Отмениха Гей-парада на връх Задушница в София

Отбелязваме една от трите Големи Задушници, които православните християни почитат всяка година - Черешовата задушница.Така самите ние даваме окончателното определение за съдбата на човека, и определяме нашето отношение към починал близък, който почитаме, съобразно живота и делата му на земята. Потвърждаваме неговото значение особено за нас, както и за околните и показваме нашата величина на големи живи хора с почита си към тези, които са напуснали Земния свят. Показваме, че ние сме Православни християни.

Отбелязваме една от трите Големи Задушници, които православните християни почитат всяка година – Черешовата задушница.Така самите ние даваме окончателното определение за съдбата на човека, и определяме нашето отношение към починал близък, който почитаме, съобразно живота и делата му на земята. Потвърждаваме неговото значение особено за нас, както и за околните и показваме нашата величина на големи живи хора с почита си към тези, които са напуснали Земния свят. Показваме, че ние сме Православни християни.

“Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост”

В събота отбелязваме една от трите Големи Задушници, които православните християни почитат всяка година – ЧЕРЕШОВАТА

Планираният за утре „София прайд 2013” бе отложен заради опасност от сблъсъци

21 юни 2013 г. На 22 юни (събота) тази година се отбелязва една от трите Големи Задушници, които православните християни почитат всяка година – Черешовата задушница. В същия ден бе обявен Гей-парад, организиран в София, който по-късно бе отменен. Така бе спряна публичната подигравка със смъртта на православните християни, които са най-голямата част от вярващите, и демонстрацията против религиозните и човешки ценности на живите ни сънародници в Родината, чрез демонстрация на хомосексуалността по улиците. Религия, която през вековете спаси и запази българското човешко самосъзнание, християнско семейство и собствена държава.

Планираният за утре гей парад на връх Задушница бе отложен заради опасност от сблъсъци. От Столична община и СДВР са поискали „София прайд 2013” да бъде отменен за друга дата, пише в отворено писмо до медиите на един от организаторите – Български хелзинкски комитет (БХК). БХК обвини СДВР и Столичната община за отмяната на гей парада в София, като обявиха, че официално напускат организационния комитет на “София прайд 2013”. Нещо повече – те твърдят, че отмяната на “София прайд” за неясен момент в бъдещето представлява опасен прецедент. Само няколко часа по-късно обаче самите организатори опровергаха тези твърдение. “Във връзка с разпространеното отворено писмо от Български хелзинкски комитет по-рано днес, организационният комитет на “София прайд” опровергава твърдението, че отлагането във времето на София прайд 2013 г. се е случило под натиск от страна на СДВР и Столичната община,” се казва в писмото до Столичната община.

През юни 2012 г. три двойки младоженци пристигнаха на контра шествието срещу Гей-парада преди началото му. Една от двойките се целуна пред събралите се хора, за да покажат своята хетеросексуалност. В шествието се включи и свещеникът Евгени Янакиев, който с крайните си изказвания си навлече гневът на правозащитните организации. С патриотични песни  и с български знамена протестното шествие тогава тръгна от пилоните на НДК и продължи до църквата

През юни 2012 г. три двойки младоженци пристигнаха на контра шествието срещу Гей-парада преди началото му. Една от двойките се целуна пред събралите се хора, за да покажат своята хетеросексуалност. В шествието се включи и свещеникът Евгени Янакиев, който с крайните си изказвания си навлече гневът на правозащитните организации. С патриотични песни и с български знамена протестното шествие тогава тръгна от пилоните на НДК и продължи до църквата “Света Неделя”, но до инциденти не се стигна. ФОТО: Днес/Булфото

Очаква се защитници на семейните ценности да участват в мирно шествие срещу гей парада в подкрепа за традиционния брак и християнските ценности, подобно на контра-протеста през м.г. Най-честият коментар на много малкия процент подръжници на хомосексуалистки парад е, че “не сме достатъчно отврени за подобни човешки форуми”. Известна е подкрепата на представители на най-големите световни демокрации за правата на човека в България, като през 2012 г. Американският и Английският Посланици Уважиха Гей-парада в София. През 2012 г. бе описана  “дискриминацията срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални и хора” в Доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в България (за 2012 г.),   който официално накълца България за човешките праваКрасимир Кънев е учредител през 1992 г. и председател на БХК, завършил е философия и е защитил докторска дисертация в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, а през 1996-97 г. специализира права на човека в Колумбийския университет в Ню Йорк, за кратки периоди от време преподава и в няколко университета в чужбина, води няколко онлайн курса по права на човека за американската организация Съдружници за обучение по права на човека (HREA) за професионалисти и активисти от цял свят.

Светият Синод твърдо се обяви срещу провеждането на гей парад в София. „Хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността са противоестествено и особено вредно нарушаване на Божията повеля и благословение на брачната любов между мъжа и жената като неотменима основа за нормалното и благодатно съществуване на човешкия род, за трайното благоденствие на обществото и за положителното изграждане на детските личности. Нетрадиционната сексуална ориентация противоречи на библейския разказ за произхода и призванието на хората”, пише в изявление на Синода и тази година, след като БПЦ винаги се е противоставяла на провеждането на подобен публичен форум и е изразявала своята принципна позиция за идеите и участниците в него.

Запалете свещичка! Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да “ядат и пият”. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

Запалете свещичка! Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да “ядат и пият”. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

„Всяко нарушаване на Божиите заповеди сериозно уязвява душевния мир и хармоничното развитие на човешката личност. Оттам произлизат и всички останали междуличностни, семейни и обществени разстройства и конфликти”, пише в официалното изявление на църквата на сайта на Синода.

Важното е да са раздаде нещо на този ден – не къде! Запалете свещичка! Бъдете живи човеци! 

Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да “ядат и пият”. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Отношението на човека към смъртта е неговото самоопределение към живота!

Така самите ние даваме окончателното определение за съдбата на човека, и определяме нашето отношение към починал близък, който почитаме, съобразно живота и делата му на земята. Потвърждаваме неговото значение особено за нас, както и за околните и показваме нашата величина на големи живи хора с почита си към тези, които са напуснали Земния свят. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. Казва се само: “Бог да прости мъртвите души”!  КАК БЪРЗО ДА ПРИГОТВИМ ЖИТО? /SEE BELOW FOR ENGLISH/: Read more →

ОФИЦИАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕ на СВ. СИНОД относно ПРОВЕЖДАНЕТО НА ГЕЙ-ПАРАД В СОФИЯ

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=112782