“Зеленото” злато и неговите по-големи “братя”-наркотици по света и у нас

“За последните 7 години има 8,5 милиона души в Русия, които в различна степен на регулярност употребяват наркотици.”

В Русия тестват ученици и студенти за наркотици със закон – в България дремат – в САЩ залагат на медицинската марихуана

“Идеята за легализирането на наркотиците е пагубна. В последно време упорито ни насаждат идеята за легализирането, спекулирайки с неефективността на антинаркотичната политика. Но това е илюзия”

8 юни 2013 г. Руският президент Владимир Путин подписа закон, който въвежда за всички студенти задължителен тест за употреба на наркотици и психотропни вещества, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирани РБК. Документът бе приет от Държавната дума на 15 май и одобрен от Съвета на федерацията на 29 май.

Законът предвижда тестване не само в училища и колежи, но и сред студентите и ще се провежда само с писмено съгласие. За проверка на учениците на възраст под 15, съгласието на родителите е задължително. Законът също така предвижда изпращане на учениците (с тяхно съгласие) за лечение в специализирани здравни организации за при злоупотреба с наркотични вещества.

Инициативата за приемане на федералния закон за тестване на учениците за наркотици е направена през 2011 г. от Дмитрий Медведев, който тогава беше президент на Русия. Законопроектът е внесен Думата през ноември 2012 година. През февруари 2013 г. подобен законодателен акт одобри Московската Дума.

“За последните 7 години този брой е стабилизиран на 8,5 милиона души, които в различна степен на регулярност употребяват наркотици. Смятаме, че това е много голяма цифра. Затова си поставяме за задача кардинално да съкратим броя на употребяващите наркотици в страната. И не само за сметка на полицейските мерки, но и чрез развиване на Национална система за рехабилитация на употребяващите наркотици.” Това каза директорът на Федералната служба на Руската Федерация за контрол на наркотичните вещества Виктор Иванов в интервю за „Гласът на Русия” през март 2013 г. Иванов смята, че

“идеята за легализирането на наркотиците е пагубна. В последно време упорито ни насаждат идеята за легализирането, спекулирайки с неефективността на антинаркотичната политика. Но това е илюзия”,

– заяви той на 11 март във Виена на сесия на Комисията на ООН по наркотични вещества.

41% от руснаците смятат, че в Русия е нужен “железният юмрук” на президента Владимир Путин, сочат данните от проучване на общественото мнение, извършено от агенция „Левада-център” в края на май, предаде Би Би Си. По-голямата част от респондентите (62%) смятат, че Путин носи отговорност за случващото се в страната и притежава „добро стратегическо виждане за проблемите пред страната” (61%). 

КАКВО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ?

30% от българските ученици над 40 пъти опитали дрога, но закон за ефективен контрол няма

Близо 30 на сто от българските ученици са употребявали 40 и повече пъти алкохол в живота си – 36 на сто от момчетата и 22 на сто от момичетата. Данните са от проведено през 2011 г. изследване на Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD). Проучването обхваща 36 европейски страни и е направено сред 105 хиляди ученици, родени през 1995 г., като българските участници са били 2 217 души. Според изследването алкохол поне веднъж в живота си са употребили в България поне 87% от 16-годишните ученици, сочат данните на европейското изследване, представени пред БТА от психолога Анина Чилева от Националния център по обществено здраве и анализи. В България 66% от младежите са пушили поне веднъж в живота си. По употребата на наркотици – марихуана, амфетамини, ЛСД, екстази, транквиланти и др. България се намира в средното ниво – 26% от 16 годишните са опитвали някакъв незаконен наркотик.

Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП) в България предоставя възможност за контрол на учащите се, но не са посочени конкретни мерки за това в специално записаният Чл. 16а. (1) “Министърът на образованието, младежта и науката и министърът на здравеопазването осъществяват контрол върху превенцията на употребата на наркотични вещества.” Друг член на ЗКНВП дава възможност за въвеждане на вътрешно законови правила: Чл. 84а.: Условията и редът за осъществяване на програми за превенция на употребата на наркотични вещества се определят с наредба на министъра на здравеопазването и министъра на образованието, младежта и науката.”

България е транзитна страна за хероин и кокаин и производител на нелегални наркотици. Това се твърди в доклада на Държавния департамент на САЩ за стратегията за контрол на наркотиците от 2011 г. Той съдържа доста тревожни данни, сред които твърдението, че у нас има около 300 хил. пристрастени към дрогата, 10% от които към хероин.

Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (Drug Enforcement Agency- DEA) отвори свой офис в София от началото на 2012 г., обявен по-рано от вътрешният министър тогава Цветан Цветанов и тогавашният посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик.

В последния доклад на Държавния департамент на САЩ по наркотиците от 2013 г. България е спомената като страна със силно ангажирани национални престъпни групи в наркотрафика. България е окачествена като беден пазар с около 300,000 консуматори, който е предназначен основно за евтина и синтетична дрога.

Трима българи, пребиваващи със студентски визи в САЩ, и един с американско гражданство, бяха задържани за отглеждане и разпространение на марихуана в началото на юни 2013 г. при специализирана акция на полицията в Калифорния, при която бяха задържани общо десет души. При операцията са конфискувани 271 кг канабис и над 200 000 долара в брой. В дома на българина с американско гражданство са открити около 86 кг марихуана, семена, оръжие и близо 40 000 долара.

“DEA и ГДБОП започват съвместната си работа през 1990 г. От 2008 г. досега в резултат на съвместни разследвания са конфискувани наркотици на стойност над 3.1 милиона долара”, съобщиха през 2012 г. от американското посолство.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В САЩ?

“Да се легализира ли марихуаната или не във всички щати?” – това е големият въпрос, който получава подкрепа от президента на САЩ Барак Обама.

За легализирането на марихуаната, гей браковете и против забраната за финансиране на абортите се обявиха американците в някои щати. Мнението си избирателите дадоха на цяла серия от допитвания, които се проведоха заедно с провеждането на президентските избори през 2012 г., които донесоха място на Обама в Белия дом. Месеци преди сблъсъка със своя опонент републиканец, Обама се обяви в подкрепа на гей браковете. Обама спечели важните за изборите щати Айова, Охайо и Колорадо, където междувременно 53% гласуваха и за легализация на марихуаната за медицински цели. Процентът американци в САЩ, които пък подкрепят легализирането на марихуаната е много по-висок от този на поддръжниците на Обама.

Още два американски щата, Вашингтон и Колорадо, легализираха медицинската марихуана през тази година. Във Вашингтон, известен с градът с много чист въздух Сиатъл, всеки на възраст над 21 години може да притежава до 28,4 грама канабис. Над 107 000 пациенти пък от Колорадо получиха карта, която им дава право да консумират марихуана. В щата сега има повече диспансери за канабис отколкото кафенета от веригата Старбъкс. Над 50% от населението на САЩ подкрепя узаконяването, бройка с 20% по-висока от тази преди 10 години. 18 са вече “марихуанските щати”, в т.ч. и столицата Вашингтон, окръг Колумбия. Ще припомним, че използването на марихуана за медицински цели бе узаконено най-напред в Калифорния още през 1996 г. при Губернаторът от Републиканците Пийт Уилсън и заместник от Демократите Грей Дейвис. Десет други щати сега са предприели официални мерки с които се очаква да се легализира медицинската марихуана според Националната Асоциация на Канабисовата Индустрия, като следствие от все по-широкото приемане на лекарството.

Данни от  Medical Marijuana Business Daily показват, че общите продажби могат да нарастнат до 6 милиарда щатски долара до 2018 като следствие от легализацията на марихуаната в тези два щата, както и поради развиващата се  в национален мащаб канабисова индустрия.14 милиарда долара – може да достигне обемът на пазара на марихуана, ако тя бъде легализирана на цялата територия на САЩ.

Относно схемата за изваждане на разрешително (карта с регистрация) за притежание и употреба на канабис например в Калифорния хич не е сложна, не взема много време и струва по-малко от 100 долара.

“По време на Голямата депресия забраната на алкохол, която е била резултат от едновековен кръстоносен поход срещу спиртните напитки, сравнително бързо е анулирана. Сега се намираме в подобна ситуация. Отделните щати са толкова изгладнели за пари, че ще приветстват всеки източник на средства”, смята социологът Крейг Рейнарман, цитиран от Тема

Los Angeles Times през месец март т.г., че увеличаваща се подкрепа е накарала голяма част от капитала, който се свързва с бизнеса с марихуана да се насочи вече и към инвеститори на Уол Стрийт. Като например 34-годишният Винсент Медизадех, основател и главен консултатнт на фирмата Medbox, Inc., която произвежда над 50 вида автомати за продажба на марихуана, точно тези, които виждаме в Лос Анджелес, приличащи на банкомати, но приемащи поръчка само чрез отпечатъци от пръсти. Собственикът на фирмата с офиси в САЩ, Япония, Канада и Великобритания и главна квартира в Ел Ей каза пред LA Times, че е в очакване на скорошно разрастване на бизнеса. „ Уол Стрийт и инвеститорите с времето ще се качат на нашата лодка,” сподели Медизадех пред Ел Ей Таймс, въпреки че 500 от общо 3,000 пунктове за раздаване на марихуана в САЩ са били закрити от правителството през изминалата година или са затворили сами. Името на Медизадех е сред участниците в документалния филм: American Drug War 2.

6,500,000 души в САЩ ползват редовно хероин, кокаин, крек, спийд, РСР или някакъв друг наркотик, според възпитаникът на Йелския университет д-р Майкъл Паренти, автор на книгата “Dirty Truths”, City Light Books, 1996: http://www.zmag.org/snapusa.htm.

Над 50 млрд. долара годишно харчат само САЩ за борба срещу наркотиците. Според Световната банка, над 3/4-ти от анти-дрога парите в САЩ са всъщност разходи за арестите и наказването на дилъри и зависими, а средствата за лечение в най-добрия случай са около 1/6-та. Без особен ефект до този момент. Затова американският външен министър Джон Кери отново поде дебата за либерализиране на режима за наркотиците. на фона на федералния закон, според който марихуаната продължава да е незаконна дрога. Всичко може и да проработи, само с подкрепата на развитите държави, където се употребяват огромния процент от наркотиците. Дали пък легализирането на дрогите няма да се окаже по-ефективен световен метод срещу търговците на бялата смърт?

Светът и дрогата

ООН изчислява годишните печалби от нелегалната търговия с наркотици на 85 милиарда долара. Наркокартелите владеят почти изцяло някои малки държави като Ел Салвадор. В Мексико босовете на наркокартелите са подчинили на своето влияние цели области. От Рио Гранде до Огнена Земя вече има консенсус, че обявената от Ричард Никсън “война срещу дрогите” се е провалила.

Мексико вече буквално бомбардира САЩ с наркотици. Това стана известно през март т.г., след като сме се наслушали за множеството тунели под границата и безбройните “мулета”. Наркокартелите са станали толкова изобретателни, че вече използват самоделни оръдия, с които да прехвърлят пратките си в съседната държава, като ги изстрелват през границата. Устройството, което изстрелва стоката, се задвижва с двигател на кола. Той може да изстреля през пластмасова тръба 13 кг марихуана на разстояние 150 метра – повече от достатъчно, за да се прехвърли границата. До разкритието на метода за наркотрафик се стигнало, след като американските власти открили десетки „бомби” със забранени вещества, разпилени на калифорнийска земя. Неутолимата” жажда за наркотици в САЩ до голяма степен е причина за насилието, което вилнее в Мексико,” заяви през март 2009 г. държавният секретар Хилари Клинтън, предаде Ройтерс. Първият дипломат на САЩ тогава призна ролята на нейната страна в проблема с наркокартелите в Мексико при двудневното си посещение в южната съседка, по време на което разисква с президента Фелипе Калдерон плановете на Вашингтон за засилване на сигурността по границата, допълниха от агенцията.

Търговията с наркотици е най-доходоносният бизнес в света. Савиано, който е автор на книга за мафията в Италия, дава следния пример. Който през 2012 г. е инвестирал 1 000 евро в акции на Епъл, днес може да ги продаде за 1 670 евро. Ако обаче сумата е инвестирана в търговията с кокаин, днес тя би докарала на собственика си приход от 182 000 евро.

1 кг. листа от кока през 2000 г. в Перу струват 4 долара, а в Европа килограм кокаин струва 1100-1300 долара. Селяните от региона на Андите започват изкореняването на коката и засаждат нови култури, но те са толкова недостатъчни, че в средата на 90-те години безработицата и гладът принуждават селяните отново да засяват нелегално наркопосевите. В края на 90-те години всички запустели 77 хил. дка. земи в Колумбия с унищожени наркопосеви са засадени отново и дават реколта. Безработицата в Боливия принуждава селяните да започнат масови протести срещу изкореняването на нарконасажденията и нелегално да продължат засаждането на кока. Благородната инициатива на Вашингтон за милиони долари за унищожение на дрогата в тези райони се превръща във война срещу селяните и реално срещу единствения доход на населението в региона на Андите, тъй като правителствата не са в състояние да осигурят финанси за основно преструктуриране на стопанствата така, че да осигурят препитанието на основната част от населението. Връзките между наркомафията и правителствата са постоянен обект на разследване. /виж още тук: Наркотероризъм в Латинска Америка/

Никоя друга култура не е толкова печеливша . Милиардните печалби от нелегалната търговия подхранват не само мафията, а и цяла химическа индустрия, впрегната в производството на хероин и кокаин. Оттук и постоянната съпротива срещу всякакви реформи. /вижте: Топ 10 на най-големите мафии/

От легализирането на дрогите ще загубят не само наркокартелите, но и цели браншове, тясно свързани с тях. Дали тези сиви икономически структури ще се разпаднат веднага след легализирането на наркотиците? Дали това е начинът да се намали пренаселването на затворите, да се помогне на притиснатите финансово правителства, да се осигури работа на населението и да се отслабят наркокартелите? Ще спре ли някой истинската треска за новото зелено злато? Едва ли.