Полицейско насилие в Турция /+ видео/

 

Яростните протести в Турция се разрастват на фона на полицейски репресии, пише вестник „Ню Йорк Таймс”. Служители на полицията са използвали сълзотворен газ и водни оръдия, за да попречат на тълпите, които скандираха „обединете се срещу фашизма” и „правителството да подаде оставка”.

Яростните протести в Турция се разрастват на фона на полицейски репресии, пише вестник „Ню Йорк Таймс”. Служители на полицията са използвали сълзотворен газ и водни оръдия, за да попречат на тълпите, които скандираха „обединете се срещу фашизма” и „правителството да подаде оставка”.

Българските студенти не приемат подобни процеси равнодушно и застават зад проявите на солидарност от страна на обучаващите се в България турски студенти към техните близки и приятели в Турция

От четири дни Турция е обхваната от безпрецедентни безредици – над 1700 души са били арестувани по време на антиправителствените протести провели се в 67 града срещу управляващия от 2002 г. премиер Реджеп Тайип Ердоган и неговата умерена ислямистка партия, обвинени в авторитаризъм и прокарване на нормите на исляма в светската държава

В социалните мрежи заваляха съобщения от граждани на Истанбул, в които се твърди за 27 убити от полицията 

Турската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите в Анкара, които скандираха „обединете се срещу фашизма” и „правителството да подаде оставка”

„Амнести интернешънъл”: “Ранените са стотици, двама загинали, някои от протестиращите са били ослепени от големите количества сълзотворен газ.”

Националното представителство на студентските съвети в Република България ще изпрати протестна декларация до правителството на Реджеп Тайип Ердоган и ще информира Европейската студентска общност за насилието на турските власти над студенти и младежи.

Националното представителство на студентските съвети в Република България ще изпрати протестна декларация до правителството на Реджеп Тайип Ердоган и ще информира Европейската студентска общност за насилието на турските власти над студенти и младежи.

Ердоган нарече протестиращите “няколко мародери”

2 юни 2013 г. Българските студенти декларират солидарност със своите колеги в Турция, които в последните дни упражняват своето гражданско право на мирен протест в защита на важни за тяхното бъдеще демократични принципи и каузи, и призовават за спиране на сцените на полицейско насилие над всички мирно протестиращи представители на студентски движения и групи. Това се казва в днешното специално съобщение на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в Република България. Цялата декларация: тук

НПСС подкрепя справедливите искания на протестиращите студенти и всички млади хора в Турция, които настояват за свобода, демокрация и право на глас при вземането на важни за тяхното бъдеще решения, допълват в съобщението.

Невслушването в гласа на младите хора, навсякъде из Европа и по света, и опитите граждански права и свободи да бъдат ограничавани от представители на държавата, неминуемо водят до оправдано обществено недоволство и легитимна съпротива срещу статуквото.

Българските студенти доказаха, че не приемат подобни процеси равнодушно и застават зад проявите на солидарност от страна на обучаващите се в България турски студенти към техните близки и приятели в Турция.

 

Около 50 турски студенти от българските висши учебни заведения излязоха на протест пред НДК в столицата днес към 13.00 часа, за да протестират сблъсъците между полиция и екоактивисти в Истанбул. ФОТО/ТЕКСТ: Нахит Догу, http://ajansbbg.blogspot.com/

Около 50 турски студенти от българските висши учебни заведения излязоха на протест пред НДК в столицата днес към 13.00 часа, за да протестират сблъсъците между полиция и екоактивисти в Истанбул. ФОТО/ТЕКСТ: Нахит Догу, http://ajansbbg.blogspot.com/

„Ние и хората, които са там, на Таксим, сме братя и сестри, в сърцата си ние сме заедно и на нас душата ни е там”, каза Сонер Чаушоолу пред бТВ. „Искам да им кажем, че сме с тях и че ако се наложи, ще идем при тях, за да продължим протестите в Турция за революция”, добави Дениз Бюстани. Младежите са притеснени от насилието в родината им и твърдят, че в турските медии има цензура, добави в репортажа си бТВ. Сонер коментира, че в Турция полицаите бият хората. „Ние не искаме това. Ние сме братя и сестри. Не искаме това. И полицаите, и протестиращите, са братя”. Дениз допълва, че се страхуват от управлението в Турция. „Искат да правят ислямски режим там, а ние не искаме това. Искаме демократичен режим…И да бъдат всички хора равни.”

Националното представителство на студентските съвети в Република България ще изпрати протестна декларация до правителството на Реджеп Тайип Ердоган и ще информира Европейската студентска общност за насилието на турските власти над студенти и младежи.

Всичко за протестите може да следите: ТУК

Вижте видео:

От четири дни Турция е обхваната от безпрецедентни безредици. Над 1700 души са били арестувани по време на антиправителствените протести в Турция, провели се в 67 града в страната, съобщи АФП.„Повечето от задържаните са освободени, след като са били разпитани и индетифицирани”, заяви министърът на вътрешните работи на Турция Муамер Гюлер. „От вторник досега в страната са се провели 235 демонстрации”, добави той.  Турската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите в Анкара, съобщава АФП

Яростните протести в Турция се разрастват на фона на полицейски репресии, пише вестник „Ню Йорк Таймс”. Служители на полицията са използвали сълзотворен газ и водни оръдия, за да попречат на тълпите, които скандираха „обединете се срещу фашизма” и „правителството да подаде оставка”, да достигнат „Таксим”, където в петък стотици души бяха ранени при сблъсъци.

В социалните мрежи заваляха съобщения от граждани на Истанбул, в които се твърди за 27 убити от полицията по време на демонстрациите, които не фигурират в официалните статистики с пострадали и арестувани. Джак Годжу пише:

„Скъпи приятели от целия свят. В момента вие виждате какво се случва в Турция по-ясно, отколкото ние тук. Има медийно затъмнение – едва три канала отразяват протестите. Днес турската полиция уби 27 души по нареждане на правителството на Партията на справедливостта и развитието. Моля, разпространете новината както можете!”

Движението бързо завладя социалните мрежи. За последните 24 часа сред 10-те най-популярни теми в Twitter са:  #direngeziparkı и OccupyGezi, сочат данни на сайта за интернет-статистика Statweestics, цитирани и от Ню Йорк Пост и Хъфтингтън. Различни „хактивитски” сдружения в „Туитър” активно разпространяват информациите, постъпващи от потребителите в Истанбул и по света и оказват подкрепа с ценни съвети. Потребител базиран в САЩ, обещава пълна подкрепа от страна на „Анонимните” в осигуряването на постоянен контакт между протестиращите в Истанбул.

Признавайки някои крайности от страна на полицията през двата дни на сблъсъци, правителството в събота призова демонстрантите да напуснат улиците.

„Вярно е, че е имаше някои грешки, екстремизъм в отговора на полицията”, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган

след два дни на насилствени протести, при които бяха ранени десетки души.
Правозащитни групи осъдиха полицейското насилие. От „Амнести интернешънъл” съобщиха за двама загинали. Западните партньори на Турция Великобритания и САЩ призоваха правителството към сдържаност.
По официални данни в резултат на сблъсъците през последните няколко дни са ранени десетки души, докато според „Амнести интернешънъл” ранените са стотици. От правозащитната организация съобщиха, че

някои от протестиращите са били ослепени от големите количества сълзотворен газ, използван от полицията.

В същото време Ердоган заяви, че десетките хиляди демонстранти, които разтърсиха Истанбул и другите големи турски градове, са малцинство в страната и обеща, че няма да се откаже от своите планове, пише „Файненшъл таймс”“В период, когато Турция постига успехи във всички области, ние сме свидетели на съвършено нежелателни провокации. Виждаме как се опитват да посеят в страната хаос, който в миналото се използваше за сваляне на правителството. Виждаме, че опозицията и други сили прибягват до тези провокации от безизходица, защото знаят, че ще загубят на избори”, заяви Ердоган, цитиран от ИТАР-ТАСС. В друга реч около час по-късно Ердоган заяви, че не е господар на народа и „диктаторството не тече в моята кръв или в моя характер”. „Аз съм слуга на народа”, каза той. Протестиращите Ердоган нарече “няколко мародери” и допълни, че ще продължи плановете за преустройство на площад Таксим.

Около 50 турски студенти от българските висши учебни заведения излязоха на протест пред НДК в столицата на 1 юни към 13.00 часа б.вр., за да протестират сблъсъците между полиция и екоактивисти в Истанбул, като носеха плакати на български, английски и турски.

По информация на българските дипломатически представителства, до момента няма данни за пострадали български граждани при сблъсъците в Турция, съобщиха от МВнР.

Причина за недоволството първоначално бяха плановете на властите за застрояване на парка „Гези” край централния площад „Таксим” в Истанбул. Протестиращите се обявяват против проект за урбанизация и изкореняване на дърветата. Планът на местната управа предвижда на тяхно място да бъдат реконструирани казарми от времето на Османската империя, както и да се построи културен и търговски център.Протестите са вследствие от водената про-ислямистка политика от страна на Партията на справедливостта и развитието, начело с премиера Реджеп Тайип Ердоган. От 2011 година все повече се ограничава: свободата на словото, свободата на печат и използването на интернет, консумацията на алкохол, абортите , съдържанието в телевизионните канали, както и правото на свободно събиране.

Демонстрациите обаче прераснаха в сблъсъци между демонстранти и полиция, при които бяха ранени стотици и още толкова бяха арестувани. Постепенно протестите срещу застрояването на парка се превърнаха в протест срещу управляващия от 2002 г. премиер Реджеп Тайип Ердоган и неговата умерена ислямистка партия, които те обвиняват в авторитаризъм и прокарване на нормите на исляма в светската държава.

В неделя сутринта е имало изолирани сблъсъци по улиците на Истанбул. Очевидци обаче посочват, че атмосферата е спокойна и до голяма степен мирна. По-късно през деня демонстрациите може да се възобновят.

Хронология (уики)

  • На 28 май 2013 г. група от около 50 демонстранти протестират седнали, след като управата разрушава стените и отсича няколко дървета в парк „Таксим“, Истанбул. По-късно плицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне групата.
  • На 29 май групата от протестиращи нараства, като организират палатков лагер. В 12:30 часа протестиращите правят пресконференция, а в 18:00 часа подготвят концерт. Групата продължава да расте чрез социалните медии, към нея се присъединяват известни личности, като: Гонджа ВуслатериГюрсел Текин, Мемет Али Алабора, Окан Байулген и Шебнем Сьонмез.
  • На 1 юни демонстрациите срещу разрушаването на парка „Гези“ на истанбулския площад „Таксим“ преминават в по-широки протести срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Ердоган. Протести започват да се организират и в градовете: АнкараБодрумКония и Измир. През сутринта полицията в Истанбул използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, докато стотици от тях вървят през мост над Босфора към центъра на града

ENGLISH

Anti-government protests spread across Turkey

USA TODAY –
ISTANBUL — Thousands of anti-government protesters continued demonstrations Sunday in Istanbul and several major cities across Turkey, speaking against rising authoritarianism and calling for the government to resign after police used violence against 

Erdogan Rejects ‘Dictator’ Claims

ABC News – ‎
Turkey’s prime minister on Sunday rejected claims that he is an authoritarian leader, dismissing protesters as an extremist fringe even as hundreds moved back into the landmark square that was the site of the fiercest anti-government outburst in years.

Protests in Istanbul After Police Crackdown on Activists

TIME – ‎
The move triggered mass protests in Turkey’s largest city as well as demonstrations elsewhere, now channeling widespread frustrations and anger with the rule of the government of Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan.

Turkish Protesters Return to the Streets

Wall Street Journal – ‎
ISTANBUL—Antigovernment protesters returned to the streets of cities across Turkey on Sunday, as Prime Minister Recep Tayyip Erdogan took to the airwaves to offer a typically combative defense of his policies. The streets of Istanbul, which have seen by far 

Turkish police fire tear gas in worst protests in years

Chicago Tribune – ‎
ISTANBUL (Reuters) – Turkish police fired tear gas and water cannon on Friday at demonstrators in central Istanbul, wounding scores of people and prompting rallies in other cities in the fiercest anti-government protests in years. Thousands of demonstrators 

AP PHOTOS: Thousands protest in Istanbul’s Taksim Square and across Turkey

Washington Post – ‎
Demonstrations across Turkey were ignited by a violent police crackdown on a peaceful sit-in to prevent the uprooting of trees at Istanbul’s Taksim Square. In these AP images, Turkish protesters clash with riot police as smoke rises in the darkness near the