Рейтингът на политиците яко пада – на президента се скача

 

Никой от политиците на

Никой от политиците на “демокрацията” за цели 25 години не успя да задържи трибагреника цял, и най-вече мястото си във властта, което пазят с цената на всичко. Няма морал, няма прошка за народа. Карикатура: Анатоли Станкулов

Алфа Рисърч: Никога досега общественото мнение не е било толкова негативно настроено само един месец след избори 

Единственият политик, който печели подкрепа е президентът Росен Плевнелиев, БСП и „Атака“ бързо губят привърженици

20 юни 2013 г. Изключителната нестабилност на обществените нагласи и потенциала им за резки промени. Никога досега общественото мнение не е било толкова негативно настроено само един месец след избори. Новото 42-ро Народно събрание стартира дейността си с най-ниската начална точка за целия период от 1997 г. Предишният 41-ви парламент, който също беше твърде оспорван, достига подобни стойности чак след около две години работа. Най-сериозни са пораженията за БСП и Атака, като успоредно с това нараства негативизмът и към коалиционните партньори, особено от страна на левите избиратели. Макар по-слабо, негативи търпи и ГЕРБ. И за трите политически сили подръжниците са от техните редици и получават изключително слаба подкрепа за лидерите си извън собствените им избиратели.

Единственият политик, който печели подкрепа е президентът Росен Плевнелиев. Събитията, белязали първия  месец от работата на кабинета „Орешарски“ обуславят твърде ниски очаквания за продължителността на неговия живот, като в обществото преобладава мнението, че досегашните действия на кабинета са насочени към тесни политико-икономически кръгове (53%).

Отношението към съд, следствие и прокуратура остава в рамките на познатите нива от “скромните” около 10-12% доверие и 45-48% недоверие.

Това показват данните от регулярното проучване на „Алфа Рисърч“ за обществените, икономическите и политическите нагласи в страната, което стартира на 13 юни (ден преди решението на НС да избере депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, поставило началото на остри протести в страната) и приключва на 18 юни. Проучването е представително за пълнолетното население на страната. Проведено е сред стратифицирана по тип населено място извадка от 1019 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.

42-рото Народно събрание и кабинетът „Орешарски“ стартират своята дейност с много нисък кредит на подкрепа – 14% доверие за парламента срещу 39% недоверие, 23% доверие за правителството срещу 28% недоверие. Според социолозите тези резултати определят изключителната нестабилност на обществените нагласи и потенциала им за резки промени.

Никога досега общественото мнение не е било толкова негативно настроено само един месец след избори. Знакови назначения във втория ешелон на властта и особено личността и начинът на избор на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС мобилизират протестно общественото мнение до степен, която много рядко възниква толкова скоро след нов парламентарен вот, сочи изследването.

85% от хората подкрепят протестите срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, 71%  – тези срещу назначените (в Пловдив, Благоевград) областни управители. По-поляризирано е отношението към появилите се искания за оставка на правителството – 51% ги подкрепят, 42% – не, показват данните на социологическата агенция.

В резултат от казуса „Пеевски“ парламентарните партии бързо губят доверието на своите поддръжници. Най-сериозни са пораженията за БСП и „Атака“. Разочаровани от поведението на  партиите, за които са гласували, са 32% от симпатизантите на БСП и 40% от тези на „Атака“.

Успоредно с това нараства негативизмът и към коалиционните партньори, особено от страна на левите избиратели. Макар по-слабо, негативи търпи и ГЕРБ – 16% от неговите поддръжници са с по-ниско доверие към партията си, отколкото са били по време на изборите.

Единственият политик, чиито реакции след избора на Пеевски печелят подкрепа и водят до по-високо доверие, е президентът Росен Плевнелиев. В резултат, личният му рейтинг също бележи ръст –  от 32% през март до 44% през юни, сочи изследването.

Най-високо одобрение от плана „Орешарски“ срещат социалните мерки. Около 80% одобряват и очакват увеличаване на помощите за отглеждане на дете и за социално слабите, ежегодно индексиране на пенсиите, задържане цената на тока на сегашните равнища. Мерките в подкрепа на бизнеса се одобряват от около 50% от анкетираните. Негативни обаче са реакциите към премахването на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места (51%), както и за рестарт на АЕЦ „Белене“ (50%).

Въпреки подкрепата за социалния и икономически пакет от мерки, негативните оценки за начина на работа на новия кабинет преобладават. Според 39% от анкетираните, досегашните им впечатления от действията на правителството е, че те са принципни, в полза на обществото. Мнозинството, 53%, обаче са на мнение, че те са в интерес на тесни икономико-политически кръгове.

Събитията, белязали първия  месец от работата на кабинета „Орешарски” обуславят твърде ниски очаквания за продължителността на неговия живот. 18% смятат, че той ще изкара пълен мандат, 20% му дават около едногодишен срок, а 37% – едва няколко месеца. Доколкото в политиката очакванията са както резултат от действията на управляващите, така и предпоставка за бъдещите реакции на избирателите, може да се обобщи, че този кратък хоризонт вещае висока социална чувствителност към всяко управленско действие и непредвидим развой на обществените нагласи.

Отношение към Парламента и дейността на политическите партии в него

42-то Народно събрание стартира дейността си с 14% положителни оценки и 39% – отрицателни. Това е най-ниската начална точка за целия период, в който Алфа Рисърч провежда своя мониторинг (от 1997г.).   Предишният  парламент, който също беше твърде оспорван, достига подобни стойности след около две години работа.

Председателят на парламента Михаил Миков  се ползва с малко по-високо доверие (19% позитивни оценки) и най-вече – с по-ниско недоверие (24%).

Парламентарните партии, които хората идентифицират  като подкрепящи правителството, са БСП (96%), ДПС (94%) и Атака (65%). И докато в мнозинството си симпатизантите на БСП и ДПС одобряват позицията на своята партия, (оценките отразяват принципната подкрепа за кабинета, преди последните събития), то тези на Атака в съотношение 60%:40% се дистанцират от позицията на партията, за която са гласували.

Доверие в институции

Президентът Росен Плевнелиев е единственият политик, който за периода от последното проучване на Алфа Рисърч – март 2013г. – бележи значителен ръст на доверие. Преди три месеца той събира 32% положителни оценки за дейността си и 19% отрицателни, докато в момента – 44% положителни и 17% – отрицателни.

Позитивно оценена е и позицията на Росен Плевнелиев по казусът „Пеевски”, който взриви общественото мнение и ерозира доверието в политическите сили и премиера. 30% от анкетираните заявяват, че реакциите на президента след петъчния мълниеносен избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС са повишили доверието им към него, 54% са запазили отношението си непроменено, и едва 15% са се разочаровали.

Българският Еврокомисар Кристалина Георгиева се ползва с традиционно високо доверие – 61% положителни оценки и 10% – отрицателни.

Отношението към съд, следствие и прокуратура остава в рамките на познатите нива от около 10-12% доверие и 45-48% недоверие.  Главният прокурор,  персонално,  печели три пъти по-високо доверие, отколкото оглавяваната от него институция. За първи път представител на този пост се ползва с повече доверие, отколкото недоверие. Сотир Цацаров събира 31% позитивни оценки за работата си, 24% отрицателни, 45% от анкетираните нямат определено мнение, или заемат изчаквателна позиция.

Отношение към правителството и подкрепа за мерки от неговата програма

Кабинетът Орешарски стартира дейността си с превес на отрицателните (28%) над положителните оценки (23%). От 1997г. насам Алфа Рисърч не е регистрирала друго правителство да стартира с негативен баланс. Правителството на С.Станишев в тройната коалиция тръгва  от 30% одобрение, 18% – неодобрение, 52% – неутрално мнение, а на Б.Борисов с внушителната дистанция в подкрепата от 47%: на 8%.

По-позитивно е отношението към министър-председателя Пламен Орешарски – 29% подкрепа срещу 25% недоверие.

Подкрепата за обявените преди около месец мерки в плана Орешарски може да бъде разделена на три групи:

– Мерки със силна подкрепа – социалните;

– Мерки с умерена подкрепа – за бизнес средата;

– Мерки с негативна обществена реакция – рестарт на АЕЦ „Белене”, и отмяна забраната за пушене на закрити обществени места.

Въпреки обявените мерки, които би трябвало да удовлетворят очакванията на широки групи от населението, в обществото преобладава мнението, че досегашните действия на кабинета Орешарски са насочени към тесни политико-икономически кръгове (53%). Според 39% действията му са принципни и в полза на обществото.

Поляризираните оценки за дейността на кабинета се дължат в много голяма степен на ясна разделителна линия, която минава по осите: големи – малки населени места, младо и средно – възрастно поколение, хора със средно и по-високо образование  – с по-ниско образование. Първите групи са много по-негативно настроени от средното за страната, докато във вторите поддръжниците на кабинета, макар и с малко, преобладават.

ТУК МОЖЕТЕ ДА СИ СВАЛИТЕ ЦЯЛОТО ПРОУЧВАНЕ: Public_opinion_AR_June_2013(2)