Офшорни фирми в ефир – открийте вашата

Трудно е да се ориентираш в големия списък от имена, да научиш дали тези сметки все още съществуват и на кого принадлежат в действителност, дори и за десетките разследващи журналисти, които ровят от няколко месеца в около 2,5 милиона досиета. ФОТО:International Consortium of Investigative Journalists: http://www.icij.org

Трудно е да се ориентираш в големия списък от имена, да научиш дали тези сметки все още съществуват и на кого принадлежат в действителност, дори и за десетките разследващи журналисти, които ровят от няколко месеца в около 2,5 милиона досиета. ФОТО: International Consortium of Investigative Journalists http://www.icij.org

Достъп до базата данни на 112 независими разследващи журналисти от 58 държави и видео как работи системата

18 юни 2013 г. Мрежата на журналисти, която стои зад разкритията за данъчните убежища, наречени “Офшорлийк”, отвори в края на миналата седмица своята база данни за обществеността.

Офшорлийкс (Offshore Leaks, от англ. буквално означава “офшорно изтичане”) е дело на базиран във Вашингтон независим консорциум на разследващите журналисти: International Consortium of Investigative Journalists.

Организацията съобщи в изявление на 14 юни 2013 г., публикувано в интернет, че читателите могат да разгледат базата данни, станала основа на разследването Офшорлийкс.

Неправителствената организация е разработила приложение, което позволява да се намери връзката между офшорна дъщерна фирма на голяма компания и “бенефициенти” или собственици на повече или по-малко тайни сметки: Offshore Leaks Database

Трудно е да се ориентираш в големия списък от имена, да научиш дали тези сметки все още съществуват и на кого принадлежат в действителност, дори и за десетките разследващи журналисти, които ровят от няколко месеца в около 2,5 милиона досиета, допълват от ICIJ. 112 журналисти от 58 държави участват в работата по разкриването на секретните сметки. 

„За първи път в историята такава богата информация за тайни сметки е на разположение на обществеността”, заяви ръководителят на организацията Джерард Райл.

ВИЖТЕ ВИДЕО КАК РАБОТИ СИСТЕМАТА: