“Чуваме ли се добре” в България и САЩ?

 

Едва ли ще се разплете който и да е „гейт” или

Едва ли ще се разплете който и да е „гейт” или “мрежа” с бръмбари и бръмбазлъци, където и да е по света. Дори “да” – в чия полза. Който и да го е поръчвал, подслушването и следенето са ужасни неща, защото са правени от ръководени от политиците хора.

Скандали за подслушване и следене тресът двете държави

Отнемат имунитет и съдят бивш вътрешен министър в България с обвинение за участие в схеми за слухтене

Милиони американци се оакзали дебнати по телефона и интернет – инфромация се “споделяла” с англичаните

Обама защити системата в САЩ от Калифорния – пазела от тероризъм

Няма отговор за следените журналисти на АП

7 юни 2013 г. “Бръмбарите” в България се оказаха детски играчки в сравнение с “кошера” в САЩ. Бръмбазлъците на родните ни дребни агентури, наречени “СРС”, са едното нищо сравнени със създадената система, даже две или три, от техните колеги в голяма Америка. Което е доста разбираемо според размерите на двете държави.

Защо “кошер” ли – ами къде са 7-8 милиона, къде са 320 милиона  “пчелички”. Предполага се, че при 50 пъти по-голямо посещение ще има и толкоз повече за съхранение “готов мед в кацата”.

Контролът може да се осъществи от различни абревиатури, наименовани в зависимост от “системата на кошера”.

В България биват известни “Другарско Сдружение” (ДС), “Може-Винаги-Репорт” (МВР) асоциация – към която са закачени няколко специфични структури в т.ч. “Сдружението на Държавните Охранители Твърди Отбранители” (СДОТО) и Национално Сигурно Сдружение (НСС). /Тук вижте списък с абревиатури на Специалните служби/.

Най-нашумялата в момента пък в САЩ е НСА (National Security Agency) – Агенцията за национална сигурност на САЩ, която е една от водещите американски разузнавателни служби.

Всъщност, наименованията на “танцьорите” не са от значение – важно е как се “играе танца” и “кой поръчва музиката”. Оказва се, че и на двете “сцени” в България и САЩ, идентично с всяка една по света, всичко се режисира от политиците. Дали поредната постановка ще се играе в Народния Театър, Кралските театри в Брюксел и Лондон, Болшой Театър или на Бродуей – структура, сценарий и режисура “зад кулисите” коректно се спазва. Най-голямото достижение на политиката са механизмите, чрез които милиони хора доброволно поверяват решаването на проблемите си на отделни лица, избрани от самите тях, особено в условията на демокрация.

 Точно в 17.50 б.вр. на 12 март 2013 г. пред централата на БСП на

Точно в 17.50 б.вр. на 12 март 2013 г. пред централата на БСП на “Позитано” 20 спря колата на американския посланик у нас Марси Рийс, която влезе в сградата за среща с лидера на партията Сергей Станишев, предаде БГНЕС. Фото: БГНЕС

Ще припомним за изненадващата среща на 12 март 2013 г. на лидера на БСП Сергей Станишев с американския посланик у нас Н. Пр. Марси Рийс, която дойде в централата на червената партия в късния следобяд, само минути, след като приключи извънредният брифинг на водача на най-голямата опозицонна партия, съобщиха тогава българските медии. “Аз и днес изнесох информация за прослушване, проследяване и създаване на досиета на лидерите на протестиращите българи, припомни той. “Първото изпитание за нея е дали ще разкрие истината – по чия заръка е направено това и какво представлява тази информация, имало ли е разрешения за СРС-та,” каза тогава Станишев на извънредна пресконференция по повод назначаването на служебния кабинет от президента Росен Плевнелиев. Според главният прокурор на Р България Сотир Цацаров това посещение е една от следите, по които прокуратурата работи, за да разплете изцяло сигнала със СРС-тата.

В края на януари 2013 г. в студиото на Нова ТВ Н.Пр.Нанси Рийс каза, че в България има достатъчно медии, печатни и електронни, но има впечатлението, че има дефицит на свободно слово. Когато съм разговаряла с журналисти, те не веднъж са се оплаквали от политически и икономически натиск. За да се предпазят от това, много често прибягват до автоцензура, което не е добър знак за едно истинско демократично общество,  бе убедена Нанси Рийс. “Що се отнася до това как би трябвало медиите да отразяват събития, като това, с атентата над Ахмед Доган в събота – в САЩ има ясни правила. Ролята на медията в такива случаи е да установи фактите, да ги опише и анализира, да изисква мнения на анализатори, да проследи как хората са реагирали, за да се получи една дискусия за това какво се е случило, което ще позволи да бъде направена и една по-обективна оценка на самото събитие,” добави Н.Пр. посланик Рийс пред Нова ТВ..

На 28 март 2013 г. лидерът на БСП Сергей Станишев съобщи за незаконната схема за подслушване на висши политици, бизнесмени, лидери на протестите и обществено активни граждани, ръководена лично от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той сравни скандала с  американския “Уотъргейт” и разясни, че незаконното проследяване се извършвало от служба СДОТО в МВР.

Впечатляващ е фактът, че БСП съществува вече от 120 години и аз нямам съмнение, че ще съществува поне още толкова. Това заяви след срещата си с председателя на НС на БСП Сергей Станишев и представители на Младежкото обединение в БСП.Ако някой е имал някакви притеснения по отношение на бъдещето на България, не трябва да има такива

Впечатляващ е фактът, че БСП съществува вече от 120 години и аз нямам съмнение, че ще съществува поне още толкова. Това заяви след срещата си с председателя на НС на БСП Сергей Станишев и представители на Младежкото обединение в БСП.Ако някой е имал някакви притеснения по отношение на бъдещето на България, не трябва да има такива”, заяви Уорлик след срещата на 13 октомври 2010 г. в “червената” централа. ФОТО: БСП

Ще припомним, че в самия край на 2011 г. предишният посланик на САЩ у нас Джеймс Уорлик похвали Сергей Станишев и БСП. „Напълно споделям вашето разбиране, че това представлява също отлична възможност „да се чуе гласът на България” в ЕС”, написа посланик Уорлик във връзка с избирането на Станишев за председател на Партията на Европейските Социалисти (ПЕС). Според американският дипломат тогава, изборът на Станишев за лидер на ПЕС е признание както за БСП, така и за България. /вижте по-долу скандалите в България и САЩ/

Едва ли ще се разплете който и да е „гейт” или “мрежа” с бръмбари и бръмбазлъци, където и да е по света. Дори “да” – в чия полза е това? Който и да го е поръчвал, подслушването и следенето са ужасни неща, защото са правени от ръководени от политиците хора. Едва ли някой би развял анонимки толкова насериозно, ако не е уверен. Защо се смълчаха и някои от самите подслушвани и наблюдавани – ами ако и точните им думи и действия излезат наяве – ами ако се окаже, че те самите са от подслушващите и играят двойна игра за да спечелят персонално те самите? В резултат на скандалите хората може и да спрат да си говорят за “всичко” по телефоните и да си пускат съобщения по тях и в интернет. И то не защото имат кой знае какво да крият, а на инат и от страх на/от системата. За която знаят, но си траят, защото не се е разчуло от “лошите” медии. Или пък вече им е станало навик и им все едно. Оказва се, че скандалните разкрития са само конкретно доказателство на една голяма дълготрайна публична тайна. 

А какво ли са чули, тези дето са искали да се слуша и защо нищо не са научили – или просто инкогнито са “оплели и напълнили кошницата” си. Важно е “нивото на компетентност” на подслушването и на кого си “послушник”, та като “чуеш”, като подслушваш да знаеш на кого да шушнеш и повишение и добра заплата или тлъста пачка да гушнеш. Егоистичен интерес, готов да погази всякакви права и ценности, което говори за мотиви, в които е трудно да се разпознае моралът в политиката и бизнеса. Първичните нужди и желания на индивида остават основни, надградени от алчност за власт и пари и обградени от извън нормите начини за оцеляване и запазване на положение, без значение дали е обруганата от него справедливостта. Страх за всеки и страх от самите себе си. Важното е да работи хубавата българска народна поговорка “Страх лозе пази” …. и друг да не бере от него.  Още повече, че разпределението на властта в резултат от нерегламентирано подслушване и страхът от него, а не в резултат от нормалния избор на знаещия избирател, ще утвърди подслушването като най-мощния инструмент в борбата за власт и контрола над нея.

Отново и отново потвърждение на ролята, която играят тайните служби в съвременното общество, нзависимо от политическата украска. Още едно доказателство за България, че е в сила доминирането на политическите и икономически елити на посттоталитарната ни демократична държава от лица, свързани с ДС. Доказателство и за САЩ, че политическият цвят няма значение, като последните данни много сериозно напомнят за скандала “Уотъргейт“, дори повече – развитието на системите до такава степен, че да бъдат подслушвани и следени не само политици, но и всеки Американец, било то и законно. 

А какво остава да се оставиш даже да те “хванат”, ако си добър в добре подготвеното и оборудвано “слушане” – това наистина звучи доста наивно. Единственото обяснение за мен е, че вече се минава на по-високо ниво на “слушане” и следене, и това до тук вече е ненужно и се използва за “прах в очите” на подслушваните. В повечето случаи добре замислена умна игра, която тотално да измести реалистичния анализ на състоянието на страната, което може да стане фатално за силовото положение, и “нагоре” и “надолу”, на политиците.

КАКВО СЕ СЛУЧИ

България – бръмбар-гейт

Бръмбарът рогач е едро насекомо, срещащо се и в България. Това е един от най-представителните видове от семейството на рогачите.Обитава предимно влажни места и в загниващи дървени постройки. Живее само няколко месеца, през които се храни със сока изтичащ от наранени дървета.Масовото отсичане и събиране на изгнилите дървета, в които се хранят ларвите, комбинирано с факта, че по-голямата част от живота си бръмбара прекарва в ларвен стадий са пагубни за вида.

Бръмбарът рогач е едро насекомо, срещащо се и в България. Това е един от най-представителните видове от семейството на рогачите.Обитава предимно влажни места и в загниващи дървени постройки. Живее само няколко месеца, през които се храни със сока изтичащ от наранени дървета.Масовото отсичане и събиране на изгнилите дървета, в които се хранят ларвите, комбинирано с факта, че по-голямата част от живота си бръмбара прекарва в ларвен стадий са пагубни за вида.

На 28 март 2013 г. лидерът на БСП Сергей Станишев докладва сигнал от анонимен подател за незаконна схема за подслушване на висши политици, бизнесмени, лидери на протестите и обществено активни граждани, ръководена лично от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов (ГЕРБ). Само ден преди това партията на Меглена Кунева “Движение България на гражданите” внесе сигнал заради информации за подслушване и разработване на членове на ръководството на формацията и журналисти. Станишев сравни българският скандал “Бръмбаргейт” с американския “Уотъргейт” и разясни, че незаконното проследяване се извършвало от служба СДОТО в МВР. По-късно Станишев имаше и едночасова среща с главния прокурор Сотир Цацаров, който разпореди проверка. Схемата, според лидера на БСП, действала така – от 2009 г. насам министър Цветан Цветанов давал нареждане на СДОТО за подслушване на конкретен човек, без искане за специални разузнавателни средства (СРС), без разрешение на съда, без резолюция за свършената работа след това, без рапорти на служителите. По данните на Станишев екипът се движел със сив ван “Крайслер Вояджър”, чийто регистрационни номера били сменяни след всяка операция. „Нелегалната ГДБОП” е подслушвала политици по поръчение на Митко Каратиста, който е сочен като много приближен на експремиера Бойко Борисов, и на Румен Николов – Пашата, обяви на 30 май 2013 г. в ефира на bTV Григор Здравков от легия “Антимафия”. На 15 април от прокуратурата бе обявено, че са констатирани злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с мобилната техника за подслушване, включително и специалният сив Крайслер, който се е движел из града. Повдигнати са пет обвинения. Главният прокурор поиска имунитетът на зам-председателя на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и го получи след като на 5 юни Цветанов сам подаде заявление за отказ, за да бъде обвинен на 12 юни. Скъп германски адвокат си наел Цветанов, признал той пред “Стандарт”. На 3 юни пък Христо Стоичков изригна срещу гл. прокурор Сотир Цацаров. “Сигурен съм, че съм подслушван. Нека да излезе Цацаров и да каже. Сега да го видим, уж е прокурор №1. Да го видим дали е мъж”, каза пред ТВ7 футболната легенда.

САЩ – кошер-гейт

Пчелен кошер се нарича

Пчелен кошер се нарича “жилището” предоставено от човека на пчелите, където те се развиват. Кошерите биват разборни и неразборни. Към групата на неразборните спадат тези кошери, на които пчелните пити са прикрепени неподвижно към стените. Втората група на разборните кошери се характеризира с това, че при тях питите са в рамки и заедно с тях може да се изваждат и да се поставят обратно без да се повредят. Основополагащ принос за това има Лоренцо Лангстрот (САЩ, 1851 г.)

От няколко дни световните агенции и медии, и най-вече техните колеги в САЩ не съобщават, а направо тръбят за скандала свързан с разкритията около всеобщо подслушване, но не само, но и следенето на всички интернет комуникации, като се добавя и наблюдението на кредитните карти на Американците.

Всъщност всичко започна в средата на месец май, когато престижната информационна агенция Асошиейтед Прес (АП) обвини министерството на правосъдието в САЩ в подслушване на нейни журналисти. В заявление на АП се говори за “мащабно и безпрецедентно вмешателство” в работата на агенцията. Подслушвани са били около 20 телефонни номера, използвани от журналисти и дописници на агенцията, като телефоните са били използвани общо от около 100 журналисти, като сега вече информационните източници имат по-малко желание да говорят с журналистите. АП настоя в писмо до главния прокурор на САЩ Ерик Холдър за провеждането на разследване на случая, но така и няма отоговор. В първото си телевизионно интервю след избухването на скандала Гари Пруит, изпълнителен директор на Асошиейтед прес (АП) заяви, че действията на Министерството на правосъдието имат “смразяващ” ефект върху журналистиката. Администрацията на Обама “ отвори нов фронт в битката си срещу свободата на медиите, като иззе разпечатките на телефонни разговори от офисите на АП”, пише в. “Гардиън”.

Постепенно поредният суперскандал в САЩ се разрасна, за да се стигне до там, че се изнесоха данни за една от тайните служби, която подслушва десетки милиони американци. Разкритието направи британският вестник “Гардиън”. В изданието се сдобиха и с копие от тайна съдебна заповед, която нарежда на един от най-големите мобилни оператори “Върайзън”, да дава всекидневен отчет за разговорите на своите абонати на Агенцията за национална сигурност. т.е. достъп до всеки разговор на всеки абонат на фирмата. Подобно мащабно подслушване не се е случвало от 11 септември 2001 г.

Директорът на американската разузнавателна агенция Джеймс Клапър заяви, че изтичането на информация относно практиките за събиране на данни за клиентите на телекомуникационните компании, застрашава националната сигурност, предаде АФП. В свое комюнике Клапър посочи, че „непозволеното разкриване на тайната съдебна заповед поставя в потенциална опасност способността на службите да идентифицират и да реагират на рисковете, на които е изложена страната”. Високопоставени членове и на двете партии в Конгреса се впуснаха също да защитават програмата за наблюдение с аргумента, че тя е от решаващо значение за защитата на САЩ от терористични атаки. Председателят на комисията по разузнаване към Камарата на представителите Майк Роджърс заяви, че проверката на телефонните архиви в САЩ е помогнала на властите да предотвратят опити за терористични нападения през последните няколко години.

Президентът на САЩ Барак Обама на 7 юни увери от Калифорния всички американци, че никой не подслушва телефонните им разговори и че проследяването на имейли и интернет активност не се отнася до граждани на САЩ или хора, живеещи в страната. Обама каза също в Силиконовата долина, че програмите за проследяване са под стриктния контрол на трите клона на властта, че са установени стриктни процедури и американските граждани трябва да се чувстват спокойни. Той призна, че първоначално е бил скептичен относно програмите, но стигнал до извода, че те помагат за предотвратяване на терористични атаки. Това е първото изявление на американския президент, откакто в страната бяха разбунени духовете с разкрития в печата за масирано събиране на разпечатки за разговорите на милиони клиенти на компанията Върайзън. Разкритието на този шпионски скандал вероятно ще предизвика нова вълна от недоволство срещу президента Обама, който през 2008 г. започна предизборната си кампания с платформа за граждански свободи.

Подслушването на телефонните разговори в САЩ бе една от оспорваните теми по време на управлението на Джордж Буш-млаши. Той през 2008 г. подписа, закон, който предизвика горещи дебати в САЩ. Нормативният акт разреши на службите без разрешение на съда да проследява телефоните на чужденци, които се намират извън американска територия и са заподозрени в шпионаж и тероризъм. Законът предвижа и съдебен имунитет на сътрудничещите с властите фирми.

Вестник „Вашингтон пост” съобщи пък, че спецслужбите на САЩ имат пряк достъп до сървърите на деветте най-големи интернет компании. Сред тях са Майкрософт, Гугъл, Яху, Фейсбук, Епъл, ПалТалк, АОЛ, Скайп и Ютуб. В подкрепа на твърденията вестник „Вашингтон пост” е получил от бивш служител на американското разузнаване документи, сред които и презентация от 41 страници, в която се описва подробно партньорството между разузнавателната агенция и интернет компаниите. Тайната програма, наречена PRISM (surveillance program), е била създадена през 2007 година и е позволила на разузнавателната агенция да се включва към сървърите на компаниите, за да събира информация за потребители, за които според наличните данни може „логично” да се заключи, че се намират в чужбина. За разлика от програмата за проследяване на телефони, в която телекомуникационните компании са били принудени да предадат записите, Програмата PRISM позволява на спецслужбите свободно да търсят информация и да събират данни за интернет-потребителите. PRISM също така дава на правителството достъп до съдържанието на банкови сметки и социални профили в мрежата, докато телефонната програма предоставя данни само за времето и мястото на повикването, но не и за съдържанието на разговора.

Американският президент дълго ще помни този кратък период от управлението си с избухналите три скандала: пристрастните данъчни ревизии на критични спрямо управлението организации, аферата с подслушването и опита на външното министерство да омаловажи нападението срещу американското консулство в Бенгази от 11 септември 2012 г.

Европа – помощник-кошер-гейт

Британски министри са изправени пред открит конфликт с Камарата на общините, заради твърденията тайните служби тайно са се споразумели с американските разузнавателни агенции за достъп до онлайн записите за британски граждани, пише вестник “Таймс” в броят си от 8 юни 2013 г. Описвано като „проектозакона за комуникационните данни през задната врата”, източници потвърждават, че лични данни за британски интернет потребители са били събирани от американските агенции и споделяни с британския Център за правителствени комуникации – базата на британското правителство за подслушване.
Става ясно, че Центърът директно е искал материали от програмата ПРИСМ на Агенцията за национална сигурност на САЩ, която може да обработва огромни количества интернет данни за информация за отделни лица. ПРИСМ е създадена от американското разузнаване за събиране на информация за неамерикански граждани, живеещи извън страната.

Интересно е дали има още хора, които вярват, че никога досега не е имало подслушвания, че предишните правителства, главни герои в които пуснаха тези компромати срещу ГЕРБ в България, или Републиканци и Демократи в САЩ не са подслушвали никого. По-скоро вече са забравили фактите.

ОЩЕ В ОРИГИНАЛ:

NSA seizes phone records of Verizon customers

NSA reportedly collecting phone records of millions, though officials …

NSA surveillance pits liberty against security – USA Today

Reports on surveillance of Americans fuel debate over privacy, security

What you should know about NSA phone data program

Global netizens worried over US spying

Internet Giants Deny Granting Government ‘Direct Access’ To Servers

Google CEO denies company’s involvement in PRISM

Denials in Surveillance Program Require Decoding

Secrecy of surveillance programs blunt challenges about legality

Obama Calls Surveillance Programs Legal and Limited

 

5 comments for ““Чуваме ли се добре” в България и САЩ?

 1. 2013/06/08 at 6:54 AM

  И правителството слуша …
  /ДОЙЧЕ ВЕЛЕ/

  Все старата песен: целта (осуетяване на тероризма) оправдава средствата (шпионирането на хора).
  Новият скандал в САЩ потвърждава едно – държавата има право да събира данни за всичко, а гражданите нямат лична сфера.

  Американското правителство явно притежава личните данни на милиони юзъри, набавени от платформи като Google, Microsoft, Facebook и други. Националната агенция за сигурност (NSA) и ФБР имат достъп до личните данни и на абонатите на телефонния концерн Verizon. Високопоставен служител на Белия дом потвърди информацията, публикувана от вестник “Гардиън”, от която стана ясно, че тайните служби имат достъп до сървърите на големите интернет платформи. Това им дава възможност да събират информации за потребители, за които правителството имало доводи да смята, че са чуждестранни граждани. Нещо повече: информациите съдържат данни за местонахождението на съответните абонати.
  Това предизвика, естествено, огромно възмущение. В крайна сметка става дума за най-обхватната до момента мярка на американското правителство, целяща да проследява дейността на чужди граждани. Преди седем години, по времето на президента Джордж Буш младши, избухна подобен скандал около NSA, но той изглеждаше като детска игра в сравнение със сегашната афера.

  Ставало дума за “рутинна мярка”…

  Шокът е още по-голям, защото Белият дом и Конгресът дадоха да се разбере, че не става дума за някакво изключение. Висш служител от Белия дом заяви, че става дума за рутинна мярка – един вид продължение на програмата на Джордж Буш. Въпросната мярка очевидно е изключително мащабна, като се има предвид, че данните са се събирали от сървърите на девет американски концерна, сред които Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, AOL, Skype, YouTube и Apple.

  За разлика от подобни акции по времето на Буш, сегашната се крепи на здрава основа: както републиканци, така и демократи знаят за какво става дума. Конгресът също е бил наясно, а съдиите са я одобрили без възражения. Президентът Обама, който говореше за прозрачност, откритост и умереност, се оказа в това отношение не по-добър от своя предшественик.

  “Ню Йорк таймс” коментира по този повод, че правителството е загубило всякакво доверие: “Правителството на Обама потвърждава изтърканата истина, че изпълнителната власт е в състояние да злоупотреби с всички правомощия, които й се дават”.

  Белият дом сега се оправдава почти по същия начин, както и Джордж Буш след атентатите от 11 септември:

  “Шпионирането е помощно средство за защита на нацията от тероризъм”.

  Сегашната кампания за следене попада в контекста на скандалното антитерористично законодателство от 2001 година, познато под името “Patriot Act”. Американският конгрес на два пъти вече го обновява: веднъж през 2006 година при управлението на Джордж Буш и още веднъж през 2011 година вече при Обама.

  Операция “Неудобните”

  Наскоро президентът на САЩ подчерта, че търсел “подходящия баланс между изискванията за сигурност и съхраняването на онези свободи, които правят американците такива, каквито са”.

  Това изявление обаче дойде едва след като гръмна един друг скандал – този за подслушването на журналисти, публикували тайни правителствени документи. Възмущението от последните разкрития е голямо, но гласовете на критиците може и скоро да заглъхнат. Защото се знае, че който много приказва, изпитва на гърба си цялата строгост на държавната власт. Това важи не само за войника Брадли Манинг, изправен пред военен съд като информатор на Уикилийкс, но и за многото репортери, които са официално шпионирани заради журналистическите си разследвания и разкрития по неудобни за властта въпроси.
  Тази строгост вероятно ще изпита и онзи, който е предал на вестник “Гардиън” съдебното решение, разрешаващо акцията на тайните служби. Сенаторката от Демократическата партия Даян Файнстийн заяви, че мярката на тайните служби е легитимна и призова информаторът на “Гардиън” да бъде бързо разкрит и подведен под отговорност.

 2. 2013/06/08 at 8:04 AM

  Какво знае ЦРУ за Борисов?
  /ДОЙЧЕ ВЕЛЕ/

  + “Шокирана съм донякъде, никак не ми е приятно, че биха могли да съществуват подобни практики.” Така председателят на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка и бивша приятелка на Бойко Борисов Цветелина Бориславова

  В депешите от американското посолство, уличаващи Борисов като участник в престъпни схеми, се появява източник с псевдонима СИМО. Журналистическо разследване в Германия сега разкрива, че зад този псевдоним се крие ЦРУ.

  Щеше ли Борисов още да е премиер, ако се знаеше, че зад обвиненията срещу него стои не друг, а американското ЦРУ, пита в тази връзка германският “Тагесцайтунг”.

  Журналисти от вестника са провели собствено разследване, което е показало, че зад източника с псевдоним СИМО, появил се в депешите от американското посолство в София, стои американското ЦРУ. Много други депеши, изтекли в сайта Уикилийкс, съдържат закодирани информации от същия източник – СИМО. Бивш шеф на отдел в ЦРУ е потвърдил пред германското издание, че

  СИМО е псевдонимът на ЦРУ за вътрешна употреба.

  Борисов: “Това са слухове”
  От публикуваните от Уикилийкс в края на 2010 г. тайни депеши светът научи, че американски дипломати в чужбина редовно са изпращали поверителна информация до Вашингтон. В много случаи тя е касаела местни политици.

  Такъв е и случаят с депешата на американския посланик в София Джон Байърли, в която той съобщава на Вашингтон, че тогавашният кмет на София Бойко Борисов е участник в “тежки криминални дейности”.

  Каква тежка присъда за България – при положение, че междувременно Борисов е вече министър-председател на страната, пише “Тагесцайтунг”.

  Когато през 2010 г. Уикилийкс направи поверителната информация публично достояние, обществеността научи каква е оценката на Вашингтон за българския премиер. Тогава Борисов показа пълно пренебрежение към случая и обвини Уикилийкс, че публикувал слухове. Американското посолство взе отношение в спора и обяви, че депешите наистина често били просто “непълни анализи”.
  Щяха ли обаче нещата да се развият по друг начин, ако тогава бе станало известно, че в оценката си посланик Байърли всъщност се позовава на данни от ЦРУ, закодирани като “информации от СИМО”, пита по-нататък германското издание.

  Какво е казал СИМО?

  През май 2006 г. Джон Байърли пише до Вашингтон, като се позовава на вътрешна информация от ЦРУ, че бившият вътрешен министър на България (бел.ред.: очевидно “Тагесцайтунг” има предвид тогавашния гл. секретар на МВР) е замесен в търговия с амфетамини, че участва в незаконни сделки с “Лукойл” и че като главен секретар се е погрижил за това съпругата му (бел.ред.: вероятно става въпрос за приятелката на Борисов – *** Цветелина Бориславова Карагьозова) да може необезпокоявано да пере пари. Освен това Борисов поддържал и връзки с мафията.

  Разкритието, че СИМО и ЦРУ са едно и също нещо, качват много стойността на съдържанието на въпросната американска депеша, а обвиненията срещу българския премиер добиват нова острота, пише в заключение “Тагесцайтунг”.
  Междувременно стана известно, че основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж ще бъде екстрадиран от Великобритания в Швеция, където ще бъде съден по обвинения в сексуален тормоз и изнасилване.

  ***
  Цветелина Бориславова Карагьозова е български предприемач, основен акционер и председател на Надзорния съвет на „Българско-американска кредитна банка“ АД от 2011 г. Цветелина е родена на 27 септември 1958 г. в София.
  Баща ѝ, Борислав Карагьозов, е служител на ПГУ-ДС и работи като материално отговорно техническо лице към български посолства.
  Цветелина Бориславова е разведена. Има 2 дъщери – Ралица и Веселина, от разтрогнат брак със Стефан Абаджиев – син на бившия кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП и бивш посланик в Румъния Иван Абаджиев.

  “Шокирана съм донякъде, никак не ми е приятно, че биха могли да съществуват подобни практики.” Така председателят на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка Цветелин Бориславова коментира пред БНР изнесените от Сергей Станишев данни за незаконно подслушвани от МВР политици, магистрати и бизнесмени.Името й бе споменато от лидера на социалистите сред останалите “мишени” на незаконни СРС-та, които според анонимния сигнал, подаден миналата седмица до БСП, са били нареждани устно от ексвътрешния министър Цветан Цветанов.

  До 18-годишната си възраст Цветелина живее с родителите си в чужбина: в САЩ, Индонезия, Румъния и Испания. Завършва в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ философия, английска и испанска филология (с дипломиране в Мадрид). По същото време следва и в УНСС, специалност „Международни икономически отношения“. Като студентка започва работа в международния отдел на СУ.
  Цветелина Бориславова навлиза активно в бизнеса през 1992 г., когато с Бойко Борисов стават съсобственици на фирма „ИПОН-2“ ООД.

  През 1996 година 9 български банки, сред които Стопанска банка, (сегашната СИБанк) фалират. Тогавашният премиер Жан Виденов пада от власт и на негово място идва Иван Костов. Новият министър-председател е в тесни приятелски връзки със Славчо Христов, ресторантьор, близък до СИК и Бай Миле, и двамата са известни мутри. От ресторанта на Славчо Христов – “Олимп” идва името на т. нар. приятелски кръг “Олимп” – хора от ръководството на СДС, които се събират в ресторанта. Там те обсъждат и впоследствие приватизират държавни фирми, купуват курорти, печелят най-големите конкурси за обществени поръчки и усвояват предприсъединителни фондове на ЕС. С кръга “Олимп” са свързани и някои фигури от мутренската групировка СИК. По времето на Костов СИК измества ВИС-2 от лидерските позиции в охранителния и др. бизнес.

  Бойко Борисов и Цветелина, които са бизнес партньори с един от босовете на СИК – Румен Николов-Пашата, добре познават Славчо Христов. А по времето на Костов фирмите на бившия ресторантьор са във възход. Той става собственик в курортите Златни пясъци, Пампорово и на “Бороспорт”, която стопанисва Боровец. През 2000 година Славчо Христов притежава чрез офшорни дружества над 40% от БРИБанк и е председател на надзорния й съвет. Същата година БРИБанк приватизира фалиралата Стопанска банка, двете се обединяват и получават името “СИБанк”.

  На 27 март 1997 г. неизвестни лица взривяват джипа на Бориславова. Метални парчета се забиват в лицето и тялото ѝ. Тя е тежко ранена и обезобразена. Цветелина претърпява пластични операции, които ѝ връщат предишния външен вид.

  През 2001 г. правителството на Иван Костов е дискредитирано. Бойко Борисов става охрана на новия кандидат за премиер на България Симеон Сакскобургготски, а Цветелина Бориславова, която знае испански, придружава царица Маргарита на различни събития.

  През юли 2006 г. Цветелина Бориславова става почетен консул на Република Исландия в България. Назначена е по предложение на исландската страна.
  В края на 2007 година Бойко Борисов е кмет на София. Мажоритарният пакет от 75% от капитала на СИБанк е продаден на белгийската КВС (собственик и на ДЗИ) за 295 млн. евро, но Цветелина пак остава собственик на 22,3% и шефка на Надзорния съвет.

  Бориславова е член на Управителния съвет на „Oxford Club“ – САЩ,

  координатор на Сдружение „Глобална България“ и председател на Надзорния съвет на „Стопанска и инвестиционна банка“ АД.

  В Сдружение “Глобална България” членуват Светослав Божилов (банкер, съосновател на БРИБанк и СИБанк, близък с Емил Кюлев), Франк Бауер (финансист, шеф на Българо-американски инвестиционен фонд), Красимир Гергов (рекламен бос, консултант и неофициален собственик на бТВ по онова време), Венелина Гочева (главна редакторка на “24 часа”), Сашо Дончев (шеф на “Овъргаз”, фирмата на “Газпром” в България), Валентин Златев (шеф на “Лукойл” – България), Иван Кръстев (политолог), Стефан Попов, Иво Прокопиев (бизнесмен, издател на “Капитал” и “Дневник”, Красен Станчев (икономист, анализатор), Левон Хампарцумян (банкер, шеф на “Булбанк”), Огнян Шентов (шеф на Центъра за изследване на демокрацията) .

  През февруари 2008 година фондът на Цветелина Бориславова Си Ес Ай Еф (CSFI) обявява, че ще вложи близо 1 милиард лева във възобновяеми енергийни източници, промишленост, финансови услуги и имоти. Част от проектите са свързани с биомаса, изграждане на вятърни паркове край Каварна и строителство на банков център на “Цариградско шосе” в София с обща площ от 100 хил. кв.м.
  Фондът Си Ес Ай Еф е собственик и на 47% от “Пампорово” АД и възнамерява да изгради ваканционно селище в село Стойките до Пампорово.

  В началото на 2009 г. Цветелина Бориславова продава част от дела си в СИБанк на „Novator Finance Bulgaria“ – Люксембург, собственост на исландския милиардер Тор Бьорголфсон (Thor Bjorgolfsson), като запазва 22% участие и остава председател на Надзорния съвет на банката. Това са 4% от СИБанк за 29.3 млн. лв. и остава с дял от 18.3%. Но в личния живот на банкерката проблемите с Бойко Борисов се задълбочават. Но бизнесът си върви.

  Няколко месеца, след като Бойко Борисов става премиер на България, СИБанк удвоява приходите си от депозити на държавни фирми и печели конкурса за разпространение на винетните стикери през следващите 4 години. Например в КАТ София за около 20 лв. глоба се дължат 2 лева комисионна на СИБанк. Пак в София всички данъци и осигурителни вноски се плащат през СИБанк още от 2006 година.

  От 2011 г. Цветелина Бориславова Карагьозова е основен акционер и председател на Надзорния съвет на „Българско-американска кредитна банка“ АД. В началото на 1991 г. в Чикаго, щата Илиноис по силата на Закона за подпомагане на демокрацията в страните от Източна Европа, Конгресът на САЩ основава частна корпорация под името Българо-американски инвестиционен фонд. Банката е учредена с решение на учредителното събрание на акционерите, проведено на 22 декември 1995 г. и е вписана в регистъра на търговските дружества при Софийски градски съд със съдебно решение от 3 декември 1996 г. Учредител на Банката е Българо-американски инвестиционен фонд (“БАИФ”), правителствена корпорация, регистрирана в САЩ съгласно американския Закон за подкрепа на демокрацията в Източна Европа (ЗПДИЕ) от 1989 г., чиято главна цел е да насърчава предприемачеството и да спомага развитието бившите комунистически страни от централна и Източна Европа. Съгласно ЗПДИЕ на БАИФ е предоставено финансиране от $57.8 милиона, които да бъдат инвестирани в България с цел насърчаване развитието на частния сектор чрез подкрепяне на малкия и среден бизнес в различни сектори на икономиката. Цветелина Бориславова е председател на Надзорния съвет на „СИБАНК” АД от 2001г. до 2010 г.
  През април 2006 г. мажоритарният към този момент акционер на Банката – БАИФ, продаде около 30% от капитала на БАКБ чрез вторично публично предлагане на акции, осъществено на Българска фондова борса – София АД, в резултат, на което Банката стана публично дружество.

  На 17 юни 2011 г., след получаване на необходимите разрешения и одобрения от компетентните институции в България, Алайд Айриш Банкс п.л.с. (Allied Irish Banks, p.l.c., Ireland) продаде собствените си 6,311,100 акции, представляващи 49.99% от капитала на БАКБ, на „СИЕСАЙЕФ” АД (www.csif.bg). „СИЕСАЙЕФ” АД е частно инвестиционно дружество, чиито акционери са г-жа Цветелина Бориславова и основаната от нея фондация „Кредо бонум”. Г-жа Цветелина Бориславова е избрана за член на Надзорния съвет на Банката с решение на Общото събрание на акционерите от 05.07.2011г.

  Г-н Джейсън Кук е избран за член на Надзорния съвет на Банката от извънредното Общо събрание на акционерите проведено на 5.7.2011г. Г-н Кук има над 15 години опит в областта на инвестициите, проучванията и банковия сектор. От началото на 2011г. г-н Кук е Директор на отдел „Европа, Близкия изток и Африка” и член на Инвестиционния комитет на “Грамърси” (Gramercy), Лондон – фонд за инвестиции в развиващите се пазари, основан през 1998 г.Преди работата си в „Грамърси” г-н Кук три години е директор в „Ю Би Ес” (UBS) и анализатор на развиващите се пазари. Той започва кариерата си като Инвестиционен анализатор в „Офитбанк” (Offitbank) през 1996 година. Г-н Кук е бакалавър по политическа икономика и история от Университета „Тюлейн” в Ню Орлийнс, Луизиана, САЩ. Г-н Кук притежава магистърска степен по Бизнес администрация, както и по Финанси от Университета „Тюлейн”, Бизнес училище А. Б. Фрийман. Г-н Кук притежава квалификацията сертифициран финансов анализатор (CFA charterholder).

  Г-н Евгений Иванов е избран за член на Надзорния съвет на Банката от 20.10.2008г. От 2006г. г-н Иванов е Изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). От 2000г. до 2006г. г-н Иванов е бил Главен секретар на Съюза на работодателите. Преди това, от 1998г. до 2000г. г-н Иванов е бил Изпълнителен директор на Български Форум на Бизнес лидерите, филиал на Форум на Бизнес Лидерите на Принца на Уелс, Великобритания Преди това през периода 1983г. – 19993г. г-н Иванов е работил в Министерство на външните работи и на различни дипломатически мисии. Г-н Иванов е завършил Московския държавен институт по международни отношения и Дипломатическа академия, Виена.

  Г-н Мартин Ганев е избран за член на Надзорния съвет на Банката от извънредното Общо събрание на акционерите проведено на 5.7.2011г. Г-н Ганев е заемал поста Изпълнителен директор на „СИЕСАЙЕФ” АД от 2007г. до 2009г. През този период е бил и Председател на Съвета на директорите на „Деспред” АД. В периода 1999г. – 2007г. г-н Ганев е работил в„Лукойл България” ЕООД като стига до позицията Първи Заместник-Генерален директор Икономика и финанси на „Лукойл България” ЕООД, а от 2000г. до 2008г. е бил член на Управителния съвет на ПОД „Лукойл България” АД. В периода 2001г.-2002г. той е бил член на Съвета на директорите на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД. От 1993г. до 1999г. г-н Ганев е работил като Мениджър Корпоративни финанси в PricewaterhouseCoopers. Към момента г-н Ганев заема ръководни постове и в други частни компании и участва в управлението на организации с нестопанска цел. Г-н Ганев е Магистър по икономика от Московския държавен университет за международни отношения (МГИМО) и притежава квалификация АССА-ДЕС по стандартите на Англия и Уелс.

  Г-н Кирил Манов е избран за член на Надзорния съвет на Банката през април 2007г. От 1991г. до 2007 г. той е бил Главен секретар на Конституционния съд на Република България. Г-н Манов е бил член на Съвета на директорите на Шератон София хотел Балкан от 1991г. до 1997 г. От 1990 до 1991 г. г-н Манов е бил съветник и началник на кабинета на министър-председателя на Република България. Преди това в продължение на 30 години г-н Манов е бил първо редактор, а в последствие и главен редактор на академично издателство „Проф. Марин Дринов” към БАН. Г-н Манов е магистър по право и е завършил Юридическия факултет на Софийския университет, България.

 3. 2013/06/09 at 9:02 AM

  Осман Октай: Станишев е следващият Барозу

  “По определени европейски програми и чрез Москва Станишев стана лидер на ПЕС. Това се случи, защото той е подготвеният бъдещ Барозу. Проектът за издигането му на поста председател на Европейската комисия върви. Той много добре го знае и затова не иска да носи негативите от премиерския пост в България”.

  Това заяви в ефира на Нова телевизия на 8 юни 2013 г. бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай.

  „Орешарски стана заложник на амбициите на Станишев”, допълни той. И поясни, че новият премиер ще си подаде оставката след около година, защото „няма да издържи на кадруването в правителството и на това други да определят дневния му ред”.

  Според Октай човекът, „поставен да контролира поведението на парламентарната група на ДПС и структурирането на кабинета”, е депутатът Делян Пеевски.

  Лидерът на ДПС Лютви Местан пък бил „новата мъжка секретарка” на Ахмед Доган.

  “Познавам Местан отдавна, той не може да изразява лична позиция и е подвластен на това, което ще каже Ахмед Доган”, допълни Осман Октай.

  “Нищо случайно не се случва в политическата кухня, това го разбрах от дългите си години в политиката. Премиерът Орешарски сам ще си подаде оставката, защото няма да издържи на напрежението и на кадруването. Следващите парламентарни избори ще бъдат насрочени заедно с вота за депутати в Европарламента догодина”, сигурен е той.

 4. 2013/06/09 at 10:26 AM

  DIRECTOR OF NATIONAL INTELLIGENCE WASHINGTON, DC 20511
  June 8, 2013

  Facts on the Collection of Intelligence Pursuant to Section 702 of the Foreign Intelligence Surveillance Act

   PRISM is not an undisclosed collection or data mining program. It is an internal government computer system used to facilitate the government’s statutorily authorized collection of foreign intelligence information from electronic communication service providers under court supervision, as authorized by Section 702 of the Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) (50 U.S.C. § 1881a). This authority was created by the Congress and has been widely known and publicly discussed since its inception in 2008.
   Under Section 702 of FISA, the United States Government does not unilaterally obtain information from the servers of U.S. electronic communication service providers. All such information is obtained with FISA Court approval and with the knowledge of the provider based upon a written directive from the Attorney General and the Director of National Intelligence. In short, Section 702 facilitates the targeted acquisition of foreign intelligence information concerning foreign targets located outside the United States under court oversight. Service providers supply information to the Government when they are lawfully required to do so.
   The Government cannot target anyone under the court-approved procedures for Section 702 collection unless there is an appropriate, and documented, foreign intelligence purpose for the acquisition (such as for the prevention of terrorism, hostile cyber activities, or nuclear proliferation) and the foreign target is reasonably believed to be outside the United States. We cannot target even foreign persons overseas without a valid foreign intelligence purpose.
   In addition, Section 702 cannot be used to intentionally target any U.S. citizen, or any other U.S. person, or to intentionally target any person known to be in the United States. Likewise, Section 702 cannot be used to target a person outside the United States if the purpose is to acquire information from a person inside the United States.
   Finally, the notion that Section 702 activities are not subject to internal and external oversight is similarly incorrect. Collection of intelligence information under Section 702 is subject to an extensive oversight regime, incorporating reviews by the Executive, Legislative and Judicial branches.
  1
  
   The Courts. All FISA collection, including collection under Section 702, is overseen and monitored by the FISA Court, a specially established Federal court comprised of 11 Federal judges appointed by the Chief Justice of the United States.
  o The FISC must approve targeting and minimization procedures under Section 702 prior to the acquisition of any surveillance information.
   Targeting procedures are designed to ensure that an acquisition targets non- U.S. persons reasonably believed to be outside the United States for specific purposes, and also that it does not intentionally acquire a communication when all the parties are known to be inside the US.
   Minimization procedures govern how the Intelligence Community (IC) treats the information concerning any U.S. persons whose communications might be incidentally intercepted and regulate the handling of any nonpublic information concerning U.S. persons that is acquired, including whether information concerning a U.S. person can be disseminated. Significantly, the dissemination of information about U.S. persons is expressly prohibited unless it is necessary to understand foreign intelligence or assess its importance, is evidence of a crime, or indicates a threat of death or serious bodily harm.
   The Congress. After extensive public debate, the Congress reauthorized Section 702 in December 2012.
  o The law specifically requires a variety of reports about Section 702 to the Congress.
   
  The DNI and AG provide exhaustive semiannual reports assessing compliance with the targeting and minimization procedures.
  These reports, along with FISA Court opinions, and a semi-annual report by the Attorney General are provided to Congress. In short, the information provided to Congress by the Executive Branch with respect to these activities provides an unprecedented degree of accountability and transparency.
  o In addition, the Congressional Intelligence and Judiciary Committees are regularly briefed on the operation of Section 702.
   The Executive. The Executive Branch, including through its independent Inspectors General, carries out extensive oversight of the use of Section 702 authorities, which includes regular on-site reviews of how Section 702 authorities are being implemented. These regular reviews are documented in reports produced to Congress. Targeting decisions are reviewed by ODNI and DOJ.
  o Communications collected under Section 702 have provided the Intelligence Community insight into terrorist networks and plans. For example, the Intelligence
  2
  Community acquired information on a terrorist organization’s strategic planning
  efforts.
  o Communications collected under Section 702 have yielded intelligence regarding
  proliferation networks and have directly and significantly contributed to successful operations to impede the proliferation of weapons of mass destruction and related technologies.
  o Communications collected under Section 702 have provided significant and unique intelligence regarding potential cyber threats to the United States including specific potential computer network attacks. This insight has led to successful efforts to mitigate these threats.

 5. 2013/06/09 at 10:27 AM

  DIRECTOR OF NATIONAL INTELLIGENCE
  WASHINGTON, DC 20511

  June 8, 2013

  DNI Statement on the Collection of Intelligence Pursuant to Section 702
  of the Foreign Intelligence Surveillance Act

  Over the last week we have seen reckless disclosures of intelligence community measures used to keep Americans safe. In a rush to publish, media outlets have not given the full context–including the extent to which these programs are overseen by all three branches of government–to these effective tools.

  In particular, the surveillance activities published in The Guardian and The Washington Post are lawful and conducted under authorities widely known and discussed, and fully debated and authorized by Congress. Their purpose is to obtain foreign intelligence information, including information necessary to thwart terrorist and cyber attacks against the United States and its allies.

  Our ability to discuss these activities is limited by our need to protect intelligence sources and methods. Disclosing information about the specific methods the government uses to collect communications can obviously give our enemies a “playbook” of how to avoid detection. Nonetheless, Section 702 has proven vital to keeping the nation and our allies safe. It continues to be one of our most important tools for the protection of the nation’s security.

  However, there are significant misimpressions that have resulted from the recent articles. Not all the inaccuracies can be corrected without further revealing classified information. I have, however, declassified for release the attached details about the recent unauthorized disclosures in hope that it will help dispel some of the myths and add necessary context to what has been published.

  James R. Clapper, Director of National Intelligence