Четири момичета от Калифорния за “Мис Българка” в САЩ

 

Едната от двете най-млади участнички в конкурса

Едната от двете най-млади участнички в конкурса “Мис Българка” 2013 в САЩ е Ния Абас от Калифорния.

Средната възраст на участничките е 22 години и половина, а най-младите участнички са от Западния бряг – 18-годишните Веси Димитрова от Лас Вегас и Ния Абас от Калифорния

Красавиците излизат на подиума с рокли от бамбук, по бански, вечерна рокля и с талант

logo-final-USA

MISS BULGARKA IN USA has no affiliation with MISS USA®. Miss USA is a registered service mark of Miss Universe L.P., LLLP.

24 май 2013 г. Четири момичета от Калифорния от двадесет избрани за финала ще участват на вторият ежегоден конкурс “Мис Българка” в САЩ, който ще се проведе утре в Ню Йорк. Освен красавиците други двама от щата ще бъдат в 10-членното жури. Това съобщи за основателят на Женския клуб в Ню Йорк – Боряна Павлова.

 

Една от трите

Една от трите “калифорнийки” от Лос Анджелес – Десислава Белизарова (24).

За участие в състезанието бяха допуснати дами на възраст между 18 и 30 години, които задължително говорят български език, имат постоянен адрес в Америка и участват активно в обществения живот на българската общност там.

 

Мая Андреева (26)

Мая Андреева (26)

Три от “калифорнийките” са от Лос Анджелес – Десислава Белизарова (24), Мая Андреева (26) и Елена Попзлатева (19), а четвъртата Ния Абас (18) е от Бейкърсфилд. Западната част на САЩ се допълва и с две “миски” от Лас Вегас, а останалите разбираемо са от Източния бряг,  Чикаго и 19-годишната Божидара Пенчева от Денвър, Колорадо.

Елена Попзлатева (19)

Елена Попзлатева (19)

 

Средната възраст на участничките е 22 години и половина, а най-младите участнички са от Западния бряг – 18-годишните Веси Димитрова от Лас Вегас и Ния Абас от Калифорния.

Председател на журито е Боряна Павлова, а Калифорния ще бъде представена от Антон Касабов (Лос Анджелес) и Росица Чорбаджийска, известна в България като Мис София, позната на българската общност в Ел Ей като модел от ревю на Елизабет Майкълс, българската дизайнерка Елизабет Михайлова. В журито изпъква името на Лора Чуканов – Мис Юта. Водещ на модното шоу е Тео Петелов.

Цените за билетите се движат от 52 до 2,000 долара.

 

Цветелина Йорданова (24), Лас Вегас, Невада

Цветелина Йорданова (24), Лас Вегас, Невада

Всяка от участничките има възможността да представят себе си и таланта си и да спечелят с короната десетдневна ваканция във Варна, 5 000 долара и дизайнерски обувки от българския моделиер GIO METODIEV. Хореографията по време на дефилетата е дело на Кристина Стайкова и Росица Чорбаджийска.

Журито ще оценява участничките в конкурса в 5 кръга. Първият е дефиле с дрехите на Детелина Стайкова – това са органик рокли, направени от 92 % бамбук и 8 % спандекс. Вторият тур е с бански костюми.

 

Божидарка Пенчева (19), Денвър, Колорадо

Божидарка Пенчева (19), Денвър, Колорадо

3-тият представя таланта на момичетата и е най-важният в нашия конкурс, затова сме учредили и награда за най-добър талант, сподели Боряна Павлова. Четвъртият кръг ще представи финалистките с вечерен тоалет като в този кръг ще бъде даден приз за най-хубава вечерна рокля. Петият е само за 6-те най-добри, когато ще ом бъдат задавани въпроси от членовете на журито.

Специален гост на вечерта е певицата  ДЕСИ ДОБРЕВА! В програмата участие ще вземат и Дует iScream, Джина Хинова-ДиДонато (вокал), Танцова формация с ръководител Антония Катранджиева X-Stream, Майкъл Голдщайн цигулка и Росица Стефанова (Мис  Българка 2012).

Миналогодишният гала–концерт на първия конкурс “Мис Българка ’2012 (САЩ)” се проведе пак по това време в Чикаго. 

 

Росица Стефанова бе избрана между 16 участнички, като показа, че има защо да е тренирала 13 години художествена гимнастика, 7 от които е била национална състезателка. /click on the picture/

Росица Стефанова бе избрана между 16 участнички, като показа, че има защо да е тренирала 13 години художествена гимнастика, 7 от които е била национална състезателка. /click on the picture/

Пловдивчанката Росица Стефанова спечели короната, която тогава бе на студенстка бригада в САЩ. Красивата брюнетка бе избрана между 16 участнички, като показа, че има защо да е тренирала 13 години художествена гимнастика, 7 от които е била национална състезателка, президент и треньор на спортен клуб по художествена гимнастика “Перла – Пловдив”. Росица никога не се бе занимавала с мода и вьпреки, че близките й били против участието решила да опита, като получила подкрепата на своя приятел. 

Втора през 2012 г. завърши Тина Телаян от Пловдив, а трета – Мартина Славчева, родом от Варна. 

Фирмата Америфрейт направи Мис Българка 2012 реалност, като реши най-голямите финансови ангажименти на  конкурса с дарение от 40,000 долара, с които се покриха всичките разходи. В заключителния момент братята Пламен и Румен Вълневи дариха още по 1,000 долара на всяка от участничките, а победителката си тръгна с 5,000 и почивка за двама на родното черноморие. Билетите през 2012 г. бяха по 40 долара.

MISS BULGARKA IN USA has no affiliation with MISS USA®. Miss USA is a registered service mark of Miss Universe L.P., LLLP.

ВИЗИТКА

 

В края на 2011 г. в Българското консулство в Ню Йорк на сбирка на Българския Женски клуб /Bulgarian Women‘s Club/, бе представена инициативата И АЗ МОГА / I Can Too в подкрепа на деца в нужда в България. Основател и председател на клуба е актрисата Боряна Павлова, която стана посланик на добра воля на I Can Too в Америка. Българката се снима с тениска на организацията и отправя социалното си  послание: „Всички деца са родени да бъдат щастливи”.

В края на 2011 г. в Българското консулство в Ню Йорк на сбирка на Българския Женски клуб /Bulgarian Women‘s Club/, бе представена инициативата И АЗ МОГА / I Can Too в подкрепа на деца в нужда в България. Основател и председател на клуба е актрисата Боряна Павлова, която стана посланик на добра воля на I Can Too в Америка. Българката се снима с тениска на организацията и отправя социалното си послание: „Всички деца са родени да бъдат щастливи”.

Боряна Павлова. Актриса. От 20 години живее в Америка. Първите 6 години след емигрирането си през 1992 г. Боряна прекарва в Монреал, Канада, а по-късно кандидатства за зелена карта за САЩ и я печели. Заминава със семейството си, по-късно се развежда. Сега има син Любомир на 21, който учи в Канада. За себе си казва, че е “една българска мечтателка в Америка”. Идеята за Клуба възниква спонтанно по време на една от среща с българи, като си поставя за задача, чрез красотата и таланта на българката да докаже и покаже българското присъствие в Америка. Боряна Павлова е основател на Българския културен център през 2003-та и председател е на Българския дамски клуб в Ню Йорк, който организира и конкурса “Мис Българка в САЩ”. 

“Като направиш 20 години в чужбина, почваш по-често да се обръщаш назад към България. От моето поколение колеги актьори Ваня Цветкова се върна да снима филм и сериал, Ирен Кривошиева написа книга, аз направих конкурса “Мис Българка САЩ”. Всички сме излезли долу-горе по едно и също време – 1990-а – 1991-ва, тежките години с режима на тока и купонната система – спомня си Боряна. – Това не е бягство, а кураж – да направиш такава голяма промяна в живота си.”

“Всеки, който е останал в Америка, е успял човек – категорична е Боряна.

“У нас се говори само за пари, в Америка – само за работа. Харесва ми, че там хората не гледат в канчето на другия, и че всяка жаба си знае гьола. Как са преодолели завистта? Там хората изпитват респект към усилията и постиженията на другите. Нали всички са емигранти и са започнали от нулата.”