Картите на масата – Делян Пеевски – муха върху спагети, но която предизвика пак протести в България

МНЕНИЯ И КАКВО СЕ СЛУЧИ – КОЙ Е ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И ИРЕНА КРЪСТЕВА

На 14 юни 2013 г. депутатите избраха за около 15 минути избраха единственият номиниран Делян Славчев Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност” - ДАНС без дебати и представяне на концепция. ФОТО: Дарик

На 14 юни 2013 г. депутатите избраха за около 15 минути избраха единственият номиниран Делян Славчев Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност” – ДАНС без дебати и представяне на концепция. ФОТО: Дарик

* Людмил Кърджилов, ДАРИК

Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС всъщност е най-добрата новина от началото на управлението на кабинета Орешарски. Така всичко си дойде на мястото и демагогията лъсна като муха върху спагети.

Никой не е очаквал толкова бързо и категорично новите управляващи да отрежат клона, на който седят. А го отрязаха със замах. Сега вече падат главоломно към нови предсрочни избори.

Само за 15 минути, в петък, управляващата коалиция показа на всички истинското лице на новото управление. И това лице не е никак красиво. Да не се объркате, тук не става дума за физическа красота, тук става дума за морал.

Когато си отиде моралът или по-точно казано, когато и на децата стане ясно, че морал няма, нещата стават прости и разбираеми. Много простички и много разбираеми. И вече няма как зад благовидното лице на Орешарски, в тъмната сянка, да се скрие грозната маска на неясния клиентелиски интерес.

Няма как вече управляващите да говорят от позицията на морални победители, защото само за миг се превърнаха в морални аутсайдери. Благите приказки за нов рестарт на политиката с нови и можещи хора замина по дяволите.

Царят вече е гол и няма как да прикрие атрибутите на своята морална немощ.

Така стигаме до развръзката – тя може да е бърза, може да е бавна, вече дори не зависи и от кукловодите. Ето защо в петък се случи нещо хубаво, картите са на масата, вече знаем кой кой е и всичко е въпрос на време!

КАКВО СЕ СЛУЧИ?

“Делян Пеевски е живото доказателство, че и преди да се е дипломирал, човек може да направи първия милион, и то на държавна служба.”

от Евгени Веселинов

На 14 юни 2013 г. депутатите избраха за около 15 минути избраха единственият номиниран Делян Славчев Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност” – ДАНС без дебати и представяне на концепция. Премиерът Пламен Орешарски направи предложението депутатът от ДПС да бъде избран за шеф на ДАНС, съгласно съвсем новите промени в Закона за ДАНС, гласувани от сегашното Народно събрание (НС), с които бяха отменени правомощията на президента за избора и бяха прехвърлени на НС. Орешаркси заяви, че това е “стъпка от цялостното реформиране на службите.” Изборът бе направен след две гласувания, след като ГЕРБ напусна, пък после се завърна в залата и бе “против”, а АТАКА не гласува.

ДАНС вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото,” каза Пеевски след избора.

Станишев: Имам убедеността, че Делян Пеевски има волята и желание. От май 2005 г. Пеевски е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба, макар че според закона за тази длъжност се изисква двегодишен стаж. Пет месеца по-късно е назначен за Заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев, но от квотата на ДПС, като не е известно как е попаднал при Ахмед Доган. Там той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.

Станишев: Имам убедеността, че Делян Пеевски има волята и желание. От май 2005 г. Пеевски е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба, макар че според закона за тази длъжност се изисква двегодишен стаж. Пет месеца по-късно е назначен за Заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев, но от квотата на ДПС, като не е известно как е попаднал при Ахмед Доган. Там той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.

“За мен е абсолютно ясно, и съм убеден, че Делян Пеевски има волята, решимостта да работи за държавата и за хората, да се противопостави на всякакви икономически интереси, източване на държавата, корупция, независимо към коя политическа сила принадлежат. Трудните ситуации изискват нестандартни решения,” каза пред журналисти лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев. Социалистите не виждат шанс Делян Пеевски да бъде сменен като шеф на ДАНС, стана ясно след заседание на парламентарната група на БСП.

“Това управление няма да използва диалогът като параван, зад който да скрива вътрешните престъпни схеми на властта. Това е новото, което трябва да се случи. Основният акцент в изявлението ми от името на ДПС е посланието към международните партньори на България в областта на сигурността,” каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

В нощта на изборната победа на ГЕРБ през юли 2009 г. бъдещият премиер не скри обидата си от отношението на вестниците с Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева.

В нощта на изборната победа на ГЕРБ през юли 2009 г. бъдещият премиер Бойко Борисов не скри обидата си от отношението на вестниците с Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева.

„ДПС, начело с Ахмед Доган, демонстрира как се упражнява власт – безскрупулно, безпардонно. На БСП им честитя края на тази партия. Тя днес приключи. Днес България има една партия, която управлява, това е ДПС. БСП не съществува като партия вече. Направиха си едно съвременно Гестапо, с всичките му функции, безконтролно. Виждате в какво нещастно положение се намира премиерът Орешарски и ако той има малко чест и доблест, трябва да си хвърли оставката,” каза лидерът на ГЕРБ Бойко Бориосв.

При главния прокурор Сотир Цацаров след обяд се проведе работна среща с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и с председателя на ДАНС Делян Пеевски, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Когато правилата не могат да ни помогнат, моралът може. Когато ние политиците, сме изправени пред нацията, трябва да взимаме решенията пред нацията, а не - под масата,

Когато правилата не могат да ни помогнат, моралът може. Когато ние политиците, сме изправени пред нацията, трябва да взимаме решенията пред нацията, а не – под масата,” обяви президентът Росен Плевнелиев в студиото на тв предаване „Панорама” по БНТ.

“Свиквам заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което очаквам министър-председателят да обоснове решението си. Моят кредит на доверие е изчерпан. Не мога да се съглася, че е нормално ръководителят на една от най-важните служби в държавата да бъде номиниран, обсъден и избран за 15 минути, без никакъв дебат, без концепция, без обосновка, без нищо. Това е недопустимо”, заяви президентът Росен Плевнелиев по повод избора на Пеевски. Назначението на новия шеф на ДАНС Дилян Пеевски е безпринципно и е извършено с арогантност. Кандидатурата по никакъв начин не е съгласувана с мен! Снех в политически аспект доверието си от Пламен Орешарски, както и от лидерите на двете партии – Сергей Станишев и Лютви Местан. В граждански план се чувствам измамен и омерзен. В политиката, освен правила трябва да има и морал, аз го показах с действията си. Когато правилата не могат да ни помогнат, моралът може. Когато ние политиците, сме изправени пред нацията, трябва да взимаме решенията пред нацията, а не – под масата,” обяви президентът Росен Плевнелиев в студиото на тв предаване „Панорама” по БНТ.

“Щом президентът така е искал, значи ще аргументирам избора. Нямаше да правя предложение, ако не бях убеден. Защо не ми зададохте въпроса – с какви аргументи предложих 17 министри и 17 зам.-министри”, заяви премиерът Орешарски по-късно през деня.

Привечер под поройния дъжд хиляди протестиращи се тихо събраха пред Министерския съвет, като о време на време скандираха “Долу ДПС” и „Червени боклуци” под издигнати български знамена. Няколко стотин бяха недоволните в Пловдив и Варна. В тръгналото от Министерския съвет шествие към парламента е и учителят на годината по информатика Явор Никофоров, пише Дневник. На плаката му пише: “За България е национален спорт да сваляме червената мафия и после пак ни ги избират”. На плакат на Орлов мост пише: “Мафията си има правителство, дали си има народ, зависи и от нас”. Социалния протест възбуден не от битовите проблеми и оцеляването, а от човешките ценностти и срещу тоталната наглост, която е обхванала и България, както и целия свят.

Всички български медии, най-големите световни информационни агенции и чуждите медии съобщиха за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Ройтерс и Асошиетед Прес нарекоха Пеевски “медиен магнат – шеф на сигурността”.

КОЙ Е ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ?

Delyan Peevski 3Делян Славчев Пеевски е роден на 27. 07. 1980 г. и само за 12 години прави блестяща политическа и бизнес кариера.

През 2001 г. Делян Пеевски става член на “Царската партия” НДСВ. Трамплин е приятелството на майка му Ирена Кръстева с говорителката на царя Галя Дичева, с чийто син Росен, Делян работи за каузата на младежкото НДСВ и го оглавява, когато НДСВ печели изборите. Тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначава за парламентарен секретар и възлага на 21-годишния Пеевски да оглави борда на “Пристанище Варна” ЕАД – най-голямото пристанище в България, пост от който по-късно е освободен поради липса на образователен ценз. През това време той е студент по право в Югозападен университет „Неофит Рилски“.

При правителството на Симеон Сакскобургготски майката на Пеевски, Ирена Кръстева, е шеф на Българския спортен тотализатор с министъра на спорта Васил Иванов – Лучано, бивш милиционер и бизнесмен в сладкарската сфера.

Междувременно Пеевски завършва висшето си образование, последователно е юрисконсулт в “Ти Ви глобус” и адвокат при Благоевградската и Софийската адвокатска колегия.

От май 2005 г. Пеевски е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба, макар че според закона за тази длъжност се изисква двегодишен стаж. Пет месеца по-късно е назначен за Заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев, но от квотата на ДПС, като не е известно как е попаднал при Ахмед Доган. Там той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.

Ирена Кръстева е български медиен магнат.

Ирена Кръстева е български медиен магнат.

“Делян Пеевски е живото доказателство, че и преди да се е дипломирал, човек може да направи първия милион, и то на държавна служба – пише в броя си от 12-28 май 2007 г. в. “Капитал”. – Дори само от имотната му декларация става ясно, че за три години (2002 – 2004) той е придобил три луксозни имота в столицата, сред които мезонет в кв. Павлово, друг апартамент в центъра на София и къща с двор в Бояна. Според декларацията е платил за трите имота общо 152 263 лв., което означава, че само за финансирането на покупките трябва да е получавал 4300 лв. на месец. Майка му Ирена Кръстева е придобила други три апартамента в София, също без да има официален бизнес. По пазарни цени общите активи на майката и сина надхвърлят един милион лева”, пресмята тогава седмичникът.

През 2007 г. името на Пеевски бе замесено в скандала “Овчаров-Александров” по делото за столичната “Топлофикация”, констатира “24 часа”. В разправията бившият шеф на “Булгартабак холдинг” Христо Лачев обяви, че с посредничеството на директора на националното следствие Ангел Александров Пеевски лобирал за назначението на шеф на тютюневата фабрика в София, за възлагане на поръчки на конкретни строителни фирми от холдинга. Заради скандала Румен Овчаров подаде оставка. Премиерът Станишев пък уволни Пеевски.

Пеевски е член на ДПС и е избран за техен депутат от 14 юли 2009 година насам. От 29 юли 2009 е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а от 20 януари 2010 година член на Комисията по правни въпроси.

Помага на майка си в управлението на медиите, които тя купи, след като бе уволнена от Спортния тотализатор. Тогава те поддържаха политиката на правителството на Сергей Станишев и остро критикуваха столичния кмет Бойко Борисов, като публикуваха дни наред снимки на боклуците из София.

Славчо Кънчев, бащата на Делян Пееввски, председател на управителния съвет на Асоциацията за борба против корупцията. От години г-н Кънчев не общува с наследника си и майка му. Как навремето бившата му съпруга Ирена Кръстева стана шеф на тотото?: Интересувайте се за лицето Сократис Кокалис. Той беше един от водещите, успели мъже на Гърция. (бел.ред. Сократис Кокалис (Sokratis Kokkalis) е роден на 27 май 1939 г. и е син  на Петрос Кокалис, професор по хирургия в Атинския университет и министър на здравеопазването в Политическия комитет за национално освобождение, временното правителство установено от Гръцката комунистическа патия по време на гражданската война 1945-1949 г. След разгрома на левицата, заедно със семейството си напуска Гърция. Сократис Кокалис е агент “Роко” на ЩАЗИ (Stasi)  по  документи изнесени от “Дойче веле”. Добре познати са топлите отношения между двете Балкански Социалистически партии – българската БСП и гръцката ПАСОК, която е подкрепяна от “Интраком”. кликнете в/у името с удебелени букви)

 Кокалис има една фирма, която се нарича “Интраком” (Intracom). Тя купи голяма част от собствеността на Васил Божков в “Еврофутбол”. Една от фирмите в “Интраком” (Intracom Holdings Groupсе нарича “Интралот”. Тя е собственик на румънското тото. Ирена Кръстева пък е близка с Кокалис. Той се познаваше и със Симеон Сакскобургготски, като се говореше, че част от финансирането на предизборната кампания през 2001 г. е от него. По едно време Кокалис искаше да купува българското тото. По някаква причина се появиха и други интереси и Милен Велчев се отказа да го продава.

(бел.ред. България развали сключената през 1992 г. сделка, при което Кокалис съди Българския спортен тотализатор в арбитражния съд в Париж. Резултатът беше, че БСТ трябва да плати на “Интраком” щети в размер на 6 411 223 долара плюс лихвите. Българският съд отказа да приеме решението. През 2005 г. е създадена фирмата за военно оборудване Intracom Defense Electronics – Research & Developmentс изпълнителен директор американският възпитаник Dr. G. Troullinos която в момента работи заедно с американската компания Raytheon Company по проект за 15 мил. долара в разработката на ракетите “Пейтриът”.  През 1997 г. Сократис Кокалис основава програмата „Кокалис” към Школата за управление „Джон Ф. Кенеди” към Харвардския университет в САЩ, получава награди от Fulbright Foundation и American Academy of Achievement. Негова е семейната фондация The Kokkalis FoundationПрез 2001 г. списание „Форбс” го поставя под номер 421, като богатството му е оценено приблизително на 1,2 млрд. долара. Фирма с подобно име Intracom Development Inc.  е регистрирана като офшорна . Кокалис е женен за Елени Фармаки – Кокалис, с която имат трима сина (Димитрис, Тинос и Татис). Димитрис е дете на Елени от първия й съпруг – Савас Теодоридис, бивш вратар на футболния отбор “Олимпиакос”, чийто собственик по-късно ще стане вторият й мъж. Сократис Кокалис говори перфектно Английски, Немски и Руски, говори Румънски, Български, Италиански, ползва Сръбски и Френски)  

По линията Кокалис – Симеон Сакскобургготски и познанството им с Ирена Кръстева стана всичко. Делян е бил съученик със сина на Галя Дичева, личен прессекретар на семейство Сакскобургготски. /още: Източник/  

В нощта на изборната победа на ГЕРБ през юли 2009 г. бъдещият премиер не скри обидата си от отношението на вестниците на Ирена Кръстева към него.

Още на следващия ден те обърнаха тона, а Делян Пеевски се настани в кабинета на майка си в ИПК “Родина”, където са редакциите на “Монитор”, “Телеграф” и “Политика”, и пое еднолично всичко, включително и редакционната политика. Тя се оттегли от прякото управление, а изданията започнаха да хвалят премиера със същото усърдие, с което преди това го плюеха.

В регистрите Делян Пеевски не фигурира като съдружник, но майка му Ирена Кръстева е съсобственик на една от най-големите печатници в България – ИПК “Родина” , едноличен собственик на вестниците “Телеграф”,”Монитор” ,Политика”, “Засада”, “Борба”, “Меридиан мач” и телевизия ББТ. Ирена Кръстева закупи и дружеството – собственик на ТВ7, и започна да управлява и телевизията. През май 2009 г. в “ТВ Седем” настъпи промяна в едноличния собственик на капитала. Собственик на медията стана австрийски фонд, специално създаден с инвестиционна цел в областта на медиите.

С името на младия депутат и майка му свързват и вестниците “Уикенд”, “Шок” и “Контра”, както сайтовете Вnews и “Всеки ден”, но в регистрите и системите за фирмена информация няма такива следи. По непотвърдени с регистрации данни Пеевски държи 80% от разпространителската вестникарска мрежа, а през март тази година в медиите се появиха информации, че е закупил две от най-големите фирми в бранша – “Прес” ООД и “Братя Герини”. Първата контролира пазара по морето, втората – в Пловдив и цяла Южна България.

Цветелина Янева

Пловдивската фолкаджийка изгряваща звезда Цветелина Янева

Делян Пеевски знае английски език. 

Делян Пеевски се ожени навръх Коледа през 2011 г. за поп-фолк изпълнителката Цветелина Янева. Преди да завърти главата на Пеевски Цветелина Янева ходеше около година с бизнесмена Фари, а преди това бе в обятията на Мистър България Лъчо Иванов.  Пеевски пък живееше без брак от години със Зара – дъщерята на адвоката Васил Петров.  Делян и Зара имат момиченце, което е кръстено на баба си Ирена Кръстева и се казва Ирен-София.

===================================

Бизнесът на Пеевски

Извън медийния кръг групата Пеевски – Цветан Василев постепено овладя милиарди активи в страната. В центъра на оформилия се гигант е Корпоративна търговска банка, а апогегеят на придобиванията започна при тройната коалиция, но разцъфтя при ГЕРБ. Постепенно групата придоби мултиплексите, “Булгартабак”, БТК, “Техномаркет” и т.н. Сега Цветан Василев преговаря да купи и най-големия пенсионен фонд в България – “Доверие”. Ето и бизнесът на кръга Пеевски-Цветан Василев-Ирена Кръстева по сектори:

Телекомуникации
БТК – 1.4 млрд. лв.
НУРТС България – 213 млн. лв.

Цигари и напитки
Булгартабак холдинг – 616 млн.  лв.
Юрий Гагарин, Пловдив – 81 млн. лв.
Телиш – 70 млн. лв.

Търговия
К енд К електроникс (веригата “Техномаркет”) – 290 млн. лв. през 2008 г.
“Странд Бургас” (миноритарен дял)

Банки, застраховане и други финанси
КТБ – 5.6 млрд. лв.
КТБ асет мениджмънт – 500 хил. лв.
ЗАД “Виктория” – 86 млн. лв.

Медии и разпространение
“Нова българска мейдина група холдинг” (вестниците Телеграф, Монитор, Уикенд, Меридиан мач” и др.) – 40 млн. лв.
“ТВ Седем” – 26 млн. лв.
Национална агенция разпространение – 9.3 млн. лв.
3Бей.бг (econ.bg, inews.bg, sporta.bg, get.bg и др.) – 6.6 млн. лв.

Автомобили
Литекс моторс (миноритарен дял) – 65 млн. лв.
КИА България – 32 млн. лв.
Субару мотърс – 312 хил. лв.

Инфраструктурно и пътно строителство
“Интегрирани пътни системи” – 211 млн. лв.
“Хидропонт-М” -4 6 млн. лв.
“Евробилд проект” – 98.7 млн. лв.

Производство и машиностроене
“Гипс” – 79 млн. лв.
“Рубин” – 215 млн. лв. (2010 г.)
“Корабостроителница Русе” – 97 млн. лв.
“Дунарит” – 77 млн. лв.
“Терем – Георги Бенковски” – 28.4 млн. лв.

Земеделска земя
“Агро финанс” АДСИЦ – 73 млн. лв.

Туризъм и хотели
“Хелт енд уелнес” – АДСИЦ – 147 млн. лв.
“Сана спейс хотел Хисаря”
“Пирин голф пропъртиз”

Източник

Делян Пеевски чрез открита или прикрита собственост владее над 60 процента от пазара за разпространение на вестници в България. Собственик е, официално или пак чрез трети лица, на:

“Телеграф”,
“Монитор”,
“Политика”,
“Уикенд”,
“Всеки ден”,
“Меридиан мач”,
“Борба”,
“Черноморски фар”,
“Минаха години”,
“Втора младост”,
телевизиите ТВ7 и ББТ,
сайтовете BNEws,
“Всеки ден”

… Според медийни публикации е свързан с вестник “Стандарт” и сайта “Блиц”.

Свързват го и с приватизацията на “Булгартабак”, а пак според медийни публикации стои зад покупката на футболен клуб “Левски”. Съдружник е със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. /изтточник: Кой е гусин Делян Пеевски? /

Людмил Стоянов Кърджилов е български журналист от ДАРИК РАДИО.

Людмил Стоянов Кърджилов е български журналист от ДАРИК РАДИО.

* Людмил Кърджилов е роден в София на студентския празник 8 декември през 1962 г. без диплома. В ранна възраст успява да си набави една за средно образование в Първа столична гимназия, а после и още една СУ „Климент Охридски” със специалност Журналистика. Харесало му и така по-късно специализира и Международни отношения пак там в центъра на София. След студените студентски сандвичи веднага захапва горещият микрофон. За около 4 години в държавното радио (БНР), а после и в „Дарик”, от самото му създаване, та и малко преди това. Носител на престижната награда – “Глас на годината” за 2004 г. Людмил има умения по четене и смятане, каране на кола и колело, даже и трактор, може сам да си прави чай и кафе, дори да си изпържи яйца. Преди да си легне вечер с чиста съвест Кърджилов се наслаждава на красивите мигове в живота.

2 comments for “Картите на масата – Делян Пеевски – муха върху спагети, но която предизвика пак протести в България