Обама номинира нов шеф на Кибер-командването на армията на САЩ (U.S. Army Cyber Command)

Кибер-армията нарича себе си “Втората армия на САЩ – никой по-високо” (Second To None – U.S. Army Cyber Command). ФОТО: Официален уебсайт

25 юни 2013 г. Министърът на отбраната Чък Хейгъл обяви днес, че президентът на САЩ Барак Обама е направил три нови номинации за висши постове в Американската армия, единият от които е най-високият в “кибер-пространството”, което в последно време се оказа едно от най-уязвимите в Американската армия и държава, след последователното изтичане на информация довела дори до международни конфликти.

Генерал Едуард Кардън е роден в Тексас, но израства в Калифорния. Получава инженерно звание през 1982 г.. Ген. Кардън има две Магистърска степени от National War College и U.S. Naval Command and Staff Collegе. “Зад граница” е служил в Германия, Босна и Херцеговина, Ирак и Р Корея.

Да поеме Кибер-командването на армията на САЩ (U.S. Army Cyber Command) е определен ген.-майор Едуард C. Кардън, който е повишен в чин ген-лейтенант и да застане начело на военната част. Генерал Кардън в момента е командващ генерал на втора пехотна дивизия в Република Корея. (more about MG Edward Cardon at this link)

Това съобщиха от офиса на заместник-секретаря на Американското министерство на отбраната. Кибер-командването има четири служби в своята структура, според официалният им уебсайт. Основната част U.S. Cyber Command (USCYBERCOM) планира, координира, интегрира, синхронизира, и провежда, определени от военното министерство дейности за защита на информационни мрежи и подготвят целият спектър военни операции в киберпространството, за да се гарантира свобода на действие в киберпространството и да се пресече подобна на противниците. Друга част NETCOM осигурява достъп до мрежата. Третата част е 1st IO Command (Information Operations), която подпомага подготовката и изпълнението на операциите с информация. Последната, четвърта част INSCOM (U.S. Intelligence and Security Command) е специално командване което съветва висшите военни командири и управляващи, вземащи решения на национално ниво. Кибер-армията нарича себе си “Втората армия на САЩ – никой по-високо” (Second To None – U.S. Army Cyber Command). “Втората армия на САЩ” започва своята история още по времето на Първата Св. война и играе решаваща роля във войните, включително “студената”, и до ден днешен. От 1966 до 1995 г. е “2та армия” е деактивирана, а от 2010 г. “Кибер-армията” приема нейните функции. Ще припомним, че благодарение на американската армия е създаден интернет. (Още за историята Най-големите тайни служби в света ИСС (ISS))

ЦРУ е основано през 1947 г. като наследник на Бюрото за стратегически операции (1942, Office of Strategic Services), действало през 2-та св. война. През 2004 г. са направени структурни преобразования. ЦРУ е създадено като служба на директно подчинение на президента, въпреки острата опозиция на Държавния департамент, Федералното бюро за разследване и Пентагона.

Командването на Кибер-армията на САЩ (United States Cyber Command) се намира във Форд Белвоар в щата Вирджиния, недалеч от столицата Вашингтон. Централно разузнавателно управление (ЦРУ), което събира и обработва информация за чужди правителства, организации, фирми и граждани се намира в съседство в същия щат в Ленгли. На територията на ЦРУ има създаден специален музей за историята на управлението, който не е отворен за свободни посещения, тъй като се намира на територията на ЦРУ, поясняват на официалния уебсайт на службата. На работа се приемат американски граждани, а позициите са обявени на: Careers & Internships.

Генерал Флора Дарпино. Фото: Официален сайт

Генерал Томас И. Айрес Фото: https://www.law.upenn.edu/

Другите две работни предложения на президента Барак Обама са за главната юридическа част на Американската армия в столицата Вашингтон. Бригаден генерал Флора Дарпино е произведена в чин ген-лейтенант за поста съдия генерален адвокат. Дарпино в момента служи като командващ генерал / комендант на Генералския Правен Център и Училище (Army JAG School) в Шарлотсвил, Вирджиния.

Бригаден генерал Томас И. Айрес е произведен в чин ген-майор и е предложен за заместник на Дарпино. Айрес в момента служи като командващ генерал от американската армия в Агенцията за Юридически услуги в Арлингтън, щата Вирджиния.

ПРИПОМНЯМЕ: Най-големите тайни служби в света ИСС (ISS):Флашката замени куршума, бутонът замени спусъка, мрежата замени армията! Третата Световна Война бе “Кризата” – Четвъртата е “Виртуалната” – благодарствено безкръвни и неочвешко жестоки 

Световната борба на политици и военни доведе до световен прогрес - РАЖДАНЕТО НА ИНТЕРНЕТ.

Световната борба на политици и военни доведе до световен прогрес – РАЖДАНЕТО НА ИНТЕРНЕТ.

Ще припомним само, че корените на Интернет са в 60-те години на 20 век, когато САЩ финансират изследователски проекти на различни военни институции, целящи изграждането на устойчиви разпръснати компютърни мрежи, в отговор на успеха на СССР в Космоса. Световната борба на политици и военни доведе до световен прогрес – РАЖДАНЕТО НА ИНТЕРНЕТ. След като руснаците изстрелват в орбита “Спутник”, през февруари 1958 г. в Департамента на отбраната в САЩ се създава Агенцията за сложни изследователски проекти (Advanced Research Projects Agency, ARPA), с цел възстановяване на американското техническо превъзходство. Тази дейност поставя началото на международни усилия за развитието на нови мрежови технологии, което довежда до комерсиализирането на международната мрежа в средата на 90-те години и популяризирането на множество нейни приложения в практически всяка област на съвременния живот. В навечерието на падането на Световния Комунизъм през 1988 г. започва включването на комерсиални компании в световната мрежа. Само 10 години по-късно през януари 2009 г. потребителите на Интернет са 1.5 милиарда и повечето държавни служби и институции стават зависими от него. Интернет няма централизирано управление нито от гледна точка на техническата реализация, нито в областта на достъпа и употребата, а всяка съставна мрежа използва собствени стандарти. След по-малко от 5 години, сега през 2013 г. потребителите на Интернет са над 2,1 млрд. души, което прави близо 1/3-та от населението на земята. Още тук: Интернет