото правителство предизвика неспирни народни демонстрации в няколко града на страната. Утре ще бъде 20-ти пореден ден за вече провеждащите се мирни протести и сутрин и вечер, като вече се изказват опасения за ескалиране на напрежението, след като протестиращи обещаха целодневно да блокират подстъпите към Народното Събрание (НС).

Споровете за управлението на страната, изразени по улиците, медиите и в Парламента в България, днес вече се преместиха и в Европейския парламент, където подръжниците на “лявото” и “дясното” атакуваха своите опоненти в навечерието на европейските парламентарни избори догодина. 

 

За 19-ти пореден ден хиляди граждани се стекоха пред Министерски съвет с искане за оставката на кабинета „Орешарски

За 19-ти пореден ден хиляди граждани се стекоха пред Министерски съвет с искане за оставката на кабинета „Орешарски”.Протестиращите преминаха през централите на ГЕРБ, БСП и ДПС, като завършиха шествието си на Орлов мост. Според протестиращите не може да се говори за „изморяване на българщината”. Гражданите бяха категорични, че не подкрепят нито една от партиите в парламента и са излезли против политическата система в страната.

Днес за 19-ти пореден ден хиляди граждани се стекоха пред Министерски съвет с искане за оставката на кабинета „Орешарски”, като към 20:00 ч.б.вр. около 6 500 души са били мирно протестиращите в центъра на столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. „Няма да се приберем, докато не видим сменена системата. На челни позиции трябва да са истински българи и да не се обслужват никакви чужди интереси”, обясни един от протестиращите пред камерите на телевизиите. Недоволните от управлението започнаха да събират и подписка за сваляне на имунитета на лидера на “Атака” Волен Сидеров, като до момента над 2 500 души са се подписали под искането. Междувременно на традиционен вече контрапротест в подкрепа на правителството, пред НДК се събраха около стотина души.

Нагъл до безумие, лидерът на “Атака” Волен Сидеров продължава своята мисия с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, в което посочва, че според Конституцията народните представители не носят наказателна отговорност за начина, по който са гласували и за изказаните мнения – независимо къде се намират, когато правят изказването и настоява за тяхно официално становище дали е извършил нарушение на закона и има ли основание да се иска сваляне на депутатския му имунитет. Това съобщиха от пресцентъра на “Атака”, цитиран от БТА. (Още: “Локомотивът” Волен Сидеров шумно зацикли на последната си гара в живота)

 

Европейският парламент, Европарламентът или ЕП е единствената пряко избирана институция, която представлява гражданите на Европейския съюз. Заедно със Съвета на Европейския съюз той осъществява законодателната власт на ЕС. ЕП представлява 500 милиона души, колкото е близо общото население на 27-те държави-членки на Европейския съюз.Членовете на Европейския парламент се избират чрез преки избори на всеки 5 години. Парламентът се състои от 754 депутати от втория по големина демократичен електорат в света след индийския и е най-големият международен електорат в света - 342 милиона избиратели през 2004 г.Евродепутатите не образуват национални фракции, а се групират по политически признак. Най-голяма е групата „Европейска народна партия - Европейски демократи“ (ЕНП-ЕД) с 275 евродепутати, следвана от групата „Партия на европейските социалисти“ (ПЕС) с 217 члена, Алианса на либералите и демократите за Европа със 104, групата на Съюза „Европа на нациите“ с 44, групата на Зелените / Европейския свободен алианс с 42 и др.Българските евродепутати получават най-ниските заплати -600 евро месечно, което се равнява на три средни месечни заплати в обществения сектор. За сравнение: италианските депутати, които са най-добре платени, получават около 13 хиляди евро бруто.Само че заплатите не са всичко, което получава един евродепутат. И всички евродепутати, независимо от коя страна, получават едни и същи като размер допълнителни възнаграждения от бюджета на Европарламента.За всеки работен ден в Брюксел или Страсбург, потвърден чрез вписване в регистъра на парламента, се получават по 279 евро. Предвидени са, например, за плащане на нощувки. Да не говорим за всички останали допълнителни средства, които би трябвало да направят живота на евродепутата по-лек. Например: близо четири хиляди евро за разходи по откриването на офиси в страната, от която идва евродепутатът. Освен това на депутат се полагат по максимум 15 500 евро за заплати на асистенти.Към всичко това се прибавя и фактът, че евродепутатите могат да работят и на други места, получавайки допълнителни приходи без ограничения. Единственото условие е, тези допълнителни дейности, но не и възнагражденията от тях, да бъдат официално оповестени, за да се знае, кой за кого лобира.

Европейският парламент, Европарламентът или ЕП е единствената пряко избирана институция, която представлява гражданите на Европейския съюз. Заедно със Съвета на Европейския съюз той осъществява законодателната власт на ЕС. ЕП представлява 500 милиона души, колкото е близо общото население на 27-те държави-членки на Европейския съюз.Членовете на Европейския парламент се избират чрез преки избори на всеки 5 години. Парламентът се състои от 754 депутати от втория по големина демократичен електорат в света след индийския и е най-големият международен електорат в света – 342 милиона избиратели през 2004 г.Евродепутатите не образуват национални фракции, а се групират по политически признак. Най-голяма е групата „Европейска народна партия – Европейски демократи“ (ЕНП-ЕД) с 275 евродепутати, следвана от групата „Партия на европейските социалисти“ (ПЕС) с 217 члена, Алианса на либералите и демократите за Европа със 104, групата на Съюза „Европа на нациите“ с 44, групата на Зелените / Европейския свободен алианс с 42 и др.Българските евродепутати получават най-ниските заплати -600 евро месечно, което се равнява на три средни месечни заплати в обществения сектор. За сравнение: италианските депутати, които са най-добре платени, получават около 13 хиляди евро бруто.Само че заплатите не са всичко, което получава един евродепутат. И всички евродепутати, независимо от коя страна, получават едни и същи като размер допълнителни възнаграждения от бюджета на Европарламента.За всеки работен ден в Брюксел или Страсбург, потвърден чрез вписване в регистъра на парламента, се получават по 279 евро. Предвидени са, например, за плащане на нощувки. Да не говорим за всички останали допълнителни средства, които би трябвало да направят живота на евродепутата по-лек. Например: близо четири хиляди евро за разходи по откриването на офиси в страната, от която идва евродепутатът. Освен това
на депутат се полагат по максимум 15 500 евро за заплати на асистенти.Към всичко това се прибавя и фактът, че евродепутатите могат да работят и на други места, получавайки допълнителни приходи без ограничения. Единственото условие е, тези допълнителни дейности, но не и възнагражденията от тях, да бъдат официално оповестени, за да се знае, кой за кого лобира.

Политическите събития в България предизвикват дълбоките притеснения на Европейската комисия (ЕК) и което е по-важно – на българските граждани,” пише в позиция на ЕК относно събитията у нас от идването на власт на кабинета „Орешарски”, цитирана от bTV.

Докладът е представен пред Европарламента от зам.-председателя на ЕК Вивиан Рединг, която отговаря за ресора правосъдие и вътрешни работи, а днес евродепутатите обсъдиха при разгорещен дебат случващото се в България.

„Искаме нови избори в България,” директно заяви Манфред Вебер, евродепутат от групата на Европейската Народна Партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП), която съставлява най-голямата група в ЕП. Това се случи по време на днешния дебат в Страсбург за ситуацията в България. Дясно-центристката ЕНП има 72 партии-членки от 39 държави, между които и българските ГЕРБ, ДСБ, СДС, ДП и БЗНС-НС.

Вебер започна изказването си с това какво се случва в България. По думите му още първите решения на това правителство са доста обезпокояващи. „Десетки хиляди граждани протестират заради случващото се в страната, а това не е добър признак за демокрацията и върховенството в закона. Надявам се, че Вивиан Рединг, зам-председателят на ЕК, ще продължи да следи случващото се в България”, каза още Манфред Вебер.

„ГЕРБ вече един месец не е в този парламент. Ние се нуждаем от опозиция”, коментира Евгени Кирилов (БСП) от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. От 29 септември 2012 г. президент на Партията на Европейските Социалисти (ПЕС) е Сергей Димитиревич Станишев, който е и лидер на БСП.

„Страдате от особен вид раздвоение. Преди малко в дебата за Унгария защитавахте едни принципи, за България – други. С какво право точно Вие ще се обявявате против законно избраното българско правителство, волята на българския народ и ще искате предсрочни избори? Аз искам ли предсрочни избори в Германия”, обърна се евродепутатът Илияна Йотова (БСП) към Вебер.

 

Европейският съюз (ЕС) е политически и икономически съюз между 28 европейски държави. Той е самостоятелно юридическо лице, притежаващо правомощия да действа независимо от съставящите го държави в рамките на предоставените му от последните компетенции. Държавите-членки са му предоставили голям кръг от правомощия, включително и в областта на външните работи и политиката на сигурност. Всяка държава-членка внася задължителна годишна вноска.Вноската на България в бюджета на ЕС също се запазва на сегашното равнище от малко под 400 млн. евро годишно, което прави по 1 млн. и 96 хиляди Евро на ден. Това са 3 евроцента дневно от всеки жив български гражданин на ден, а средното за ЕС е 67 евроцента.

Европейският съюз (ЕС) е политически и икономически съюз между 28 европейски държави. Той е самостоятелно юридическо лице, притежаващо правомощия да действа независимо от съставящите го държави в рамките на предоставените му от последните компетенции. Държавите-членки са му предоставили голям кръг от правомощия, включително и в областта на външните работи и политиката на сигурност. Всяка държава-членка внася задължителна годишна вноска.Вноската на България в бюджета на ЕС също се запазва на сегашното равнище от малко под 400 млн. евро годишно, което прави по 1 млн. и 96 хиляди Евро на ден. 3 евроцента се плащат дневно от всеки жив български гражданин на ден, а средното за ЕС е 67 евроцента, по думите на наш Евро-депутат.

„Въпросът за България е много различен. Какво се случи в България – неправилно избран човек бе сложен на главен пост в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това може да означава една смесена игра. Неподходящ човек бе определен да заеме изключително важен пост, наред с реорганизация на агенцията, което не е в полза на борбата с организираната престъпност”, обясни Клауд Мораес от групата на социалистите.

„Нашите закони се прилагат, институциите функционират нормално. В България избрахме законността, демокрацията, в страната има Народно събрание, което работи активно. Протестират част от гражданите, което също е законно и демократично. Правителството се съобрази с част от исканията им. Партия “Атака” не подкрепя това правителство, тя не е в коалиция с партията мандатоносител, нито с ДПС. На правителството трябва да се даде шанс”, обясни Филиз Хюсменова (ДПС), цитирана от „Фокус”.

Спорът за управлението на България в Европейския парламент идва в навечерието на европейските парламентарни избори догодина, в които ще участват ЕНП и ПЕС с представители в страната, където вероятно изборите ще бъдат по-рано.

Хумористичната ситуация на политическата сцена в Европа продължава, като днес дневен ред бе България.