Гей – семействата узаконени в Калифорния

14 октомври 2012 г.

14 октомври 2012 г. “Владика” Висарион (Добрев) – “свещеникът” от “Алтернативния Синод”, който служеше по тпва време в Българската Православна Църква “Св. Георги” в Лос Анджелес, освещава храната заедно с г-н Асен Рангелов – Певец в Храма (дясно, държи микрофона), по време на посещението на български политици дошли от София, заедно с ген. консул в Ел Ей г-н Марин Димитров, посрещнати от вече бившата Президентка г-жа Славея Стоун. Преди време г-н Рангелов направи изповед за това, че той е гей, по думите на членове на Храма и писмо и снимки, които той лично е изпратил. Г-н Рангелов наскоро бе сменен като Секретар на Църковното настоятелство на Храма и член на Борда на Директорите на регистрираната като Фондация (non-profit) по законите на Калифорния Църква и от тогава не е видян да посещава Храма, както и г-жа Стоун. Към момента месец Юни 2013 г. в “Св. Георги” временно служи Епископ Данаил, специално изпратен от Владиката Йосиф в Ню Йорк и БПЦ. Първата служба на Епископ Данаил в “Св. Георги” беше съвместна с г-н Рангелов, който бе допуснат тогва да влезе и в Олтара, но тя се оказа до момента единствена за тях двамата заедно. Очаква се да бъде изпратен нов Свещеник за постоянно. Новият президент на Църковното настоятелство е г-жа Десислава Митова, както и са избрани членове на Борда на Директорите и действащите комисии. Салонът “Никола Байкушев” е на 2-ия етаж над самия Храм, разполага със собствена кухня, в която редовно се приготвят обяди за Неделите след Служба. Салонът се използва и за партита, като последното бе при специално нароченото посещение на 17-членен хор от Аляска, на което присъстваха едва 10 човека. Хорът е към Академия за обучение, която канонично принадлежи към БПЦ. Българската Православна Църква не толерира по какъвто и да е начин еднополовите бракове, отношенията и демонстрацията на гей-обществата. Присъствието в Православните Храмове се е превърнало в символ на мъжественост и семейна любов и уважение. ФОТО: Евгени Веселинов /кликвайте в/у снимката за по-големи размери/

26 юни 2013 г. Върховният съд на САЩ разчисти пътя за еднополовите бракове в Калифорния, след като постанови, че дълго дискутираното предложение, известно като “Proposition 8” не може да бъде обжалвано на по-ниска съдебна инстанция, която да взема решение, съобщи локалната телевизия в Лос Анджелис “Ей Би Си 7”.

Силно разделеният Върховен съд подкрепи съдебното решение за гей-браковете в Калифорния, което легализира еднополовите бракове в най-големия щат на страната, и също така отмени федерален закон, който отказва на сключилите еднополов брак в 12 щата на САЩ, където това е разрешено. Решението означава, че при законен брак еднополови двойки трябва да получат същите федерални семейни обезщетения, предимства и облекчения, като хетеросексуалните двойки. Съдът анулира разпоредбата за Защита на Брака (Defense of Marriage Act – DOMА – ДОМА), която бе подписана от Президента Бил Клинтън на 21 септември 1996 г. ДОМА бе валидна 17 години и обявяваше еднополовият брак за противоконституционен и спираше женените гей-двойки от всякакъв произход, народност и религия, от получаване на редица данъчни, имиграционни, здравни и пенсионни привилегии, които винаги са били ползвани от американските семейства на трдиционно приеманите хетеросексуалните двойки. През 2011 г. Клинтън и ключови законодатели промениха позициите си тогава и препоръчаха отмяна на собствената си разпоредба. Съпругата му Хилъри Клинтън тогава (2009-2013) бе държавен секретар на Президента Обама.

Преди това Хилъри бе Първа дама на САЩ (1993-2001), като преди три дни на 23 юни 2013 г. тя подхрани и спекулациите, че може да участва в надпреварата за Белия дом през 2016 г., като заяви пред публика в Канада, че “би искала да види жена президент в САЩ в рамките на своя живот”. Хилъри Клинтън (тогава с фамилия Родам) е активист в младата група на Републиканската партия и участва в организирането на кампанията на републиканския кандидат президент Бари Голдман през 1964 г, като през Декември 1968 Хилъри става демократ. През пролетта на 1974 г., Хилъри Родам става член в щаба за разследване на президентското дискредитиране, консултирайки съдебната комисия на Долната камарата на конгреса на САЩ по време на скандала Уотъргейт, който води до импийчмънт на президента Никсън. Днес 65-годишната Хилъри е майка на единствена дъщеря – 33-годишната Челси, която се омъжи през 2010 г. за “мъжът на своя живот” инвестиционният банкер Марк Мезвински в историческото имение “Астър кортс” край Ню Йорк, с когото се познават от деца, учили са заедно в “Станфорд”, а той също е дете на родители политици.Челси дори започнала да се интересува от вероизповеданието му, за да е наясно с вярата на любимия си, самата тя член на деноминацията от Християнството – Методистка църква. През Април 2013 г. Челси, която прекрачи прага на Белия дом през 1993 г., когато бе само 12-годишна, за първи път намекна, че тя също може да влезе в политиката. Известно е изказването на Хилъри от 1997 г.: “Трябва да призная, че това ми е минавало през ума, че не може ти да бъдеш и републиканец, и християнин!” (още в оригинал тук: Hillary Clinton Quotations)

А едно от най-популярните изказвания на Хилъри Клинтън е

“Американците са уморени от лъжи и хора, които претендират, че са това, което не са.” (The American people are tired of liars and people who pretend to be something they are not”)

 

Еднополовите бракове (наричани още „гей брак“) стават особено популярни в края на 20 и началото на 21 век, когато се оформя една нарастваща тенденция за признаване на правото на граждански брак и на еднополовите двойки. Това законово признаване им предоставя широк спектър от права, като тези на съвместно социално осигуряване, наследяване, данъчно равенство и пр., недостъпни за небрачните двойки. Корените на любовни съюзи между еднополови, най-често с голяма възрастова разлика, са засвидетелствани още от древността в Източна Азия, особено в Китай. Добре известно е положителното отношение към хомосексуалните контакти в Древна Гърция и Древен Рим. В Северна Америка, преди заселването на европейците, са били широко разпространени еднополови съюзи, свързани с идеята за двойствения дух. Някои момчета от ранна възраст имитирали принадлежност към женския пол, с всички негови проявления и отговорности. Смятало се, че те имат двойствен дух, и се очаквало да встъпват във връзки с мъже от племето, които се отнасяли към тях, като към свои съпруги. В Африка, сред племената азанде от Конго, и до днес е прието мъжете да се обвързват официално с младежи, за които следва да платят брачен откуп на бащите им. ТЕКСТ И ФОТО: Уикипедия

Еднополовите бракове (наричани още „гей брак“) стават особено популярни в края на 20 и началото на 21 век, когато се оформя една нарастваща тенденция за признаване на правото на граждански брак и на еднополовите двойки. Това законово признаване им предоставя широк спектър от права, като тези на съвместно социално осигуряване, наследяване, данъчно равенство и пр., недостъпни за небрачните двойки. Корените на любовни съюзи между еднополови, най-често с голяма възрастова разлика, са засвидетелствани още от древността в Източна Азия, особено в Китай. Добре известно е положителното отношение към хомосексуалните контакти в Древна Гърция и Древен Рим. В Северна Америка, преди заселването на европейците, са били широко разпространени еднополови съюзи, свързани с идеята за двойствения дух. Някои момчета от ранна възраст имитирали принадлежност към женския пол, с всички негови проявления и отговорности. Смятало се, че те имат двойствен дух, и се очаквало да встъпват във връзки с мъже от племето, които се отнасяли към тях, като към свои съпруги. В Африка, сред племената азанде от Конго, и до днес е прието мъжете да се обвързват официално с младежи, за които следва да платят брачен откуп на бащите им.  ТЕКСТ И ФОТО: Уикипедия

Върховният съд днес 26 юни 2013 г. прие с 5-4 гласа решението, което замести първоначалната досегашно валидна декларация в съда, че забраната за еднополови бракове е противоконституционна. Представителите на съдебната власт в Калифорния най-вероятно ще разчитат на това решение, за да позволят възобновяването на еднополови бракове в рамкките на не повече от един месец, добавиха от телевизията, цитирайки и Агенция Асошиетед Прес.

Секретарята на Големия Лос Анджелес (Каунти) публикува изявление малко след решението на управляващия федерален съд, заявявайки, че сега долната инстанция трябва да предприеме действия за вдигане на забраната, за да могат да бъдат издавани същите брачни свидетелства на гей двойките, както на тези между жена и мъж.

“Няма промяна в самото издаването на брачни свидетелства, това може да се случи само до второ нареждане”, каза служител на Ел Ей Каунти, цитиран от Ей Би Си. “Службата ще започне издаването на лицензи и извършване на церемонии за еднополови двойки,” добави представителят на държавните служби.

“Под DOMA, еднополови семейни двойки видимо чувстваха животът си обременен и мястото в обществото, поради правителственото постановление. Основен принципен ефект е установяването на група санкционирани от държавата бракове и да ги изравни,” каза съдията Антони Кенеди, който бе подкрепен от още четири свои Либерални молеги. Шефът на Върховният съд Джон Робъртс и още трима съдии бяха против, на които не достигна само един глас за да запазят популярните от векове хетеросексуални бракове единствено законни.

Еднополовите бракове вече са приети от 12 щата и окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон. Към бройката в тези щати могат да се добавят и още 18,000 гей двойки, сключили брак в Калифорния през краткия период в миналото, когато еднополовите съюзи бяха законосъобразни.

Узаконяването на Гей-браковете е един от успехите на Президента на САЩ Барак Обама, представител на Демократическата партия, който по време на последните избори подкрепи еднополовите съюзи, като този негов ход бе сочен, като един от няколкото дали му предимство за спечелването на място в Белия дом. Друга популярна мярка на Обама, която се очаква да бъде също въведена в държавата, е узаконяването на продажбите и използването на марихуана за медицински цели, което той вече подкрепи по-рано.

Сегашният Държавен секретар Джон Кери от администрацията на Обама, която поддържа еднополовите бракове,  буквално нападна Републиканците за еднополовите връзки по време на дебатите с Джордж У. Буш за Изборите през 2004 г., като тогава лично засегна републиканеца Дик Чейни, който бе “силно ядосан баща”.

Един от най-видните републикански политици в САЩ, изразили позиция в защита на еднополовите бракове е Дик Чейни, 46-ят вицепрезидент на САЩ в администрацията на Джордж У. Буш (2001-2009), на който едната от двете му дъщери Мери Чейни (род.1969) е лизбийка. През юни 2012 г. Мери се ожени за дългосрочния си партньор и горска пазачка Хедър По, с която имат две родени от Мери деца – Самюел и Сара, за раждането на които бе публикувана информация, но не открихме такава за това как са били заченати. В изявление след сватбата тогава Дик Чейни и жена му Лин изтъкнаха, че двете младоженки са много доволни да се възползват от възможността да имат признат брак.

Дик Чейни посещава Обединената методистка църква. Методизмът е възникнал като движение в рамките на Англиканската църква за духовно възраждане и чистота и е най-силно разпространен в Северна Америка.

Припомняме, че Християнството и Българската Православна Църква (БПЦ) не признават еднополовите бракове и представители на гей-обществото не се допускат за служение в Храмовете. БПЦ многократно категорично се противопоставя и срещу публичната демострация на гей-обществото, подобни на “Гей-паради”-те, които вижда като заплаха за здравето и морала на децата и обществото. (Вижте още тук: Отмениха Гей-парада на връх Задушница в София)

ОЩЕ:

Американският и Английският Посланици Уважиха Гей-парада в София

Кой държави и религии признават еднополовите бракове:Same-sex marriage