“Чуваме ли се добре” в България и САЩ?

 

Едва ли ще се разплете който и да е „гейт” или

Едва ли ще се разплете който и да е „гейт” или “мрежа” с бръмбари и бръмбазлъци, където и да е по света. Дори “да” – в чия полза. Който и да го е поръчвал, подслушването и следенето са ужасни неща, защото са правени от ръководени от политиците хора.

Скандали за подслушване и следене тресът двете държави

Отнемат имунитет и съдят бивш вътрешен министър в България с обвинение за участие в схеми за слухтене

Милиони американци се оакзали дебнати по телефона и интернет – инфромация се “споделяла” с англичаните

Обама защити системата в САЩ от Калифорния – пазела от тероризъм

Няма отговор за следените журналисти на АП

7 юни 2013 г. “Бръмбарите” в България се оказаха детски играчки в сравнение с “кошера” в САЩ. Бръмбазлъците на родните ни дребни агентури, наречени “СРС”, са едното нищо сравнени със създадената система, даже две или три, от техните колеги в голяма Америка. Което е доста разбираемо според размерите на двете държави.

Защо “кошер” ли – ами къде са 7-8 милиона, къде са 320 милиона  “пчелички”. Предполага се, че при 50 пъти по-голямо посещение ще има и толкоз повече за съхранение “готов мед в кацата”.

Контролът може да се осъществи от различни абревиатури, наименовани в зависимост от “системата на кошера”.

В България биват известни “Другарско Сдружение” (ДС), “Може-Винаги-Репорт” (МВР) асоциация – към която са закачени няколко специфични структури в т.ч. “Сдружението на Държавните Охранители Твърди Отбранители” (СДОТО) и Национално Сигурно Сдружение (НСС). /Тук вижте списък с абревиатури на Специалните служби/.

Най-нашумялата в момента пък в САЩ е НСА (National Security Agency) – Агенцията за национална сигурност на САЩ, която е една от водещите американски разузнавателни служби.

Всъщност, наименованията на “танцьорите” не са от значение – важно е как се “играе танца” и “кой поръчва музиката”. Оказва се, че и на двете “сцени” в България и САЩ, идентично с всяка една по света, всичко се режисира от политиците. Дали поредната постановка ще се играе в Народния Театър, Кралските театри в Брюксел и Лондон, Болшой Театър или на Бродуей – структура, сценарий и режисура “зад кулисите” коректно се спазва. Най-голямото достижение на политиката са механизмите, чрез които милиони хора доброволно поверяват решаването на проблемите си на отделни лица, избрани от самите тях, особено в условията на демокрация.

 Точно в 17.50 б.вр. на 12 март 2013 г. пред централата на БСП на

Точно в 17.50 б.вр. на 12 март 2013 г. пред централата на БСП на “Позитано” 20 спря колата на американския посланик у нас Марси Рийс, която влезе в сградата за среща с лидера на партията Сергей Станишев, предаде БГНЕС. Фото: БГНЕС

Ще припомним за изненадващата среща на 12 март 2013 г. на лидера на БСП Сергей Станишев с американския посланик у нас Н. Пр. Марси Рийс, която дойде в централата на червената партия в късния следобяд, само минути, след като приключи извънредният брифинг на водача на най-голямата опозицонна партия, съобщиха тогава българските медии. “Аз и днес изнесох информация за прослушване, проследяване и създаване на досиета на лидерите на протестиращите българи, припомни той. “Първото изпитание за нея е дали ще разкрие истината – по чия заръка е направено това и какво представлява тази информация, имало ли е разрешения за СРС-та,” каза тогава Станишев на извънредна пресконференция по повод назначаването на служебния кабинет от президента Росен Плевнелиев. Според главният прокурор на Р България Сотир Цацаров това посещение е една от следите, по които прокуратурата работи, за да разплете изцяло сигнала със СРС-тата.

В края на януари 2013 г. в студиото на Нова ТВ Н.Пр.Нанси Рийс каза, че в България има достатъчно медии, печатни и електронни, но има впечатлението, че има дефицит на свободно слово. Когато съм разговаряла с журналисти, те не веднъж са се оплаквали от политически и икономически натиск. За да се предпазят от това, много често прибягват до автоцензура, което не е добър знак за едно истинско демократично общество,  бе убедена Нанси Рийс. “Що се отнася до това как би трябвало медиите да отразяват събития, като това, с атентата над Ахмед Доган в събота – в САЩ има ясни правила. Ролята на медията в такива случаи е да установи фактите, да ги опише и анализира, да изисква мнения на анализатори, да проследи как хората са реагирали, за да се получи една дискусия за това какво се е случило, което ще позволи да бъде направена и една по-обективна оценка на самото събитие,” добави Н.Пр. посланик Рийс пред Нова ТВ..

На 28 март 2013 г. лидерът на БСП Сергей Станишев съобщи за незаконната схема за подслушване на висши политици, бизнесмени, лидери на протестите и обществено активни граждани, ръководена лично от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той сравни скандала с  американския “Уотъргейт” и разясни, че незаконното проследяване се извършвало от служба СДОТО в МВР.

Впечатляващ е фактът, че БСП съществува вече от 120 години и аз нямам съмнение, че ще съществува поне още толкова. Това заяви  след срещата си с председателя на НС на БСП Сергей Станишев и представители на Младежкото обединение в БСП.Ако някой е имал някакви притеснения по отношение на бъдещето на България, не трябва да има такива

Впечатляващ е фактът, че БСП съществува вече от 120 години и аз нямам съмнение, че ще съществува поне още толкова. Това заяви след срещата си с председателя на НС на БСП Сергей Станишев и представители на Младежкото обединение в БСП.Ако някой е имал някакви притеснения по отношение на бъдещето на България, не трябва да има такива”, заяви Уорлик след срещата на 13 октомври 2010 г. в “червената” централа. ФОТО: БСП

Ще припомним, че в самия край на 2011 г. предишният посланик на САЩ у нас Джеймс Уорлик похвали Сергей Станишев и БСП. „Напълно споделям вашето разбиране, че това представлява също отлична възможност „да се чуе гласът на България” в ЕС”, написа посланик Уорлик във връзка с избирането на Станишев за председател на Партията на Европейските Социалисти (ПЕС). Според американският дипломат тогава, изборът на Станишев за лидер на ПЕС е признание както за БСП, така и за България. /вижте по-долу скандалите в България и САЩ/

Едва ли ще се разплете който и да е „гейт” или “мрежа” с бръмбари и бръмбазлъци, където и да е по света. Дори “да” – в чия полза е това? Който и да го е поръчвал, подслушването и следенето са ужасни неща, защото са правени от ръководени от политиците хора. Едва ли някой би развял анонимки толкова насериозно, ако не е уверен. Защо се смълчаха и някои от самите подслушвани и наблюдавани – ами ако и точните им думи и действия излезат наяве – ами ако се окаже, че те самите са от подслушващите и играят двойна игра за да спечелят персонално те самите? В резултат на скандалите хората може и да спрат да си говорят за “всичко” по телефоните и да си пускат съобщения по тях и в интернет. И то не защото имат кой знае какво да крият, а на инат и от страх на/от системата. За която знаят, но си траят, защото не се е разчуло от “лошите” медии. Или пък вече им е станало навик и им все едно. Оказва се, че скандалните разкрития са само конкретно доказателство на една голяма дълготрайна публична тайна. 

А какво ли са чули, тези дето са искали да се слуша и защо нищо не са научили – или просто инкогнито са “оплели и напълнили кошницата” си. Важно е “нивото на компетентност” на подслушването и на кого си “послушник”, та като “чуеш”, като подслушваш да знаеш на кого да шушнеш и повишение и добра заплата или тлъста пачка да гушнеш. Егоистичен интерес, готов да погази всякакви права и ценности, което говори за мотиви, в които е трудно да се разпознае моралът в политиката и бизнеса. Първичните нужди и желания на индивида остават основни, надградени от алчност за власт и пари и обградени от извън нормите начини за оцеляване и запазване на положение, без значение дали е обруганата от него справедливостта. Страх за всеки и страх от самите себе си. Важното е да работи хубавата българска народна поговорка “Страх лозе пази” …. и друг да не бере от него.  Още повече, че разпределението на властта в резултат от нерегламентирано подслушване и страхът от него, а не в резултат от нормалния избор на знаещия избирател, ще утвърди подслушването като най-мощния инструмент в борбата за власт и контрола над нея.

Отново и отново потвърждение на ролята, която играят тайните служби в съвременното общество, нзависимо от политическата украска. Още едно доказателство за България, че е в сила доминирането на политическите и икономически елити на посттоталитарната ни демократична държава от лица, свързани с ДС. Доказателство и за САЩ, че политическият цвят няма значение, като последните данни много сериозно напомнят за скандала “Уотъргейт“, дори повече – развитието на системите до такава степен, че да бъдат подслушвани и следени не само политици, но и всеки Американец, било то и законно. 

А какво остава да се оставиш даже да те “хванат”, ако си добър в добре подготвеното и оборудвано “слушане” – това наистина звучи доста наивно. Единственото обяснение за мен е, че вече се минава на по-високо ниво на “слушане” и следене, и това до тук вече е ненужно и се използва за “прах в очите” на подслушваните. В повечето случаи добре замислена умна игра, която тотално да измести реалистичния анализ на състоянието на страната, което може да стане фатално за силовото положение, и “нагоре” и “надолу”, на политиците.

КАКВО СЕ СЛУЧИ

България – бръмбар-гейт

Бръмбарът рогач е едро насекомо, срещащо се и в България. Това е един от най-представителните видове от семейството на рогачите.Обитава предимно влажни места и в загниващи дървени постройки. Живее само няколко месеца, през които се храни със сока изтичащ от наранени дървета.Масовото отсичане и събиране на изгнилите дървета, в които се хранят ларвите, комбинирано с факта, че по-голямата част от живота си бръмбара прекарва в ларвен стадий са пагубни за вида.

Бръмбарът рогач е едро насекомо, срещащо се и в България. Това е един от най-представителните видове от семейството на рогачите.Обитава предимно влажни места и в загниващи дървени постройки. Живее само няколко месеца, през които се храни със сока изтичащ от наранени дървета.Масовото отсичане и събиране на изгнилите дървета, в които се хранят ларвите, комбинирано с факта, че по-голямата част от живота си бръмбара прекарва в ларвен стадий са пагубни за вида.

На 28 март 2013 г. лидерът на БСП Сергей Станишев докладва сигнал от анонимен подател за незаконна схема за подслушване на висши политици, бизнесмени, лидери на протестите и обществено активни граждани, ръководена лично от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов (ГЕРБ). Само ден преди това партията на Меглена Кунева “Движение България на гражданите” внесе сигнал заради информации за подслушване и разработване на членове на ръководството на формацията и журналисти. Станишев сравни българският скандал “Бръмбаргейт” с американския “Уотъргейт” и разясни, че незаконното проследяване се извършвало от служба СДОТО в МВР. По-късно Станишев имаше и едночасова среща с главния прокурор Сотир Цацаров, който разпореди проверка. Схемата, според лидера на БСП, действала така – от 2009 г. насам министър Цветан Цветанов давал нареждане на СДОТО за подслушване на конкретен човек, без искане за специални разузнавателни средства (СРС), без разрешение на съда, без резолюция за свършената работа след това, без рапорти на служителите. По данните на Станишев екипът се движел със сив ван “Крайслер Вояджър”, чийто регистрационни номера били сменяни след всяка операция. „Нелегалната ГДБОП” е подслушвала политици по поръчение на Митко Каратиста, който е сочен като много приближен на експремиера Бойко Борисов, и на Румен Николов – Пашата, обяви на 30 май 2013 г. в ефира на bTV Григор Здравков от легия “Антимафия”. На 15 април от прокуратурата бе обявено, че са констатирани злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с мобилната техника за подслушване, включително и специалният сив Крайслер, който се е движел из града. Повдигнати са пет обвинения. Главният прокурор поиска имунитетът на зам-председателя на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и го получи след като на 5 юни Цветанов сам подаде заявление за отказ, за да бъде обвинен на 12 юни. Скъп германски адвокат си наел Цветанов, признал той пред “Стандарт”. На 3 юни пък Христо Стоичков изригна срещу гл. прокурор Сотир Цацаров. “Сигурен съм, че съм подслушван. Нека да излезе Цацаров и да каже. Сега да го видим, уж е прокурор №1. Да го видим дали е мъж”, каза пред ТВ7 футболната легенда.

САЩ – кошер-гейт

Пчелен кошер се нарича

Пчелен кошер се нарича “жилището” предоставено от човека на пчелите, където те се развиват. Кошерите биват разборни и неразборни. Към групата на неразборните спадат тези кошери, на които пчелните пити са прикрепени неподвижно към стените. Втората група на разборните кошери се характеризира с това, че при тях питите са в рамки и заедно с тях може да се изваждат и да се поставят обратно без да се повредят. Основополагащ принос за това има Лоренцо Лангстрот (САЩ, 1851 г.)

От няколко дни световните агенции и медии, и най-вече техните колеги в САЩ не съобщават, а направо тръбят за скандала свързан с разкритията около всеобщо подслушване, но не само, но и следенето на всички интернет комуникации, като се добавя и наблюдението на кредитните карти на Американците.

Всъщност всичко започна в средата на месец май, когато престижната информационна агенция Асошиейтед Прес (АП) обвини министерството на правосъдието в САЩ в подслушване на нейни журналисти. В заявление на АП се говори за “мащабно и безпрецедентно вмешателство” в работата на агенцията. Подслушвани са били около 20 телефонни номера, използвани от журналисти и дописници на агенцията, като телефоните са били използвани общо от около 100 журналисти, като сега вече информационните източници имат по-малко желание да говорят с журналистите. АП настоя в писмо до главния прокурор на САЩ Ерик Холдър за провеждането на разследване на случая, но така и няма отоговор. В първото си телевизионно интервю след избухването на скандала Гари Пруит, изпълнителен директор на Асошиейтед прес (АП) заяви, че действията на Министерството на правосъдието имат “смразяващ” ефект върху журналистиката. Администрацията на Обама “ отвори нов фронт в битката си срещу свободата на медиите, като иззе разпечатките на телефонни разговори от офисите на АП”, пише в. “Гардиън”.

Постепенно поредният суперскандал в САЩ се разрасна, за да се стигне до там, че се изнесоха данни за една от тайните служби, която подслушва десетки милиони американци. Разкритието направи британският вестник “Гардиън”. В изданието се сдобиха и с копие от тайна съдебна заповед, която нарежда на един от най-големите мобилни оператори “Върайзън”, да дава всекидневен отчет за разговорите на своите абонати на Агенцията за национална сигурност. т.е. достъп до всеки разговор на всеки абонат на фирмата. Подобно мащабно подслушване не се е случвало от 11 септември 2001 г.

Директорът на американската разузнавателна агенция Джеймс Клапър заяви, че изтичането на информация относно практиките за събиране на данни за клиентите на телекомуникационните компании, застрашава националната сигурност, предаде АФП. В свое комюнике Клапър посочи, че „непозволеното разкриване на тайната съдебна заповед поставя в потенциална опасност способността на службите да идентифицират и да реагират на рисковете, на които е изложена страната”. Високопоставени членове и на двете партии в Конгреса се впуснаха също да защитават програмата за наблюдение с аргумента, че тя е от решаващо значение за защитата на САЩ от терористични атаки. Председателят на комисията по разузнаване към Камарата на представителите Майк Роджърс заяви, че проверката на телефонните архиви в САЩ е помогнала на властите да предотвратят опити за терористични нападения през последните няколко години.

Президентът на САЩ Барак Обама на 7 юни увери от Калифорния всички американци, че никой не подслушва телефонните им разговори и че проследяването на имейли и интернет активност не се отнася до граждани на САЩ или хора, живеещи в страната. Обама каза също в Силиконовата долина, че програмите за проследяване са под стриктния контрол на трите клона на властта, че са установени стриктни процедури и американските граждани трябва да се чувстват спокойни. Той призна, че първоначално е бил скептичен относно програмите, но стигнал до извода, че те помагат за предотвратяване на терористични атаки. Това е първото изявление на американския президент, откакто в страната бяха разбунени духовете с разкрития в печата за масирано събиране на разпечатки за разговорите на милиони клиенти на компанията Върайзън. Разкритието на този шпионски скандал вероятно ще предизвика нова вълна от недоволство срещу президента Обама, който през 2008 г. започна предизборната си кампания с платформа за граждански свободи.

Подслушването на телефонните разговори в САЩ бе една от оспорваните теми по време на управлението на Джордж Буш-млаши. Той през 2008 г. подписа, закон, който предизвика горещи дебати в САЩ. Нормативният акт разреши на службите без разрешение на съда да проследява телефоните на чужденци, които се намират извън американска територия и са заподозрени в шпионаж и тероризъм. Законът предвижа и съдебен имунитет на сътрудничещите с властите фирми.

Вестник „Вашингтон пост” съобщи пък, че спецслужбите на САЩ имат пряк достъп до сървърите на деветте най-големи интернет компании. Сред тях са Майкрософт, Гугъл, Яху, Фейсбук, Епъл, ПалТалк, АОЛ, Скайп и Ютуб. В подкрепа на твърденията вестник „Вашингтон пост” е получил от бивш служител на американското разузнаване документи, сред които и презентация от 41 страници, в която се описва подробно партньорството между разузнавателната агенция и интернет компаниите. Тайната програма, наречена PRISM (surveillance program), е била създадена през 2007 година и е позволила на разузнавателната агенция да се включва към сървърите на компаниите, за да събира информация за потребители, за които според наличните данни може „логично” да се заключи, че се намират в чужбина. За разлика от програмата за проследяване на телефони, в която телекомуникационните компании са били принудени да предадат записите, Програмата PRISM позволява на спецслужбите свободно да търсят информация и да събират данни за интернет-потребителите. PRISM също така дава на правителството достъп до съдържанието на банкови сметки и социални профили в мрежата, докато телефонната програма предоставя данни само за времето и мястото на повикването, но не и за съдържанието на разговора.

Американският президент дълго ще помни този кратък период от управлението си с избухналите три скандала: пристрастните данъчни ревизии на критични спрямо управлението организации, аферата с подслушването и опита на външното министерство да омаловажи нападението срещу американското консулство в Бенгази от 11 септември 2012 г.

Европа – помощник-кошер-гейт

Британски министри са изправени пред открит конфликт с Камарата на общините, заради твърденията тайните служби тайно са се споразумели с американските разузнавателни агенции за достъп до онлайн записите за британски граждани, пише вестник “Таймс” в броят си от 8 юни 2013 г. Описвано като „проектозакона за комуникационните данни през задната врата”, източници потвърждават, че лични данни за британски интернет потребители са били събирани от американските агенции и споделяни с британския Център за правителствени комуникации – базата на британското правителство за подслушване.
Става ясно, че Центърът директно е искал материали от програмата ПРИСМ на Агенцията за национална сигурност на САЩ, която може да обработва огромни количества интернет данни за информация за отделни лица. ПРИСМ е създадена от американското разузнаване за събиране на информация за неамерикански граждани, живеещи извън страната.

Интересно е дали има още хора, които вярват, че никога досега не е имало подслушвания, че предишните правителства, главни герои в които пуснаха тези компромати срещу ГЕРБ в България, или Републиканци и Демократи в САЩ не са подслушвали никого. По-скоро вече са забравили фактите.

ОЩЕ В ОРИГИНАЛ:

NSA seizes phone records of Verizon customers

NSA reportedly collecting phone records of millions, though officials …

NSA surveillance pits liberty against security – USA Today

Reports on surveillance of Americans fuel debate over privacy, security

What you should know about NSA phone data program

Global netizens worried over US spying

Internet Giants Deny Granting Government ‘Direct Access’ To Servers

Google CEO denies company’s involvement in PRISM

Denials in Surveillance Program Require Decoding

Secrecy of surveillance programs blunt challenges about legality

Obama Calls Surveillance Programs Legal and Limited

 

5 comments for ““Чуваме ли се добре” в България и САЩ?