Протестите в Турция не спират вече десет дни

Протестиращите в Турция издигнаха плакати със зов към Президента на САЩ Барак

Протестиращите в Турция издигнаха плакати със зов към Президента на САЩ Барак “Обама за спиране на подкрепата за тяхното диктакторско правителство”.

Протестиращите призоваха “Обама за спиране на подкрепата за тяхното диктакторско правителство”

Ще помете ли технологичният и световен прогрес и Турция?

9 юни 2013 г. Недоволството на турските граждани срещу премиера Реджеп Ердоган не стихва вече десет дни. Десетки хиляди за поредна 10-та нощ излязоха по улиците на Истанбул, столицата Анкара и Измир.

Правителството обяви вчера, че протестите са „под контрол”, но само в рамките на няколко часа огромна тълпа от демонстранти покри истанбулския централен площад „Таксим”. 

 В протестите в Турция взеха участие десетки хиляди души. ФОТО: theepochtimes.com

В протестите в Турция взеха участие десетки хиляди души. ФОТО: theepochtimes.com

Конфликтът вече обхваща не само централния площад, където трябвало да се построи МОЛ и сега там е паметникът на Мустафа Кемал Ататюрк, но и крайните квартали. С коктейли „Молотов” и камъни жителите на крайния квартал „Гази” изразиха недоволството си срещу управлението на Ердоган, предаде АП. Полицията им отвърна със сълзотворен газ и водни оръдия. В протеста взеха участие десетки хиляди души и има ранени демонстранти. Протестиращите в Турция издигнаха плакати със зов към Президента на САЩ Барак “Обама за спиране на подкрепата за тяхното диктакторско правителство”. 

 

Плакат от протестите с изображението на Ердоган като Хитлер. ФОТО: http://www.rferl.org/ , REUTERS

Плакат от протестите с изображението на Ердоган като Хитлер. ФОТО: http://www.rferl.org/ , REUTERS

Младежите в Турция отвръщат на боя и газовите нападения с интелигентни и остроумни лозунги и плакати, с хумор и с карикатура, с песни и с уважение един към друг. Турските потребители в социалните мрежи споделят снимки с иронични лозунги, написани със спрей по стените на сградите в Истанбул и Анкара. “Този газ е фантастичен”, “Приятелю, вие забранихте алкохола и хората изтрезняха”, “Помощ, полиция! О, няма значение, сигурно сте заети”, “Добре дошли на газовия фестивал”, “Сълзотворният газ прави чудеса с кожата ви”. 

Протестът на „Таксим” в петък срещу събота започна с музика, но не турска, а френска – с оркестър, специално дошъл от Франция. Музикантите са отложили всичките си концерти през следващите 2 седмици, за да могат да подкрепят протеста в турската столица. 

Обединените вече фенове и на трите футболни гранда в Турция “Бешикташ”, “Галатасай” и “Фенербахче” също бяха ръка за ръка заедно срещу Ердоган, като някои от тях скандираха “Тайип подай оставка!” и “Ръка за ръка срещу фашизма”.

В столицата Анкара полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне близо 5000 протестиращи, блокирали улиците към площад “Къзълай”.

Демонстрантите стават все по-решителн заради изявлението на Реджеп Ердоган, в което той каза, че правителството възнамерява да продължава реорганизацията на площад „ Таксим“ и отново отправените обиди към тях на контра-митинг от негови привърженици. Още в първите дни на протестите миналата седмица Ердоган нарече демонстрантите “capulcu” /чапулджу/, турска дума, която се превежда като мародер, обирджия, разрушител, цитиран от АП. Потребителите в социалните мрежи си разменят линкове към музикален клип, озаглавен “Всеки ден капулирам”, и към левия американски писател и философ Ноам Чомски, който седи пред надпис, на който пише “Аз също съм Capulcu” и казвайки на турски: “Навсякъде е Таксим, съпротивата е навсякъде”, допълват в репортажа си “Картини от протеста в Турция” Елена Бекаторос и Сюзън Фрайзър от Асошиетед Прес (АП).

Снимка на Барак Обама, който държи бейзболна бухалка, докато говори по телефона с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, разгневи опозиционната Републиканска народна партия, която поиска министър-председателят да отговори пред парламента какви ответни действия ще предприеме. Разговорът се проведе на 30 юли 2012, а снимката, направена в Овалния кабинет, бе разпространена от Белия дом.

Снимка на Барак Обама, който държи бейзболна бухалка, докато говори по телефона с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, разгневи опозиционната Републиканска народна партия, която поиска министър-председателят да отговори пред парламента какви ответни действия ще предприеме. Разговорът се проведе на 30 юли 2012, а снимката, направена в Овалния кабинет, бе разпространена от Белия дом. “Снимката показва от кого нашият премиер получава заповеди по управлението на държавата”, заяви един членовете на партията. Някои турски медии приеха със смях.
Белият дом поясни, че фотото е целяло да подчертае тясното сътрудничество между САЩ и Турция и да се привлече вниманието към сериозния разговор, посветен на Сирия.

Ердоган, макар и да изрази готовност да изслуша исканията на протестиращите, даде ясно да се разбере, че властите ще разрушат Културния център на Ататюрк, като вместо него ще построят сграда на операта, и призова своите привърженици да не вярват на протестиращите срещу него и възхода на Турция, предаде АП.

Ще припомним, че по време на революцията в Иран техният Шах заповяда да хвърлят бомби по демонстрантите, които дадоха стотци жертви, а на другия ден Шаха избяга.

Управляващата в Турция партия отрече възможността за провеждането на предсрочни избори, предаде “Ройтерс”. Хюсеин Челик, зам. председател на “Партията на справедливостта и развитието” заяви, че и местните, и парламентарни избори в страната ще се проведат по план през 2014 година. Той припомни, че светът се намира в условията на тежка криза, а Турция дори и сега е в добро икономическо положение.

Междувременно, акциите на турските фондови пазари рухнаха с цели пет процента, след като Ердоган последно зае твърда позиция срещу протестите.

В парка „Гези“ вече има разположени вече повече от двеста палатки и хиляди хора практически живеят там, дори с децата си, за които са организирани и полеви детски площадки, детска градина и библиотека.

“В студеното утро доброволци с хирургични ръкавици и влачещи торби за боклук обикалят парка и площада, събирайки отпадъците от предишната нощ. Захвърлени хирургически маски, използвани за предпазване от газ, празни пластмасови бутилки, опаковвки от храна и дори фасове от цигари се събират в торбите. След това боклукът се събира в нарастваща купчина в края на парка. Протестите са тежка работа и някои от протестиращите правят йогистки упражнения, за да релаксират и да останат във форма.” Това пишат още Елена Бекаторос и Сюзън Фрайзър от Асошиетед Прес (АП) в репортажа си от Турция.

Общественото движение „Платформа Таксим” ще продължат протестния си митинг във връзка с липсата на реакция на правителството на издигнатите изисквания,съобщиха представители на организацията, като напомниха, че текстът с изискванията е бил предаден по време на лична среща в Анкара с вицепремиера Бюлент Арънч на 5 юни.

„Оттогава нито едно от исканията не е изпълнено и не е направена нито една конкретна стъпка. След контактите с представителите на правителството вече не бяхме потърсени за среща. Междувременно в страната продължава полицейското насилие”, казаха от движението.

 

В разгара на протестите CNN Тurк излъчва шоу. Фото: http://intellihub.com

В разгара на протестите CNN Тurк излъчва шоу. Фото: http://intellihub.com:As around 1 million Turkish citizens continue to secure Istanbul’s main square in protest against government control, the Turkish media has completely blacked out the event and continues to play cooking shows and animal documentaries instead

В Турция повечето медии са в ръцете на правителството и самоцензурират, като в разгара на протестите CNN Тurк излъчва  шоута – кулинарни и общообразователни. (Photos: Turkey Media Shows Cooking, Pet Shows as 1+ Million.) Социалните мрежи са единственият начин за протестиращите да се информират и да поддържат връзка. Ердоган обяви Туитър за “заплаха за обществото”, като дори има арестувани , че са изпращали съобщения по туитър.

Но да не забравяме, че историята на човечеството ясно показва, че социалните движения провокирани от технологични и културни промени и прогрес винаги са успявали да пометат традициите в която и да е система за управление, за голяма жал на “романтици”-аристократи и “популисти”-политици, и за радост на реалисти-бизнесмени и обикновенният народ. Ако и медиите и комуникациите са свободни, то времето за падение на авторитарните режими се скъсява значително.

 

Ердоган на корицата на на борят от декември 20011 на ТАЙМ. Журналистите задават въпросът, дали

Ердоган на корицата на на борят от декември 20011 на ТАЙМ. Журналистите задават въпросът, дали “про-ислямисткият лидер ще успее да запази своята демократична про-западно настроена нация на собствена почва … и дали неговият пример ще може да спаси Арабската пролет.”

В миналото след народна или индустриална революция бавните “отлежали с традиции” аристократи са били погълнати от динамичния търговски елит и прогресивно интелигентно общество, или просто са се приспособили към новата динамика, за да запазят това, което имат. В настоящето, изборът на съвременните им заместители – политиците, е още по-стеснен във времето и пространството.

Прогресът не прощава на никого, освен на самият себе си! Колокото и да подтискат скоростта му, тя винаги е по-голяма от желанието на велможите. И който не се съобразява с него заминава в историята по-рано, отколкото му се иска.

1 comment for “Протестите в Турция не спират вече десет дни

 1. 2013/06/09 at 12:41 PM

  Bulgarian student wins Turkish Olympiad song contest final with the song “Deli Gönlüm” (My Mad Heart)

  Martin Yordanov from Bulgaria won the most prestigious medal for singing at the 11th International Turkish Language Olympiad on Friday night before a crowd of tens of thousands in İstanbul, beating 14 competitors from various countries.
  Foreign students fascinated thousands of spectators with their performances in song contest final as part of the 11th International Turkish Olympiad, a festival that celebrates the Turkish language and this year brought together 2,000 students from 140 countries around the world. The song contest final of the Olympiads was held at İstanbul Sinan Erdem Sports Hall on Friday night. Thousands of people thronged the hall to watch the final.
  The Bulgarian student delighted jury members with the song “Deli Gönlüm” (My Mad Heart) in the singing competition of the 11th International Turkish Language Olympiad and came first at the song contest final of the Olympiads on Friday night. Yodanov received his award from Turkish pop diva Ajda Pekkan, who was also a jury member of the contest. Yordanov then performed the winning song once again in front of a cheering audience. Azerbaijan’s Ayhan Bunyadzade came in second while Guınevere Camacho attending the Olympiads from Philippines came in third.
  A total of 2000 foreign students from 140 countries came to Turkey for the 11th Turkish Language Olympiad, which is organized by the International Turkish Education Association (TÜRKÇEDER). This year’s competition, which began on June 1 with a grand ceremony in Ankara, will end on June 16 with a closing ceremony to be held at the İstanbul Olympiad Stadium in İstanbul. There have been also various stage shows performed by Turkish Olympiad students in 55 cities of Turkey during the 16-day Olympiad period.
  Among the nearly 20,000 attendees of the event were a number of well-known figures from politics, the arts, business, media and the world of sport. Economy Minister Mehmet Şimşek said that Turkish language is the language of love, peace and brotherhood. “Now, students from 140 countries are able to interact with each other in Turkish language, they are able to talk about peace, love and brotherhood in Turkish. We watched a great show this night. These Olympiads being held each year are great examples of success.” Şimşek noted.