Българин – първият гей имигрант в САЩ със зелена карта за брак

Траян (Трей) Попов и Джулиан Маршса са първата хомосексуална двойка в САЩ, която ще получи одобрение относно тяхното искане за издаване на зелена карта. Фото: uk.onlinenigeria.com

Джулиан Марш и Траян (Трей) Попов са първата хомосексуална двойка в САЩ, която ще получи одобрение относно тяхното искане за издаване на зелена карта. Фото: uk.onlinenigeria.com

Траян (Трей) Попов е със студентска виза и се влюбили с Джулиан Марш, който му признал че го обича след 6 месеца, живеят във Флорида с още две кученца, специално сключили брак в Ню Йорк през декември 2012

1 юли 2013 г. Учещ в САЩ българин и неговият американски брачен партньор са първата хомосексуална двойка в страната, която ще получи одобрение относно тяхното искане за издаване на зелена карта, след като Върховният съд на САЩ взе ключово важно решение за еднополовите бракове, предаде Асошиейтед прес (АП), като цитира техните адвокати.

Траян Попов, който е със студентска виза в САЩ и се учи в Nova Southeastern University няма да може легално да работи в САЩ или да пътува до България поне през следващите 6 месеца, докато зелената му карта бъде издадена “по семейна линия, според имиграционните закони. Съпругата му Джулиян Марш е добре известен гей музикален продуцент и DJ, който спонсорира българския си законен съпруг Попов, пише Маями Хералд.

А законният брак на 41-годишния “Трей”, както наричат Попов, с Джулиан Марш в Ню Йорк, все още не се признава за валиден във Флорида, където живее двойката, посочва Huffington Post, цитирайки АП. “Невероятно е какво въздействие има всичко това върху нас”, заяви за АП Марш. “Тук във Флорида властите ни карат да се чувстваме все повече като хора втора категория. Те не ни искат тук”, допълва той. Първата медия, която съобщи новината бе Маями Хералд.

Два дни след като Върховният съд отмени разпоредба на федерален закон, който лишава от федерални облаги женените хомосексуални двойки и формулировката на закона, че бракът е само между мъж и жена, Попов и Марш получиха известие в петък следобед на 55-я Рожден ден на Марш, че тяхното искане за зелена карта е одобрено от имиграционните служби и от службите по гражданското състояние. Министерството на вътрешната сигурност не можа да потвърди информацията, че става дума за първия подобен случай. Но адвокатът на двойката Лави Солоуей подчерта, че организацията за която работи, е изготвила около 100 искания за издаване на зелена карта за еднополови двойки от 2010 г. досега и очаква в идните дни още искания да бъдат одобрени от американските власти.

DOMA Bulgarian US 1st green card for gayРешението на Върховния съд е в сила за еднополовите семейни двойки, които живеят в 13-те щата, разрешаващи еднополови бракове, но за двойки като Попов и Марш, които са пътували до друг щат, за да се оженят, това решение има горчив привкус.

“Искаме бракът ни да бъде признат дори в щата, в който не е бил сключен”, казва Траян, който подписал с Марш на 29 декември 2012 г. в Бруклин, Ню Йорк. Гласоподавателите на Флорида одобриха конституционна поправка през 2008 г., забраняваща еднополовите бракове. Допитване показа, че ако въпросът отново се подложи на гласуване, то 60 процента ще подкрепят отмяната на забраната.

Попов и Марш се запознали през 2011 г. на парти и скоро започнали да излизат заедно. “Аз казах:” Хей, седни до мен за малко.” Започнахме в чата и това беше,” си спомня Марш, цитиран от Маями Хералд. “Ние просто се харесахме и аз веднага разбрах, че това е мъжът, с който искам да живея”, добавя Марш.

Шест месеца по-късно “аз казах:” Обичам те и искам да дойдеш у нас,” споделя Марш. Тогава той помолил Попов да се премести да живее при него и през 2012 г. двойката се омъжила в Бруклин, в Ню Йорк. Попов сега подготвя магистратура за социални науки. Досега той имаше право да остане в САЩ само до края на обучението си и после трябваше да се върне в България. След като Върховният съд нанесе удар на Закона за защита на брака, нещата се промениха и сега негова “втора Родина” става САЩ.

“Исках да остана с него завинаги в страната, в която да изберем да живеем”, казва Марш. Двойката дори започнала да планира къде да се премести да живее. Марш също има корени в Европа, а освен това има и канадско гражданство. Но двойката искала да остане във Флорида, в град Форт Лаудърдейл, където живее с двете си аристократски кучета – йоркски териера. Така че Попов и Марш се обърнали към организация на адвоката Лави Солоуей, който полага усилия, за да спре разделянето на хомосексуалните двойки и депортирането на един от брачните партньори в съответствие с досегашния вариант на Закона за защита на брака. Лави Солоуей признава, че когато е научил за удара, нанесен на закона от страна на Върховния съд и когато е разбрал, че Попов и Марш ще могат да останат заедно в САЩ, той започнал да плаче.

Попов пък твърди, че той и Марш чувстват, че правата им са били защитени подобаващо. Сега те искат да променят нещата и във Флорида.

НЕЖНО ЛЮБОПИТНО

 Джеймс

Джеймс “Уоли” Брюстър, който бе номиниран за Посланик на САЩ в Доминиканската република

Между най-нашумялите имена в момента в средите на защитниците на гейовете в САЩ също е от “Социалистическата част на Света”. Това е Мариела Кастро, дъщерята на кубинския лидер Раул Кастро, брат на Фидел,  адвокат който се грижи за правата на хомо-фигурите в Куба и е официално призната и в САЩ, пише Маями Хералд.

Другото име е Джеймс “Уоли” Брюстър, който бе номиниран за Посланик на САЩ в Доминиканската република, което възбуди неодобрението на религиозните групи в консервативната Карибска държава, които поискаха от президента Медина да откаже приемането му в страната. Брюстър е 7-ят Американски посланик, който официално е признал, че е гей.

Джон Бери, бивш директор на Службата на САЩ за управление на персонала (личен състав, 2009-2013), е номиниран от президента Барак Обама през месец юни 2013 г. да стане следващия посланик в Австралия. Той е открит гей и живее с партнъора си Къртис Йей повече от десетилетие.

Лупе Валдес

Лупе Валдес

От “хората с пагони” изпъква името на Лупе Валдес (65), Първата жена шериф. Валдес е открита лизбийка и е дъщеря на латино-имигранти работници от полето. През 2010 г. в САЩ бе приет и закон, който нареди хомосексуалните военнослужещи да не бъдат принуждавани да прикриват своята сексуална ориентация, който бе победа за президента Демократ Обама. Противниците на промяната сред консервативните републиканци са на “увисналото във въздуха” мнение, че по този начин се уронвал бойният морал. Обама победи и с одобрението си за гей-браковете, което бе едно от големите му предимства на последните избори.

buchanan

Джеймс Букенън

По данни на Проф, Андрю Рейнолдс от University of North Carolina at Chapel Hill от 2008 г., 67 членове на Парламенти в 18 държави открито са признали, че не са хетеросексуални. От тях, 50 припознават себе си за мъже-гейове, 14 са лизбийки, двама са би-сексуални и един е транссексуален. 

На публичната сцена днес изпъкват имена на политиците, като Кристи Куин от Ню Йорк на Източния бряг и финансовата гуру Сузи Орман.

sf-golden-gay

San Francisco Golden Gay, ФОТО: http://getgaytravel.com

Сред най-популярните имена на хомосексуалисти в САЩ са на телевизионните звезди Елен ДеДженерис, Нил Патрик Харис и “лицата” на Си Ен Ен Андерсьн Купър и Дон Лемон. Холивудската двойка Порша де Роси и Елен ДеДженерис са заедно откакто Роси разкри през 2005 г., че е лесбийка, а Елен пък се “разкри” чрез филма “Елен” през 1997 г.  Двете са женени от 2008 г.

Музикантите Трейси Чапман и Лейди Гага. Певецът и активист Сър Елтън Джон се бракува за приятеля си Дейвид Фърниш през 2005 г., а през декември 2010 г. сурогатна майка им роди син. Рики Мартин има две деца близнаци от сурогатна майка и до скоро се обявяваше като самотен баща, докато призна, че е гей през 2011 г. Той и приятелят му се ожениха през 2012 г.
Актрисите Куин Латифа, Синтиа Никсън, Джуди Фостер и Линдзи Лохан.

Звездата на CNN призна в мейл до известния гей-блогър Андрю Съливан, че и той самият е с хомосексуална ориентация: “Аз съм гей, винаги съм бил такъв и такъв ще си остана”, пише Андерсън  Купър.

Сред американските хомо-спортисти изпъкват имената на тенис-легендите Мартина Навратилова,  Били Джейн Кинг и Лиса Реймънд, баскетболистката Шерил Слуупс и боксьорът Орландо Круз..

От гей изданието Queerty обявиха най-богатите личности в гей средите. Класацията е на база списъка на най-богатите в света на сп. Forbes. Ще споменем някои от тях. Има някои хора, които никога не са признавали официално, че са хомосексуални, като главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук. Има и личности, за чието състояние няма точни данни, като Сюзан Арнолд (Proctor & Gamble) и холивудският продуцент Скот Рудин.

Изпъква името на младежа Криз Хюз (28г.) – през 2003 г. Хюз и негов състудент на име Марк Закърбърг стартират един сайт – The Facebook, благодарение на това днес той и годеникът му Шон Елдридж имат доста добър стандарт на живот.

Отбелязваме една от трите Големи Задушници, които православните християни почитат всяка година - Черешовата задушница.Така самите ние даваме окончателното определение за съдбата на човека, и определяме нашето отношение към починал близък, който почитаме, съобразно живота и делата му на земята. Потвърждаваме неговото значение особено за нас, както и за околните и показваме нашата величина на големи живи хора с почита си към тези, които са напуснали Земния свят. Показваме, че ние сме Православни християни.

Да си признаеш, че си хомосексуален в някои части на света е равносилно на самоубийство. Не и в Америка, където с подобна вест не можеш да събудиш интерес – дори и да искаш. Да си гей в България означава срам и страх – да не си – непоносимост и омраза. В България хомосексуалността се приема като нередност, “внос от Запада”, за която няма обществен лиценз, а какво да говорим за издигането на тази „нередност“ до ранга на легитимна брачна институция. Грях, основаващ се на Християнската религия, на Библията, на Православната Българска Църква, както и на традициите в Балканската държава. На целите Балкани хомосексуалистите са трън в очите на хората, за тях самите и техните семейства, и скоро “обратните” няма да бъдат свалени от ръба на обществото.

Арнолд Шварценегер е казал – “Мисля, че гей браковете трябва да бъде между един мъж и една жена.”

Gay American History: The Country’s Gay Secrets – Huffington Post

List of gay, lesbian or bisexual people

Famous Gay Americans & Homosexuals Born in the USA – Ranker

25 Famous Gay Celebrities In The World (PHOTOS)