Правителство на България 2013 – безцветният цвят

 

Какво очакваме от новото правителство на България и какво всъщност ще стане? Всъщност, всеки един си задава въпроса - Ша съ опаим ли?

Какво очакваме от новото правителство на България и какво всъщност ще стане? Всъщност, всеки един си задава въпроса –  ще се оправим ли?

30 май 2013 г. Няма вече толкова “цветни” фигури в България, когато става въпрос за престижна работа, а всеки приема “черно-белия” образ на шанса за успех – безцветният цвят на интереса. Образът на “безцветния” американец, който го интересуват само кариера и пари успешно се налага и в Родината. Съвсем в положителен смисъл казвам това, защото един професионалист за да бъде успешен, трябва да бъде оценен, а това той може да разбере само, ако бъде назначен – да му бъде даден шанс. Другият вариант е да вземеш един човек, на когото имаш доверие и да го създадеш. Проста формула: доверие-шанс-опит-успех за всеки. Това бе първото ми впечатление, когато видях състава на новото правителство на Р България. Дълги години, поне 24, българинът се заблуждаваше, че партийната принадлежност е определяща за неговото развитие, а не неговият професионализъм и възможности. Оправдано да, защото това бе последствие от 45 годишния “сух червен” режим, при който всичко бе само и само един цвят. Последваха години на промяна на цвета, но не и на отношението. Затова и България загуби хиляди професионалисти, които простичко избраха местата по света, където им се дава шанс, има реална оценка и благодарност, под каквато и да е форма. 

Но, като че ли вече и останалият в Родината нашенецът поумня, за разлика от политиците във времето. Те пък вече нямат избор – някой трябва да свърши работата, за да са добре и те и за да запазят позициите си, след като очите на народа доста се поотвориха и желанията му се пренесоха и на улицата.

Разбира се българските политици не се различават особено от чуждите и винаги си вкарват и “оцветени” фигури, на които дават постове в управлението, защото са верни на майката-партия.

 Някои не харесват “Мешана салата”, особено от взаимно отричащи се по вкус “зеленчуци”, но това вече няма значение. В България е популярен разведряващият продукт на междунардония концерн Нескафе – “три в едно” – кафе, мляко и захар на едно място. Подобно нещо бе и тройната политическа комбинация преди време: “социалисти – монархисти – турци”. Сега пък държавата ще бъде управлявана от “две в едно плюс едно” – “социалисти – турци”, подкрепено от “националисти”. Е и к’во – като има тук-таме работа, достатъчно хляб, пресни зеленчуци и кофеиновият елексир си върви по пълните кафенета също?! Всъщност “връхчето на салатата” е пак червено (почти не е било друго в последните 60 години). А единствената разлика за последните близо 25 годин е, че вече околовръст “сини зеленчуци” въобще няма. Иначе “главният готвач” с “червено боне” е един и същ, който “кълца със сатъра по тезгяха”, на практика доста успешно елиминира временният си колега с “безцветна фуражка” от “вътрешната кухня”, и успешно си добави помощник пак в “червено”, но този път с фес владеещ “ятагана и темането” в политическата кухня. “Подправки” за салатата се избират и слагат според силата им, но до ниво “заместник-готвач”, които ще наречем условно на масата – “обречените солнички”, които се използват само за лека промяна на вкуса за клиента, да му се напълни устичката с храничка – да му се затвори, за да хареса “народният клиент” основното ястие, поднесено от основният му “майстор-готвач-диригент”Манджа със сигурност ще има – какво му трябва на изгладнелия гладен! 

Но пука ли му вече на професионалиста без когото не може – не. Хората с работа си гледат работата! 

Иначе има политическа каша в главата на българския консуматор, и се засилва още повече, и объркват посоките, след като гледат как една 100% “лява” партия прави десни реформи, а преди това друга “дясна ” партия правеше леви. Например, БСП заприлича не на това, което пише на табелата й „социалистическа и народна”, а на дясна и капиталистическа на едрия капитал, каквато всъщност е, ако се погледнат нейните основни подкрепители. ГЕРБ се определя, като дясноцентристка и консервативна, а “зави” доста наляво по времето на управлението си, отрече и изолира тотално десните партии. “Основното разделение на “левицата – интересите на труда” и на “десницата – интересите на капитала” търпи сериозни промени в началото на ХХI век.”

Всъщност формулата за владичество чрез обединение е една и съща: трябва ни враг, а не съюзник.

  Всичките се оправдават за промяната на посоките с вълшебните думи “експерт”, “програмно правителство”, “спасение на народа и държавата”, и разбира се придобилата международна популярност “криза”.

Нещо съвсем видимо и простичко – как така, когато даваш ляв мигач, колата ти завива нядясно, или обратното ? Важното е да си в колата! 

Приказно казано – всеки плюе царя, но иска да живее в двореца!

На практика излиза, че посоките “ляво” и “дясно” са само за настройване на електората от стотици години насам, за да може посоката на “приходите” да не се променя и създадените династии да “държат голямата купа със салата, объркана от самите тях”. Спомнете си династия след династия: чорбаджии, партизани, комунисти, социалисти, демократи, монархисти, Юпита, милиционери … Ох, забравих ДС (Династията за Сигурност) – дано не ми извадят някое добре осолено и овкусено “меню” и да ме “вкарат” в “народната салата на недоволството”. Но, важното е, че специалистите някак си оцеляваха – кой в страната – кой в чужбина. 

За 10 дни България вече (не) е същата

КАКВО СЕ СЛУЧИ?

Сергей Дмитриевич Станишев седи стабилно на два стола БСП и ПЕС и със своите съветници реди играта в политиката. От 27 юли 2009 г. е председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия, на 24 ноември 2011 г. Станишев става временен председател на Партията на европейските социалисти, а на 29 септември 2012 г. вече е избран за президент на ПЕС. Роденият на 5 май 1966 г. в СССР Сергей е син на Димитър Станишев — бивш секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на БКП. БСП е достатъчно изпечена и използва всяка възможност! Успя тотално да разкъса и отчая противника и обърна близо 25-годишната демократична игра -

Сергей Дмитриевич Станишев седи стабилно на два стола БСП и ПЕС и със своите съветници реди играта в политиката. От 27 юли 2009 г. е председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия, на 24 ноември 2011 г. Станишев става временен председател на Партията на европейските социалисти, а на 29 септември 2012 г. вече е избран за президент на ПЕС. Роденият на 5 май 1966 г. в СССР Сергей е син на Димитър Станишев — бивш секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на БКП. БСП е достатъчно изпечена и използва всяка възможност! Успя тотално да разкъса и отчая противника и обърна близо 25-годишната демократична игра – “всички срещу комунистите” в по-демократичната – “всички срещу ГЕРБ”, на която се хванаха всички размери и цветове риби. Факт – 25 години всички плюеха БСП/БКП, сега всички направо акат върху ГЕРБ. Победителят винаги е един – в момента това е БСП. Карикатура: Анатоли Станкулов

20 май – националният съвет на БСП успешно гласува направеното предложение за структурата и състава на кабинета на Пламен Орешарски, съобщи пред журналисти в централата на БСП Янаки Стоилов, цитиран от БТА. На въпрос тогава кой ще е вторият вицепремиер Янаки Стоилов отговори: “За това трябва да бъде попитан г-н Орешарски, тъй като той има предвид конкретна кандидатура, като не я е оповестил по юридически и други причини и смята, че след няколко седмици ще е в състояние да я предложи.”

Пламен Орешарски (отпред) и Сергей Станишев (отзад).

Пламен Орешарски (отпред) и Сергей Станишев (отзад).

“Ние сме втора политическа сила на тези избори, друг е въпросът как ГЕРБ постигнаха своя резултат. За първи път имаме възможност, само след един мандат в опозиция, да трупаме и печелим доверие отново,” каза от трибуната председателят на БСП Сергей Станишев по време на форума на неговата партия, в репортаж излъчен от бТВ.

“Обещах, че ще предложа структура и състав на МС, който да бъде адекватен на изискванията,” каза новият премиер Пламен Орешарски на форума на БСП. Всъщност още през януари т.г. Станишев бе подготвил правителство в сянка.

21 май – Парламент Ден 1 – Борбата от медиите и улицата се пренесе в залата

23 май – Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата за съставяне на кабинет на президента Росен Плевнелиев, тъй като не може да състави правителство единствено с гласовете, получени от неговата партия. Няколко часа по-късно Плевнелиев връчи мандата за съставяне на правителство на председателят на БСП Сергей Станишев, който бе приет с готовност и от кандидата посочен за министър-председател Пламен Орешарски.

29 май – Парламента гласува новото правителство и съставът му бе обявен. Орешарски бе избран с гласовете на Коалиция за България (БСП) – 84 гласа и ДПС – 36 гласа. Кворум от 121 души на парламентарното заседание беше осигурен, след като Волен Сидеров стана 121-ия депутат, който се регистрира. От общо 216 депутати гласували, 97 – цялата парламентарна група на ГЕРБ, бяха против, а „Атака” не гласуваха.

30 май – Прокуратурата започва наказателно преследване срещу бившия вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов за незаконно подслушване на журналисти, политици и известни личности. Секретно искане за сваляне имунитета му вече е внесено в НС по-рано през деня от главния прокурор Сотир Цацаров, който ще повдигне обвинение, веднага след като парламентът се произнесе. “Ние смятаме, че обвинението е абсолютно доказано,” заявява Цацаров. Изглежда нещата са сериозни, след като Цветанов веднага си нае скъп адвокат от Германия. В същото време гл. секретар на МВР и шефът на специалните служби дадоха оставки. 

“Картината в България е много по-мрачна, отколкото разкриват официалните статистически данни,” каза на 30 май новият премиер Пламен Орешарски.

КОИ СА НОВИТЕ МИНИСТРИ?

Приятел?

zinaida zlatanova

Зинаида Златанова

Зинаида Златанова, която поеме министерството на правосъдието в новото правителство на Орешарски, е/била пряко свързана Моника Станишева, сочат търговските регистри.

Зинаида Златанова участва в управлението на акционерно дружество EuroFunds.bg – Юропроджектс Пойнт (EuroProjects Point). На 28 декември 2007 г. Софийски Градски Съд (СГС) заличава като изпълнителен член на управителния съвет Зинаида Каменова Златанова и вписва като изпълнителен член на управителния съвет Методи Любомиров Янов, който да представлява дружеството. Янов е брат на Моника Йосифова, която отскоро е законна съпруга на Сергей Станишев. Порталът EuroFunds.bg има за цел да предоставя актуална информация за европейските фондове в България и да осъществява връзка между кандидати за получаване на финансиране от еврофондовете, консултанти и банки, предоставящи подкрепа за реализиране на проекти. (http://www.ciela.net/freestategazette/Unofficial.aspx?id=2

През 2007 г. този консорциум печели обществена поръчка за 1 млн. лв. от министерството на държавната администрация (в кабинета на Сергей Станишев министър беше Николай Василев) за популяризиране на Оперативна програма Административен капациет. Впоследствие фирмата на Моника Йосифова – “Актив груп” стана акционер и във фирмата на Николай Василев “Експат бета”.

Златанова е “изключително близка” и на Меглена Кунева, според данни изнесени в блога Пътят ми | …, както и във в-к Стандарт.

Зинаида Златанова е родена на 24 юли 1973 г. в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова гимназия в София. Тя е магистър по право от Софийския университет “Св. Климент Охридсизклки”. Владее английски, немски и руски език.Баща й е професор Камен Велев, бивш ректор на Химико-технологичния институт и зам-министър на образованието в кабинета на Симеон Сакскобурготски, един от учредителите на партията на Кунева “Движение България на гражданите”.

“ФИНАНСОВАТА ДИНАСТИЯ” – ЧОВЕК НА БИВШИЯ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР И СЕГАШЕН ПРЕМИЕР ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ И ВРАГ НА ПАК БИВШИЯ СИМЕОН ДЯНКОВ ПОЕМА ФИНАНСИТЕ

Petar Chobanov

ПЕТЪР ЧОБАНОВ

Доц. д-р ПЕТЪР ЧОБАНОВ – министър на финансите е преподавател по международни финанси в Университета за национално и световно стопанство, катедра „Финанси”. Чобанов е роден през 1976 г. в Ямбол, където завършва математическата гимназия, а след това Университета за национално и световно стопанство, към който от началото на тази година е доцент в катедра “Финанси” с докторат на тема “системният риск при валутен борд и в процеса на пррисъединяване към еврозоната”.

Започва кариерата си като експерт и главен експерт в БНБ, където разработва анализи и регулярни тримесечни стратегии за управление на международните валутни резерви. През 2005 г. е назначен от тогавашния финансов министър Пламен Орешарски за директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози (АИАП), където изпълнява длъжността изпълнителен директор до май 2009 г. Като изпълнителен директор на АИАП Чобанов е участвал лично в създаването на стратегическите програмни документи на Р България, в т.ч. Конвергентната програма, Националната програма за реформи, Националната стратегическа референтна рамка. От май 2009 г. до юни 2010 г. той е председател на Комисията за финансов надзор, само за една година, тъй като в последствие ГЕРБ смени състава на комисията със свои назначения чрез поправки в закона. Чобанов е един от най-слините критици-експерти на предишното правителство и най-вече към личните инициативи на бившия финансов министър Симеон Дянков като например тези за използването на Сребърния фонд като средство за плащане на външния дълг и за изолирането на български инвеститори от разпределението на новата емисия глобални облигации през 2012 г. Петър Чобанов е и един от икономическите експерти с най-мрачни коментари за състоянието на българската икономика. Познати го определят като дясно мислещ прагматикИма редица публикации. Владее английски и руски език.

Дадоха на ДПС “най-слабите” министерства

Литературовед ще води спорта 

Марияна Георгиева - Бенчева

Марияна Георгиева – Бенчева

Марияна Георгиева – Бенчева от листата на ДПС-Ловеч е министър на спорта, с който няма нищо общо в живота си. Проф. Марияна Георгиева е професор по български език (когнитивни и синтактични измерения на езика); общо и сравнително езикознание, доктор по филология, доктор на филологическите науки. Професор в ИБЕ „Проф. Л. Андрейчин” при БАН, професор в УНИБИТ. Административния опит на кандидат министъра включва заемането на позицията директор на дирекция “Студенти и специализанти” в образователното министерство по времето на НДСВ и на тройната коалиция в периода 2001-2010 г. Била е преподавател в Бургаския свободен университет. 

Герогиева е била парламентарен сътрудник на лидера на ДПС Лютви Местан. За последните парламентарни избори беше на второ място в листите на ДПС в Ловеч, но не успя да влезе в НС. Преди окончателното обявяване на състава на кабинета, имаше информации във в-к Дневник, че партията на Местан може би ще получи министерството на образованието и проф. Георгиева-Бенчева е била сочена за този пост, но той в край сметка отиде при друг професор – от БСП – Анелия Клисарова. На предизборна среща в Демир баба теке Георгиева заяви: “Повярвах силно в политиката на ДПС, защото ДПС е учител по демокрация за всички политически сили в съвременна България, защото в тази политика на едно от първите места е образованието. Аз като професор по езика искам да кажа, че ще работя така, че вашите деца, когато ходят на училище, заедно с учебниците си по български език да носят и учебник по майчин език”. Учудвам се как професорката по Български език само не заговори на турски, за разлика от колегата си ХАСАН АДЕМОВ (вижте по-долу кой е Хасан и как говори на българския си електорат), който е избран за министър на труда и социалната политика и ще се грижи за работата и оцеляването на народа.

ВИЖТЕ ТОВА ВИДЕО НА МИТИНГ НА ДПС: 

 

ИСКРА МИХАЙЛОВА (ДПС)- министър на околната среда и водите

 

Искра Михайлова

Искра Михайлова

Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София. Завършила е Ленинградски държавен институт по култура, специализирала е в САЩ, Германия и Великобритания по проблемите на сътрудничеството с ЕС и информационните технологии. По професия е библиограф. Работила е в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Министерство на културата, Министерство на образованието. Тя бе депутат в предишното 41-во Народно събрание с квотата на Движението за права и свободи (ДПС). Като заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството (2005-2009 г.), тя е ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”. Председател на Комисията по околна среда и води в НС (2009-2013). Била е член на управителния съвет на Национална агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), Фонд „Тютюн” и член на борда на директорите на Фонд ФЛАГ. Михайлова е избрана за народен представител в 42-рото НС от ДПС от Пазарджишки многомандатен избирателен район и е член на Групата за приятелство в НС България – САЩ. Владее английски и руски език.

КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА – САМО СИ ПРОМЕНЯ ЦВЕТА – Двойка сменя благородно общо синьо с изгодно разделно червено

Petar Stoyanovich

Петър Стоянович

Д-р ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ – министър на културата и Д-р ТАНЯ АНДРЕЕВА – министър на здравеопазването

Двамата министри са бивша семейна двойка и имат общо дете, съобщи ОфНюз, цитиран от в-к 24 часа. Освен че са интересни с бившото си чисто “бяло венчило”, двамата министри са познати от миналото и със своето “синьо покривало”, което сега сменят с “експертно червена мантия”. 

Стоянович беше емблематично за СДС лице, а след това беше сред основателите на движение “Гергьовден” начело с Любен Дилов. “Гергьовден” беше в коалиция с ВМРО на изборите през 2005 г. и имаше силна анти-БСП реторика. 

Таня Андреева

Таня Андреева

Таня Андреева пък беше председател на младежкото СДС през 2004 г., а преди това беше шеф на младите сини от СДС в район “Илинден”. Някъде от тези години е и близкото им приятелство със Стоянович.

 

Книга за своя дядо написа Петър Стоянович.

Книга за своя дядо написа Петър Стоянович. “Известният непознат. Иван Стоянович-Аджелето 1862-1947 г.” Дядото на 24 години създаде първата българска телеграфна агенция „Трапезица”, 12 години преди БТА,на 48 години Малинов го упълномощава като правителствен пратеник при Великия везир да сондира първите резултати от обявената Независимост,на 55 години царят го назначава за пълномощен министър в Австро-Унгария, на 57 е емигрант в Германия, Австрия и Унгария, на 84 част от къщата му е заета от представителя на НКВД за резиденция, на 85 години отказва лечение в болница. Отивайки си от този свят оставя послание към близките си: “В коктейл от злоба, завист и главно невежество ще преживеете живота си. И затова – отивайки си от този свят – ви жаля.” “Фундаменталният страх за децата ми се поражда от констатацията, че 65 години след смъртта на прадядо им аз бих повторил неговите прощални думи,” казва Петър Стоянович в края на 2012 г. при представянето на книгата за дядо му.

Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Баща му Иван Стоянович (1930-1999) е кинокритик, журналист и писател. Майка му е Ана (Ани) Бакалова (род. 1940), е театрална и филмова актриса. Брат му Димитър (род. 1977) е сценарист и автор на предавания. Стоянович е доктор на философията и магистър по история на Университета във Виена, Австрия. Завършил е Немската гимназия в София. Бил е Парламентарен секретар и Началник на кабинета на министъра на външните работи Надежда Михайлова в правителството на Иван Костов (1998-2001). Международен секретар на СДС (2001-2003), политически секретар и председател на „Движение Гергьовден” (2004-2009). От 2009 г. е журналист, автор на научна литература. Автор е монографията “Известният непознат. Иван Стоянович 1862-1947” за живота на неговия прадядо Иван Стоянович-Аджелето – националреволюционер, съединист, създател на българските телекомуникации, журналист, народен представител, създател на първата българска телеграфна агенция, дипломат и царски съветник. Петър Стоянович владее английски, немски и руски език. Баща на две деца. Хоби: подводен риболов, лов, кулинарство. Петър Стоянович е познат, като изключително интелигентен и ерудиран професионалист, човек с богат опит, отлични комуникации и обща култура. 

Д-р ТАНЯ АНДРЕЕВА – министър на здравеопазването

Д-р Таня Андреева -директор на болница

Д-р Таня Андреева – директор на болница “Шейново” бе първото официално име на министър в новия кабинет.

Таня Любомирова Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в гр. София. Д-р Андреева е изпълнителен директор на ІІ СБГАЛ „Шейново” ЕАД. Била е председател на Съвета на директорите на ІІ СБГАЛ „Шейново” и на ІV МБАЛ ЕАД. Завършва Медицинския факултет към Медицинския университет в София, специалност „Акушерство и гинекология.” Магистър по „Здравен мениджмънт” в Медицинския университет, София и по „Управление на човешките ресурси” в Нов български университет. Депутатка от гражданската квота на “Коалиция за България” (БСП), избрана от 25-и МИР, в който водач бе Сергей Станишев през 2013 г.  Била е член на партия “Гергьовден” до 2007 г., а в младежкото СДС през 2004 г. Избрана е за директор на “Шейново” с гласовете на мнозинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет. Андреева разказа пред бТВ, че лидерът на БСП Сергей Станишев е разговарял с нея и тя “приела поканата му за поста, защото имала много допирни точки с програмата за управление на здравеопазването на левицата”. Владее френски и руски език. Омъжена за лекар.

ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА НА ЗАПАДЕН ВЪЗПИТАНИК, СЪВЕТНИК НА ПРЕМИЕР И ПРЕЗИДЕНТ

ДРАГОМИР СТОЙНЕВ

ДРАГОМИР СТОЙНЕВ

ДРАГОМИР СТОЙНЕВ – министър на икономиката и енергетиката

Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май1976 г. в Триполи, Либия и има биография на юпи – диплома от елитен евро-университет, опит в работа в чужда среда и силна политическа кариера, въпреки своята младост.

Доц. д-р Драгомир Стойнев е избран за народен представител в 42-рото НС от БСП. В 41-то НС е председател на постоянната комисия по труда и социалната политика. От 2007 г. до 2009 г. е икономически съветник на министър-председателя на Р България Сергей Станишев на “правителството на тройната коалиция”. Той също е бил част от екипа на Първанов, като през 2006 и 2007 г. е един от авторите на годишния доклад на президента. Намекът на Стефан Данаилов в Ловеч през 2012 г. преди конгреса на БСП, че има трети за лидер на БСП, всъщност се отнасял за депутата Драгомир Стойнев, коментираха тогава депутати.

“Съветниците на премиера и на президента са хората, които на практика ръководят държавата – твърди високопоставен член на ръководството на БСП, цитиран от списание ТЕМА. – Поради голямата натовареност на Станишев и Първанов е невъзможно двамата да знаят всичко важно, което се случва в държавата. Непосилно е да се запознаят в подробности и с целия документооборот, който минава през “Дондуков” 1 и “Дондуков” 2. Затова ролята на съветниците е много важна – те отсяват информацията и решават кои документи и данни може да стигнат до кабинетите на Станишев и на Първанов. Използвайки тези обстоятелства, често се случва съветниците да влязат в ролята на лобисти на различни фирми и лица. Понякога има напрежение между правителството и президентството именно защото различните икономически, политически и кадрови въпроси често се преплитат. Нерядко поради липса на информация Станишев и Първанов остават като в “небрано лозе”, когато възникнат подобни търкания.”

Стойнев е Магистър по икономика от Университет Париж 1 Пантеон – Сорбона, Париж, Франция. Обучения и квалификации: по разработване и оценка на обществени политики във Висшето училище по публична администрация (ENA), Франция, по модернизация на държавната администрация на персоналния мениджмънт във Федералната академия по публична администрация, Германия и по Глобално икономическо сътрудничество и възстановяване към Департамента за държавния бюджет за образование и културни дейности, Програма на Института за международно обучение (IIE), Вашингтон, САЩ. Владее френски, руски и английски. Женен е и има две деца.

“Хората започват да се объркват в представите си за “лявото и дясното” в глобалния свят.

Основното разделение на “левицата – интересите на труда” и на “десницата – интересите на капитала” търпи сериозни промени в началото на ХХI век. Модерното ляво е равенство на възможности, не на резултати,” каза Стойнев през 2008 г. пред в-к Стандарт, сякаш професионално предрича нашето объркване, за което споменахме най-горе.

ДВЕТЕ СИЛОВИ МИНИСТЕРСТВА – на възпитаници на висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, Варна

ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ – министър на вътрешните работи

ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ

ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ

Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен и завършва Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” – Варна. Придобива  степен „магистър” по икономика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”  и „Еразмус юнивърсити”, Ротердам, Холандия. От 1993 г. Цветлин Йовчев работи в Национална служба „Сигурност” (НСС), където последователно е началник на сектор, началник на направление и зам-директор на НСС. От създаването на ДАНС работи в агенцията като главен директор на главна дирекция „Контраразузнаване”. През октомври 2008 г. напуска ДАНС. На 10 август 2009 г. с Указ № 287 на президента на Р България по предложение на Министерския съвет Цветлин Йовчев е назначен за председател на Държавна агенция „Национална сигурност”. На 16 февруари 2011 година подава оставка, която е приета ден по-късно от премиера Бойко Борисов. От 2012 г. до май 2013 г. д-р Цветлин Йовчев е Началник на кабинета на Президента на Р България Росен Плевнелиев. Плевнелиев освободи Йовчев от длъжността началник на Кабинета на Президента на Републиката, считано от 17 май 2013 г., съобщиха тогава от пресцентъра на държавния глава. Още на 9 април стана ясно, че Цветлин Йовчев е поискал да бъде освободен от длъжност по лични причини, свързани с желанието му да реализира свои проекти, които не може да съвместява със заеманата от него позиция. От администрацията на президента през април съобщиха, че Йовчев е в отпуск. Цветлин Йовчев владее английски и руски език. Женен, с едно дете.

АНГЕЛ НАЙДЕНОВ – министър на отбраната

Ангел Найденов

Ангел Найденов

Ангел Петров Найденов е роден 28 септември 1958 г. в гр. Кърджали. Завършва висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, Варна, специалност „инженер – навигатор”. Найденов е избран за народен представител в 42-то НС от БСП. Преди това депутат в 37-то, 38-то, 39-то, 40-то и 41-то НС. Първият му мандат е в 37-ото Народно събрание, когато на власт беше кабинетът “Жан Виденов”. Найденов влезе в листите на социалистите след стаж като областен управител на Хасково, а преди това и като кмет на Димитровград. Дълго време беше шеф на хасковската организация на БСП. Именно тази организация издигна през 2000г. Сергей Станишев за член на Висшия съвет на партията. Година по-късно – след избирането на Георги Първанов за президент, Станишев оглави левицата на овакантения пост. Сега беше избран за шести път, като в първите си мандати представляваше Хасковския регион, а след това се кандидатираше от Перник. През 2009 и 2010 г. е член на Комисията по външна политика и отбрана, от 2009 г. е зам. председател на Комисията по външна политика и отбрана и член на постоянно действаща подкомисия, която осъществява парламентарен контрол върху дейността на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и служба „Военна информация” към Министерство на отбраната. Бивш кмет на Димитровград. Бивш областен управител на Хасково. За почти две десетилетия в парламента Ангел Найденов успя да се опази от участие в скандали, пише в-к Дневник. Вероятно поради тази причина вниманието на медиите беше привлечено от промените в личния му живот – преди две години Найденов се разведе, а в момента живее със съпартийката си Мая Манолова, която от вече е зам.-председател на парламента. През 2011 г. заради авантюрата си с Манолова, се развежда със съпругата си Нина Найденова, след 38 години съвместен живот. Нина и Ангел се познават от деца и едва 15-годишни сядат на един чин в училище. Оттогава са неразделни. След петгодишна връзка, двамата сключват брак. Заради него Нина се мести да учи във Варна, където Ангел вече е студент във военноморското училище. “Бях съкрушена, когато Ангел ми поиска развод. Почувствах се огорчена и наранена. До последно имахме добри взаимоотношения. “Жената, която сега е със съпруга ми, г-жа Мая Манолова, първо каза неща, които човешката етика и морал изискват да не се споделят публично. Разкри връзката си с него, без нещата окончателно да са приключили”. Това казва в интервю за в. “България днес” Д-р Нина Ангелова, уважаван лекар в Димитровград.

ДЕСИСЛАВА ТЕРЗИЕВА – министър на регионалното развитие 

ДЕСИСЛАВА ТЕРЗИЕВА

ДЕСИСЛАВА ТЕРЗИЕВА

Терзиева е една от сочените изненади, защото името й е непознато и сред социалистите, и сред бивши служители на висши позиции в министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), където работи през последните години, пише Дневник. 

От 2011 г. досега Десислава Терзиева е директор на дирекция „Стратегическо развитие и координация” в Министерския съвет. Преди това оглавява дирекцията „Европейска координация и международно сътрудничество” в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Има опит и като директор на дирекция „Национална транспортна политика” в Министерството на транспорта и съобщенията. От 1991 до 2001 г. заема различни позиции в МРРБ.

Десислава е родена на 17 август 1965 г.

1978-1981 г. – Julia Richman High School, Ню Йорк, САЩ
1982-1987 г. – магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски”
Има допълнителни квалификации и специализации в международни организации и в университети в Австрия, Република Корея, Шотландия.
Владее английски, френски и руски език.

ДАНАИЛ ПАПАЗОВ – министър на транспорта

ДАНАИЛ ПАПАЗОВ

ДАНАИЛ ПАПАЗОВ

Данаил Папазов е изпълнителен директор на „Пристанище Варна” ЕАД от 2001 г. досега. Магистър, специалност „Корабоводене” на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, Варна. Професионална диплома по мениджмънт, стопанско управление, Нов български университет.

Данаил Папазов е член е на УС на Асоциацията на пристанищата на Черно и Азовско море (BASPA). Той е изпълнителен директор на “Пристанище-Варна” от 2001 г., когато е назначен от правителството на НДСВ. Осем години е ръководил отдел “Оперативно диспечиране” в пристанище Варна-Запад, бил е помощник-капитан в Българския морски флот, старши помощник-капитан и суперинтендант в немската Ahrenigel LTD, зам.-управител в частни агентски фирми. През последните няколко години Пристанище Варна отчита непрекъснат ръст на печалбите. Папазов стана и шеф на баскетболния “Черно море Порт” след лична заръка на експремиера Борисов. През 2011г. името на Данаил Папазов се появи сред потенциалните кандидати на ГЕРБ за кмет на Варна, но след това кандидатурата му беше оттеглена. Решение за това взе ръководството на ГЕРБ и лично Бойко Борисов.

54-годишният Данаил Папазов е роден в добричкото село Красен,но е живял винаги във Варна. Женен е и има две деца и двама внуци.

Владее английски и руски.

 ДИМИТЪР ГРЕКОВ – министър на земеделието и храните

ДИМИТЪР ГРЕКОВ

ДИМИТЪР ГРЕКОВ

Проф. Димитър Греков е втори мандат ректор на Аграрния университет в Пловдив. Доктор на селскостопанските науки. Заместник-председател на бизнес-научен съвет към МЗХ в момента. Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по дисциплините животновъдство и въведение в аграрната наука.
Втори мандат е ректор. Завършил е Висшия селскостопански институт, който по-късно е преименуван. Повече от 26 г. (1989) работи и преподава в него. Има над 120 научни и научно-популярни публикации. По време на неговото управление с титлата доктор хонорис кауза на Аграрния университет бе удостоен бизнесменът и почетен консул на Русия в Пловдив от 2007 г. Георги Гергов и сегашен председател на Градския съвет на БСП – Пловдив, дълги години областен лидер на партията. Гергов е една от най-влиятелните фигури в България с участие в десетки фирми, като ЦУМ, Пловдивски панаир, Слънчев ден, Хотел Санкт Петербург, Пътища АД – Пловдив, Евроком България, Захарен комбинат пловдив, Фуражни заводи и животновъдни комплекси. Гергов е от село Джурилово, от където се познава с министър Георги Танев, първи секретар на Комсомола в периода 1979-1981, министър на транспорта през 1988 и министър на вътрешните работи в периода 1988-1989. Личен приятел с президента Георги Първанов, бившите министри от БСП на вътрешните работи Румен Петков и на енергетиката Румен Овчаров. Започва бизнеса си след като напуска поста на изпълнителен директор в свинекомплекса в село Маноле. Освен Панаир Пловдив, друга голяма сделка е за хотел “Ленинград” сега “Санкт Петербург”, който успява да приватизира.

Димитър Греков е роден в град Любимец, Хасковско, женен е и има две дъщери. Греков владее английски и руски език.

АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА – министър на образованието
Anelia KlisarovaПроф. д-р Анелия Клисарова, д-р на науките (д.м.н.), е избрана за народен представител в 42-то НС от Варна. От 2003 г. досега е началник на „Център за образна диагностика и лъчелечение” в МБАЛ „Св. Марина”, Варна. Тя е два мандата ректор на Медицински университет – Варна и общински съветник и председател на ПК „Здравеопазване“ към Общински съвет Варна. Завършва Медицинския университет във Варна, специалност „Медицинска радиология”. Магистър по здравен мениджмънт. Има редица обучения, специализации и курсове по нуклеарна медицина. Доктор хонорис кауза на Университета “Овидиус” – Констанца, Румъния, доктор хонорис кауза на Одеския медицински университет – Украйна, Златен медал „Алберт Швайцер” – Полска академия на науките.Член-кореспондент на Северноамериканската асоциация по радиология и член на Българската асоциация по радиология. Национален делегат е за България и член на борда на Европейската асоциация по нуклеарна медицина. Член на борда на Европейската асоциация по нуклеарна медицина.

Анелия Клисарова е родена на 13 декември 1961 г. във Варна, като през 1986г. завършва специалност „Медицина“ в  Медицински университет – Варна, с награда „Златен Хипократ“ за отличен успех.

Проф. Клисарова владее немски, английски и руски език.
Омъжена с един син.

КРИСТИАН ВИГЕНИН – министър на външните работи

КРИСТИАН ВИГЕНИН

КРИСТИАН ВИГЕНИН

От 2009 г. досега Кристиан Вигенин е член на Европейския парламент, 7-ми парламентарен мандат. Член е на комисията по външни отношения, координатор на групата на социалистите и демократите в комисията. Народен представител в 40-то НС на Р България.

Кристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София.

През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, а през 1998 г. се дипломира в Университета за национално и световно стопанство, специалности “Международни отношения” и “Макроикономика”.

През изминалите години участва в редица обучения и специализации в Белгия, Швеция, САЩ и др. както по политическа линия, така и във връзка с професионалното си обучение и развитие. От март 2001 г. Кристиан Вигенин започва работа в отдел “Външна политика и международна дейност” на Висшия съвет на БСП, като става негов ръководител през 2003 г.

Активната му политическата работа започва през 1994 г., когато става учредител на Българската социалистическа младеж (БСМ) и в продължение на 3 мандата – до 2000 г. – е член на Изпълнителното бюро на организацията, секретар по международната дейност и зам-председател, като през 1996 г. БСМ става наблюдател и през 1998 г. – пълноправен член на младежкия Социнтерн (ИУСИ), а през 1997 г. – асоцииран член на младежката организация на Партията на европейските социалисти (ЕКОСИ) . През 2000 г. Кристиан Вигенин е избран за член на Висшия съвет на БСП, а в края на 2001 г. – за член на Изпълнително бюро на партията, отговарящ за международната дейност.

На 45, 46 и 47 Конгрес на БСП е преизбиран за член на ВС, а впоследствие – за член на ИБ и секретар на НС по външна политика и международна дейност. В рамките на неговия мандат БСП е приета за пълноправен член на Социалистическия Интернационал (2003 г.) и на Партията на европейските социалисти (2005 г.). В периода 2005 – 2008 г. е председател на Комисията по външна политика и международни връзки на ВС на БСП.

През 2005 г. е избран за председател на Районната организация на БСП в район “Подуяне” (София) и за член на Градския съвет на БСП в София, като през 2008 г. е преизбран за втори мандат на тези позиции. От 2006 г. участва в работата на Президиума на ПЕС и координира работата на мрежата на ПЕС за Югоизточна Европа. Изборни длъжности На местните избори през 1995 г.

До напускането на българския парламент през май 2007 г. е член на ръководството на Парламентарната група на Коалиция за България на позицията секретар по международната дейност и участва в работата на комисиите по външна политика и по европейска интеграция на НС.

От септември 2005 г. е наблюдател в Европейския парламент и ръководител на шест-членната делегация на Коалиция за България. С присъединяването на България към Европейския съюз е утвърден като член на Европейския парламент. На Европейските избори през май 2007 г. води националната листа на Платформа “Европейски социалисти” и е избран за член на Европейския парламент заедно с 5 социалисти от общо 18 български евродепутати. След изборите позицията му на зам-председател на Групата на ПЕС от март 2007 г. е потвърдена от Групата на социалистите с тайно гласуване при само 4 гласа “против”. На изборите за Европейски парламент през 2009 г. е под №3 в листата на Коалиция за България и е преизбран за евродепутат. Член на Комисията по външните отношения и зам. – член на Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. През септември 2009 г. Кристиан Вигенин беше избран за координатор на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент в Комисията по външни отношения на европарламента. Владее отлично английски и немски език, ползва френски и руски.

Женен, с един син.

Съпругата му Милена Ангелова е доктор по икономика и научен сътрудник в Икономически институт на БАН. Главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и член на Бюрото на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), консултативен орган на Европейския съюз, в който са представени синдикални, работодателски и неправителствени организации от страните-членки, като българската квота е от 12 члена.