Бунтът в Турция поставя в неудобно положение САЩ /+ video/

 

Президентът на САЩ Барак Обама и Премиера на Турция Реджеб Таийп Ердоган дадоха специална пресконференция в

Президентът на САЩ Барак Обама и Премиера на Турция Реджеб Таийп Ердоган дадоха специална пресконференция в “Градината на Розите” в Белия дом във Вашингтон на 16 май 2013 г. (President Barack Obama and Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan of Turkey hold a press conference in the Rose Garden of the White House, May 16, 2013. (Official White House Photo by Chuck Kennedy -www.whitehouse.gov)

Вашингтон се постави “в деликатно положение, като направи от Турция /демократичен/ модел за арабския свят, без изобщо да споменава за хвърлените в затвора журналисти и адвокати, повод за недоволство на правозащитни организации

Бунтът в Турция поставя в неудобно положение САЩ, които издигнаха съюзника си до статута на ислямска демокрация за пример за арабския свят и които разчитат на Анкара за решаването на конфликтите в Сирия и в Близкия изток, съобщава БТА, като цитира публикация на агенция Франс Прес (АФП) (US left confounded by its ally #Turkey’s heavy-handed response to anti-government protests) от 7 юни 2013 г. 

Няколко дни по-рано темата бе вече поставена със свързан въпрос, поставен на дискусия от американска медия. “Ню Йорк Таймс” публикува материал под заглавие “Когато един съюзник остро третира протестите”. Американската медия пита и предостави трибуна за отговор на това, “как САЩ трябва да отговори на реакцията на турското правителство за протестите?” (When an Ally Treats Protests Harshly). “Ню Йорк Таймс” получи различни гледни точки. От “подкрепата на Ердоган помага на демокрацията” от Ед Хюсейн, ст. научен сътрудник за близкоизточни изследвания в Съвета за международни отношения (Council on Foreign Relations) с офиси в Ню Йорк и Вашингтон. До “нека стане ясно, че репресиите не се приемат” на Мишел Дън, която е директор на програмите за Близкия изток на Атлантическия съвет, бивш дипломат на САЩ в Кайро, Ерусалим и Съвета за национална сигурност (National Security Council | The White House).

Турската криза е болезнен въпрос за Вашингтон и поради още една причина, допълва Agence France-Presse – AFP. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който е трън в очите на протестиращите, неотдавна беше приет в Белия дом от Барак Обама, за когото се смята, че поддържа много сърдечни връзки със силния човек в Анкара, пояснява АФП. В предишна кореспонденция АФП нарече политиката на Ердоган “Богат с бедните – беден с богатите”. (Припомняме: President Obama and Prime Minister Erdogan of Turkey Hold a Press Conference)

“Американците наистина се чувстват неудобно заради Турция, която доскоро даваха като пример на мюсюлманския свят, като страна, която съумяла да съчетае исляма, демокрацията и икономическия прогрес”, казва Байрам Балчъ, изследовател в мозъчния тръст Фонд Карнеги, цитиран от информационната агенция. “Карнеги” е една фондациите, наред с “Форд” и “Рокфелер” които оказват голямо влияние върху американската външна политика през последните 70 години след 2-та св. война.

От повече от седмица американската администрация е изключително предпазлива по отношение на протестната вълна в Турция, която очевидно я изненада, пише БТА, цитирайки АФП.

Американският държавен секретар Джон Кери разбира се осъди прекомерната употреба на сила от турската полиция и потвърди привързаността на САЩ към принципите за свобода на словото и правото на събиране. Но после Белият дом побърза да приветства “извиненията” на вицепремиера Бюлент Арънч, отправени към жертвите на репресиите, и призивите за спокойствие на президента Абдуллах Гюл.

Барак Обама не обели и дума, а неговият вицепрезидент Джо Байдън се показа доста предпазлив, наричайки Анкара “жизненоважен съюзник”, отбелязва АФП.

Наистина Турция е стратегически съюзник на САЩ, член на НАТО от 1952 г., припомня Стивън Кук от изследователския център Съвет за международни отношения (Council on Foreign Relations).

Но, казва критично анализаторът, Вашингтон се постави “в деликатно положение, като направи от Турция /демократичен/ модел за арабския свят, без изобщо да споменава за хвърлените в затвора журналисти, повод за недоволство на правозащитни организации от Анкара. / бел.ред. По брой на арестувани журналисти Турция е на 1во място в света, като задминават Иран, Китай, Сирия и Северна Корея, според тазгодишният доклад на организацията “Репортери без граници” (Reporters Without Borders). Десетки адвокати също бяха хвърлени в затворите, както през януари 2013, така и сега. Повече от 50 адвокати са задържани от полицията пред съда „Чаклаян” в Истанбул, защото са се присъединили към протестите на площад „Таксим”, които продължават в страната вече 12 дни, съобщи турският в. „Хюриет”.)

Американски дипломати наистина от известно време виждаха, че турската власт прави завой към авторитаризъм, посочва Кук. Според други анализатори Вашингтон дори се е притеснявал от отклоненията “в путинов стил” на турския премиер Ердоган, добавя Балчъ.

Но американците си затваряха очите, защото имат нужда от Турция по много регионални въпроси, добавя той.

Първият въпрос е сирийският. Анкара напълно прекъсна връзките със сирийския президент Башар Асад, за да подкрепи бунта и сирийската опозиция. Сирийските опозиционери превърнаха турско-сирийската граница в своя тилова база с благословията на американците, които позволиха там да бъдат разположени батареи “Пейтриът”. (NATO approves Patriot missiles for Turkey http://lnkd.in/mYk6EFUS to deploy Patriot missiles, troops to Turkey: http://t.co/1SYbRLXe By @dandeluce)

Анализаторът Балчъ сега се притеснява, че неотстъпчивостта на Ердоган пред протестиращите, в чиито редици според него са проникнали “терористи”, “ще усложни задачата на американците” да намерят изход от сирийската главоблъсканица.

“Когато човек чуе как Ердоган в Турция говори за протестиращите, той има чувството, че чува как Асад в Сирия говори за опозиционерите”, посочва експертът, според когото “Турция губи авторитета, че може да помогне за решаване на сирийската криза”.

Анкара освен това е ключов елемент от американската дипломация в израелско-палестинския мирен процес.

В края на март Барак Обама подтикна турците и израелците да започнат да подобряват отношенията си след три години на раздор. В средата на май американският президент позволи на Ердоган да заяви пред журналисти в Белия дом, че ще посети Газа и Западния бряг, за да помогне за палестинското помирение между Хамас и Фатах.

Професор Тамара Кофман Уайтс от Института Брукингс припомня, че “Ердоган е лидерът, с когото американският президент се чувства най-близък”. “Какво влияние може да упражни той, за да се излезе от кризата?”, пита се тя.

“САЩ нямат никакво влияние върху Турция по въпросите за правата на човека. САЩ никога не са имали, нямат и вероятно няма и да имат в бъдеще подобно влияние,” отговаря й Хенри Барки от университета Лихай, в щата Пенсилвания.

ПРИПОМНЯМЕ: Протестите в Турция не спират вече десет дни

Gezi Park protesters and police continue to clash